-
stan
-
Bartek
ja do pytań się dołączam i jeszcze dokładam pytanie czy do tej pory w rankingu była brana pod uwagę matura z filozofii? Teraz jest brana i to w 35% tylko nie wiem czy to ma duże znaczenie, gdyż osobiście nie znam nikogo z maturą z tego przedmiotu -
Marcin Szymański
O ile wiem nie była brana do tej pory, ale się nie przejmuj, rok temu maturę z filozofii zdawało ok. 320 osób (i pewnie większość w celach rekreacyjnych), więc pewnie ten przedmiot będzie miał znikome znaczenie w rekrutacji. Z czego wnioskuję, że próg mocno się obniży w tym roku. -
stan
w tym roku maturę z fil. zdawało 545 osób( o ile dobrze pamiętam),czyli tendencja rosnąca. Sama zdawałam fil. choć nie mam jej w szkole. Zdawałam fil. rozszerzoną, ale już nic więcej na rozszerzeniu. Kuurcze, obawiam się:) Chcę złożyć jeszcze papiery na U Stefana Wyszyńskiego, ale wolałabym tylko asekuracyjnie.
Bardzo chciałabym się dostać na UW na filozofie właśnie. Rok temu kol. składała papiery na etnologię, a pamiętam że matura poszła jej nieźle. Nie dostała się. Czy orientuje sie ktoś jak filozofia jest oblegana w stosunku do innych przedmiotów? Orientuje sie ktoś jak to wyglada w tym roku? -
-
Marcin Szymański
Rok temu było ok. 6-7 osób na miejsce. Czyli przeciętnie bym powiedział. Oczywiście nie wiadomo ile osób składa na filozofię bo chce, a ile asekuracyjnie właśnie. -
stan
asekuracyjnie pewnie sporo. gdyby ktoś jeszcze miał wątpliwości co do odpowiedzi Marcina na moje pytanie , oto link:
http://rekrutacja.uw.edu.pl/files/p...
nic no.. zostaje jeszcze ew. UKSW ..;/;] -
kubaa.
Na pewno obowiązkowa filozofia mocno odcedzi liczbę kandydatów (w poprzednich latach wystarczyło mieć język + popularny wos bodajże) albo przynajmniej zwiększy szanse "filozofów" maturalnych, o ile oczywiście zdawali drugi rosz. punktowany na 35% przedmiot (ja historię) i szczerze mówiąc na to właśnie liczę, bo się wybieram. zresztą nawet w 2009/10 próg nie był jakoś specjalnie wysoki, 70% chyba?
I podoba mi się ten nowy system, zmniejsza szansę "inteligentnych asekurantów" na zajęcie miejsc, bo oczywiście większość nie zdaje czegoś tak niszowego jak filozofia na maturze. -
Marcin Szymański
Mylisz się. Filozofia nie jest obowiązkowa, więc można na nią składać papiery nawet jeśli się nie zdawało filozofii na maturze. Obowiązkowa jest tylko matura podstawowa z polskiego, matmy i języka obcego. -
kubaa.
Hmm, no dobra, nie jest, mój błąd. Przez "obowiązkowa" rozumiałem "silnie wskazana". Nowy system wciąż ją promuje. Bo powiedzmy, że zdaję tylko z trzema obowiązkowymi i nie mogę dostać więcej niż 30% punktacji, którą bym uzyskał biorąc 2 jeszcze przedmioty dodatkowe po 35%. To zmniejsza szanse.
Oczywiście może być tak, że kandydat x, który ma zdane wyłącznie 3 obowiązkowe na 100% zdobędzie więcej punktów niż kandydat y, ktory weźmie dodatkowe, ale ledwo wszystko zda, ale chyba jasne jest, że matura z filozofii + drugi przedmiot dodatkowy (fizyka, historia etc.) znacząco zwiększa szansę dostania się?
Zresztą wszystko jest tu ładnie opisane:
https://irk.uw.edu.pl/katalog.php?o... -
Marcin Szymański
No cóż, zastanawiałbym się czy ona nawet "łagodnie" jest wskazana. Równie dobrze możesz zdawać rozszerzoną matmę i też się dostaniesz. Ja bym raczej podkreślił inną tendencję: IF woli przyjąć osoby o "ścisłym" umyśle. Dlaczego, tego nie wiem, może chodzi o większe zdolności analityczne czy co? Bo zauważ, że w dodatkowych przedmiotach z "humanistycznych" rzeczy jest tylko historia i filozofia, a inne to matma, biola, fiza i chemia. Wyrzucono polski rozszerzony, WOS, geografię, język obcy, historię sztuki i inne. Także IF chyba robi przesiew kandydatów w ten sposób, promując przedmioty "ścisłe" a nie filozofię sensu stricto. -
stan
z drugiej strony obowiązkowy polski jest wciąż wyżej punktowany niż matma obowiązkowa. co do umysłów analitycznych - wiem, że szczecin na takich stawia - przynajmniej w teorii. jak jest w warszawie, tego nie wiem. -
Anonim
Witam
czy ktoś wie jaka była w ub. roku minimalna liczba punktów, która pozwalała zakwalifikować się na studia dzienne (po Vtej turze, rzecz jasna)?
Ciekawe, czy 72% wystarczy, żeby się zakwalifikować...
serwus