Fabryka prawa [1064]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

vide: krislex.pl tak mi to krąży po głowie od jakiegoś czasu, jako alternatywa dla etatu... Porady prawne bez aplikacji czyli wlasna dzialalnosc gospodarcza, praca na wlasny rachunek itd czyli wszystko to, co tygryski lubią najbardziej... No wlasnie, co wy na to ???
    Ciekaw tez jestem jak to sie ma do nowych uregulowan dot. dostepu do zawodow prawniczych - czy 5 lat tego typu dzialalnosci bedzie uprawniac do egzamu zawodowego bez aplikacji?
  • Anonim

hmm..ja byłam na praktykach w poradach prawnych i zaczęłam myśleć o tym jako o sposobie na życie (chociaż trafiłam na beznadziejnych ludzi, ale to inna historia).
    Fakt, że z tego "kokosów" raczej nie ma, bo zazwyczaj przychodzą ludzie dość biedni, ale w końcu od czegoś trzeba zacząć...
    A co do zmiany przepisów, to sądzę, iz duże znaczenie ma to, kim chciałbyś zostać w przyszłości..
  • Anonim

z tego co slyszalem to w krislexie calkiem dobrze zarabiaja (calkiem dobrze=ok 3000-5000 na rękę) no ale to tylko ploty. Z drugiej jednak strony mozna zaczac od razu po studiach,a kto broni przy okazi przygotowywac sie do egzamu zawodowego?Anhelita, mozesz napisac jak wygladala prca w tych poradach i jak to bylo z tą klientelą?A przede wszystkim jakie stawki tam obowiązywaly (ciekawe bedzie odniesc to do stawek w kancelariach)...
  • Anonim

co do zarobków... niestety ploty i to wyssane z palca...a cenniki są w sieci, Gazeta Prawna i Rzeczpospolita też publikowała...
  • Anonim

no cóż..ja nie byłam w krislexie, więc nie będę wypowiadała się na temat tamtejszych zaobków.

a co do stawek, to tam gdzie byłam, to za poradę brali ok.150 zł +vat, jeżeli było to jednorazowe doradztwo. W przypadku "większych" spraw to różnie, w zależności od tego jak była skomplikowana i czy wymagała pisania dużej ilości pism.

Ja tam generalnie robiłam za tanią (darmową) siłę roboczą:/ ale to wszystko zależy na jakich ludzi się trafi..
  • Anonim

to jednak duzo jak za porade? 150zl to wcale nie tak mniej niz w kancelariach? ciekaw jestem jak to wlasnie w krislexie wyglada, bo ostatnio "biur" porad prawnych pojawilo sie sporo, a chyba tylko krislex dziala na taka skale...
  • Anonim

rzeczywiście ostatnimi czasy takie biura porad prawnych stały się bardzo popularne..
    a skąd wiesz, że ten krislex jest taki dobry?
  • Anonim

Kilka artykulow o nich czytalem - w Business Week'u, Forbes'sie i gdzies tam jeszcze. Patrzac na ilosc biur w Polsce to maja najwiekszą siatkę - w sumie fajna sprawa, bo startując z nimi jest od razu dostęp do marki i know-how :-) nie wiem tylko na jakiej zasadzie sie rozwijaja - czy franchising, czy moze jakos inaczej. Na swojej stronie internetowe krislex.pl podaja chyba tylko numer telefonu dla chetnych do nawiazania wspolpracy.... Wydaj mi się ze za kilka lat to wlasnie marka i zasieg beda najwazniejszymi kryteriami wyboru biura, wiec przyszlosc dla krislexa rysuje się całkiem jasno...
  • Olga Łyjak

proszę:

"Do złożenia egzaminu adwokackiego przed komisją, o której mowa w art. 75a ust. 1, bez obowiązku odbycia aplikacji adwokackiej, mogą przystąpić:
    (...)
    2) osoby, które po ukończeniu wyższych studiów prawniczych były zatrudnione na podstawie umowy o pracę na stanowiskach związanych ze stosowaniem lub tworzeniem prawa przez okres co najmniej 5 lat w okresie nie dłuższym niż 8 lat przed złożeniem wniosku o dopuszczenie do egzaminu adwokackiego,
    3) osoby, które po ukończeniu wyższych studiów prawniczych wykonywały osobiście w sposób ciągły, na podstawie umów, do których stosuje się przepisy o zleceniu, usługi polegające na stosowaniu lub tworzeniu prawa przez okres co najmniej 5 lat w okresie nie dłuższym niż 8 lat przed złożeniem wniosku o dopuszczenie do egzaminu adwokackiego,
    4) osoby, które po ukończeniu wyższych studiów prawniczych prowadziły, przez okres co najmniej 5 lat w okresie nie dłuższym niż 8 lat przed złożeniem wniosku o dopuszczenie do egzaminu adwokackiego, działalność gospodarczą wpisaną do Ewidencji Działalności Gospodarczej, jeżeli przedmiot tej działalności obejmował świadczenie pomocy prawnej, o której mowa w art. 4 ust. 1a, (....)"

pozdrawiam
    Olga
  • Anonim

no to komentarz jest zbędny - wszyscy wiedzą o co chodzi... :-)
    A z niusów odnośnie krislexa, ale nie potwierdzonych: za przystapienie do sieci placi sie 16tys - za ta kase jest wylacznosc na dane miasto: jesli interes idzie dobrze, trzeba otworzyc drugie biuro - jesli sie na to nie ma ochoty, traci sie wylacznosc - nie wiem co to dokladnie oznacza- przeczytalem o tym na franchising.info.pl, na stronce krislexa nie ma dokladnych info o sieci, tylko nr kontaktowy....
  • Anonim

witam!za przystapienie w małym miasteczku płaci się 10 tys,w wiekszym np w wawie 20 tys,generalnie na wejsciu trzeba miec 30-40 tys, na otworznie w pełni wyposarzonego biura z 2 stanowiskami i recepcjonistką,co miesiac trzeba Krislexowi płacić 20%od zysków netto,ponadto umowę franczajsingową podpisuje się na min 5 lat
  • Anonim

trochę więc to jednak kosztuje.... w takiej sytuacji może lepiej samemu otworzyć biuro? know-how trzeba przecież i tak mieć w głowie, krislex nie jest też znaną marką.... zresztą jakie poza marką są korzyści bycia w tej sieci?kase i tak trzeba samemu wyłożyć, więc może lepiej samemu założyć taki biznes? może to nieetyczne, ale wzorem może być sam krislex :-)
  • Anonim

od razu nieetyczne...przecież na kims trzeba sie wzorować, nieprawdaż?;)

samemu czy nie kasę trzeba wyłożyć..ehh
  • Anonim

mozna sie spierać o to czy lepiej jest podpisać umowę franczajsingowa czy lepiej cos zrobic na własny rachunek,jest jescze jeden mały sczegół a mianowicie korporacje, z tego co sie orientuje liczą sie one z krislexem , a co do mniejszych kancelarii swiadczących podobne usługi potrafią rozdeptać jak robaka...
  • Str8

co to znaczy, że korporacje "liczą się z krislexem" a innych rozdeptuja?:)
  • Anonim

teraz prawdę powiedziawszy mało mogą zrobić...nawet adwokaci zmienili zasady etyki ze względu na konkurencję w postaci biur świadczących pomoc prawną... a co do rozdeptywania to z tego co czytałem w prasie zdarzały się doniesienia do prokuratury, groźby, skargi na pozaetatowych aplikantów sądowych i prokuratorskich do ich zwierzchników itp.....
  • Anonim

jeżeli chodzi o krislex to niemaja oni jescze prawa do reprezentowania swoich klientów przed sadem, ich kompetencje kiedys sie kończa.korporacje sie z nimi licza bo krislex jako sieć jest w miarę silna i rosnie w siłę , a poztym komus musi przekazywać sprawy do reprezentowania w sadzie.pozatym wydaje mi sie ze koropracjom nie opłaca sie zadzierać z siecia tym bardziej, że za krislexem z tego co widać stoją media
  • Anonim

reprezentują na podst. umowy stałego zlecenia w sprawach cywilnych...
  • mateusz teperek

Str8 dopiero co zdales na aplikacje a juz bronisz korporacji?; ))) oj nie ladnie, nie ladnie; DDD
  • Str8

Nie rozumiem:)
    Krislex będzie miał o tyle prawo do reprezentowania o ile bedą zlecać to adwokatom lub zatrudniać Radców.
    Z tego co mi wiadomo już to robią. Wbrew pozorom adwokata, który będzie biegał do Sądu za 100 zł da się znaleźć.

Nie rozumiem zwrotów typu "korporacje się z nimi liczą" "boją się zadzierać" czy "walczą z nimi"?? kim jest "korporacja" kto jest przedstawicielem tej Korporacji i w jaki sposób może się z kimś liczyć lub walczyć?? jedyny kotakt jaki może mieć "korporacja" z "krislexem" to wymiana pism procesowych ew. spotkanie na sali sądowej adwokata z ich adwokatem lub radcą, który też należy do "korporacji":)

Zmierzam do tego, że krislex jest firmą prawniczą jakich wiele w Warszawie i w Polsce, świadczących usługi nie zamożnym i mniej wymagającym klientom. Firmy świadczące porady zatrudniają Radców i Adwokatów do reprezentowania klientów w Sądach i nie ma żadnego podziału ani wojen.

mati chodzi o to, że nie lubie pustych haseł i tak w sumie to wogóle nie wiem o co chodzi autorce;)
  • 1
  • 2
| |

Grono dla tych, którzy uczestniczą, uczestniczyli lub mają zamiar rozpocząć swój trud pracy w ...

Fotki

Miejsca grona (0)