FiloZofia UW [1223]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Sir Khalid Nasrallah

Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić co to dokładnie jest takiego i dlaczego niektórym się wydaje, że coś takiego istnieje?

Oprę się wstępnie na definicji z Wikipedii, gdzie prawo naturalne, definiowane jest jako: "oparty na podstawowych zasadach zbiór norm kategorialnych, obiektywnych i absolutnych, które uzdalniają podmioty rozumne do spełniania aktów wewnętrznie dobrych, a unikania wewnętrznie złych".

Zdaje się, że stoi za tym pojęciem teza, jakoby istniały jakieś normy etyczne, które można wyprowadzać z samej natury świata czy człowieka. Czyli, innymi słowy, prawa przyrody dostarczają pewnych praw etycznych, które dzięki temu mogą być traktowane jako absolutne, obiektywne, wspólne wszystkim kulturom i obyczajowościom funkcjonującym w dowolnym miejscu i czasie. Chętnie się dowiem na jakich argumentach można oprzeć taką tezę -bo póki co wydaje mi się, że takich argumentów w ogóle nie ma, więc taka teza jest całkowicie bezzasadna, a samo postulowanie istnienia prawa naturalnego jest zuchwałym dogmatyzmem.

Zdaje się, że mamy na tym forum zwolenników poglądów sympatyzujących z pojęciem prawa naturalnego. Jest tu chyba nawet wybitny specjalista, który pochwalił się niegdyś, że pisał pracę magisterską na ten temat.

Adamie liczę tutaj gorąco na Twoje wsparcie, które, jak mam nadzieję, wyprowadzi mnie z intelektualnych ciemności. Głos FuriuS[z]'a też zapewne byłby bezcenny.
  • Anonim

Prawo naturalne - termin teoretyczny, którego źródłem jest intersubiektywne doświadczenie ładu panującego w świecie. Mówiąc "prawo naturalne" masz w rzeczywistości na myśli porządek fizyczno-moralny. Oczywiście porządek ten został stworzony przez Boga.
  • Anonim

swoją drogą to napisałem na ten temat pracę magisterską. Jak chcesz mogę ci przeforwordować, podaj maila.
  • Sir Khalid Nasrallah

" Oczywiście porządek ten został stworzony przez Boga. "

Czyli to jest pojęcie teologiczne, a nie filozoficzne?
    Jeśli tak, to wszystkich przepraszam, że dałem temat na to grono.
    (w takim razie, w powyższym kontekście, używanie takich pojęć jak "absolutne", "obiektywne", "ponadkulturowe" itp. zdaje się być dalece nieuprawnione)

A maila posłałem na prv, dzięki za gest.
  • Kobieta zmienną jest związaną

Prawo naturalne nie jest tylko terminem teologicznym...Ale jestem teraz troche zamroczona wiec chetnie wroce jutro do tej dyskusji...

>A maila posłałem na prv, dzięki za gest.

Ten Adam to ma gest...
  • Anonim

>Kobieta zmienną jest związaną napisała:
    >Prawo naturalne nie jest tylko terminem teologicznym...Ale
    >jestem teraz troche zamroczona wiec chetnie wroce jutro do
    >tej dyskusji...
    >
    >>A maila posłałem na prv, dzięki za gest.
    >
    >Ten Adam to ma gest...

Pewnie że mam gest! Prawdopodobnie ta magisterka to ostatni tekst o filozofii, jaki było mi dane napisać. To niech choć Khalid się z nim zapozna.
  • Łachim

No właśnie - prawo naturalne raczej nie jest pojęciem wyłącznie teologicznym, skoro Hobbes natrudził się i wymyślił ich bodajże 19, a przecież ta jego wiara jest taka z deczka...dla ściemy?
  • Anonim

>Sir Khalid Hassan Al-Nasrallah napisała:
    >" Oczywiście porządek ten został stworzony przez Boga. "
    >
    >Czyli to jest pojęcie teologiczne, a nie filozoficzne?
    >Jeśli tak, to wszystkich przepraszam, że dałem temat na
    >to grono.
    >(w takim razie, w powyższym kontekście, używanie takich
    >pojęć jak "absolutne", "obiektywne", "ponadkulturowe" itp.
    >zdaje się być dalece nieuprawnione)
    >
    >A maila posłałem na prv, dzięki za gest.

Wszystkie pojęcia filozoficzne są w swojej istocie teologiczne. Filozofia to mniejsza siostra teologii.
  • Sir Khalid Nasrallah

Aha, w ten sposób.
  • Anonim

Khalid- prawo naturalne to w wydaniu wspolczesnym takie cos co postuluja niektorzy w filozofii polityki zeby panstwo sie zbytnio nie rozzuchwalalo wzgledem obywatela.
    Tyle na poczatek, tera moge lektury polecac. zaczynamy oczywiscie od magisterki Adama;)
  • Sir Khalid Nasrallah

Adamie, dzięki za pracę, na pierwszy rzut oka wygląda to na świetny materiał z zakresu teozofii.

" Khalid- prawo naturalne to w wydaniu wspolczesnym takie cos co postuluja niektorzy w filozofii polityki zeby panstwo sie zbytnio nie rozzuchwalalo wzgledem obywatela. "

Czyli względy praktyczno-społeczne zastępują tam przesłanki w miejscu fundamentu owych postulatów, dobrze rozumiem?
  • Anonim

Tej, Srallah, ale mienienie sie katolikiem czy nawet chrześcijaninem i podważanie istnienia prawa naturalnego to po prostu schizofrenia. Z Tobą nie należy rozmawiać, Tobie trzeba dawać zastrzyki. W dupę.
  • Sir Khalid Nasrallah

Idź się doucz Bubel, bo znowu bredzisz.
  • Anonim

>Sir Khalid Hassan Al-Nasrallah napisała:
    >Idź się doucz Bubel, bo znowu bredzisz.

Gdzie Ty się bidoku podziejesz, jak gmaszysko z Czerskiej w końcu upadnie? Wszak mózg Twój tam zdeponowany, a dusza w zastawie.
  • bartkiller

Khalid, Ciebie może bardziej by zainteresowała taka praca magisterska:
    http://www.wykop.pl/ramka/73473/pra...
  • il duce

Khalid:
    Nie żebym miał ten temat jakoś specjalnie przemyślany, ale spróbowałbym w tę stronę: W jaki sposób broniłbyś tezy (a zakładam że byś bronił, nie wnikając w subtelności), że III Rzesza dysponuje gorszym ustrojem od liberalnej demokracji? Nie możesz po prostu wykazać, że była gorsza, bo nie była liberalna - musisz oprzeć się na jakimś kryterium ponadustrojowym. I tu przydaje się pojęcie prawa naturalnego.
    Żeby tego uniknąć, możesz spróbować powoływać się na racjonalność - jakkolwiek rozumianą. Możesz spróbować pokazać, że Hitleryzm był mniej racjonalny od tego, w czym żyjemy teraz. Po tej metodzie jednak nie spodziewałbym się wiele, cokolwiek by Popper, Rawls i Habermas mieli na ten temat do powiedzenia.
  • Anonim

A ja mam naturalny dostęp do świata idei i z tego mojego dostępu wynika że prawo naturalne to zwykły konstrukt ideologiczny który ma ugruntować słuszność i konieczność istnienia prawa stanowionego. Jeśliby odnieść by to do fenomenologii w celu ułatwienia zrozumienia o czym mowa to jest to nadbudówka nad prawem stanowionym mająca gwarantować jego obiektywność - jego istnienie jest czysto pragmatyczne, i potrzebne ideologicznie żeby ustanowić paragrafy KK i każdego innego. co ciekawe, ludziom tym nie przeszkadza wogle traktować wszystkie te prawa naturalne instrumentalnie a wtedy wychodzi na wierzch pare ciekawych faktow (np. ich hipokryzja)
  • il duce

Uff, brednie, żarty. Swoją drogą sam wątek ciekawy, zaraz się rozpłynie w kwestiach agenturalnych, gejowskich czy jeszcze innych.
  • Anonim

ale wyjatkowo akurat kwestia gejow bylaby tu na miejscu;)
    Khalid- akurat wspolczesna doktryna prawa naturalnego rozwinela sie w reakcji na atak relatywistow i doswiadczenia drugiej wojny. ergo, czesto zaweza sie do wykazywania absurdow lewackich pomyslow zasadzajacych sie na omnipotencji panstwa i plastycznosci czlowieka.
    inna sprawa, ze Bubi ma racje, no jak mozna byc katolikiem i nie uznawac chocby jakies formy prawa naturalnego?
  • Anonim

ad rapier- no to dawaj milosniku Jungera...;)
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki