FC Barcelona [7198]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Pierwszy raz zakładam temat na tym gronie (lepiej późno niż wcale).
    Od razu mówię, że nie robię tego pochopnie ani dla "internetowej popularności" tylko wydaje mi się, że taki temat by się przydał. Przejrzałem całe forum i są tematy poruszające ten wątek, ale dotyczą one samych gran derbi a nie Realu jako takiego.

Sądzę, że temat byłby interesujący, bo trzeba miec baczenie na naszego największego rywala, który poniekąd definiuje i nasz zespół.

Od razu deklaruję, że nie tworzyłem tego tematu po to aby dac komuś okazję do "wrzucania" odwiecznemu przeciwnikowi, bo jest to głupie i działa w obie strony. Zresztą istnieje całe grono, które zajmuję się taką działalnością, więc chętni mogą się tam udac, aby wylewac swoje frustracje.

Zapraszam do dyskusji.
  • Anonim

Jak dla mnie temat spoko.

Capello trenerem Realu. Powiem, ze darze kolesia szacunkiem i jest naprawde fachowcem i trenerem z najwyzszej polki. Ale stoi przed nim nie lada zadanie. Musi przeciez podniesc z kryzysu - jakby nie patrzac - najbardziej utytulowany klub w Europie. Musi od nowa stworzyc trzon druzyny i zrobic klika dobrych posuniec transferowych. Tylko czy nie ulegnie presji zwiazanej ze sciaganiem samych gwiazd ? Jak czytalem plany transferowe to naprawde swiatowa polka - Kaka, Fabregas, Chivu, Abidal, Zambrotta, C.Ronaldo...itd. No ale czy uda im sie ich wszystkich sciagnac - watpie. A poza tym sklejenie DRUZYNY z tylu gwiazd jest kurewsko trudne, o ile w ogole wykonalne. Zobaczymy co z tego bedzie. Pewnie w nadchodzacym sezonie nie beda az tacy grozni, bo dopiero bedzie sie wszytsko budowac od nowa, pilkarze beda sie zgrywac i inne takie pierdoly (w sumie to dosc! istotne sprawy!), ale za 2-3 sezony moga byc grozni i na nowo zaczac cholernie powaznie liczyc sie w rozgrywkach w Hiszpanii i Europie. Nie zdziwi mnie jak za te kilka sezonow wroca na tron Hiszpanii i Europy. Chociaz mam nadzieje ze tak sie nie stanie! :) Zobaczymy.
  • Anonim

Ad rem:

W Realu się dużo ostatnio dzieje. Pytaniem jest czy będzie to miało pozytywny wpływ na zespół.

Na marginesie: Są dwie szkoły podejścia do "królewskich" będąc jednocześnie kibicem Barcelony.
    Można ich nie znosic, życzyc im jak najgorzej, cieszyc się z ich upadku i oczekiwac tego, że spadną do Secunda Division (:D).

Drugie podejście zakłada szacunek dla przeciwnika. Najlepiej je definiuje zdanie : Klasa przeciwnika, którego pokonałeś definuje Twoją własną.
    Idąc tym tropem należy w skrytości serca (no bo przecież prawdziwy cule nie powie tego otwarcie; ) ) liczyc na jak najlepszą postawę Realu w ciągu sezonu i czekac z niecierpliwością na dwa mecze, które rozstrzygną wszystko.

Nie muszę chyba mówic, że bliżej mi do tego drugiego (chociaż perspektywa Realu w SD jest nęcąca :) ).

Wracając z (nomen omen) marginesu:
    Perturbacje związane z wyborami w Realu mogą miec bezpośrednie konsekwencje na naszą sytuację. Postawienie na nieodpowiedniego konia, posługując się terminologią wyścigową, może okazac się wybawieniem lub zawodem na "królewskich".

Jedno jest pewne - pierwze kroki ku naprawie sytuacji zostały już poczynionie jeszcze za prezydentury Florentino Pereza. Zakup Cicinho i Robinho to droga we właściwym kierunku. Prezesowi, który w czasie jednej kadencji poprowadził klub do niesłychanej potęgi a następnie to zaprzepaścił, zabrakło woli do bardziej stanowczych kroków.

Jego odejście na pewno było konieczne. Jedynie sposób nie był może najbardziej trafny (wprowadził mnóstwo niepotrzebnego zamieszania).

To co mnie ostatnio najbardziej zmartwiło (i skłoniło do założenia tego tematu) to zatrudnienie Fabio Capello na stanowisko trenera (a jednak wychodzi ze mnie kibic co to rywalowi życzy jak najgorzej; ) ). Jest to świetny fachowiec i jest w stanie wykrzesac coś jeszcze ze starych gwiazd zespołu i umiejnie wprowadzic nowe. Za jego sprawą Real może znowu stac się realnym zagrożeniem w walce o mistrzostwo.
  • Anonim

Odstępy czasu między moimi wypowiedziami są tak duże, bo grono niemiłosiernie się zacina.

Bawiąc się już zupełnie w adwokata diabła powiedziałbym , że Real powinien:

- odpuścic "starą gwardię" z Zidane'em, Carlosem i Beckhamem na czele.
    Z tym ostatnim będzie się najtrudniej rozstac a raczej nie z nim tylko z pieniędźm, które gwarantuje. Największa ilośc dograń w PD na sezon jest może i imponujące, ale odnoszę wrażenie, że Beckham nic więcje nie oferuje jako piłkarz.
    Zidane sam zdecydował o niedługim zakończeniu kariery, więc ułatwia trudne decyzje. Może Carlos po rezygnacji z reprezentacji niedługo podejmie drugą ważną decyzję?? Jeżeli nie to klubowi włodarze mogliby mu ją zasugerowac.

- zainwetsowac trochę kasy w młodych żądnych sukcesu piłkarzy - takich jakimi byli (zachowując wszelkie proporcje) Figo, Zidane, Raul i Carlos jeszcze w 2001 roku. Listę potencjalnych zakupów przedstawił już Phil.

- zatrudnic trenera na miarę ekipy, którą chce się stworzyc - to już zostało załatwione.

- zasugerowac Raulowi, że czas wziąc się za szkolenie młodzieży wraz z Zidane'em.

Tak mi się to widzi.
  • Anonim

Patrac obiektywnie to rzeczywiscie musza pozegnac sie z kilkoma pilkarzami.
    Zizou konczy kariere wiec beda musieli sobie zalatwic jakiegos pozadnego rozgrywajacego, co latwe nie bedzie, gdyz takowych do wziecia aktualnie chyba zbyt wielu nie ma.
    Bramke maja spoko i jestem sklonny powiedziec nawet ze chyba najlepsza w PD.
    Obrona - Carlos pewnie ucieknie stamtad wiec beda potrzebowac kogos na lewa obrone. A jak bedzie to ktos naprawde godny uwagi i dobry to razem z Cicinho moga stworzyc swietne skrzydla. Tak wiec nie powinni przykladac wiekszej wagi do zakupu graczy na pozycje typowych skrzydlowych jak C.Ronaldo, bo role skrzydel moga odgrywac przeciez wlasnie boczni defensorzy. W dodatku Becks nie odejdzie najprawdopodobniej bo podobno mu dobrze w stolicy Hiszpanii a w odoatku klub ma z niego kpe kasy ktore teraz jest im potrzebna na budowe noego zespolu. Bardziej na ich miejscu skupilbym sie na kupnie srodkowych pomocnikow bo teraz, po zakonczeniu kariery przez Zizou maja tam kurewska luke!
    Napastnikow raczej tez bym na ich miejscu nie sprowadzal. Maja grubego ktory wraca do formy i mlodego Robinho, ktory prezentuje przyzwoita forme jak na swoj wiek a przeciez jeszcze sie rozwija. No i jest jeszcze Cassano ale co z nim to juz chyba tylko opatrznosc wie.
  • Vario/ango mo/tommy f.

ja bym oddzielal deklaracje prezydentow co do transferow od tego co sam capello se "wymyslil"

capello to nie taki potulny trenerzyna co bedzie dawal se "w kasze dmuchac" i innym decydowac o jego druzynie. sadze ze on zupelnie inaczej widzi te druzyne niz prezydent. kaki na pewno nie wyjma bo acm juz stracilo szewe.

beksa na pewno nie odejdzie bo niedawno bodaj przedluzyl kontrakt. za to karłos i zizu na pewno odejda, karłos pewnie do cfc.

gruby do formy nie wroci bo on sie motywuje tylko i wylacznie dla reprezy(kiedys inaczej bylo)

niepokoi mnie kurewsko(coz za gra slow!) ten kapello ale... kupa roboty przed nim.
  • Vario/ango mo/tommy f.

mysle za to ze cristiano jest bardzo realny

w miare realne tez jest przejscie adriano do kurewskich ale w to rowniez watpie.

a z cassano to kto jak kto ale kapello umie se radzic.

ciekaw jestem od czego fabio zacznie...
  • Anonim

hmm christiano ronaldo mnie jakoś bardzo nie martwi... chyba że przestałby się tak samolubić... choć na pewno lsnilby w PD o wile bardziej niż w priemiership....

na pewno żadna zmiana nie pogorszy sytuacji realu; p
  • inho

Moim zdaniem Real w tym sezonie bedzie naprawde grozny. Mysle ze zarówno pilkarze, jak i przedewszystkim kibice maja dosc przegwyania wszystkiego. Napewno ich piorytetem na nadchodzacy sezon bedzie liga. Jak Capello/ o ile bedzie ich trenerem/ sprawdzi sie w hiszpanii to moze byc naprawde cizko w tym sezonie z obrona tytulu... nie mozna zapomniec o Valencii... Zapowiada sie ciekawy sezon, jeszcze jak wszystkie obiecane transfery; ))) dojda do skutku... to bedzie gruboooo :P
  • Vario/ango mo/tommy f.

wlasnie - capello juz przyjal te oferte? podjal sie prowadzenia put?

czy ja wiem czy cris by tak lsnil? w realu bylby po prostu "szeregowcem"... ale spoko, niech tam jedzie. do twarzy bedzie temu rozpieszczonemu gnojkowi w tej bialej koszulce
  • Anonim

>[*]/100łecz ny Vario/nie zapomne napisał
    >wlasnie - capello juz przyjal te oferte? podjal sie
    >prowadzenia put?
    >

podpisał umowe do końca sezonu i jak dobrze pamietam:) to wrazie sukcesów zostaje przedłużona automatycznie na nastepny sezon(hehexD)
  • AntimadridistA

a nie kontrakt trzyletni?
    a co do nowego Reialu... nie koniecznie musi być tak, że pierwszy sezon to zgrywanie się zespołu, więc kolejny rok bez sukcesów. Pamiętamy chyba wszyscy jak Barcelona skończyła pierwszy sezon pod wodzą Rijkaarda. Co prawda duża w tym zasługa nagłego spadku formy Reialu, bo przy zwycięstwach blancos, nasze wygrane ch*j co by dały. Jeśli uda sie im ściągnąć zapowiadanych piłkarzy i pierwsza 11tka będzie wyglądała tak jak chciał Calderón, czyly: Casillas,Cicinho,Chivu,Ramos,Z ambrotta,Diara,Emerson,Beckham ,Kaka,Ronaldo,Robben, to na pewno łatwo z nimi nie będzie jeśli nasz sztab się nie postara o wzmocnienia. Może nie pierwszej jedenastki (no chyba, że prawy obrońca), ale rezerwowych mamy jednak za mało, przy kontuzjogenności naszego zespołu.
  • Vario/ango mo/tommy f.

niewazne kogo sciagna. naprawde, tyle juz maja db zawodnikow ze to malo wazne kogo sciagna. wazne by druzyna miala morale i grala jak druzyna i tak sie zachowywala. na papierze to fajna ta jedenastka ktora opisales ale wazne jak Ci jegomosciowie beda ze soba wspolpracowac, jak beda na siebie wplywac.

a z realem latwo nie jest. w zeszlym sezonie niby tez nokaut ale na Camp Nou 1-1...

czekam z utesknieniem na sezon w ktorym Barca odniesie 2 zwyciestwa nad realem w lidze.
  • Goofy23

http://www.eurosport.com/football/l...

Capello już oficjalnie trenerem. Ciekawe czy wie w co się pakuje :)

Oczekiwania będą w tym sezonie chyba jeszcze większe niż zwykle...
  • Anonim

Nie chcę być złym prorokiem, ale moim zdaniem Real wygra mistrzostwo w nowym sezonie.

Może to głupio zabrzmi, ale za podstawę takiej tezy traktuję wygranie Champions League przez Barcelonę w poprzednim sezonie.
  • Kacuś

niestety możesz mieć racje bo jak przyjdzie chociaż część tych zawodników z zaplanowanych transfrerów to może być gorąco, ale tylko wtedy jak Barcie obniży się poziom jak w finale Champions League
  • Anonim

no to liga bedzie ciekawa :)
    a tak w ogole to real juz dawno nie wychowal nikogo dobrego prawda? same zakupy jak w hipermarkecie ! a co do tych transferow : c. ronaldo on ich dobije na maxa, nie lubie typa jest chamski i samolubny ..no al epoczekamy zobaczymy ja tam do nich nic nie mam !! dla mnie barca moze byc i na 4 pozycji tylko niech graja ten piekny futbol i nic wiecej nie chce!
  • gwzd

real po raz trzeci z rzedu moze zostac wicemistrzem. to by bylo na tyle jesli chodzi o mozliwe sukcesy mierdy w nastepnym sezonie

capello nie jest zadnym bogiem, ktory z niczego zrobi nagle swietnie grajaca druzyne. poza tym historia uczy, ze dwa razy do tej samej rzeki wchodzic sie nie powinno (vide van gaal)

pomijajac te fakty, kogo by calderon nie sciagnal, to i tak nie bedzie dysponowac tak dobrym zespolem, jaki ma obecnie barcelona, wiec nie rozumiem, jak moga byc oni lepsi od katalonczykow. ronaldinho, etoo, puyol czy deco - o grajkach takiego formatu w madrycie jeszcze przez kilka dobrych sezonow moga pomarzyc
  • Kacuś

akurat to ma :
    -cicinho gra jak Cafu za najlepszych lat
    -cassijas jest 10 razy lepszy od Valdesa
    -robinho jak się postara to gra fenomenalnie
    -jeśli Zidane zostanie to sam widzisz jak gra na mundialu
    -może Cappelo zdejmie ronaldo a zostanie raul

Jeśliby się zgrali mogłoby coś z tego być
  • Anonim

Szczerze mówiąc to na miejscu kibica Realu wolałbym, żeby zostawił Ronaldo w spokoju a prędzej Raula zdjął.
    Zresztą jest jeszcze Julio Baptista i Cassano ("jest" wyraża kwintesencję tego zakupu, bo oprócz tego, że "jest" nic więcej póki co nie wynika).
| |

Pierwsze i niepowtarzalne w swoim klimacie grono dla wszystkich kochających obecna mistrzynie H...

Fotki

Miejsca grona (0)