-
szopa
Od wielu lat jest w naszym instytucie tak, że jezeli nie złoży się indeksu w tydzień po sesji, traci się możliwość dostania stypendium motywacyjnego.
W tym roku powstała na łonie Komisji Stypendialnej kontrowersja: utrzymać, czy zarzucić ten zwyczaj? Przeciwko jego zarzuceniu przemawia m.in. to, że sezon na prace roczne itp. już trwa, za zarzuceniem m.in. arbitralność okresu 7 dni po sesji.
Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?
(Członkowie KS IF UW mają każdy własne zdanie na ten temat, jednak w tym wątku chcielibyśmy raczej wysłuchac Waszych opinii, więc będziemy co najwyżej odpowiadać na pytania.)
Co sądzicie o terminie oddawania indeksów 6 lipca?
(Szopa w imieniu Komisji Stypendialnej IFUW) -
Anonim
A jak się zapatrujecie na termin 13-14 lipca ?
Powód:
A) Sezon prac rocznych
B) Do tego czasu mniej więcej mają ostatnie dyżury nha przykład pracownicy IFK, czy,li jak się nie zaliczy do tego czasu to i tak zostaje wrzesień, a jak się zaliczy to będzie można się pozbyć indeksu (tzn. zdać go;) ).
-
Azrael
No cóż ten termin jest jedynym powodem dla któego przez 5 lat studiów ani razu nie miakłem stypendium mimo spełniania reszty wymogów, ale z drugiej strony nie wiem czy on jest taki zły. Na pewno mobilizuje jakoś tam i pozwala ograniczyć liczbę stypendiów tak by zachowac ich sensowną wysokość....zdrugiej strony inni tak nie mają i mają stypendia po prostu zaleznie od średniej a nie wbierania wpisów z prac rocznych w czerwcu.... -
Aliena
Uważam ze to ograniczenie jest absurdalne. Koncowym terminem powinien być koniec roku akademickiego i tyle. bodajze 15 wrzesnia. -
-
Anonim
zgadzam się z alieną. w if nie mamy praktycznie sesji zimowej, wszystko kumuluje się na lato... -
Anonim
Jako członek KS IF UW chciałbym zgłosić votum separatum wobec głosu Rysia.
Jest jeden zasadniczy powód, dla którego nie należy zmieniać (drastycznie, tzn. do września - 13-14 lipca jest do dyskusji) terminu oddawania indeksu w tym roku. Jest bowiem Rysiu czerwiec i zmienianie przepisów w trakcie trwania sesji może wyglądać na prywatę i jest dla mnie niejasne - oto nagle Rysio poczuł zew sprawiedliwości i postanowił zmienić terminy - a przeciętny student zapyta - hm, czy przypadkiem nie dlatego, że tak mu było wygodniej?
Należy pomyśleć o ludziach, którzy zaharowywali się na śmierć, żeby oddać prace w terminie i być może z tego powodu gorzej wypadli na egzaminach - tzn. w związku z wiedzą o terminie lipcowym, starali się zrobić i egzaminy i prace w tym samym terminie. Wobec nich niesprawiedliwe byłoby zmienianie teraz terminu (już w trakcie sesji!!!). Jak rozumiem, równie obrażeni moglibyśmy się poczuć, gdyby rektor powiedział nam teraz, że przemyślał sprawę i sesja letnia skończy się we wrześniu.
O zmianie terminu można pomyśleć, być może jest to nawet dobry pomysł, ale w następnym roku, tak żeby studenci rozpoczynając rok, wiedzieli jakie będą mieli terminy, jak rozplanować naukę i pisaninę itd. Zmianę teraz tegorocznego deadline'u uważam za niezrozumiałą, niefair i podejrzaną...
P.S. Żeby nie było, że ja jestem na 4 roku, nie mam prac rocznych i w związku z tym mnie to wali. Tak nie jest, bo właśnie siedzę na 5stronnicowym tekstem po niemiecku, który muszę skończyć w jebane dwa tygodnie. -
Anonim
>szopa napisał
>W tym roku powstała na łonie Komisji Stypendialnej
>kontrowersja:
To jest mylące - nie ogólnie w tym roku w KSie, tylko wczoraj w głowie Rysia. -
Anonim
mam pytanie: czy w takim razie, jeśli w tym roku nie ulegnie zmianie ostateczny termin składania indeksów, to jaki on właściwie będzie? z tego, co zrozumiałem, to do 7 lipca? -
Kot z Cheshire
Być może nie jest to dostaczenie jasne, ale chciałbym to wyraźnie powiedzieć: problem zlikwidowania przedwakacyjnego terminu zdawania indeksów to jedno, czym innym zaś jest zlikwidowanie tego terminu W TYM ROKU akademickim. -
Kamil
Zajmując głos w sprawie przedwakacyjnego zdawania indeksów wogóle:
Jeżeli ktoś pragnie mieć stypendium, to egzaminy zaliczone w sesji letniej, prace roczne do ostatecznego terminu sekretariatu, bo:
1.przez cały rok zdobywamy wiedzę, a pisząc pracę roczną w środku tego roku, nie zdążymy wrzucić w niej treści niebawem poznanych (oczywiście zawsze tak jest, że codzień coś może nas natchnąć, ale mimo to wyróżniam okres roku studenckiego).
2.W wakacje można przemyśleć wiedzę nabytą podczas roku i skonfrontować ją spokojnie z osobą u której się pisze (pomijawszy to, że one również mają wakacje i często są nie uchwytne). Mniemam więc, że takie prace byłyby choć trochę bardziej płodne. -
nazwa ekranowa
Gdzieś już chyba pisałem że mi się fakt że musimy składać indeksy wcześniej jeśli chcemy dostać sytpendium wcześniej nie podoba bo jest to:
1. Absurdalne
2. Niesprawiedliwe
3. Krzywdzące dla studentów paru kierunków
4. Na innych wydziałach tak nie ma
Więc niech ktoś wreszcie to skasuje do jasnej cholery. -
joasia2000
-
Anonim
Z tego co wiem to nie ma określonej średniej. 15 pierwszych osób na roku. -
szopa
ad Artur:
kontrowersja -- czyli róznica zdań. różnica zdań była na łonie komisji, a nie w mojej głowie (aż tak źle ze mną nie jest).
nie jest to zmiana w trakcie sesji, a na samym początku sesji, co stanowi pewną różnicę. było to zresztą mówione jeszcze na początku roku akademickiego, ale jakoś nie przypomniało mi się o tym aż do tej chwili -- tak, to było głupie. ale też kretyńskie zasady należy zmieniać jak najszybciej.
celowo ograniczam argumentację w tym wątku -- chodziło mi akurat aby vox populi wyraził swoją opinię. choć mogę przypomnieć, że mówiono mi w zeszłym roku, że z jakichś przyczyn termin tydzień po sesji jest najbardziej krzywdzący dla studentów wieczorowych i zaocznych -- jeżeli są tu jacyś, może niech wypowiedzą swoją opinię? -
Kot z Cheshire
Głosy są dość jednoznaczę, pragnę jednak zwrócić uwagę, że ta "kontrowersja w łonie KS" dotyczy nie tego, CZY taki termin jest potrzebny, czy nie, ale tego, czy należy zrobić to TERAZ. Wszyscy członkowie Komisji Stypednialnej w mniejszym bądź większym stopniu przychylają się do pomysłu zlikwidowania tego terminu, a już na pewno są zgodni co do tego, że sprawa wymaga rozpatrzenia. Problemem jednak jest to, czy zmianę należy wprowadzić teraz-zaraz (jak chce Szopa) w myśl zasady "skoro jest zła, to zmieniamy, nie bacząc na konsekwencję", czy należy w tym roku zostawić tak, jak jest, ponieważ przemawiają za tym pewne racje. Chodzi przede wszystkim o to, że przygotowania do zaliczania roku (a więc pisania prac, zaliczania kolokwiów, zdawania egzaminów, etc) studenci rozpoczynają pewien czas przed sesją. Zmiana warunków zaliczenia w tej chwili jest krzywdząca dla tych, którzy od dłuższego czasu pracują z myślą o wyrobieniu się przed końcem sesji.
szopa napisał: "nie jest to zmiana w trakcie sesji, a na samym początku sesji, co stanowi pewną różnicę"
Gdybym był złośliwy, Rysiu, zapytałbym, czy początek sesji nie jest w jej trakcie, ale zamiast tego powtórzę - studenci nie zaczynają pracy z dniem 12 czerwca. Nie wiem jak inni, ale większość ludzi, z którymi mam na filozofii styczność, od kilku ładnych tygodni pisze prace (żeby móc zacząć uczyć się do sesji), pisze kolokwia, zdaje zerówki. Uważam, że nagła zmiana terminu z lipca na wrzesień będzie nie fair przynajmniej wobec niektórych z nich, a w każdym razie niektórzy z nich mogą się poczuć oszukani.
Celowo zamieszczam tutaj argumentację, ponieważ w niej zawarta jest istota problemu. -
Aliena
Zgadzam się , ze absolutnie nie nalezy zadnych zmian wprowadzac teraz. W ten sposób nie zmienia się prawa. Zmiane mozna i nalezy wprowadzic od nastepnego roku akademickiego. -
Anonim
>nazwa ekranowa napisał
>Gdzieś już chyba pisałem że mi się
>fakt że musimy składać indeksy wcześniej
>jeśli chcemy dostać sytpendium wcześniej nie
>podoba bo jest to:
>
>1. Absurdalne
Uzasadnij.
>2. Niesprawiedliwe
Jak wyżej. Według jakiego kryterium sprawiedliwości?
>3. Krzywdzące dla studentów paru kierunków
Nie rozumiem. Biorąc drugi kierunek człowiek chyba zdaje sobie sprawę, jakie są konsekwencje?
>4. Na innych wydziałach tak nie ma
Owszem jest, z tego co się orientuję na większości. Ba, nawet w obrębie tego wydziału jest inaczej - na socjologii termin składania to 17 lipca. -
Kot z Cheshire
>into abyss napisał
>>nazwa ekranowa napisał
>>Gdzieś już chyba pisałem że mi
>się
>>fakt że musimy składać indeksy
>wcześniej
>>jeśli chcemy dostać sytpendium wcześniej
>nie
>>podoba bo jest to:
>>
>>1. Absurdalne
>
>Uzasadnij.
>
Nie pisz tak, bo przyjdzie da da i nazwie Twoje posty żenującymi :P -
nazwa ekranowa
-
Anonim
Dziękuję. Dla mnie, choć sam przez to, że na socjologii indeksy trzeba zdać do 17 lipca prawdopodobnie nie będę miał stypendium, argumentacja Kropka i Jul z forum wydaje się przekonująca i dobitna.