FiloZofia UW [1223]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Tommy

Usłyszałem dziś dziwną plotkę - a mianowicie że lektoraty studenci IF muszą zaliczać w swoim instytutcie.
    Pierwszy raz to słyszę po roku, w dodatku brzmi to imho niezmiernie dziwnie. Czy ktos coś wie na ten temat????
  • Kot z Cheshire

A od kogo to usłyszałeś? Bo mnie się to wydaje tylko i wyłącznie plotką. Sam robiłem dwa lata temu lektorat na slawistyce i nie miałem żadnych problemów.
  • m

Na stronie ifu, przy wykazie lektoratów, jest napisane:
    "Uwaga. Na lektoraty z języków: hiszpańskiego, rosyjskiego i włoskiego studenci IF mogą zapisywać się do grup międzywydziałowych.".
    Z czego by niby wynikało, że na pozostałe nie mogą.
    Ale jak to w praktyce wygląda, to ja nie mam pojęcia.
  • Anonim

olać najlepiej. a potem dopiero się martwić :)
  • nF

I nie chodźcie do pani Świerk :-)
  • szopa

>maryna napisała:

>"Uwaga. Na lektoraty z języków:
    >hiszpańskiego, rosyjskiego i włoskiego studenci IF
    >mogą zapisywać się do grup
    >międzywydziałowych.".
    >Z czego by niby wynikało, że na pozostałe nie
    >mogą.

oj, nieładnie. nawet bardzo nieładnie -- takie błędy logiczne robić.

w jaki sposób niby miałoby to wynikać? to tak jakby powiedzieć, że z tego, że studentki MISH-u mogą być bardzo ładne wynikało, że studentki filozofii nie mogą.

• m

Masz Ci los, ktoś się musiał czepić.
    Wyżej na tamtej stronie jest podana lista lektoratów z angielskiego, niemieckiego i francuskiego bodajże.
    A niżej ten napis.
    Jest to więc dosyć mocno nieścisłe - lepiej by było, gdyby napisali, że "tylko na lektoraty z (...)" lub, że "na lektoraty z (...) oraz z języków wymienionych wyżej/na lektoraty ze wszystkich języków".
    A tak nie jest jasne o co chodzi i można własnie takowy pożałowania godny błąd logiczny, jaki mi wyżej wytknąłeś, uczynić!
  • pytlak

to jest implikatura.
  • Anonim

co za nieścisłości metodologiczne ! i te milczące założenia ! kto mnie przekona, że ta lista posiada jakikolwiek godny powagi status ontologiczny ? :D
  • szopa

michał jerzy:

grajsowska zaraza :)

swoją drogą, Grice jest w naszym instytucie na tyle niepopularnym myślicielem, że jestem (pozytywnie) zdziwiony, że byłeś w stanie nazwać implikaturę. ztcw da się zostać magistrem filozofii nie zetknąwszy się z nazwiskiem Grice.

maryna:

w normalnej sytuacji bym tutaj kontynuował czepianie się, ew. posarkałbym na dzisiejszą młodzież, w szczególności na nowomaturzystów. skoro jednak kolega Michał postanowił pochwalić się swoją podejrzanego autoramentu wiedzą pragmatyczną i przy okazji zepsuć mi zabawę, to muszę przyznać, że racja jest poniekąd po Twojej stronie. Wskazany fragment jest faktycznie dość niezręczny i mógł sugerować, że na pozostałe lektoraty nie można zapisywać się do grup międzywydziałowych.

A, co mi tam, nie udał się dowcip, to przynajmniej udzielę jakiejś sensownej informacji :). Generalnie studenci filozofii dostają żetony dzięki którym mogą zapisywać się na praktycznie dowolne lektoraty (za pomocą USOS-a, czyli poronionego systemu informatycznego UW). Tym niemniej, istnieją jeszcze dedykowane lektoraty z języków klasycznych, których USOS nie uwzględnia, i na które można chodzić za darmo (w sensie usosowym).

Oprócz tego istnieją jeszcze dedykowane grupy języków nowożytnych, których dedykowaność polega na tym, że raczej nie kolidują z innymi zajęciami. Na tym się jednak ich zalety kończą: generalnie są to nudy na pudy, strata czasu i ryzyko zepsucia sobie średniej oceną z ćwiczeń. Powszechnie praktykowanym zwyczajem jest olanie totalne lektoratu z języka nowożytnego i jak najszybsze (np. w sesji zimowej) zdanie egzaminu. A żetony lepiej wykorzystać na coś ciekawego -- naukę czeskiego, baskijskiego albo galisyjskiego.
  • m

O, to zdecydowanie bardziej sensowna informacja, niż ta na stronie IF.
    Ale, tak czy inaczej, posarkać zawsze można, czemu nie.
  • Anonim

Jak myślicie - czy da radę na drugim roku odłożyć sobie lektorat z języka klasycznego na rok trzeci? Czy w takiej sytuacji dostaje się warunek? Czy biec z pismem w tej sprawie do Dobieszewskiego?

terminy łaciny idealnie koliduja mi z drugim kierunkiem.
  • Anonim

to samo i u mnie... trzeba będzie chyba porozmawiac z panem doktorem
  • szopa

jakby Wam to powiedzieć... tak naprawdę to nie jest tak, że trzeba wyrobić sobie sześć semestrów wuefu przez pierwsze trzy lata, cztery łaciny przez pierwsze dwa lata (nie wiem, ile trzeba, to tylko przykład). Tak naprawdę to trzeba wyrobić te normy w trakcie studiów -- jak ktoś ma ochotę, to może wszystko na pierwszym roku zrobić, jak kto szalony -- na piątym.

z drugiej strony, istnieje w naszym instytucie tradycja, że należy to wszystko zrobić na początku. moim zdaniem jest to kretyńskie, z jakichś jednak przyczyn popierane przez m.in. prodziekana ds. studenckich. zatem, jeżeli nie zaliczy się odpowiednio (najszybciej jak się da) wf-u i języków, to przechodzi się dalej, ale traci się prawo do stypendium w tym roku, gdy się nie zaliczyło wf-u.

to samo zresztą dotyczy prac rocznych -- dostaje się tylko małe “w” do indeksu, które ma zaznaczyć, że z czegoś się nie rozliczyliśmy.

generalnie, jeśli nie zależy Wam na stypendium, możecie radośnie olać wf-y i inne przeszkadzajki.

cały układ mi się wydaje kretyński, ale nie ode mnie to zależy. jeżeli też uważacie, że jest kretyński, proponuję naciskać na komisję stypendialną, która zapewne coś z tym zrobi.
  • Karolcia

Korepetycje z języka angielskiego na wszystkich poziomach zaawansowania poczynając od A1 co C2.
    Jestem studentką Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie, gdzie ukończyłam Business&General English na poziomie C 2, posiadam certyfikaty językowe- FCE, CAE, LCCI3, LCCI4,TOEFL byłam rok w Londynie, gdzie uczęszczałam do szkoły angielskiej i posługiwałam się wyłącznie językiem angielskim. Maturę rozszerzoną z języka angielskiego zdałam na 98%.
    Wielokrotnie tłumaczyłam różne prezentacje, strony internetowe (m.in stronę internetową Stowarzyszenia Exeve- http://www.exeve.pl ) jak również prezentowałam firmę Petrosoft.pl- Technologie Informatyczne na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie, gdzie poprowadziłam prelekcję w języku angielskim przed grupą studentów i Profesorów z Niemiec. Korepetycji z języka angielskiego udzielam od 4 lat, byłam również lektorem w szkole językowej Promar w Rzeszowie przez pół roku.
    Zapewniam:
    -przygotowanie do egzaminu gimnazjalnego, matury (rozszerzonej, podstawowej, ustnej, matury międzynarodowej), certyfikatów językowych (FCE, CAE, CPE, BEC, LCCI, TOEFL, TOEIC, IELTS), konkursów, olimpiad ,egzaminów na UW-B2,C1/PW-B2/SGH- wstępny na magisterskie
    -nauka gramatyki, słownictwa, listening, writing, speaking
    -wszystkie niezbędne materiały dostarczam sama
    - korepetycje mogą być zarówno dla dzieci, młodzieży jak i osób dorosłych (przygotowujących się do wyjazdu za granicę lub potrzebujących języka angielskiego w życiu codziennym)
    -prowadzę również konwersacje business&general English
    -business English & general English& legal English &medical English
    -pomoc w pracach domowych, tłumaczenia specjalistyczne
    -zapewniam stały kontakt mailowy, część zadań będziecie wykonywać mailowo- m.in. wypracowania, które od razu koryguje i odsyłam z powrotem na maila
    -Jest również możliwość przyjścia z kolegą/koleżanką na lekcje, wtedy cena jest niższa.
    Lekcji udzielam u siebie w mieszkaniu przy samym metro Pole Mokotowskie.
    Prowadzę lekcje - 60 min oraz 90 min (wedle życzenia 2 h lub jeśli jest taka konieczność możliwa jest większa liczba godzin np. gruntowna powtórka przed egzaminem)

Kontakt:
    tel: 606 301 406
    mail: k.zabek@exeve.pl
    gadu: 7238181
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki