FiloZofia UW [1223]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • nazwa ekranowa

Niepomny znaczka "Wydawnictwo KUL" na okładce zakupiłem 2 tomy podręcznika pana Realego. Po otworzeniu natknąłem się na różne dość dziwne (żeby nie powiedzieć wkurwiające) rzeczy, wśród których rozdział "Platon prorokiem?" wcale nie był najbardziej zaskakuącą.

W związku z tym mam do was, mili siostry-i-bracia-w-niewiedzy, 2 pytanka.

1. Czy wykłady, na które nie chodziłem, były podobne do tego wiekopomnego utworu pana giovanniego?

2. Którą książkę byście polecili jako historię filozofii a nie dzieło pod zaszczytnym tytułem "Co, jak mi się wydaje, było w dawnych myślicielach zgodne z moją wielką, wspaniałą i jedyną słuszną religią?".
  • Anonim

Hehe, a widzisz tym razem miałem się z Tobą zgodzić :)
    U Coplestone'a mimo że też daje wyraz swojej wierze, więcej jest obiektywizmu.
  • Anonim

Z tego co pamiętam to Swieżawski (Dzieje europejskiej filozofii klasycznej) był jakiś nieinwazyjny. I oczywiście Tatarkiewicz. A jeśli chce Ci się bawić to jeszcze jest Bertrand Russel (Dzieje filozofii zachodu)
  • Anonim

Z tego co pamiętam, prof. Dembińska traktuje nowy paradygmat z dużym dystansem. Lepiej znać więc też tradycyjne interpretacje.

Mnie to najbardziej irytują u Realego te jego "żeglowania".
  • Anonim

Najważniejsze, żeby wiedzieć i znać podstawy wspólne dla wszystkich. Nikt ze studentów nie jest badaczem kompetentym do oceny i jakieś rewelacyjnej interpretacji filozofów. Ważne żeby mniej więcej orientować się jak to robi reale copleston i ze tego nie robi wcale (tzn nie interpretuje niczego) Tatarkiewicz :)
  • nazwa ekranowa

Rozumiem, że interpretacja dawnych tekstów ma się odbywać mniej więcej w ten sposób:

"Wiemy bowiem, że pitagorejczycy nazywali symbolicznie imieniem Apollo właśnie "Jedno" biorąc za podstawę słowa alfa privativum i pollon (znaczy: wiele), a więc rozumiejąc termin Apollo jako "brak" "wielości", to znaczy jako najwyższe "Jedno". Platon zamyka swój wielki tekst , mówiąc właśnie:

Apollonie! [...] cóż to za wzlot i górowanie nadludzkie i niesamowite!

Wyrażenie to ma znaczyć:

JEDNO (A-pollon), cóż to za wzlot i górowanie nadludzkie i niesamowite!"

Jak dla mnie, Dan Brown stosowany.
  • femme banale

loooool Ale bajer! =D to Reale? robisz mu reklame;P
  • Anonim

heinrich - zarys historii sredniowiecza - trudno dostać ale jak juz dostaniesz ...no po prostu perełka wszystko ładnie zwięźle i na temat, pozatym jak juz wspominałam Gilson - dlugo duzo treściwie - tak wiec z tego raczej tylko tych najważniejszych sobie opracuj
  • Anonim

a do starozytnej copleston
  • nazwa ekranowa

Droga Natalio - oczywiście, że Reale.
    Staram mu się robić reklamę bo jest niesamowicie przebojowy i chyba za mało znany.

"[U Platona] Diada lub nieokreślona Dwoistość nie jest oczywiście liczbą dwa. (...) Jest ona pojmowana jako dwoistość tego co wielkie-i-małe w tym sensie, że jest nieskończoną wielkością i nieskończoną małością, gdyż jest ukierunkowaniem ku temu co nieskończenie wielkie i nieskończenie małe. To właśnie ze względu na tę dwoistość ukierunkowania nazywa się ją Diadą nieskończoną lub nieokreśloną i w koneskwencji bywa określana jako dwoistość tego, czego jest dużo-i-mało, więcej-i-mniej, co jest większe-i-mniejsze i jako strukturalna nierówność."

Ja nie chodziłem na wykłady i pewną dlatego sensacją jest dla mnie jakaś "Diada" u Platona (bo boczar z górniakiem chyba zapomnieli o tym wspomnieć). I pewnie dlatego zupełnie nic nie rozumiem z podobnych fragmentów...
  • Natasza

taa, ale Swieżawski to czasem skrajnie irytuje. Mistrz paradoksów. Hasła w rodzaju: "Abelard miał rację" i chwilę później w odniesieniu do tego samego "Abelard się mylił". A to i tak jest przykład najłagodniejszy i najmniej znaczący.
  • Anonim

Eeee, tam! Wy to macie problemy :)
  • Anonim

Mam Swierzawskiego, do poczytania całkiem przyjemny, choć momentami dłuży. I fakt, potrafi czasem irytować stwierdzeniami w w. wym. stylu. Ale ogólnie - polecam. (Nieinwazyjny - czysto historyczny)
  • Anonim

Uzupełniając wypowiedź: Swierzawski - Dzieje europejskiej filozofii klasycznej. Opisani wszyscy ważniejsi (i kilku mniej ważnych) myśliciele. Polecam.
  • Anna Karolina

ktos polecal Russella- milo sie czyta, ale to chyba zbyt swobodna letura jak na podrecznik do egzaminu, chociaz swoja droga wieksza czesc tej ksiazki to starozytnosc.
    Co do Realego- jest cos takiego jak skrot tych 4 tomow( nie chodiz mi o tom 5 z indeksem;),w jednym tomie i jest to dostepne w BUWie i uwaga uwaga, tego skrotu dokonal sam Reale.:)
    ze sredniowiecznej- Copleston i Gilson( wybiorczo, bo tu jest tego bardzo duzo)

• Anna Karolina

aha- pyatnie jest inne, zmylily mnie odowiedzi, chodzi o podreczniki dla pierwszego roku( staroz i sredn)?
    potem to tylko
    Copleston i Mis dla wytrwalych;)
  • Anonim

Moze ktos mi wytlumaczyc roznice miedzy "mysla starozytna" Realego ,a zwyklym wydaniem wielo tomowym?

Ogolnie jestem zwolenikiem Realego ( przyjmnie sie czyta ) chociaz czasami naprawde nie widadomo o co chodzi [ szcegolnie przytoczone : Platon i <<nauki niepisane>> ] ; )
    Moze ktos wytlumaczy czym dokladnie jest Jedno i nieokreslona Diada; ).
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki