FiloZofia UW [1223]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Chciałbym się dowiedzieć, co sądzicie o islamie i muzułmanach. Tzn. o religii w praktyce, o mentalności muzułmańskiej. O muzułmańskich imigrantach, o obyczajach i prawie w państwach islamskich itp. Z góry dzięki za wypowiedzi :)
  • Kot z Cheshire

Można gadać i gadać... :P
  • Anonim

to zależy od tego o jakim konkretnie państwie muzułmańskim mówimy...W Egipcie czy Tunezji jest dużo bardziej liberalnie niż w Maroko mentalnośc jest zupełnie inna choć religia ta sama, wszystko zależy od tego jak kto i gdzie interpretuje koran Wiele rzeczy mi sie w koranie podoba choc znam dosc pobieżnie, ale podoba mi się np. podejście do kobiet które wcale nie jest szowinistyczne, wręcz przeciwnie w rozdziale o kobietach wszystkie dobra mają byc dzielone po połowie itd, poza tym podejście do sexu, do tory i biblii które muzułmanin powinien szanować itd. Nie rozumiem tylko dlaczego kilka procent tych nawiedzonych muzułmanów tak przeinacza koran, przez nich ludzie sie boja wszystkich arabów. Ja tam ich kulture lubie i szanuje a ...kuchnie wprost ubóstwiam!
  • Anonim

Wiesz... z tym Koranem to nie jest takie oczywiste. Po pierwsze Koran mówi o tym, że kobiety są gorsze od mężczyzn - po prostu. Są fragmenty, które nakazują bicie kobiet, kiedy nie są posłuszne mężczyźnie.

Ja nie wiem, czy fundamentaliści muzułmańscy przeinaczają Koran, ale za to wiem, że muzułmanie - ci bardziej cywilizowani - ukrywają fakt, iż znajdują się w ich świętej księdze takie własnie fragmenty. Mówi się, że w Koranie nie nawołuje się do nienawiści, do zabijania, że kobietom okazany jest szacunek itp.... Według mnie to jest właśnie przeinaczanie i nie mówienie całej prawdy.

SURA IV
    34 Mężczyźni stoją nad kobietami ze względu na to, że Bóg dał wyższość
    jednym nad drugimi, ...Przeto cnotliwe kobiety są pokorne i zachowują w
    skrytości to co zachował Bóg. I napominajcie te, których nieposłuszeństwa
    się boicie, pozostawiajcie je w łożach i bijcie je! A jeśli są wam
    posłuszne, to starajcie się nie stosować do nich przymusu.

SURA XLVII
    4 Kiedy więc spotkacie tych, którzy nie wierzą, to uderzcie ich mieczem po
    szyi; a kiedy ich całkiem rozbijecie, to mocno zaciśnijcie na nich pęta. A
    potem albo ich ułaskawicie, albo żądajcie okupu, ...Lecz jeśli zechciał Bóg,
    to Sam zemściłby się na nich,

Podobnych fragmentów jest dużo...
  • Anonim

1. Właściwie w każdej religii kobieta stoi nizej od meżczyzny to oczywiście jest wina mężczyzn którzy pisali te świete księgi; )( tez oczywiscie zależy od interpretacji - jeśli chodzi o judaizm to np uważam że jest ona po prostu przydzielona do czego innego ale tak samo ważna)
    2. Ja nie znam koranu, na pewno nie tak dobrze jak ty ale czytam czasem i np
    128 Jeśli kobieta obawia się
    złego traktowania lub obojętności
    ze strony swojego męża,
    to nie będą mieli grzechu,
    jeśli dojdą między sobą do zgody,
    bo zgoda jest lepsza.
    W duszach zawsze mieszka chciwość.
    Ale jeśli czynicie dobro
    i jesteście bogobojni
    - to, zaprawdę, Bóg jest w pełni świadomy
    tego, co czynicie!
    albo
    "Mężczyzna przyszedł do Proroka Allaha sallallaahu 'alayhi wa sallam i powiedział: Proroku Allaha! Kto spośród ludzi jest moim najlepszym przyjacielem? On odpowiedział: "Twoja matka." Mężczyzna zapytał "Kto potem?". Prorok odpowiedział: "Twoja matka." Mężczyzna zapytał po raz trzeci: "Kto potem?. I prorok jeszcze raz powtórzył: "Twoja matka."
    Kiedy mężczyzna znów zapytał: "Kto potem?" - Prorok odpowiedział: "Potem twój ojciec."
  • Anonim

"Zaprawdę, Allah nakazuje wam abyście byli dobrzy dla kobiet."
    "Najlepsi z was to ci, którzy najlepiej traktują swoje żony."
    "Zaprawdę, kobiety są w pełni siostrami mężczyzn."

itd, itd, itd -
    co do tego bicia - tak jeśli dopusci sie grzechu - no tak to mi sie nie podoba ale jak mówie to nie jest jakaś religia bardzo antykobieca - tak jak to przedstawiaja fundametaliści islamscy
  • Anonim

>SURA XLVII
    >4 Kiedy więc spotkacie tych, którzy nie
    >wierzą, to uderzcie ich mieczem po
    >szyi; a kiedy ich całkiem rozbijecie, to mocno
    >zaciśnijcie na nich pęta. A
    >potem albo ich ułaskawicie, albo żądajcie
    >okupu, ...Lecz jeśli zechciał Bóg,
    >to Sam zemściłby się na nich,
    >
    >Podobnych fragmentów jest dużo...

No tak, tylko że ostatnio czytałem, że w tej surze "spotkacie" powinno się tłumaczyć jako "spotkacie w walce". Ale to musiałby się ktoś kompetentny wypowiedzieć...
  • Kot z Cheshire

Poczytajcie lepiej Biblie - tam dopiero są jazdy :D
  • Anonim

a co do tych ksiąg i pism świetych przeróżnych to chcę spytać co sądzicie o tych domysłach zawartych w pismach indyjskich jakoby Jezus był tak naprawde fakirem. Podobno podrózował po indiach ( dlatego tez nie mamy informacji w biblii o czasach jego młoodości; ) ) i uczył sie róznych trików np. hipnozy itd . Podobno pisma są autentyczne z tamtego okresu, ale hmm no nie wiem jak sie do tego ustosunkować; )
  • Anonim

a co do tych ksiąg i pism świetych przeróżnych to chcę spytać co sądzicie o tych domysłach zawartych w pismach indyjskich jakoby Jezus był tak naprawde fakirem. Podobno podrózował po indiach ( dlatego tez nie mamy informacji w biblii o czasach jego młoodości; ) ) i uczył sie róznych trików np. hipnozy itd . Podobno pisma są autentyczne z tamtego okresu, ale hmm no nie wiem jak sie do tego ustosunkować; )

To sądzimy, że owe pisma powstały z tego co sobie przypominam (choć mogę się mylić) w wieku XIX i XX jako pseudoapokryfy.
  • Anonim

mialo byc XIX lub XX :)
  • Aliena

>Cheshire Cat napisał
    >Poczytajcie lepiej Biblie - tam dopiero są jazdy :D

co masz na mysli?
    zacytuj
  • Anonim

no cos ty?!; )
    gdzieś czytałam że właśnie były takie pisma w tamtym okresie tyle ze nie podawali imienia faceta tylko miejsce pochodzenia i wiek i ze sie właśnie zgadzało z Jezusem, ale właśnie mi tak cos ta opowiesc nie przypasowała... Ale o tym ze to apokryfy to nie wiedziałam myślałm ze autentyk....cholera... Tylko tyle ze Bilblia rzeczywiscie nie mówi nic o jego "młodości"...i to mnie jakos tak tknęło...Ale ja to wogóle naiwne stworzenie jestem...
  • Anonim

Ale ja tego, co napisałem nie podaje za pewnik :). Ale pamiętam, że ostatnio w związku z demaskowaniem teorii Browna :) coś czytałem na ten temat (bodajże cały Ozon był poświęcony Kodowi). Jak będę miał chwilę czasu dłuższą to sprawdzę.

A co do młodości Jezusa, to są rzeczywiście jakieś apokryfy, które ją jakoś tam opisują. Wśród nich większość to gnostyckie pisma (np. to o Jezusie lepiącym gołąbki z gliny, albo "dla żartow" zabijajacego swojego kolege z podworka i nastepnie wskrzeszajacego tego kolege)

Generalnie apokryfy są dostępne i można je sobie czytać do woli :). W każdym razie te przetlumaczone.
  • Anonim

och! to z kolega mi sie spodobało! Ale i tak tora jest debeścior bardzo mi sie podoba akcja z malowaniem krwią drzwi zeby tylko żydzi przetrwali a inni bang bang nie za bardzo rozumiem czemu chrześcijanie toleruja stary testament on jest zupełnie przeciw nim! Toz to przecież Bóg nacjonalistyczny i ma gojów w głębokim poważaniu...Nigdy tego nie zrozumiem. W starym testamencie jest pełno rzeczy sprzecznych z nowym ...niewiem czemu to ma byc kontynuacja...Bóg podobno jest niezmienny a tu...czysta schizofrenia...
  • Anonim

Może trzeba czytać teksty biblijne trochę w ich kontekście historycznym? Hehe, to tak a propos mojego przygotowania do egzaminu z hi-fi i reguł krytyki tekstu Piotra Abeladra :)

• Anonim

ja narazie przerabiam GROSSE TESTE jaja! ein grosse teste!; )))
  • nazwa ekranowa

>use once & destroy napisała:
    > Wiele rzeczy mi sie w koranie podoba choc
    >znam dosc pobieżnie, ale podoba mi się np.
    >podejście do kobiet które wcale nie jest
    >szowinistyczne, wręcz przeciwnie w rozdziale o
    >kobietach wszystkie dobra mają byc dzielone po
    >połowie itd, poza tym podejście do sexu, do tory i
    >biblii które muzułmanin powinien szanować
    >itd. Nie rozumiem tylko dlaczego kilka procent tych
    >nawiedzonych muzułmanów tak przeinacza koran,
    >przez nich ludzie sie boja wszystkich arabów. Ja tam
    >ich kulture lubie i szanuje a ...kuchnie wprost
    >ubóstwiam!
    czy ewentualnie:
    >ale jak mówie to nie jest jakaś religia bardzo antykobieca

Sorry, ale jak czytam takie rzeczy to kurwica mnie bierze. Może jeszcze za chwilę ktoś napisze że islam to religia pokoju, która jest podle przeinaczana przez zgniłych fundamentalistów. Po POŁOWIE?? Dziewczyno, gdzieś Ty wyczytała takie rzeczy?! Nie jest bardzo antykobieca? No dobrze, a w zestawieniu z takimi faktami jak poniżej to co dla Ciebie jest BARDZO antykobiece?

1. Kobiety dziedziczą, owszem połowę, ale POŁOWĘ tego co mężczyźni. To znaczy, jeśli mamy ojca, który pozostawił córkę i syna to córka dziedziczy 1/3.
    2. Zeznania kobiety przed sądem który używa tradycyjnego prawa są warte POŁOWĘ tego co zeznania mężczyzny.
    3. Nie wspominając o tym, jak kobiety muszą chodzić ubrane, i co jest ich sferą "zakazaną", która wg Koranu ma być zakryta. Prowadzi to do takich fantastycznych rzeczy jak moda plażowa dla kobiet, polecam http://www.ranunatekstil.com/
    4. Muzułmanki nie mogą wychodzić za nie-muzułmanów, a muzułmanie za nie-muzułmanki jak najbardziej.
    5. Mąż jest oczywiście głową rodziny, który ma nad swoimi kobietami władzę, z prawem karcenia fizycznego włącznie, jak najbardziej, a jakże... (nie jestem pewien czy w Biblii są takie akcje)

• Anonim

nie bulwersuj sie tak proszę bo to nie zdrowe ...Zaczynam sie o ciebie martwić.
    Punk 4 - masz rację ale tak jest i u zydów i innych też - pozatym tak powinno być żeby potem sie nie kłócić o to jak wychować dziecko.
    punkt 1 - nie masz racji
    7 Mężczyznom przypada część tego,
    co pozostawili rodzice i krewni;
    i kobietom przypada część tego,
    co pozostawili rodzice i krewni.
    Czy to będzie mało, czy dużo,
    to jest udział obowiązujący prawnie.
    punkt 2 - masz rację tyle ze co to ma do koranu?! To kwestia tego ze fundamentaliści wpajają ludziom że to mężczyzna jest wąniejszy i lepszy ale tego w koranie nie ma żeby dyskryminować kobietę - zreszta juz to cytowałam z koranu
    punkt 5 - tak jest i w innych religiach
    punkt 3 - to też nie do końca tak ... Zależy od interpretacji słowa stosowny strój - tak jest w koranie

Jeszcze coś - rzecz podstawowa czyli twój pukt widzenia, tzn europejczyka człowieka wyzwolonego a muzułmanki która wcale nie chce aby ja od nakazów i zakazów koranu uwalniać . Czytałeś moze ucieczke od wolnosci?
    Znam wielu arabów i arabki, co prawda nie z tych rejonów fanatycznych i oni mówia że islam jest jak każda inna religia nie mniej ani nie bardziej liberalny kwestia interpretacji
  • Anonim

Dobry mąż to taki, który jest szczodry dla swojej żony i dzieci, albowiem oprócz tego, iż obdarzany będzie miłością i szacunkiem przez rodzinę, dodatkowo za każdy wydany na nią grosz otrzyma od Allaha nagrodę. "Nawet za kawałek pożywienia, który wkładasz w usta żony, jest sadaqa[2]" (Buchari i Muslim). Jest to również wskazówka, aby w traktować żonę w sposób delikatny i łagodny. Objęcie ramieniem, dotknięcie dłoni, buziak w policzek - to subtelne wiadomości, które prześlesz żonie, ta zaś odbierze je jako wyraz Twojej miłości i szacunku.

to też mówi duzo na temat tego ze to nie jest tak jak ci sie wydaje
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki