-
Anonim
Zaczęłam na poważnie w 2003, w listopadzie. Znam to uczucie zniecierpliwienia, też tak chciałam - już! Ale tak się nie da. Mimo, że jest to chyba najłatwiejszy z języków i nauczyć się go mozna w dużo krótszym czasie, to jednak troche pracy trzeba włożyć.:) Jednakże faktem jest, że jesli będziesz się uczyć go systematycznie, codziennie po troszku, to szybciej go przyswoisz. :) Mi dużo dało pisanie przez komunikator z pewnym amerykaninem. Ja nie znam angielskiego, a on polskiego, więc Esperanto było jedynym językiem, którym mogliśmy się porozumieć. Do dziś podziwiam go za jego cierpliwość dla mnie :P Najpierw pisaliśmy, a potem odważyłam się rozmawiać. Super sprawa. -
Anonim
Witam,
ja dopiero zaczynam się uczyć esperanto, jestem pełna energii i wiary w to, że ten język kiedyś mi się przyda i da mi satysfakcję.
pozdrawiam wszystkich kochajacych esperanto:-) -
Marta
A mi odbilo :D :D :D
Ogolnie to bardzo lubie j. obce a zwlaszcza te romanskie (francuski :* ) :) Jakis czas temu zaczelam glebiej interesowac jezykoznawstem. No i przypadkiem natknelam sie na ten jezyk. I stwierdzilam ze mi sie podoba i jest podobny do jezykow romanskich. No i pomyslalam ze co mi szkodzi - sprobuje :)
Mam nadzieje ze moj zapal nie zniknie po tygodniu :) -
-
-
доминика
saluton esperantistinoj kaj esperantistoj!
ja zaczelam sie uczyc esperanto bo na probnej maturze z angielskiego, ktora mialam jakis czas temu, byl bardzo cieawy tekst o tym jezyku. potem wstukalam w gugla "esperanto" sciagnelam kurso i mocno sie staram. niestety prawdziwa matura bardoz blisko wiec nie mam duzo czasu...
a moja rodzina nie moze zrozumiec co mi sie stalo.
siostra:"moze lepiej wymysl wlasny język.." albo, moj tata: "wychodzisz za mąz za esperantczyka?" mala siostra "dlaczego w eo 20 to dudek? to idiotyczne" i takie rozne. ale ja nei mam zamiaru sie poddawac i tak.
o Boze, ale sie rozpisalam! ale musicie wybaczyc bo to moj pierwszy wpis tutaj.
dobrych swiat i n.r.
:) -
Lidia.
Hej :)
Pytanie: niektorzy pisza, ze eo to jezyk przydatny jesli chcesz jezdzic po swiecie na zasadzie "to tu to tam". Sa szanse spotkac w poszczegolnych miastach kogos, kto sie w tym jezyku dogada? Bonifikaty jakies moze?^^
Poki co najbardziej mnie zainteresowala przydatnosc jezyka. I zamierzam niedlugo wyruszyc w swiat, a wiadomo- im wiecej jezykow tym lepiej :P -
:ym: ☽ varpho
-
>Lidia. napisała:
>Hej :)
>Pytanie: niektorzy pisza, ze eo to jezyk przydatny jesli
>chcesz jezdzic po swiecie na zasadzie "to tu to tam". Sa
>szanse spotkac w poszczegolnych miastach kogos, kto sie w
>tym jezyku dogada? Bonifikaty jakies moze?^^
Tak. z grubsza w każdym mieście na świecie :]
>Poki co najbardziej mnie zainteresowala przydatnosc jezyka.
>I zamierzam niedlugo wyruszyc w swiat, a wiadomo- im wiecej
>jezykow tym lepiej :P
do wyruszenia w świat esperanto jest idealne. polecam zwłaszcza Pasporta Servo: http://www.tejo.org/ps/ps_lingv/ps_... oraz kontakty osobiste zdobyte na imprezach esperanckich.
a na dodatek jeszcze przykład takich co w świat wyruszyli: http://naszawyprawa.com/
-
Tobiasz
>Lidia. napisała:
>Hej :)
>Pytanie: niektorzy pisza, ze eo to jezyk przydatny jesli
>chcesz jezdzic po swiecie na zasadzie "to tu to tam". Sa
>szanse spotkac w poszczegolnych miastach kogos, kto sie w
>tym jezyku dogada? Bonifikaty jakies moze?^^
>Poki co najbardziej mnie zainteresowala przydatnosc jezyka.
>I zamierzam niedlugo wyruszyc w swiat, a wiadomo- im wiecej
>jezykow tym lepiej :P
Lidia,
sam korzystałem z Pasporta Servo w Londynie, w Rosji i na Ukrainie. Najmilsze wspomnienia mam oczywiście z Krymu :D.
Jakie inne profity??? Nocleg u mnie w Poznaniu lub u innych poznańskich esperantystów :)
Pozdrawiam,
-
Jerzy Wałaszek
Witam
Jeśli interesuje cię Esperanto, a chciałbyś się o nim dowiedzieć różnych rzeczy, to zapraszam na
stronę:
http://edu.i-lo.tarnow.pl/esp/util/...
Tam są prawie wszystkie odpowiedzi na setki zarzutów, które biorą sie z czystej niewiedzy i ignorancji lingwistycznej.
Pozdrawiam
geo