-
nazwa ekranowa
Niepomny znaczka "Wydawnictwo KUL" na okładce zakupiłem 2 tomy podręcznika pana Realego. Po otworzeniu natknąłem się na różne dość dziwne (żeby nie powiedzieć wkurwiające) rzeczy, wśród których rozdział "Platon prorokiem?" wcale nie był najbardziej zaskakuącą.
W związku z tym mam do was, mili siostry-i-bracia-w-niewiedzy, 2 pytanka.
1. Czy wykłady, na które nie chodziłem, były podobne do tego wiekopomnego utworu pana giovanniego?
2. Którą książkę byście polecili jako historię filozofii a nie dzieło pod zaszczytnym tytułem "Co, jak mi się wydaje, było w dawnych myślicielach zgodne z moją wielką, wspaniałą i jedyną słuszną religią?". -
Anonim
Hehe, a widzisz tym razem miałem się z Tobą zgodzić :)
U Coplestone'a mimo że też daje wyraz swojej wierze, więcej jest obiektywizmu. -
Anonim
Z tego co pamiętam to Swieżawski (Dzieje europejskiej filozofii klasycznej) był jakiś nieinwazyjny. I oczywiście Tatarkiewicz. A jeśli chce Ci się bawić to jeszcze jest Bertrand Russel (Dzieje filozofii zachodu) -
Anonim
Z tego co pamiętam, prof. Dembińska traktuje nowy paradygmat z dużym dystansem. Lepiej znać więc też tradycyjne interpretacje.
Mnie to najbardziej irytują u Realego te jego "żeglowania". -
-
Anonim
Najważniejsze, żeby wiedzieć i znać podstawy wspólne dla wszystkich. Nikt ze studentów nie jest badaczem kompetentym do oceny i jakieś rewelacyjnej interpretacji filozofów. Ważne żeby mniej więcej orientować się jak to robi reale copleston i ze tego nie robi wcale (tzn nie interpretuje niczego) Tatarkiewicz :) -
nazwa ekranowa
Rozumiem, że interpretacja dawnych tekstów ma się odbywać mniej więcej w ten sposób:
"Wiemy bowiem, że pitagorejczycy nazywali symbolicznie imieniem Apollo właśnie "Jedno" biorąc za podstawę słowa alfa privativum i pollon (znaczy: wiele), a więc rozumiejąc termin Apollo jako "brak" "wielości", to znaczy jako najwyższe "Jedno". Platon zamyka swój wielki tekst , mówiąc właśnie:
Apollonie! [...] cóż to za wzlot i górowanie nadludzkie i niesamowite!
Wyrażenie to ma znaczyć:
JEDNO (A-pollon), cóż to za wzlot i górowanie nadludzkie i niesamowite!"
Jak dla mnie, Dan Brown stosowany. -
femme banale
-
Anonim
heinrich - zarys historii sredniowiecza - trudno dostać ale jak juz dostaniesz ...no po prostu perełka wszystko ładnie zwięźle i na temat, pozatym jak juz wspominałam Gilson - dlugo duzo treściwie - tak wiec z tego raczej tylko tych najważniejszych sobie opracuj -
Anonim
-
nazwa ekranowa
Droga Natalio - oczywiście, że Reale.
Staram mu się robić reklamę bo jest niesamowicie przebojowy i chyba za mało znany.
"[U Platona] Diada lub nieokreślona Dwoistość nie jest oczywiście liczbą dwa. (...) Jest ona pojmowana jako dwoistość tego co wielkie-i-małe w tym sensie, że jest nieskończoną wielkością i nieskończoną małością, gdyż jest ukierunkowaniem ku temu co nieskończenie wielkie i nieskończenie małe. To właśnie ze względu na tę dwoistość ukierunkowania nazywa się ją Diadą nieskończoną lub nieokreśloną i w koneskwencji bywa określana jako dwoistość tego, czego jest dużo-i-mało, więcej-i-mniej, co jest większe-i-mniejsze i jako strukturalna nierówność."
Ja nie chodziłem na wykłady i pewną dlatego sensacją jest dla mnie jakaś "Diada" u Platona (bo boczar z górniakiem chyba zapomnieli o tym wspomnieć). I pewnie dlatego zupełnie nic nie rozumiem z podobnych fragmentów... -
Natasza
taa, ale Swieżawski to czasem skrajnie irytuje. Mistrz paradoksów. Hasła w rodzaju: "Abelard miał rację" i chwilę później w odniesieniu do tego samego "Abelard się mylił". A to i tak jest przykład najłagodniejszy i najmniej znaczący. -
Anonim
-
Anonim
Mam Swierzawskiego, do poczytania całkiem przyjemny, choć momentami dłuży. I fakt, potrafi czasem irytować stwierdzeniami w w. wym. stylu. Ale ogólnie - polecam. (Nieinwazyjny - czysto historyczny) -
Anonim
Uzupełniając wypowiedź: Swierzawski - Dzieje europejskiej filozofii klasycznej. Opisani wszyscy ważniejsi (i kilku mniej ważnych) myśliciele. Polecam. -
Anna Karolina
ktos polecal Russella- milo sie czyta, ale to chyba zbyt swobodna letura jak na podrecznik do egzaminu, chociaz swoja droga wieksza czesc tej ksiazki to starozytnosc.
Co do Realego- jest cos takiego jak skrot tych 4 tomow( nie chodiz mi o tom 5 z indeksem;),w jednym tomie i jest to dostepne w BUWie i uwaga uwaga, tego skrotu dokonal sam Reale.:)
ze sredniowiecznej- Copleston i Gilson( wybiorczo, bo tu jest tego bardzo duzo)
-
Anna Karolina
aha- pyatnie jest inne, zmylily mnie odowiedzi, chodzi o podreczniki dla pierwszego roku( staroz i sredn)?
potem to tylko
Copleston i Mis dla wytrwalych;) -
Anonim
Moze ktos mi wytlumaczyc roznice miedzy "mysla starozytna" Realego ,a zwyklym wydaniem wielo tomowym?
Ogolnie jestem zwolenikiem Realego ( przyjmnie sie czyta ) chociaz czasami naprawde nie widadomo o co chodzi [ szcegolnie przytoczone : Platon i <<nauki niepisane>> ] ; )
Moze ktos wytlumaczy czym dokladnie jest Jedno i nieokreslona Diada; ).