Esperanto [198]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • AeL

Tak z ciekawości się zapytam.
    Jak to w końcu jest z tym użyciem esperanto na świecie, tzn czy traktuje się go jako pełnoprawny język, urzedowy itd?; )

I tak pewnie to pogrzebie, ale tak z ciekawości chciałem się zapytać.

Teoretycznie w papierach wpisuje sobie Angielski zaawansowany, Niemiecki podstawowy, a że nie mogę zmęczyć niemieckiej gramatyki heh to postanowiłem ruszyć 3 język.

Chciałem Hiszpański, ale zawsze intrygowało mnie właśnie Esperanto. A z tego co tu wyczytałem Nauka jego bedzie ciekawa i prosta w porównaniu z ruszaniem z Hiszpańskim od początku.

Słyszeliście o użyciu Esperanto w Biznesie itd.?
    Czy w oficjalnych obiegu traktuje się to bardziej jako ciekawostkę, czy naprawde Esperantyści to nie tylko postrzeleni pasjonaci dla samej idei, ale i praktycy w życiu i obrocie międzynarodowym?

Macie jakieś wrażenia o praktycznym użyciu Esperanto w kontaktach z bliźnimi?
  • Anuszka

Esperanto w CV jak najbradziej można zamieścić - pracodawca docenia zwykle poza zawodowe zainteresowania. Jeśli natomiast pytasz, czy na esparanto da się zarobić to i tu odpowiedź będzie twierdząca. Najwyraźniejszym chyba przykładem jest p. Małgorzata Handzlik (eurodeputowana!) i jej mąż Grzegorz, który prowadzi wydawnictwo. W esperanto jak i każdej innej dziedzinie popyt na książki jest całkiem spory, więc da się na tym zarobić. Nie wiem dokładnie jak w drodze do Europarlamentu pomogło p. Małgorzacie esperanto, ale napewno jej nie zaszkodziło. Zawsze jednak zaowdowa działalność ogranicza się do wtajemniczoego, espranckiego kręgu odbiorców - np. procownicy sekcji esperanckiej Radia Polonia.
    Rozpisałam się :) pozdr.
  • AeL

W miedzy czasie wczytałem się w materiały sieciowe; )

W poniedziałek ide na pierwsze spotkanie z esperanto; D

Co śmieszniejsze, dowiedziałem się równocześnieże mój ojciec uczył się w średniej sam też esperanto, wiec stwierdził, że jak ja zaczne się uczyć to może i mu sie przypomni by pokonwersowac; )

Jest git.
| |

Zapraszamy wszystkich znających, uczących się i zainteresowanych Esperantem :) http://pej.pl

Fotki

Miejsca grona (0)