Fabryka prawa [1064]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Santio

Witam. Piszę do Was z prośbą o wyrażenie opinii prawnej na temat mojej sytuacji...

Swego czasu, a dokładnie 4 lata temu kiedy jeszcze byłem młody i głupi zdarzyła mi się wpadka, niby drobnostka przez którą zostałem skazany przez sąd na karę 3 miesięcy ograniczenia wolności w wymiarze 20h/miesiąc czyli mówiąc prościej - jakieś tam prace społeczne. Obecnie jeszcze przez rok w KRK będę widniał jako osoba karana. Teraz kiedy już jestem mądrzejszy (ehh...) i za 1,5 roku przyjdze skończyć studia zaczynam się rozglądać za jakąś poważniejszą pracą. Stąd moje pytania:

1. Czy pracodawca ma prawo wystąpić do KRK o moją kartę karną
    2. Czy jeśli przy podpisywaniu umowy podpiszę oświadczenie że nie jestem karany, to w razie wykrycia może się to spotkać z jakąś sankcją karną przed sądem
    3. Jaka jest praktyka jeśli chodzi o sprawdzanie karalności, oraz o przedstawianie takich oświadczeń do podpisania jeśli chodzi o duże firmy
    korporacyjne?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. To dla mnie bardzo ważne.
  • Anonim

jesli jestes w krk jeszcze tylko rok,a pracy chcesz szukac za 1,5 roku to Twoje pytania sa bezprzedmiotowe :)
  • *** izka ***

Interesuję się prawem ale nie potrafię odpowiedzieć na twoje pytania... ale uważam, że prawo powinno być zmienione
  • Jacek

że co? jeśli nie ma Ciebie w KRK to jesteś czysty. taka fikcja prawna.
    powodzenia na nowej drodze życia, tej mądrzejszej, hehe...
  • Marcin

1.art 111 par 3 KK stanowi, że w razie skazania na karę ograniczenia wolności, zatarcie skazania następuje z mocy prawa z upływem 5 lat od wykonania.

2.Tak wiec nie masz się co obawiać. Z upływem 5 letniego terminu skazanie uważa się za niebyłe.

3.Pracodawca ma prawo wystąpić do ciebie z prośbą o dostarczenie z wyciągu z KRK celem sprawdzenia czy byłeś karany, taka praktyka popularna jest zwłaszcza wśród agencji ochrony, a także wśród dużych korporacji.

4.Co do podpisywania oświadczeń patrz pkt 1 i 2.
  • Anonim

1-nie ma prawa
    2,3-jw
  • stefano

już po 3 latach możesz ubiegać się o zatarcie skazania - musisz złożyć w tym celu wniosek do sądu
| |

Grono dla tych, którzy uczestniczą, uczestniczyli lub mają zamiar rozpocząć swój trud pracy w ...

Fotki

Miejsca grona (0)