Etnologia UW [529]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Kultura mniejszości narodowych, etnicznych i wyznaniowych w Polsce - co powiecie o tym przemiocie? Ciekawy? Czy egzamin jest trudny? Co obowiązuje na egzamin?
    Dzięki za info.
  • Knur

Wedle gustu. Doktór Waszczyńska jest zapewne bardzo kompetentna, tyle że wykłady są (nie tylko) w moim odczuciu nużące... no chyba że akurat puści w obieg słowackie gazety, pokaże filmik, itp. Egzamin jest za to prosty - wystarczy zapoznać się z faktografią (kłania się wikipedia i strony stowarzyszeń mniejszościowych), trochę tła historycznego i może rozeznanie się o co w tym wszystkim chodzi (np. co to są Wilamowice i dlaczego są fajne). Mnie na połowie zajęć nie było, potem uczyłem się dwa dni przed na kacu i zaliczyłem na 4.
  • Lady Midday

Ja osobiście się na tym nudziłam jak mops. Bardziej podobał mi się tylko wykład o Cyganach i to, jak Bartek opowiadał o Wilamowicach;). A co do egzaminu....aż taki trudny nie jest, wystarczy poczytać to i owo o kulturze mniejszości, o najważniejszych ich stowarzyszeniach i o historii. Większym problemem jest tu jednak krzyżówka, na której są szczegóły;). No, ale to tylko jedno zadanie;).
  • Anonim

To egzamin jest pisemny?
    Krzyżówka? Wow.
    Ale wykład był dla was nudny ze wzg. na treść czy sposób prowadzenia?
  • poranna_kawa ♣

egz. jest pisemny
    1 pytanie opisowe (1 mniejszosc trzeba bylo opisac, ja mialam Cyganów), kilka pyt, na ktore odpowiadasz 1 zdaniem i krzyzowka na 4 czy 5 słow

a wyklady nie sa takie złe, na wszystkich byłam i zyje :D
  • Anonim

Dzięki :)
  • Lady Midday

Ze względu na sposób prowadzenia. Kulturę takich np. Słowaków DAŁOBY SIĘ opowiedzieć w sposób ciekawy i zajmujący, mimo że nigdy się tym tematem akurat nie interesowałam. Np. wspomniany przeze mnie Bartek mówił o Wilamowicach tak świetnie, że miło się tego było uczyć, mimo że mieszkańcy tej miejscowości nigdy nie cieszyli się moim zainteresowaniem;). Niestety, uważam, że pani Waszczyńska nie ma daru mówienia w sposób ciekawy. Zwłaszcza, że w większości na wykładach gadała o stowarzyszeniach mniejszościowych, a nie o kulturach mniejszości...
  • inara

A czy ktoś moze wie czy dałoby sie namówic dr Waszczyńską żeby wpisała mi z tego przedmiotu zal (nie potrzebuję oceny z egzaminu) np. za obecność na zajęciach?
    Dzięki za info:)
  • Kaja

Nie sadze :)
  • MartyN

czy przez ostatnie lata zmieniła się może forma egzaminu..? czy nadal jest to krzyżówka plus pytania, czy może teraz tylko otwarte..?
| |

Ludzie, integrujmy się! Pokażmy studentom innych kierunków, że warszawscy etnolodzy to potęga;)...

Uniwersytet Warszawski

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (0)