Esperanto [198]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Zaczęłam na poważnie w 2003, w listopadzie. Znam to uczucie zniecierpliwienia, też tak chciałam - już! Ale tak się nie da. Mimo, że jest to chyba najłatwiejszy z języków i nauczyć się go mozna w dużo krótszym czasie, to jednak troche pracy trzeba włożyć.:) Jednakże faktem jest, że jesli będziesz się uczyć go systematycznie, codziennie po troszku, to szybciej go przyswoisz. :) Mi dużo dało pisanie przez komunikator z pewnym amerykaninem. Ja nie znam angielskiego, a on polskiego, więc Esperanto było jedynym językiem, którym mogliśmy się porozumieć. Do dziś podziwiam go za jego cierpliwość dla mnie :P Najpierw pisaliśmy, a potem odważyłam się rozmawiać. Super sprawa.
  • Anonim

Witam,

ja dopiero zaczynam się uczyć esperanto, jestem pełna energii i wiary w to, że ten język kiedyś mi się przyda i da mi satysfakcję.

pozdrawiam wszystkich kochajacych esperanto:-)
  • Marta

A mi odbilo :D :D :D
    Ogolnie to bardzo lubie j. obce a zwlaszcza te romanskie (francuski :* ) :) Jakis czas temu zaczelam glebiej interesowac jezykoznawstem. No i przypadkiem natknelam sie na ten jezyk. I stwierdzilam ze mi sie podoba i jest podobny do jezykow romanskich. No i pomyslalam ze co mi szkodzi - sprobuje :)
    Mam nadzieje ze moj zapal nie zniknie po tygodniu :)
  • LukiZ

Wybrałaś dobry tydzień na zainteresowanie się Esperantem :]
  • доминика

saluton esperantistinoj kaj esperantistoj!
    ja zaczelam sie uczyc esperanto bo na probnej maturze z angielskiego, ktora mialam jakis czas temu, byl bardzo cieawy tekst o tym jezyku. potem wstukalam w gugla "esperanto" sciagnelam kurso i mocno sie staram. niestety prawdziwa matura bardoz blisko wiec nie mam duzo czasu...
    a moja rodzina nie moze zrozumiec co mi sie stalo.
    siostra:"moze lepiej wymysl wlasny język.." albo, moj tata: "wychodzisz za mąz za esperantczyka?" mala siostra "dlaczego w eo 20 to dudek? to idiotyczne" i takie rozne. ale ja nei mam zamiaru sie poddawac i tak.

o Boze, ale sie rozpisalam! ale musicie wybaczyc bo to moj pierwszy wpis tutaj.

dobrych swiat i n.r.
    :)
  • Lidia.

Hej :)
    Pytanie: niektorzy pisza, ze eo to jezyk przydatny jesli chcesz jezdzic po swiecie na zasadzie "to tu to tam". Sa szanse spotkac w poszczegolnych miastach kogos, kto sie w tym jezyku dogada? Bonifikaty jakies moze?^^
    Poki co najbardziej mnie zainteresowala przydatnosc jezyka. I zamierzam niedlugo wyruszyc w swiat, a wiadomo- im wiecej jezykow tym lepiej :P
  • :ym: ☽ varpho

"20" brzmi rzeczywiście śmiesznie.
    ;)
  • LukiZ

>Lidia. napisała:
    >Hej :)
    >Pytanie: niektorzy pisza, ze eo to jezyk przydatny jesli
    >chcesz jezdzic po swiecie na zasadzie "to tu to tam". Sa
    >szanse spotkac w poszczegolnych miastach kogos, kto sie w
    >tym jezyku dogada? Bonifikaty jakies moze?^^

Tak. z grubsza w każdym mieście na świecie :]

>Poki co najbardziej mnie zainteresowala przydatnosc jezyka.
    >I zamierzam niedlugo wyruszyc w swiat, a wiadomo- im wiecej
    >jezykow tym lepiej :P

do wyruszenia w świat esperanto jest idealne. polecam zwłaszcza Pasporta Servo: http://www.tejo.org/ps/ps_lingv/ps_... oraz kontakty osobiste zdobyte na imprezach esperanckich.

a na dodatek jeszcze przykład takich co w świat wyruszyli: http://naszawyprawa.com/

• Tobiasz

>Lidia. napisała:
    >Hej :)
    >Pytanie: niektorzy pisza, ze eo to jezyk przydatny jesli
    >chcesz jezdzic po swiecie na zasadzie "to tu to tam". Sa
    >szanse spotkac w poszczegolnych miastach kogos, kto sie w
    >tym jezyku dogada? Bonifikaty jakies moze?^^
    >Poki co najbardziej mnie zainteresowala przydatnosc jezyka.
    >I zamierzam niedlugo wyruszyc w swiat, a wiadomo- im wiecej
    >jezykow tym lepiej :P

Lidia,

sam korzystałem z Pasporta Servo w Londynie, w Rosji i na Ukrainie. Najmilsze wspomnienia mam oczywiście z Krymu :D.

Jakie inne profity??? Nocleg u mnie w Poznaniu lub u innych poznańskich esperantystów :)

Pozdrawiam,
  • Jerzy Wałaszek

Witam

Jeśli interesuje cię Esperanto, a chciałbyś się o nim dowiedzieć różnych rzeczy, to zapraszam na
    stronę:

http://edu.i-lo.tarnow.pl/esp/util/...

Tam są prawie wszystkie odpowiedzi na setki zarzutów, które biorą sie z czystej niewiedzy i ignorancji lingwistycznej.

Pozdrawiam
    geo
| |

Zapraszamy wszystkich znających, uczących się i zainteresowanych Esperantem :) http://pej.pl

Fotki

Miejsca grona (0)