-
Never Ever Land
ogladam telewzje rzdako... jak juz mi sie zdarzy, po 15 minutach filmu widzę reklamy. a że leń jestem to nie przełączam. i co zauważam?
moze i ludzie od reklamy wiedzą jak sprawic by widz zapamietał towar, ale jakim kosztem?
kosztem ośmieszania... zarówno kobiet jak i mężczyzn. kobiety są pokazywane jako głupie pozbawione inteligencji istoty a mężczyźni jako maniakalni pijacze piwa, w ogóle nie obeznani z życiem.
np. dlaczego w reklamie NO-SPA'y kiedy koleś pyta dziewczyny czy ma okres (co jest najwiekszym prawdopodobienstwem przyczyn bólu brzucha u kobiety) sam dostaje z łokcia w brzuch??
dlaczego kobiety się tak podniecają myjąc włosy czy jedząc wafelek? to im ma zastąpić mężczyznę wg zamierzeń specow od reklam?
REKLAMĄ mogę nazwać twórczość firm:nike, adidas, lee, PlusGSM i kilku innych.
jakie macie zdanie na ten temat? jakie reklamy nas ogłupiają i dezorientują w stosunkach damsko-męskich?
PS proszę pominąć reklame Biedronki która ogłupia całe społeczeństwo. -
Anonim
reklama jest tez po to , zeby oderwac nas od myslenia takiego racjonalnego. Zeby po prostu przyjac do wiadomosci: tak, chce teen produkt miec u siebie w domu.... i to jest normalne.
Jej, nie podobajha mi sie reklamy w ktorych rozneglizowana kobieta reklamuje wkladki higieniczne (no ja przepraszam bardzo, co jest seksowengo we wkladkach?!)
zeby dezorientowaly w stosunkach dam.-meskich? -
Aditi
Nie, no wiekszosc jest tak beznadziejna ze az nei chce mi sie nic pisac. Ostatnio urzekla mnie jedna - para po romantycznym obiedzie, rozmawiaja - o, to chyba mamy cos wspolnego - francuskie kino - i zgage. :P
i po nastroju :P
A moj synek ogladajac dobranocke (wciskaja reklamy miedzy dwa odcinki bajki, kanalie!) dowiaduje sie ze juz powinien miec swoja komorke z aparatem i mnostwem darmowych esemesow i pisemko o grach z polnaga BloodRayne na okladce. I morlinki.
Wiem ze nie napisalam nic madrego - upal jest; )
Slawcio, grasz w Ragnarok? -
Never Ever Land
-
-
Anonim
no ale..
w ogole na temat marketingu to moge wywod zrobic. Przede wszytskim marketing wykorzytstuje to co z natury przyciaga... a przyciaga sami panowie i panie wiecie co...
byla taka reklama Nokii, w ktorej wykonana byla ze szlachetnego tworyzwa czyt. metalu i tak kobiety dotykaja perel, machoniu, no i czegos tam jeszcze...
miliony ekspertow dniami i nocami mysla co nas przyciaga, co lubimy, czego oczekujemy.
takze reklama to raczej srodowisko tworcze... oczywiscie pomijajac proszki do prania etc... no bo kt nie wiem ze Persil wypierze juz w 3o-tu stopniach??:P -
Anonim
podobaja mi sie reklamy plusmix (nie mylic z reklamami simplusa ughhh), te z kabaretem mumio
lubie zabawne i oryginalne reklamy, ale takich jest niestety malo
najbardziej mnie wkurzaja reklamy typu : "...i odzszedl bo nie miala pomyslu na obiad", albo reklamy proszkow do prania, gdzie facet jest niezdara i jedzac pizze nie moze sie nie ochlapac keczapem, a doswiadczona zona gospodyni domowa, nie wierzy ze z ta plama mozna sobie poradzic dopoki nie odkryje srodka X ... blah, nawet nie chodzi tu o stereotypy, ale jest to po prostu nudne i mnie na pewno nie zacheca do kupna czegostam -
Never Ever Land
albo reklama jakiechś paneli czy cos... z hasłem:
"piękne kobiety zostawmy mężczyznom bez wyobraźni".
to ma znaczyć k... ze jak jestem facetem z wyobrazźnią...oooohohohohoho.. jestem... to mam sobie k... brzydkiej szykać? (w kwestii gustu oczywiście). a moze ja tej reklamy nie rozumiem.
i szlag mnie trafia jak słyszę:"jest tak cieńka ze jej nie widać"!!! łaaaaaaaa!!!
albo typowe zbeszczeszczenie kobiecej godnosci w reklamie ERY "jak foczki, jedna obok drugiej". o ten to dopiero miał wyobraźnie!!! no i sexistowska reklama SimPlusa z wielkimi cyckami. nie to zeby mi sie nie podobała, ale od pokazywania piersi są inne programy;]
dziekuje za uwagę:) pa:* -
Aditi
no tak, bo jak masz wyobraznie to i w brzydkiej pani dopatrzysz sie ukrytych złóż wewnętrznego piękna :] -
Never Ever Land
wewnętrzne piękno ma niemalże każda kobieta. a brzydota to tylko kwestia gustu.
bo podobno niema brzydkich kobiet - są tylko te zaniedbane:) -
J.
przytocze fragment mojej pracy:"Kolejnym argumentem świadczącym o szkodliwości reklam, jest ukazywanie w spotach nagiego ciała jako czynnika zachęcającego do kupna. Bulwersuje mnie sprawa seksu w reklamach. Chodzi o promowanie zwykłych produktów, takich jak dezodorant czy czekolada. Czy naprawdę nie można zareklamować produktu takiego jak kawa czy ser pleśniowy bez pokazywanie jak dwoje ludzi patrzy się na siebie namiętnym wzrokiem? Albo reklamowanie dezodorantu bez nagiej kobiety o idealnych kształtach? Według mnie, to żenujące, czasem aż niesmaczne. Niestety jadąc samochodem czy spacerując ulicą jesteśmy skazani na oglądanie zgrabnych, często retuszowanych komputerowo ciał modelek, co wpędza niektórych w kompleksy.
Chwyty używane w reklamach dostosowane są do wieku odbiorców oraz ich płci. Te kierowane do kobiet zawierają określenia: „zrobić się na bóstwo”, „trendy”, „zdobędziesz go”, „z naszym produktem on będzie twój”, „z naszym produktem będziesz najpiękniejsza”. Natomiast mężczyźni ukazywani są jako aktywni, silni sportowcy. W reklamach dla płci męskiej propagowane są: agresja, walka, rywalizacja, siła. Dzięki tym reklamom cichym pragnieniem mężczyzn stał się młody i zdrowy wygląd, imponowanie innym oraz zwycięstwo. Mężczyźni pragną, aby kobiety widziały w nich kogoś niezwykłego. Zaczynają więc upodobniać się do aktorów z reklam. Kupują i używają tych samych maszynek do golenia, wód toaletowych, samochodów. Robią wszystko, aby być w centrum zainteresowania.
Trudno zaprzeczyć, że reklam w mediach jest zdecydowanie za dużo. Przerywają one ciekawe filmy, przeszkadzając w ich oglądaniu. A gdy już się pokażą na szklanym ekranie, trwają bardzo długo. Przez nie gubimy wątek filmu, a także tracimy nasz cenny czas.
Reklamy wprowadzają natłok informacji, szum informacyjny. Czasem może się wydawać, że reklamy „krzyczą” do nas, każą nam jak najdokładniej zapamiętać ich treść i zrozumieć przesłanie. Te same spoty są często pokazywane, tak, że po kolejnym ich obejrzeniu, zapamiętujemy hasło reklamowe. Obrazki te robią nam wodę z mózgu. Ograniczają samodzielność myślenia. Zakładają nam tak zwane „klapki na oczy”.
Kolejnym negatywnym przykładem płynącym z reklam jest kreowanie wizerunku szczupłych, ładnych, seksownych, o idealnych kształtach, podporządkowanych wobec mężczyzn kobiet. Sytuacja ta bardzo mnie denerwuje, wręcz bulwersuje. Jest to dyskryminacja kobiet. Pragnę przytoczyć tu słowa znanej polskiej pisarki- Manueli Gretkowskiej: „Czy kobiety to trawniki, które można strzyc według mody i rozsyłać po ludziach listy gończe za pięknem, wzory rozkładu tłuszczu”? Oczywiście nie, ale niestety w reklamach kobiety traktowane są jak przedmiot, ładny dodatek do reklamowanego towaru. Często erotyzm w wielu reklamach łączony jest również ze stereotypowym podziałem na role męskie i żeńskie. Można zauważyć tu brak równości płci, równouprawnienia. Idealną bohaterką reklamy jest przykładna gospodyni w fartuszku, służąca mężczyźnie, chcąca mu się podobać. Manipulowane przez reklamy kobiety pragną być piękniejsze, oryginalniejsze, jedyne w swoim rodzaju:„ Jesteś tego warta”. Zaczynają używać szamponów, odżywek i innych kosmetyków, które rzekomo zwiększają optycznie ilość włosów, stosują różnego rodzaju maseczki, szminki, pudry, tusze do rzęs, cienie do powiek, drogie perfumy- wszystko po to, aby podobać się mężczyznom. Kobiecie o wiele bardziej niż mężczyźnie zależy na tym, aby świetnie wyglądać. Oczywiście im lepiej sytuowana kobieta, tym droższe kosmetyki kupuje.
Większość spotów skierowana jest do mężczyzn, nawet te, które reklamują produkty dla kobiet. Wygląda na to, ze producenci reklam zabiegają o przychylność mężczyzn, jakby to wyłącznie oni dysponowali pieniędzmi domowych budżetów."
-
Never Ever Land
-
Anonim
Justa wyluzuj, wez gleboki oddech i ... nie bulwersuje sie tylko olej to; >
a produktow, ktorych reklamy Cie wybitnie denerwuja nie kupuj - ja ta zasade uskuteczniam, nie chodzi tu o zaden protest, ale czasem po prostu reklamy zniechecaja mnie do kupienia czegostam -
Never Ever Land
mężczyźni...
to co reklamuja dla fecót zazwyczj jest prawdziwe a reklamy nie klamią. i dobrze się czuje goląc się maszyka gillette i uzywajac ich gelu bo sa naprawde dobrze.
kobiety...
nie bedzie to bulwersujące jeśli nie pozwolisz sobie założyć tych klepek na oczy. a my faceci mamy gusta i jesli jakaś dziewczyna jest piekna to chyba dobrze, prawda? w brzydkiej nikt sie nie zakocha bo w końcu po to mamy gusta. dla mnie rzadza modelki z reklam Garniere:)
jednak są reklamy które po prostu ogłupiają. nie dlatego ze pokazyją modelki. wyobraź sobie za taka modelka na bilbordzie juz nie raz uratowała komyś życie jadącemu samochodem bo go obudziła.
jak dla mnie bulwersacja do reklam z modelkami nie ma sensu i jest bezpodstawna. bo kobieta przez to wpadająca w kompleksy jest po prostu głupia!!
i nie wyobrażam sobie reklamy tuszu to rzęs z pryszczatą panienką. fuj!! -
Anonim
no z drugiej strony - umiesnieni modele z reklam dezodorantow dla facetow, tez moga wpedzac innych facetow w kompleksy,
reklamodawca stara sie tarfic w gusta odbiorcy - wiec dezodorantu nie bedzie reklamowal facet z duzym wiszacym owlosionym brzuchem i lysieniem plackowatym na glowie
a normalny czlowiek powinien podchodzic do tego z dystansem -
Never Ever Land
właśnie o to chodzi!!
no i choć zadko się zdarza to niestety są wśród nas facetów miękkie zakompleksione tyłki. jakbym spotkał takiego to chyba zrywałbym boki.
kobiecie nie wypada na siebie narzekać a co dopiero symbol wigoru i sily fizycznej!!
poza tym uważam każdy facet powinien zadbać o swoja sylwetkę! wiec moze reklama ich zmobilizuje.
-
DarkElfica
Tak sadzisz? Raczej zdecydowana mniejszosc, o ile taka reklama wywoluje w facetach w ogole proces myslowy :) Nie raz bylam swiadkiem, jak kobita nabijala sie ze swojego mezczyzny, mowiac " jak bedziesz tyle jadl, to bedziesz wygladal jak on" - wskazujac palcem na lysego brzuchacza. Niestety zamiast facet wziasc sie za siebie chociazby dlatego, ze tyle tluszczu wokol pasa powoduje choroby (pomijajac, ze jest zupelnie niepociagajacy :P )
to jak na zlosc mowil, ze bedzie i tak robil co chce. A co powiecie na reklamy bilboardowe anty-dyskryminujace kobiety z udzialem rysunkow A. Mleczki?; ) -
Never Ever Land
primo. ten facet był głupcem bo nie dość ze nie potrafił zadbać o siebie to jeszcze o swój własny związek. czasem trzeba sie poświęcić. nie ma miłości bez wymogów i poświęceń. a Mleczko jest zboczony:P ale nic do niego nie mam:)
zamiast głupich reklam na bilbordach - zdecydowane TAK:) -
DarkElfica
No racja. Facet czesto mysli, ze jak "zlowil' sobie kobiete i na przyklad z nia mieszka, to moze sie zapuscic. Zreszta to samo kobiety, ale w mniejszym stopniu raczej ( tak mi sie wydaje; ) ) Takze poswiecenie z obu stron, bo facet nie lubi jak kobita gdera i wzamian tradycyjnie czepia sie czesto jej tylka ( bo tam zazwyczaj kobieta tyje ) a z kolei zadko ktora kobieta czuje pociag do brzuchatego piwoluba z lysieniem plackowatym (totalny substytut faceta moim zdaniem) i krag sie zamyka a sytuacja czesto pozostaje bez zmian. FUJ! A co do A. Mleczki, to rozne rysunki malowal :) Moim zdaniem jego prace sa niezle i swietnie przedstawione sytuacje jak to kobiety sa na codzien traktowane i jakie stereotypy panuja. Ze mozna je np molestowac i to jest normalne i ze to kura domowa zmywajaca gary, rodzaca dzieci itp. Przeslanie z czym walcza organizacje jest bardzo przejrzyste i sposob kampanii wysmiewajacy stereotypy bardzo trafiony. -
Never Ever Land
-
DarkElfica