FiloZofia UW [1223]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • sarah432

Podobnie jak na forum IRK-u zacytuje Hartmana: "Funkcja Filozofii jest propedeutyczna, to znaczy przygotowawcza w stosunku do wszystkich innch kierunków". Ostatnio co chwila czytam wypowiedzi osób, które dopiero zaczynają pokonywać szczeble swojej kariery i traktują Filozofię jako pierwszy z nich. Osobiście, podobnie jak oni, mam ambitne plany rozpocząć 2gi kierunek, ale zastanawiam się czy to będzie możliwe...brzmi "hop-siup"ale... I tu moje pytanie do tych, którzy są już studentami: ilu z was "jedzie" równocześnie na 2-óch kierunkach? Jakie warunki trzeba spełnić, aby to było możliwe?
  • Anonim

No ja myślę o fizyce... ale narazie chodzę tylko na jeden kierunek.
  • kosma

na takich studiach jak filozofia studiowanie IIkier. to mega prosta rzecz. szczegolnie na 4 i 5 roku.

W tym roku w mialam przecietnie 40 godzin zajec obowiazkowych i jakos przetrzymalam:) Dwa kierunki ma sie rozumiec.
  • Anonim

jeśli chodzi o łączenie kierunków to najlepszym (i najwygodniejszym) systemem jest chyba jednak MISH: studia dwukierunkowe trybem zwykłym bardzo ograniczają pole manewru.
  • Kamil

Międzywydziałowe Indywidualne Studia Humanistyczne (o ile takie jest rozwinięcie skrótu), wskazują na nauki humanistyczne, a ja na ten przykład chciałbym połączyć filo. z czymś matematyczno- przyrodniczym.
  • Anonim

w ogóle szkoda, że na Uniwerku nie można studiować tak "na własną rękę", na prawdziwych międzywydziałowych studiach, bez sztucznego podziału na mish i mismap. Może kiedyś coś z tym zrobią.

a swoją drogą, zawsze mnie dziwiło, dlaczego kolegium mismapu nie obejmuje swym zasięgiem także filozofii....
  • Aliena

Dlatego ze filozofia w ogromej wiekszosci jest kierunkiem humanistycznym, a tak jak jest wykladama u nas to jest to kiertunek arcyhumanistyczny
  • Anonim

>Aliena napisała:
    tak jak jest wykladama u nas to jest to
    >kiertunek arcyhumanistyczny

heh... :) Nie chce mi się zaczynać kolejnej dyskusji nt. wyższości jednych gatunków filozofii nad innymi, ale tak tylko popatrzmy:

Program obowiązkowy:

Przedmioty niehumanistyczne:
    1. Ontologia
    2. Logika I
    3. Epistemologia
    4. LogikaII/Semiotyka
    5. Filozofia analityczna

Przedmioty arcyhumanistyczne:
    1. Hist. fil. staroż. i średn.
    2. Hist. fil. nowożytn.
    3. Hist. fil. nieanalityczna
    4. Etyka

Zakładając, że znajomość historii filozofii powinna być obowiązkowa (mimo swego arcyhumanizmu) nawet dla filozofów analitycznych, zobacz co na tych arcyhumanistycznych studiach zostaje: etyka. Rany, to nam się humanistyczny instytut trafił...; )

• Anonim

No dobra, przyznaję, że rozważania o tym, czy maszyny mogą myśleć, może zostać zaliczone do humanistyki; )
  • nazwa ekranowa

>mirela b napisała:

>Podobnie jak na forum IRK-u zacytuje Hartmana: "Funkcja
    >Filozofii jest propedeutyczna, to znaczy przygotowawcza w
    >stosunku do wszystkich innch kierunków". Ostatnio co
    >chwila czytam wypowiedzi osób, które dopiero
    >zaczynają pokonywać szczeble swojej kariery i
    >traktują Filozofię jako pierwszy z nich.
    >Osobiście, podobnie jak oni, mam ambitne plany rozpocząć 2gi kierunek, ale >zastanawiam się czy to będzie możliwe...brzmi "hop-siup"ale... I tu moje pytanie do tych, >którzy są już studentami: ilu z was "jedzie" równocześnie na 2-óch kierunkach? Jakie >warunki trzeba spełnić, aby to było możliwe?

No po pierwsze trzeba się na obydwa dostać (można też jakoś równolegle, wątek jest gdzieś na forum). Po drugie trzeba odrobinkę samozaparcia. Ale poza tym to można osiągnąć same zyski:

Już na pierwszym szczeblu swojej kariery masz przewagę nad większością konkurencji - filozofia jako kierunek propedeutyczny (btw: ładne słowo) bez wątpienia ukształtuje Ciebie tak, żeby umożliwić Ci lepsze opanowanie dziedziny, którą wybierzesz później jako podstawowa. Poza tym przeczytasz więcej, dowiesz się więcej i rozwiniesz się bardziej jako przyszły pracownik. A więc prawdopodobnie będziesz i zarabiać więcej niż konkurencja (jesteś kobietą, to powiedzmy, mniej więcej tyle, ile facet po jednym kierunku). Nie ukrywajmy także, że filozofia jako kierunek elitarny wpisany do CV zrobi spore wrażenie na Twoim przyszłym Pracodawcy (Pamiętaj, żeby najmocniejsze atuty przemawiające za Tobą przedstawić na początku, każde podanie jest czytane przez około 5 - 30 sekund, dlatego twoje atuty powinny rzucać się w oczy. Możesz wyróżnić je także większą czcionką).

Jeżeli będziesz konsekwentnie realizować swój ambitny plan to z całą pewnością odniesiesz Sukces.
  • Anonim

Rafał, Ty się nie mogłes już powstrzymać, prawda?
  • sarah432

Serdeczne dzienx za info! Mam nadzieję, że przez to pytanie nie wyszłam na nadambitną karierowiczkę; p
    pzdr i miłego długiego weekendu!
  • sarah432

Serdeczne dzienx za info! Mam nadzieję, że przez to pytanie nie wyszłam na nadambitną karierowiczkę; p
    pzdr i miłego długiego weekendu!
  • Olka

skądże znowu :) Na nikogo takie nie wyszłaś :)
    Ja już od drugiego roku planuje zacząć równoległe drugie studia:)
    A o czym konkretnie myślisz? Z czym chcesz połączyć Filozofie?
  • nazwa ekranowa

>אהבה napisał
    >Rafał, Ty się nie mogłes już
    >powstrzymać, prawda?

nie mogłem, nie mogłem, Przemku drogi,
    Ale samą prawdę przecież napisałem. Choć może z zakresu 5-30s druga wartość jest zbyt optymistyczna.

Idę zjeść śniadanie, nie mam wątpliwości, że filozofia jako propedeutyka, to znaczy przygotowanie, mi w tym pomoże. W końcu po to ją studiuję.

• Kot z Cheshire

>Bruno Jasieński napisał:
    >
    >Zakładając, że znajomość historii
    >filozofii powinna być obowiązkowa (mimo swego
    >arcyhumanizmu) nawet dla filozofów analitycznych,
    >zobacz co na tych arcyhumanistycznych studiach zostaje:
    >etyka. Rany, to nam się humanistyczny instytut
    >trafił...; )
    >

Dodam jeszcze, że prof. Szawarski i dr Bober wykładają etykę raczej "na sposób analityczny".

Jakby nie patrzeć, nasz instytut ma opinię bardzo silnie analitycznego. I to nie moja opinia, usłyszałem to od prof. Dobieszewskiego, który pewien kontakt z innymi jedostkami filozoficznymi w kraju ma. Zabawne, jak zaskoczone tą informacją było grono pracowników naukowych, które było obecne podczas wygłoszenia tej uwagi.

Chociaż może wedle podziału filozofii na logikę i arcyhumanistykę wszystko poza kursami Omyły i Mosta jest hipermegaarcyhumanistyczne...
  • kosma

Nie
    >ukrywajmy także, że filozofia jako kierunek
    >elitarny wpisany do CV zrobi spore wrażenie na Twoim
    >przyszłym Pracodawcy
    >
  • kosma

Optymistyczna wizja.
    Juz ktorys raz slysze,ze filozofia to "elitarny" kuierunek. Ciekawe dlaczego tak sadzicie...
  • Anonim

>kosma napisała:
    >Optymistyczna wizja.
    > Juz ktorys raz slysze,ze filozofia to "elitarny" kuierunek.
    >Ciekawe dlaczego tak sadzicie...

Dlatego, że jesteśmy studentami filozofii; )
  • Kot z Cheshire

Łże-elitarny :P
  • 1
  • 2
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki