-
Anonim
>Mrs. K0210L0VA napisała:
>Ja nie jestem może znawczynią gier, ale kilka przewinęło
>mi się przez monitor; D I wiem, że to będzie proste,
>przestarzałe ale ja wciąż bardzo lubię Ice Wind Dale i
>Baldur's Gate.
Nie tylko ty:) To wspaniałe tytuły z klimatem i "duszą". -
Mrs. K0210L0VA
Ufff. To cieszę się, że się nie wygłupiłam :D hehe. Zasadniczo... dawno nie sięgałam do komputera w celach rozrywkowych (takich właśnie jak gra... nie mówimy tu o gronie) może ktoś by mi polecił coś dobrego? Chętnie sprawdzę; ) -
Anonim
Z tego co jest w sprzedaży w sklepach to w sumie niewiele:
- wszystko związane z Heroes of Might & Magic, zwłaszcza część trzecia
- Saga Fallout
- Drakensang
- Kroniki Might & Magic
- Neverwinter Nights (wszystko)
- Puzzle Quest
- Diablo 2
- Gothic (wszystko)
- Wiedźmin
- Age of Mythology
- Age of Empires (to starożytność a nie fantasy ale super)
- Age of Wonders
- Dungeon Siege 1 i 2
Jak chcesz mogę polecić od cholery innych, genialnych tytułów, ale ze zdobyciem może być problem bo nie sa w sprzedaży, pozostaje allegro albo brzydkie piracenie.
-
gwin
wlasnie, ten Drakensang musze zobaczyc w koncu.
Do listy ciekawostek, zwlaszcza dla wielkich fanow HOMAM,
mozna ostatnio zaliczyc rowniez Kings Bounty, bardzo przyjemna gra
-
-
Anonim
W poprzednim poście zapomniałem o Morrowindzie i Oblivionie.
Podobno KB dosyć szybko się nuży i ludzie wracaja do Hirolsów:P
A z gier których nie ma już w sprzedaży KONIECZNIE trzeba się zapoznać z:
- Trylogia Krondoru (Betrayal at Krondor, Betrayal in Antara, a zwłaszcza Return to Krondor)
- Arcanum
- Diablo + Hellfire
- cykl Disciples
- cykl Wizardry
- Planescape: Torment (najlepszy RPG w historii)
Natomiast mozna, choć nie trzeba, ale i tak warto:
- cykl Etherlords
- Daggerfall (i ew. Arena)
- Siege of Avalon (mozliwe że jest w sprzedaży ale głowy sobie nie dam uciąć)
- Divine Divinity (MOŻE jest w sprzedaży)
- Świątynia Pierwotnego Zła
- Pool of Radiance: Ruiny Myth Drannor
- Stonekeep
- trylogia Ishar
- trylogia Eye of the Beholder
- cykl Vampire: The Masquerade
- Revenant
- Sacred
- Wizzards & Warriors
- trylogia Lands of Lore
- Darkstone
- trylogia Warlords: Battlecry
- I of the Dragon
- Sea Dogs
- trylogia Realms of Arkania (1. Blade of Destiny 2.Star Trial 3. Shadows over Riva - prekursorzy Drakensang)
Może coś mi się jeszcze przypomni. Jak ktos chce dokładny opis któregoś tytułu to niech pisze. -
Mrs. K0210L0VA
Neverwinter Nights (wszystko)
Diablo 2
Wiedźmin
Age of Empires
Age of Wonders
Dungeon Siege 1 i 2
Było; ) Dobre, to fakt, reszty chętnie spróbuję :* Dzięki.
-
Mrs. K0210L0VA
Morrowind
Oblivion
Diablo
Torment
Siege of Avalon
Świątynia Pierwotnego Zła
Sacred
Też próbowałam :* Dobre, dobre... :)
-
So What ?
Jak dla mnie to hmm wiele takich gierek jest a zwłaszcza:
-wiedźmin za przyjemność rozmowy nawet z gadającymi ghulami i podrywanie nawet elfek; )
-diablo 2 za mroczność świata i walki z tytułowym diablo :P
-warcraft 3 za fajną oprawę audio oraz fajnie zrobiony design :)
-
So What ?
Iselor miło że wspomniałeś o "duszy" gier :P
Co do obdarzania "duszą" to najlepsi są panowie(panie też :P)
z Blizzarda i Cdprojektu
A swoją drogą to wstyd się przyzanć ale nie grałem w Baldura 'gate'a
jak sądzicie powinienem nadrobić ? -
Anonim
Jeżeli nie grałeś w Baldurs Gate'a to nie masz pojęcia o cRPG. To tak jakby nie znać "Władcy Pierścieni" i uważać si za fana fantasy.
Twierdzenie zaś że najlepsi są panowie z CD Projektu jest śmieszne. Stworzyli TYLKO Wiedźmina. Nic poza nim! A większość starych tytułów
bije Wiedźmina na ryj (pod względem klimatu, fabuły). -
Janusz
rzeczywiście!to jest tak jakby nooo... serce cRPG.Jak nie grałeś/aś w jakąś grę na której "opiera" się cRPG to nie masz pojęcia o nim. -
So What ?
no fakt jestem początkującym noobem ale całe crpg chyba nie toczy się wokół baldura... -
Janusz
wiesz co,nie.ale opiera sie na kultowych grach(nawet bardzo starych) tego typu.Baldur jest świetną grą,nie doskonałą bo żadna gra taka nie jest ale dobra gierka!
-
Anonim
>Iron Lord napisał
>no fakt jestem początkującym noobem ale całe crpg chyba
>nie toczy się wokół baldura...
Spokojnie, chłopak ma 15 lat a ciśniemy po nim jak...Jeszcze się przestraszy i se pójdzie a tego nie chcemy. Jak ja miałem 15 lat to też wiele nie wiedziałem.
Piszesz Diablo 2. Bardzo ładnie że lubisz Diablo 2 ale czy kiedykolwiek w życiu grałeś w pierwsze Diablo (najlepiej z dodatkiem Hellfire), które jest kamieniem milowym nie tylko cRPG czy action RPG (bo w sumie stworzyło ten podgatunek) ale i ogólnie dla gier? Action RPG dały też przecież Dungeon Siege'a, Divine Divinity, Sacred'a czy Revenanta - świetne tytuły, co z tego że stare (poza drugim DS i nowym Sacred to przecież starocie są) ? Nie mam zamiaru rozpisywać sie tu znowu z tytułami, spójrz na to co poleciłem tam "u góry" koleżance. To wspaniałe tytuły, niektóre mają po 10 lat a nawet więcej, a wciąż gram w nie z wielką radością. cRPG są chyba jedynym gatunkiem (może oprócz przygodówek i strategi, zwłaszcza turowych), które się nie starzeją. Rzuć w diabły tego Wiedźmina, ja naprawdę chcę ci pomóc, gram w cRPG od 12 lat, znam je na wylot, a w domu mam prawie wszystko co warto mieć (choć nie wszystko, właśnie na allegro zakupiłem Demise: Podziemia Dejenol, w oryginale to jakieś Demise: Rise of Kuutan czy jakos tak).
Mam kuzyna w twoim wieku, który też gra w Wiedźmina ale pierwszym cRPG jakiego przeszedł był siódmy Might & Magic ("Kroniki Might & Magic" obejmujące części VI - IX kosztują w wersji oryginalnej 15 zł - wstyd nie mieć w kolekcji) i wciąż czasem do niego wraca (przeszedł tą grę, ku mojemu zdumieniu, trzy razy bodajże, a zaczynał kilkanaście bo uwielbiał bawić się i sprawdzać warianty ras i klas postaci w drużynie).
Pozdrawiam i życzę powodzenia w poznawaniu "nowych" erpegów. W razie pytań wal śmiało tutaj albo na priva. -
Janusz
-
Richard
Cóż, z cRPGów to
Drakensang - grałem tylko w demo, ale klimat taki... prosty, dobry... fantasy najbardziej typowe, kupuję; ]
Wiedźmin - naprawdę udana produkcja, głęboka...
Neverwinter Nights 2 - trochę do Wrót Baldura brakuje, ale i tak jest świetnie, a na pewno lepiej niż w jedynce
Gothic 1,2 - od nich zaczynałem; ]
TES 3 - godziny rozgrywk...
Baldur's Gate 1,2 - chyba najlepsze dla mnie fantasy crpg
Icewind Dale 1,2 - klimat...
Diablo 2 - zwykłe siecz i rąb, ale jakie... ten klimat.
Fallout 1,2 - to za bardzo nie fantasy, ale tam :P
Planscape Torment - głęboka, wielowarstwowa. Dzieło sztuki.
Arcanum - jeden z najbardziej nie docenionych tytulów wszech czasów. A dla mnie pod wieloma względami bije Fallouty !
Świątynia Pierwotnego Zła - żadna tam wielka klasyka, jednak klimat jest świeeeetny.
Pewnie o czymś zapomniałem :P
Z innych
Seria Heroes - Boże, ile godzin przeżyłem przy tym; ] Ta muzyka, grafika... mióóóód. Najbardziej cenię trójeczkę, piąteczka to już nie to samo. Od niej wolę nawet czwórkę...
Spellforce 1,2 - nie docenione, a naprawdę doskonałe. Szczególnie dwójka.
Warcraft 3 + dodatek - epicka kampania, piękne cut scenki, klimat, grywalnosc. Ehh...
Kurde, jakoś mi więcej wyleciało z głowy, ale jak sobie przypomnę to dopiszę xP. Bo gram sporo... -
Anonim
>Victim Of Reality napisał
>Baldur's Gate 1,2 - chyba najlepsze dla mnie fantasy crpg
Dla mnie najlepsze fantasy RPG to cykl Might & Magic, zwłaszcza siódemka. Radzę kupić bo części od 6 do 9 są w sprzedaży za 15 zł w pakiecie zatytułowane Kroniki Might & Magic
>Icewind Dale 1,2 - klimat...
>Arcanum - jeden z najbardziej nie docenionych tytulów
>wszech czasów. A dla mnie pod wieloma względami bije
>Fallouty !
Dla mnie też bo nigdy nie lubiłem i nie polubię Falloutów, ale szanuje.
-
Kocham życie
Moje spostrzeżenie co do Sacred I to to iż postacią dark elf można rozwalić wszystko co się rusza od 20 rzezimieszków począwszy a na kilku graczach w trybie lan i smoku skończywszy. Grafika dopracowana i nawet przyjemna. Nie zauważyłem aby padły tu trzy tytuły a mianowicie:
^ Atlantis (wiem, możecie zarzucić mi że to nie w klimacie ale że jest to przygodówka, jak na tamte czasy (końcóweczka XX wieku) nawet niezła grafika i boska muzyka, może stanowić podstawę do tworzenia opowiadań i innych temu podobnych);
^ Risk Your Life czyli RYL I i II, sieciówka z średnią grafiką ale całkiem grywalna jeśli się robiło questy, rozwijało postać no i miało grupę przyjaciół którzy wspierali gracza swoimi postaciami;
^ Lineage II - to jest znacznie lepiej opracowany RYL. Gra zdobyła już miliony fanów chyba w każdym zakątku świata łącznie z Watykanem i Vanuatu. I czemu się dziwić? Grafika porządna, jest co robić a jeśli ktokolwiek jeszcze nie wie co to za gra niech poszuka na Youtube jakiegokolwiek filmiku.
Teraz pytanie do wygłaszających tu swoje opinie:
czy gry przeglądarkowe też się liczą do klasyfikacji? Np wszelkie turówki i przeglądarkowe coś na zasadzie sieciówki? Jeśli tak to mogę opisać około 10 takich gier mniej lub bardziej wzmianki wartych. -
>The time is now, time 4 changes napisał
>Teraz pytanie do wygłaszających tu swoje opinie:
>czy gry przeglądarkowe też się liczą do klasyfikacji? Np
>wszelkie turówki i przeglądarkowe coś na zasadzie
>sieciówki? Jeśli tak to mogę opisać około 10 takich
>gier mniej lub bardziej wzmianki wartych.
chodzi Ci o takie jak np OGAME?
liczą się, czemu nie
w końcu też kradną czas a gra wymaga od uczestnika pewnych umiejętności :) -
Anonim