-
motys
Witka...
Mam taki dylemat... co sadzicie i jakie macie plany o poszczegolnych aplikacjach. Swoja juz wybralem na 90% ale dalej jak widac nie jestem do konca o niej przekonany... Marzy mi sie Radca Prawny... Jest ktos na tym ?? Moze ktos cos doradzic, odradzic...
zapraszam do dyskusji... -
Anonim
Zależy na czym w praktyce Ci zależy. Jeżeli lubisz sprawy karne i rodzinne, to powinieneś iść na aplikację adwokacką, ale to pewnie wiesz. Na radcowskiej takich rzeczy nie możesz robic, ale za to nie masz tych uciążliwych urzędówek...Zależy co lubisz...Rozumiem ze prokuratorska Cie nie interseuje hehehe... -
motys
Prokuratorem jest moj brat i z tego co widze co on robi, to stwierdzam, ze mnie to nie kreci... interesuje sie prawem gospodarczym, handlowym, finansowym... no i podstawa cywilne; ) Nie widze sie kompletnie w karnym... dla mnie to zgroza :) Dlatego mysle o radcowskiej... tylko chcialbym zeby ktos w miare mozliwosci mnie jakos do tego zmotywowal albo odradzil... pokazal plusy i minusy w praktyce :) -
Anonim
Plusy radcowskiej: 1 do 2 urzędówek rocznie (tak mówią znajomi)/ adwokackiej - kilkanaście minimum. Nie musisz pierwszego półrocza aplikacji spędzić za free w sądzie. Chętniej zatrudniają później, adwokat ludziom spoza branży kojarzy się z morderstwami przy szosie bezdomnych. Gdy ktos potrzebuje prawnika do obsługi firmy uderzy raczej do radcy prawnego....poza tym adwokat nie może być zatrudniony na umowę o pracę (są w praktyce czasem z tym problemy jeżeli chodzi o zatrudnienie w przedsiębiorstwach), to tyle co mi do głowy przychodzi. Mam nadzieję, że Ci pomogłam ... Jak lubisz cywila, gospodarcze etc. to urządzaj się na radcowkiej; ) -
-
motys
No bardzo... poczekam jeszcze na wiecej takich cieplych slow :)
Ok a teraz jak mozesz, to zalatw mi aplikacje :D hehehe zartuje...
A mozesz mi cos nakreslic jesli chodzi o praktyki... ?? -
Anonim
Zaraz, przecież o ile wiem w tym roku nie będzie naboru na radcowską i adwokacką?
Jeśli moge się wtrącić to wydaje mi sie że adwokaci biorą mniej kasy za tą samą ilość godzin pracy. Zawód radcy jest bardziej wymagający od strony merytorycznej. Zawód adwokata od strony genealogicznej.....; )
Jeśli się myle prosze mnie wyprowadzić z błędu...
Pozdrawiam -
Anonim
Ludzie... przeciez nie dla kasy my na te studia poszliśmy; ).
Dobry adwokat jest wart 5 radców... -
Anonim
Ok. Nie chodzi mi o pieniądze w tym momencie, źle mnie zrozumiałaś.
Znasz kogoś kto sie dostał na adwokacką a nie był wcześniej "namaszczony"?
Nie ma takich przypadków. Nie chce tu sypać populistycznymi sloganami. Do tego mi daleko. Patrzmy jednak na świat trzeźwo. Ten samorząd jest do tego stopnia .... może poprzestańmy na razie na sformułowaniu "zamknięty dla ludzi z poza otoczenia".
Ty też przesadzasz dobry adwokat jest lepszy od pięciu radców?
Trzymaj większy dystans do tego wszystkiego.
Co w przypadku, jeśli ktoś nie skończy żadnej z wymienionych aplikacji i nie ma takich uprawnień jak adwokat czy radca a posiada największą wiedzę i umiejętności. Czy wtedy też jest wart tylko 1/24 adwokata czy radcy?
Mam nadzieje że myślimy tym samym tokiem?
-
Anonim
Ok. Nie chodzi mi o pieniądze w tym momencie, źle mnie zrozumiałaś.
Znasz kogoś kto sie dostał na adwokacką a nie był wcześniej "namaszczony"?
Nie ma takich przypadków. Nie chce tu sypać populistycznymi sloganami. Do tego mi daleko. Patrzmy jednak na świat trzeźwo. Ten samorząd jest do tego stopnia .... może poprzestańmy na razie na sformułowaniu "zamknięty dla ludzi z poza otoczenia".
Ty też przesadzasz dobry adwokat jest lepszy od pięciu radców?
Trzymaj większy dystans do tego wszystkiego.
Co w przypadku, jeśli ktoś nie skończy żadnej z wymienionych aplikacji i nie ma takich uprawnień jak adwokat czy radca a posiada największą wiedzę i umiejętności. Czy wtedy też jest wart tylko 1/24 adwokata czy radcy?
Mam nadzieje że myślimy tym samym tokiem?
-
Anonim
Masz rację ale mówiąc ze adwokat jest więcej wart niż radca prawny miałam na myśli szerszy zakres spraw, ktore może prowadzić a nie stronę merytoryczną, a co za tym idzie jego możliwości zawodowe, aaa co za tym idzie finansowe; ). Przecież tego nie da się generalizować. W erze specjalziacji prawniczych w ogóle trudno jest porównać prawników. Mam kolegę który siedzi tylko w prawie farmaceutycznym i wszystkim Pfizerom, Novartisom, Glaxo strasznie życiu utrudnia a nie jest nawet na aplikacji. Myślimy tym samym tokiem....
-
Anonim
Brawa dla Twojego kolegi! Nie trzeba kończyć aplikacji żeby posiadać i pogłębiać swoją wiedze.
Niestety trzeba ją skończyć żeby tę wiedze efektywnie wykorzystać...
I co tu począć? -
motys
probowac.. probowac.. i jeszcze raz probowac... :)
albo dobrze sie urodzic; )
moj brat nie dostal sie na sedzowska ale poszedl szybko na prokuratorska.. i tam sie dostal.. szczescie.. poprostu :) -
Julka-Szpulka
dołączając do tego grono chciałabym się z Wami podzielić moimi planami...:) ja mam w czterech literach aplikacje!!! będę doradcą podatkowym - jeden z niewielu egzamów, które są w tym zawodzie w tym kraju uczciwie przeprowadzane...:) może pomyślcie o tym? -
Anonim
probowac sobie mozesz do woli...przynajmniej w Wawie...nie masz odpowiedniego nazwiska to nie jestes na aplikacji..ehh.. -
Łukasz Sł.
ja tam znam jednego czlowieka w wawie na adwokackiej, ktoremu ufam ze dostal sie bez zadnych konekcji. swoja droga lebski facet z niego. -
Anonim
no właśnie jednego..ja tez jednego znam, który parę razy probował w Wawie i w koncu dostał się w Łomży... -
Anonim
najlepiej poddac sie na starcie :P a tak szczerze mowiac nie rozumiem ludzi ktorzy poszli na prawo a teraz biadola w nieboglosy ze korporacje prawnicze sa tylko dla wybranych i w zwiazku z tym zmarnowali 5 lat.
NIE MA LEPSZYCH STUDIOW NIZ PRAWNICZE. potrzebna jest tylko odrobina elstycznosci. z nasza wiedza i umiejetnosciami mozemy pracowac w kazdym sektorze. ja nikomu pomyslow na tacy nie bede podawal ale naprawde wystarczy rozejrzec sie dookola i ruszyc czasem glowka zamiast ciagle narzekac... -
motys
-
Anonim
-
kama
a nikt z was nie pomyslal o studiach podyplomowych , jakis LLM ? albo DEA?
Wtedy z dyplomem "zachodnim" bedzie wiedza wieksza, znajomosc jezykow obcych poglebiona , i co za tym idzie rowniez wieksze szanse na ciekawsza prace ....
A tak w ogole to dzien dobry, i najciekawsza jest aplikacja adwokacka, al to moje zdanie :)