-
Kot z Cheshire
Ciekawostka z wp.pl, za PAPem:
http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.h...
W skrócie - w Tadżykistanie zmieniają komunistyczne nazwy gór: "Szczyt Rewolucji (6940 m n.p.m.) będzie nosić imię Abu Ali Ibn Siny (980-1037), znanego na Zachodzie jako Awicenna, arabskiego filozofa i lekarza pochodzenia tadżyckiego."
O ile się nie mylę, jest to pierwszy filozof uhonorowany.. górą :) A może by to u nas wprowadzić, i przemianować np. Kozi Wierch na Górę Kotarbińskiego? :D -
Anonim
kozi wierch można ale Śnieżki tknąć nie pozwalam, zreszta absurdem bylby zmienic śnieżkę w hmm ... TripJmountain... zreszta mógłby sie obrazić że go porównano do snieżki....; ) -
Anonim
zmieńmy nazwy pięciu Jezior!
Tatar, WitKac, Malinowski, Łukasiewicz i Tarski
albo taka choćby mała przełęcz Stempowskiego... -
Anonim
-
-
Anonim
Nie! Warszawa Warszawą ma zostać i basta! akurat to jedyne miasto które dosłownie przeżyło ogień z nieba i została mu dla ciągłości w pamięci tylko nazwa. Zreszta własnie przez to złożenie dobrze oddaje to miasto - takie jakieś dziwne zbiorowisko które nie chce sie kleić. Hybryda taka.
ale taki ... Kraków... wiele nie ryzykuje; P
to może zmieńmy nazwy ulic koło kampusu? - Traugutta na Tarskiego a tę co odbija w stronę Opery na Tatarkiewicza. z uliczkami na powislu troche mi żal cokolwiek robić bo noszą nazwy które im nadawano gdzies w XVIII wieku kiedy je wytyczano ale jesli znajda sie dobre kadydatury to pożegnam się z Browarną i Zajęczą.
zostają jeszcze uliczki wewnątrz kampusu - one sie jakoś nazywają ? -
Anonim
zajęcza mozna zmienic na ul im. Miśka; ) tak zeby było nadal tak jakoś zwierzęco grrrr; ) -
Anonim
hmmm ale np trójmiasto - nazwa sama jakby sie prosi żeby tam wsadzić naszą jakąś filozoficzna trójcę tyle ze najpierw trza zrobiś konkurs na ich troje filozofii ... zamiast gdańska będzie Heglowo zamiast Sopot Kantno a zamiast Gdyni .... i tu mam problem - ja proponuje Foucaultów; ) -
Anonim
Gdańsk niech zostanie soba - i tak mu nazwe co irusz zmieniali więc nie wiadomo czy to Dunzig czy co inszego...
a Heglowo? brzmi jak mała wioska w powiecie tarnowskim; P
Foucaultów... może przechczijmy jakos w tym guście Radzymin? Bitwa pod Foucaultami!
Quine`owo. wymwaia sie tak ładnie... -
Kot z Cheshire
Jakie Heglowo? Powinno być Hegelburg! :)
Ale proponuję zacząć od dołu - może by nazwać jakoś bramę, która prowadzi od Krakowskiego na nasz nowy, wyremontowany dziedziniec? Tam, gdzie pani kwiatki prodaje.. Może pasaż Jankowskiego?
A co do miast.. spójrzcie jak to jest: Rosja miała Leningrad, Niemcy - Karl-Marx-Stadt, a my mamy tylko kilka Tomaszowów :P -
Anonim
>por & travel napisał
>a Heglowo? brzmi jak mała wioska w powiecie tarnowskim
>;P
i o to sie rozchodzi; )
>Foucaultów... może przechczijmy jakos w tym
>guście Radzymin? Bitwa pod Foucaultami!
nic z tego akurat Foucaultów musi miec ogromne znaczenie! nie moze byc jakiś radzymin - on na to nie zasługuje!; )))
>Quine`owo. wymwaia sie tak ładnie...
aj waj! tylko nie quineowo! bo to jakos tak brzmi jak qua qua tak jakoś kaczo a kaczków mamy w polsce o dwie za duzo...
-
Anonim
>Cheshire Cat napisał
>Jakie Heglowo? Powinno być Hegelburg! :)
A FE!; )
>
>Ale proponuję zacząć od dołu - może
>by nazwać jakoś bramę, która prowadzi od
>Krakowskiego na nasz nowy, wyremontowany dziedziniec? Tam,
>gdzie pani kwiatki prodaje.. Może pasaż
>Jankowskiego?
jankowskiego?! w warszawie?!... tam jest generalnie burdel jak ta lala na ulicach to ja proponuje pasaż pod wezwaniem milicjantki Lodzi; )
>
>A co do miast.. spójrzcie jak to jest: Rosja miała
>Leningrad, Niemcy - Karl-Marx-Stadt, a my mamy tylko kilka
>Tomaszowów :P
Schopenhauer był Polakiem (...wiem ze naciagane...) moze coś z nim pokombinerować; )
-
Anonim
pasaż
wybaczcie mi ale mam kandytaturę az banalną
im. Waltera Benjamina
Foucaultburgiem możemy ochcić Kraków, nawet pasuje - byłe centrum,
a Jegielloński nazwiemy Deleuzianum; )
-
Anonim
nie no Benjamin to nie na imie pasażu raczej jakiegoś Hipermarketu - w końcu ma być masówka, teraz po pasazach to mniej osób lata, mówie - hipermarket -
Kot z Cheshire
Schoppenhauer... wystarczy nam Żelazowa Wola :P
Chciałem pasaż ochrzcić kimś związanym z instytutem, padło na prof. Jankowskiego - wydawało mi się, że to dobra, niekontrowersyjna kandydatura. Waltera Benjamina zostawmy na jakiś większy Pasaż :D Albo nawet lepiej - przemianujmy Aleje Jerozolimskie na Pasaże W. Benjamina :D
Kraków i Deleuzianum :D - boskie, Legutko się chyba zapłacze :D a Ośrodek Myśli Politycznej wyemigruje :D -
Anonim
-
Dr. StanVan
w Koszalinie na osiedlu na ktorym mieszkam sa ulice Kotarbinskiego i Tatarkiewicza :) Generalnie ta czesc dzielnicy zwana jest "osiedlem akademickim" :) -
Anonim
pasaż im. Stempowskiego?
załózmy jeszcze w Karakowie/Foucaultburgu
sieć drugstorów Derrida
wawel będzie Foucaultbergiem
kopiec Kościuszki - Gadamerbergiem
zyjącego jeszcze Levi-Staussa obsadzimy do jamy pod zamkiem w roli smoka.
poniosło mnie? -
Anonim
a liste wildsteina przemianujmy na liste Wittgensteina i będzie dzezzi terndi luz!