Esperanto [198]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Irmina

prosze napiszcie, czemu uczycie sie tego jezyka
  • -

Bo to bardzo ładny język, jeszcze bardziej prosty (wystarczy miesiąc żeby móc się +/- dogadać), a poza tym znajomość esperanto bardzo pomaga w nauce czy po prostu rozumieniu innych języków romańskich. Dzięki podstawie esperanto odkryłem że zacząłem rozumieć jakiś ogólny sens tekstów w językach romańskich właśnie, których nigdy wcześniej się nie uczyłem (preferuję słowiańszczyznę; >).
  • AeL

A jo jok się wyzmę i nałumie esperanto; )

To bedem już uczony chop z mazur i pojade sobie na wakacje po europie do esperanckich baz noclegowych; D Znaczy sie do Amsterdamu; )

Poznam jakąś ładną esperantyskę z Holandii.

A potem będę byczył się na Holenderskich plażach zjarany Słońcem. I rozmysłal sobie czy by tu nie spłodzić jakiś uroczych esperanciątek podczas nauki trundego ale jak pięknego języka Holenderskiego; )

Ła i życie ma od razu sens

i nauka języka; D
  • AeL

Jo rzech kórza tfosz pomyślał, że może być nieoniecznie z Holandii, mże być jakaś rasowa pikność z innego esperanckiego kraju, w końcu esperantp ma rozwijać stosunki miedzynarodowe :)

• Anonim

Lau mi, esperanto estas malghoja, preskau forgesita lingvo de homo, kiu volis fari nefareblajhon. Nune, internacia komunikado estas chefe realizata per lingvoj kiel la angla, germana au china kaj havas fonton en bizneso kaj kulturo. E-o ne estas la lingvo de bizneso. Kompreneble, ghi havas kulturon, sed ghi estas bazita chefe sur skribita lingvo kaj ne sur chiutaga vivo.

Ekzistas probable neniu bonan kialon por eklerni la lingvon. Nu, eble ghi estas facila, sed estas multaj aliaj facilaj ajhoj kaj agadoj.

Esperanto estas MakDonaldo de chiuj konstruitaj lingvoj - homoj provas ghin, por certaj homoj ankau ghin provis kaj diris, ke ghi estas bona, la plej populara en la grupo de konstruitaj lingvoj, ktp.

Do, mi povas diri, ke mi lernas e-on dank' al la diabla propagando de esperantistoj.
  • RUDA

ja sie ucze,no ucze sie,le moj slominy zapal co jakiś czas przerywa mi naukę.Znam tez drugi powod dlaczrgo mjo slomiany zapal przerywa mi nauke:brak osoby,ktora bylaby zainteresowana tym jezykiem,wszyscy: "A po co Ci to?", "suer,moja babcia gada po esperancku-zakumplujcie sie","wez sie lepiej za niemiecki"(o fuj:P) itp itd.ALe ucze sie! mimo to!
    bo.......
    !.jest piekny,banalny,prosty,bez wyjatków,po pprostu codowny
    2.dzieki niemu mozna sie zatrzymywac u w calej europie a nawet swiecie,a ja chce podrozowac!!!!!
    3.Przypominam sobie dzieki niemu francuski,ktory juz prawie zapomnialam,ale przypomne sobie jak bede mieszkac we Francji;]
    4.Pan w Amsterdamie mnie zachecil,bo powiedzial ze jak Polka moze nie umiec tego jezyka,skoro wymyslil go POlak (nawet chinczycy sie go uczą!)obowiazkowy powinnien byc w szkolach!
    i chyba juz koniec;]
    niestety jeszcze nie rozumiem co pan nademna napisal;]
    spoko,jesszcze miesiac i zrozumiem;]
  • RUDA

ja sie ucze,no ucze sie,le moj slominy zapal co jakiś czas przerywa mi naukę.Znam tez drugi powod dlaczrgo mjo slomiany zapal przerywa mi nauke:brak osoby,ktora bylaby zainteresowana tym jezykiem,wszyscy: "A po co Ci to?", "suer,moja babcia gada po esperancku-zakumplujcie sie","wez sie lepiej za niemiecki"(o fuj:P) itp itd.ALe ucze sie! mimo to!
    bo.......
    !.jest piekny,banalny,prosty,bez wyjatków,po pprostu codowny
    2.dzieki niemu mozna sie zatrzymywac u w calej europie a nawet swiecie,a ja chce podrozowac!!!!!
    3.Przypominam sobie dzieki niemu francuski,ktory juz prawie zapomnialam,ale przypomne sobie jak bede mieszkac we Francji;]
    4.Pan w Amsterdamie mnie zachecil,bo powiedzial ze jak Polka moze nie umiec tego jezyka,skoro wymyslil go POlak (nawet chinczycy sie go uczą!)obowiazkowy powinnien byc w szkolach!
    i chyba juz koniec;]
    niestety jeszcze nie rozumiem co pan nademna napisal;]
    spoko,jesszcze miesiac i zrozumiem;]
  • AeL

To jak już znasz esperantystów z Amsterdamu, to nastepny raz jade z tobą hyhyhy
  • Anonim

Pan? To ja już jestem taki stary?! [wybucha_płaczem]
  • RUDA

Panie BGo:nie jestes stary!!!! to tylko ja jestem staroswiecka:P
    a w amsterdamie tego esperanciste poznalam w pubie,w ktorym pracowalam,podalam piwo,chwile pogadalam i tyle go widziałam niestety..;]
    ale esperanto i tak jest super!
  • Anonim

Kial?
    Mi precize ne scias; komence mi interesiĝis pri Esperanto probable tial ke kreis ĝin la Bjalistokano. Mi eksciis pli pri la kreinto, simpleco kaj utileco de tiu ĉi lingvo kaj... antaŭ kelkaj jaroj mi komencis lerni. Poste estis longa paŭzo, sed nun mi revenis kaj mi plu kaj plu lernos.

Czemu?
    Sam nie wiem; na początku zainteresowałem się esperantem chyba dlatego, że stworzył go Białostoczanin. Dowiedziałem się więcej o twórcy, prostocie języka, jego użyteczności i... zacząłem się kilka lat temu uczyć. Potem była długa przerwa, teraz wróciłem i będę się uczył.
  • Daria_Zapraszajcie;)

Dla mnie to po prostu plątanina wszystkich języków. Kiedyś uczyłam się go ale zrezygnowałąm. wątpie czy wyjeżdżając za granicę porozumiemy się tym jezykiem, szczerze to naprawdę wątpię. Nie widze przyszłości z tym językiem, ale może się mylę.. przekonajcie mnie;)
  • Anonim

Ogólnie jestem przeciwnikiem przekonywania kogokolwiek do nauki eo, nawet bym odradzał... Są inne fajne hobby...

No i z góry określiłaś swój emocjonalny stosunek do tego "produktu" - zamiast "po prostu plątanina" można użyć np. "fascynująca mieszanka najlepszych cech", he he he.

Niektórym naprawdę udaje się porozumiewać za granicą tym językiem po paru miesiącach dość pobieżnej nauki. Innym się nie udaje porozumieć po angielsku po kilku ciężkich latach edukacji szkolnej :)

Fakt jest taki, że ludzie przeważnie uczą się języków w celach zarobkowo-życiowych (Londek), esperanto się do tego w większości przypadków nie nadaje i tu masz rację. Jako podstawowego języka obcego uczmy się lepiej angielskiego i najlepiej jeszcze jakiegoś.
  • RUDA

i esperanto pomaga w nauce innych jezykow;]
  • Anonim

Czemu ja się uczę esperanta? Hmm... Na początku zainteresowałam się nim przez zwykłą ciekawość, a zaczęłam uczyć się z przekory (co? Esperanto? Nie! Za angielski się weź, wszędzie się nim porozumiesz. Tylko nie Esperanto! Ten język już dawno umarł! Ilu ludzi na świecie nim mówi? Piętnastu?), a potem mnie wciągnęło. Nawet nie wiem kiedy. Teraz nie wyobrażam sobie życia bez niego. Ostatnio mój esperancki znajomy napisał mi, że jego żona prosiła, aby on przestał zajmować się już Esperantem - "To tak, jakby mnie poprosiła - Proszę przestań używac swojej lewej ręki - przecież to niemożliwe". Całkowicie go rozumiem :)

• La Gata

Saluton :)
    no to zablyslam.po co sie uczyc...dobre pytanie.Generalnie z tego co wiem to mozna sie porozumiec w tym jezyku,ale samej mi jest jakos ciezko w to wierzyc :P
    Ok mam pytanie,a moze i prosbe o rade.Znacie jakies strony internetowe gdzie mozna sie tego jezyka nauczyc?i czy jest to tak naprawde mozliwe nauczyc sie go,(tak jak ja to zamierzam)samemu?Z doswiadczenia wiem ze zeby sie dobrze nauczyc jezyka potrzebny jest kontakt z tym jezykiem(np.rozmowa) a nie sama sucha teoria :/.Niestety mieszkam zagranica i nie mam dostepu do zadnych ksiazek w tym jezyku,czy ludzi znajacych ten jezyk bo 90% chyba nawet niewie co to takiego :)))
    byla bym bardzo dzwieczna za jakakolwiek pomoc :)
  • Anonim

>No me dejes solo... napisała:
    >Saluton :)
    >no to zablyslam.po co sie uczyc...dobre pytanie.Generalnie z
    >tego co wiem to mozna sie porozumiec w tym jezyku,ale samej
    >mi jest jakos ciezko w to wierzyc :P
    >Ok mam pytanie,a moze i prosbe o rade.Znacie jakies strony
    >internetowe gdzie mozna sie tego jezyka nauczyc?i czy jest
    >to tak naprawde mozliwe nauczyc sie go,(tak jak ja to
    >zamierzam)samemu?Z doswiadczenia wiem ze zeby sie dobrze
    >nauczyc jezyka potrzebny jest kontakt z tym
    >jezykiem(np.rozmowa) a nie sama sucha teoria :/.Niestety
    >mieszkam zagranica i nie mam dostepu do zadnych ksiazek w
    >tym jezyku,czy ludzi znajacych ten jezyk bo 90% chyba nawet
    >niewie co to takiego :)))
    >byla bym bardzo dzwieczna za jakakolwiek pomoc :)

Saluton :)

Bardzo dobra, wielojęzyczna stronka do nauki Esperanta to http://pl.lernu.net/ Jest tam też słownik on-line.
    Co do rozmowy - masz Skypea? http://www.skype.com/intl/pl/ Używa go wielu Esperantystów z całego świata. Można przez niego pisać i gadać. :)

• La Gata

Dziekuje bardzo :)
    Skypea mam ale narazie jeszcze baardzo malo mowie :)
    A moze jest ktos kto uczyl sie sam jezyka i umie :D to by mnie troche podnioslo na duchu :P
  • Anonim

Ja się sama uczyłam (i uczę nadal) :) Tylko przez neta. Acha! Zapomniałabym, jest jeszcze bardzo fajny programik do nauki Esperanta, ktory nie wymaga bycia on-line. Mozna go bezpłatnie ściągnąć stąd: http://www.kurso.com.br/bazo/index....
    :)
  • La Gata

dziekuje :) juz sciagnelam,no to zabieram sie do roboty :P
    a ile sie juz uczysz?bo ja jestem bardzo niecierpliwa i chciala bym juz teraz zaraz wszystko :D
  • 1
  • 2
| |

Zapraszamy wszystkich znających, uczących się i zainteresowanych Esperantem :) http://pej.pl

Fotki

Miejsca grona (0)