Film [12750]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • rockatan

...co sądzicie o tym filmie??...
    ...jest w nim coś magicznego... muzyka, ujęcia, kolory... sentyment, melancholia... okna, nadające ujęciom tajemniczej głębi ...; ]
  • Dwayne

Przede wszystkim muzyka. W jednej ze scen nawet widać Bono :)
  • nie ma mnie

w tym filmie jest wszystko, czego mozna sobie zazyczyc...
  • Grono.Net

Uwielbiam ten film ! Jeremy Davis gra tak wspaniale Tom Toma, że szkoda słów.
    Phedeon Papamichael zrobił wspaniałe ujęcia, szczególnie pierwsza scena na dachu oraz jedna z ostatnich kiedy dowiadujemy się o spotkaniu Izzyego z Tom Tomem
    oraz kolejne w 10 minut później: trąbka w etiudzie Wima ,a z ostatnich to wiem ,że „Tożsamość” tez bardzo fajne. Facet nie używa światłomierza na planie, potrafi sam ustawić bardzo precyzyjnie na oko światło…co jest zaskakujące. Jeśli lubicie ten film to polecam nakręcony zaraz po MDH właśnie przez Papamichael „Lato albo 27 straconych pocałunków „przezabawna historia pamiętam jak przyjechał pierwszy raz na Camerimage i zaprezentował kolejny swój film .A co się tyczy Bono i jego załogi chłopaki muzykę komponowali grając do filmu i cały projekt jest podobno autorstwa właśnie Bono, który razem z Nicholas Kleinem stworzyli scenariusz do filmu, który się nie zapomina tak samo jak czarującej muzyki. Pozdrawiam i sam czekam na kolejny film WENDERSA
  • ahalja

słowo magia chyba najlepiej oddaje moje odczucia i emocje związane z tym filmem... ma niesamowity klimat, zarówno ze względu na postacie, muzykę, czy zdjęcia... to po prostu trzeba zobaczyc...
  • królewna.xls

Strasznie dawno temu to widzialam, ale strasznie taki... Wlasnie taki! :)
    Ale mam historie wiazaca sie z tym filmem, ktora pokazuje roznice miedzy Warszawa a innymi miastami. W warszawskim "Co jest Grane" moj "ulubiony" pan Mossakowski dal temu filmowi dwie (jak nie jedna...) gwiazdke,komentujac czyms w stylu: "kompletnie nie zrozumialem o co mialo chodzic w tym filmie, wiec daje mu kiepska ocene". Niedlugo potem bylam w Kazimierzu Dolnym i w tamtejszym Co jest Grane, ktore, o ile sie nie myle, podpada pod Krakow, ten sam film mial 6 gwiazdek.
    Komentarz chyba jest zbedny :)))
  • neda

dużo prawdy :) chociaz krakuf miasto wrakuf
  • Gosz

heh a ja jestem 'dziwna' i wyjatkowo nie przepadam za tym filmem, bardzo mnie rozdraznil rozczarowal i sie nie podobal
    chociaz widzialam go ze trzy lata temu
    rozczarowal wlasnie dlatego ze wszyscy dookola sie spuszczaja niemal przy nim...
    ale moze jak obejrze go kiedys jeszcze raz inaczej go odbiore?
    acz poczulam niejaka ulge kiedy jeden z moich wykladowcow rowniez podzielil moje wrazenia i zaczal nam udowadniac dlaczego jego zdaniem ten film to pomylka:)
    tylko nie kazcie mi przytaczac argumentow dlaczego jestem nieczula na wdzieki tego obrazu
    a pan mossakowski choc nie przepadam za nim szczegolnie mial pelne prawo do takiej oceny i ja sie z nim zgadzam jesli o ilosc gwiazdek idzie ( akurat w tym wypadku)
  • Gosz

pe es - 'krakow zdycha'; PPP
    acz jestem warszawianka krwi czystej ( i co to mialo znaczyc 'pokazuje roznice miedzy warszawa a innymi miastami',he?) ale nauki filmowe pobieram w krakowie tak sie sklada, wiec jak dobrze pojdzie bede 'szkola krakowska' hihihih
  • kiadsa

film jest sympatycznie pokręcony, jak wszystko wima wu... przede wszystkim jednak-menel gibson i milla pokazują jak świetnymi są mimo wsio aktorami.
  • rockatan

...mi do gustu rola Gibsona nie przypadła... nie wiem czemu - wydaje mi się, że trochę nie pasuje do filmu... wogóle aktorsko ten film wypada przeciętnie - jego siła tkwi gdzie indziej... muza, obraz, historia -> NASTRÓJ...
  • Anonim

cala dziwacznosc tego filmu jest wymyslona , ale nie jest to pomyslowosc klasy lyncha albo von triera
  • rockatan

...a czy to źle?? kto powiedział, że tak miało być??
    ...lynchowski czy vontrierowski klimat nie pasowałby do tego filmu...
    ...każdy film wywołuje jakieś uczucia - ten->melancholię, sentyment, smutek, ale też nadzieję...
  • Gosz

we mnie ten film wywolal zazenowanie...
    naciagany do bolu...
  • Anonim

chcialam powiedziec, ze nie jest to zadna nowa jakosc ( bo tych rezyserow uwazam za bardzo wyrazistych) taka wrazliwosc oparta na onirycznej muzyce i estetyce niebieskich filtrow moze dzialala te kilka lat temu, ale kiedy obejrzalam ten film w te wakacje pomyslalam ze sie zdewaluowal.
  • rockatan

...nie no... co w nim wywołało w Tobie zażenowanie??
    ...można go nie lubić - zgoda - ale nikt mi nie powie, że nie warto zwrócić nań uwagi choćby ze względu na zdjęcia czy muzykę - oba elementy znacznie wykraczające poza utarte schematy...
  • rockatan

_ba__: też widziałem film ponownie, jakieś 2 tygodnie temu, i wywołał on we mnie podobne uczucia, co za pierwszym razem - po to go właśnie ponownie "ruszyłem"...
    ...a skąd wiesz, że to film się zdewaluował, a nie jest to Twoja "wina"...??
  • Anonim

nie zazenowal tylko znudzil
    sugerujesz, ze mam wrazliwosc betonu :))
    a ja twierdze ze w tym filmie chodzi wylacznie o konwencje estetyczna , ktora przebrzmiala i tyle

• rockatan

...nie twierdzę, że to mega głęboki film... bynajmniej... ale spełnia swe zadanie - odwołuje się do podświadomości widza, jego pragnień i skrywanych uczuć, a to nie jednemu z założenia "głębokiemu" dziełku się nie udało...
  • Anonim

a ja nie twierdze ze estetyka to malo, wrecz przeciwnie to dopiero sztuka zrobic film w ktorym fabula jest drugorzedna, np kontrakt rysownika, albo pillow book -wogole filmy mojego faworyta p greenewaya...

chodzi mi o to ze mdh ma urok teledysku, i ziewam po 3 min bo tyle one zazwyczaj trwaja
  • 1
  • 2