FiloZofia UW [1223]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Kot z Cheshire

Ciekawostka z wp.pl, za PAPem:

http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.h...

W skrócie - w Tadżykistanie zmieniają komunistyczne nazwy gór: "Szczyt Rewolucji (6940 m n.p.m.) będzie nosić imię Abu Ali Ibn Siny (980-1037), znanego na Zachodzie jako Awicenna, arabskiego filozofa i lekarza pochodzenia tadżyckiego."

O ile się nie mylę, jest to pierwszy filozof uhonorowany.. górą :) A może by to u nas wprowadzić, i przemianować np. Kozi Wierch na Górę Kotarbińskiego? :D
  • Anonim

kozi wierch można ale Śnieżki tknąć nie pozwalam, zreszta absurdem bylby zmienic śnieżkę w hmm ... TripJmountain... zreszta mógłby sie obrazić że go porównano do snieżki....; )
  • Anonim

zmieńmy nazwy pięciu Jezior!
    Tatar, WitKac, Malinowski, Łukasiewicz i Tarski

albo taka choćby mała przełęcz Stempowskiego...
  • Anonim

nazwa Warszawa też kusi,...Wars & Sawa.... Marx & Spencer!; )))
  • Anonim

Nie! Warszawa Warszawą ma zostać i basta! akurat to jedyne miasto które dosłownie przeżyło ogień z nieba i została mu dla ciągłości w pamięci tylko nazwa. Zreszta własnie przez to złożenie dobrze oddaje to miasto - takie jakieś dziwne zbiorowisko które nie chce sie kleić. Hybryda taka.

ale taki ... Kraków... wiele nie ryzykuje; P

to może zmieńmy nazwy ulic koło kampusu? - Traugutta na Tarskiego a tę co odbija w stronę Opery na Tatarkiewicza. z uliczkami na powislu troche mi żal cokolwiek robić bo noszą nazwy które im nadawano gdzies w XVIII wieku kiedy je wytyczano ale jesli znajda sie dobre kadydatury to pożegnam się z Browarną i Zajęczą.
    zostają jeszcze uliczki wewnątrz kampusu - one sie jakoś nazywają ?
  • Anonim

zajęcza mozna zmienic na ul im. Miśka; ) tak zeby było nadal tak jakoś zwierzęco grrrr; )
  • Anonim

hmmm ale np trójmiasto - nazwa sama jakby sie prosi żeby tam wsadzić naszą jakąś filozoficzna trójcę tyle ze najpierw trza zrobiś konkurs na ich troje filozofii ... zamiast gdańska będzie Heglowo zamiast Sopot Kantno a zamiast Gdyni .... i tu mam problem - ja proponuje Foucaultów; )
  • Anonim

Gdańsk niech zostanie soba - i tak mu nazwe co irusz zmieniali więc nie wiadomo czy to Dunzig czy co inszego...
    a Heglowo? brzmi jak mała wioska w powiecie tarnowskim; P
    Foucaultów... może przechczijmy jakos w tym guście Radzymin? Bitwa pod Foucaultami!
    Quine`owo. wymwaia sie tak ładnie...
  • Kot z Cheshire

Jakie Heglowo? Powinno być Hegelburg! :)

Ale proponuję zacząć od dołu - może by nazwać jakoś bramę, która prowadzi od Krakowskiego na nasz nowy, wyremontowany dziedziniec? Tam, gdzie pani kwiatki prodaje.. Może pasaż Jankowskiego?

A co do miast.. spójrzcie jak to jest: Rosja miała Leningrad, Niemcy - Karl-Marx-Stadt, a my mamy tylko kilka Tomaszowów :P
  • Anonim

>por & travel napisał

>a Heglowo? brzmi jak mała wioska w powiecie tarnowskim
    >;P
    i o to sie rozchodzi; )

>Foucaultów... może przechczijmy jakos w tym
    >guście Radzymin? Bitwa pod Foucaultami!
    nic z tego akurat Foucaultów musi miec ogromne znaczenie! nie moze byc jakiś radzymin - on na to nie zasługuje!; )))

>Quine`owo. wymwaia sie tak ładnie...
    aj waj! tylko nie quineowo! bo to jakos tak brzmi jak qua qua tak jakoś kaczo a kaczków mamy w polsce o dwie za duzo...

• Anonim

>Cheshire Cat napisał
    >Jakie Heglowo? Powinno być Hegelburg! :)

A FE!; )
    >
    >Ale proponuję zacząć od dołu - może
    >by nazwać jakoś bramę, która prowadzi od
    >Krakowskiego na nasz nowy, wyremontowany dziedziniec? Tam,
    >gdzie pani kwiatki prodaje.. Może pasaż
    >Jankowskiego?
    jankowskiego?! w warszawie?!... tam jest generalnie burdel jak ta lala na ulicach to ja proponuje pasaż pod wezwaniem milicjantki Lodzi; )
    >
    >A co do miast.. spójrzcie jak to jest: Rosja miała
    >Leningrad, Niemcy - Karl-Marx-Stadt, a my mamy tylko kilka
    >Tomaszowów :P

Schopenhauer był Polakiem (...wiem ze naciagane...) moze coś z nim pokombinerować; )

• Anonim

pasaż
    wybaczcie mi ale mam kandytaturę az banalną
    im. Waltera Benjamina

Foucaultburgiem możemy ochcić Kraków, nawet pasuje - byłe centrum,
    a Jegielloński nazwiemy Deleuzianum; )

• Anonim

nie no Benjamin to nie na imie pasażu raczej jakiegoś Hipermarketu - w końcu ma być masówka, teraz po pasazach to mniej osób lata, mówie - hipermarket
  • Kot z Cheshire

Schoppenhauer... wystarczy nam Żelazowa Wola :P

Chciałem pasaż ochrzcić kimś związanym z instytutem, padło na prof. Jankowskiego - wydawało mi się, że to dobra, niekontrowersyjna kandydatura. Waltera Benjamina zostawmy na jakiś większy Pasaż :D Albo nawet lepiej - przemianujmy Aleje Jerozolimskie na Pasaże W. Benjamina :D

Kraków i Deleuzianum :D - boskie, Legutko się chyba zapłacze :D a Ośrodek Myśli Politycznej wyemigruje :D
  • Anonim

ups! a ja myślałam ze tobie chodzi o prałata Jankowskiego...; (
  • Dr. StanVan

w Koszalinie na osiedlu na ktorym mieszkam sa ulice Kotarbinskiego i Tatarkiewicza :) Generalnie ta czesc dzielnicy zwana jest "osiedlem akademickim" :)
  • Anonim

pasaż im. Stempowskiego?
    załózmy jeszcze w Karakowie/Foucaultburgu
    sieć drugstorów Derrida
    wawel będzie Foucaultbergiem
    kopiec Kościuszki - Gadamerbergiem
    zyjącego jeszcze Levi-Staussa obsadzimy do jamy pod zamkiem w roli smoka.
    poniosło mnie?
  • Anonim

a liste wildsteina przemianujmy na liste Wittgensteina i będzie dzezzi terndi luz!
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki