FiloZofia UW [1223]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Chrześcijaństwo upadla kobiety? A jakies uzasadnienie może (tylko nie wybiórcze cytaty z Pisma Św., a konkretne argumenty odnoszące się do faktycznego i aktualnego stanu rzeczy :))...
  • Anonim

Nie zapominajcie o tym...

http://littlegreenfootballs.com/web...

proszę o podzielenie się przemyśleniami, dla mnie to bardzo kontrowersyjna sprawa...
  • Anonim

Mędrcze, nawet współczesny Kościół nie może pogodzić się z myślą, że kobieta jest równa męzczyźnie. Zwykle nie mówi tego wprost i stosuje liczne wykręty, jednakże:
    - kobiety pozbawione sa możliwości kariery w Kościele. Najwyższym dla nich stanowiekim jest rola zakonnicy, która ogranicza się do usługiwania mężczyznom na wyższych stołkach.
    - kult dziewictwa - wspaniały sposób na podtrzymywanie władzy nad seksualnością kobiet.
    - Maryja - wzorzec dla kobiety. Niestety, zawsze niespełniony - ideałów dziewicy i matki nie udało się jeszcze żadnej innej połączyć. Kobieta więc zawsze jest niedoskonała, zegoś jej brakuje.
    - zaganianie do kuchni i pieluch. Do tego dochodza różne mity o naturze kobiecej - tak ją pan bóg stworzył, że sama uwielbia usługiwać innym. No i nic kobiety bardziej nie uszcześliwia, jak nieustanne rodzenie. Praca jest dopuszczalna, ale byle nie cierpiało na tym dobro dzieci i męża.

Jestem gotowa nazwać to upodlaniem, w znaczeniu sprowadzaniem do niższego niż męzczyzna znaczenia.
  • Anonim

Nie przesadzajmy... Przyjrzyjmy się, jak wygląda życie kobiet i ich prawa w wybitnie katolickiej Polsce, Irlandii czy Ameryce Południowej i porównajmy z sytuacją kobiet na bliskim wschodzie... różnica jest miażdżąca!
  • Anonim

Znalazłam jeszcze taki fajny cytat:

"W tradycji katolickiej zderzają się dwa skrajne obozy kobiecości. Grzesznej Ewy, która jest wybrakowanym mężczyzną, fatalną istotą zrodzoną z żebra Adama, symbolem zła, uległości, ludzkich słabości i nieszczęścia. Została jej przypisana rola matki, która jednak jest rodzajem napiętnowania, z którą łączy się ból i nieczystość aktu seksualnego. Na przeciwnym biegunie znajduje się Matka Boska – dziewica, czysta, poświęcająca się, w pokorze cierpiąca. Orędowniczka kobiet, niedościgniony ideał, bowiem dziewictwo i jednoczesne macierzyństwo Matki Boskiej jest sprzeczne z kobiecą biologią, niemożliwe do wypełnienia"

Soczyste
  • Kot z Cheshire

Wielki Mędrcze, nie chcę dublować tego, co napisała użytkowniczka "językiem w usta". Cytaty z Biblii zamieściłem, gdyż podobną argumentację stosowano w przypadku Islamu - "Islam upadla kobiety, bo są takie to a takie fragmenty w Koranie". No to ja pokazałem podobnie brzmiące kawałki w Starym i Nowym Testamencie.
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki