FiloZofia UW [1223]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

• il duce

Ale można być chyba esbekiem a potem dobrym naukowcem? Heidegger sławił Hitlera, a po wojnie był dobrym profesorem, choć, prawda, prowincjonalnym, a nie jakimś Dyrektorem. I tu problem.

Gdyby obrońcy profesora stali na jasnym stanowisku, że można być moralną mendą, a jednocześnie nadawać się do pełnienia administracyjnych czy naukowych funkcji, to by było OK, choć oczywiście i tak pozostawał by etyczny niesmak.
  • Aliena

Nie znam książki Migalskiego, ale wygląda na to na co wygląda.; /
  • Sir Khalid Nasrallah

" Heidegger sławił Hitlera, a po wojnie był dobrym profesorem(...) "

Ale zdajesz sobie sprawę, Rapierze, z tego, jak ta teza jest kontrowersyjna?
  • Anonim

jezeli uczelnia ma dawac studentom cos ponad czysta wiedze- a i dzis przynajmniej formalnie uczelnie do czegos takiego pretenduja- to osoba o nienajlepszej przeszlosci nie powinna pracowac jako pedagog- co najwyzej wiec jako specjalista, pomocnik, badz profesor nie wykladajacy a piszacy ksiazki. Badz napewno student powinien wiedziec ze profesor ktorego wybiera ma taka a nie inna przeszlosc.

Heidegger jest zlym przykladem bo tu nikt nie ocenia ludzi po pogladach a po czynach. tj. nie jest problemem marksista a osoba donoszaca na studentow itd. jesli Heidegger poza fascynacja i popieraniem rezimu wslawil sie denucjowaniem niepoproawnych politycznie to juz inna sprawa ale mi sie nie wydaje.

Ale prawdziwym problemem polskich uczelni jest to ze w duzej czesci nadal siedza tam stare kliki osob zupelnie niekompetentnych- ktore nie dosc ze kanalie- to jeszcze dostaly sie tam z andania partyjnego i nie spelniaja ani wymogow etycznych ani intelektualnych- a dcyduja o zyciu czelni- i to jest patologia. i ladnie ja pokazuje przypadek Migalskiego.

reasumujac: problemem nie jest jakis Iwanek a

"I nie zadecydowały o tym naukowe osiągnięcia Iwanka, który od swojej habilitacji 20 lat temu nie opublikował nic."

"Utrącono go w tajnych głosowaniach, które normalnie traktowane są jako formalność. Dopiero potem następuje jawna procedura habilitacji. Ale tę Migalski musiałby przejść, bo jego książka została wysoko oceniona, a recenzenci występują pod nazwiskami. Dlatego trzeba było do habilitacji nie dopuścić."

"Dwadzieścia lat temu 20-letni Migalski organizował antyreżimowe grupy podziemne, Iwanek był wtedy po drugiej stronie. Dziś to Iwanek może utrącić Migalskiego, mimo że naukowo nie dorasta mu do pięt."
  • il duce

Nie zdaję sobie z tego sprawy. Spodziewałem się jednak że ludzie twojego pokroju od razu się do tego przyjebią.
  • Aliena

Jesli wszystko napisane tam jest prawda, to zgadzam sie w 100 % ze Stubbem i Bubim.

Mam tylko pytania, poniewaz nie znam dokladnie Pana Migalskiego.

20 lat temu byl rok 1989. Wtedy Migalski organizowal te grupy antyrezimowe?

Migalski studia w 1999, czyli w 1994 je zaczal. Wiec nie na studiach organizowal te grupy, czyli gdzie?

Po prostu taki wpis, jak ten Wildsteina, powien byc wiarygodny, jelsi ma sluzyc swojemu celowi.

• Anonim

???
  • Anonim

to ??? bylo do Rapiera
  • Aliena

Mialo byc "skonczyl studia w 1999"

No tak -sprawdzilam, wiec nie wiem kiedy i gdzie organizowal te grupy antyreżimowe
  • Anonim

>Aliena napisała:
    >Jesli wszystko napisane tam jest prawda, to zgadzam sie w
    >100 % ze Stubbem i Bubim.
    >
    >Mam tylko pytania, poniewaz nie znam dokladnie Pana
    >Migalskiego.
    >
    >20 lat temu byl rok 1989. Wtedy Migalski organizowal te
    >grupy antyrezimowe?
    >
    >Migalski studia w 1999, czyli w 1994 je zaczal. Wiec nie na
    >studiach organizowal te grupy, czyli gdzie?
    >
    >Po prostu taki wpis, jak ten Wildsteina, powien byc
    >wiarygodny, jelsi ma sluzyc swojemu celowi.

nie znam Migalskiego osobiscie ale wiem ze w 88, poczatek 89 powstawaly grupy antyrezimowe i wbrew pozorom nie bylo tak rozowo- jeszcze w 89 byly mordy polityczne na opozycji. zreszta przed studiami pracowal jako nauczyciel jezyka polskiego. smieszne nie?
  • Sir Khalid Nasrallah

No jak Stubbie? Co "???"? Uwaga Rapiera powinna być dla Ciebie jednoznaczna... To "o ludziach twojego pokroju" i o "przyjebywaniu się" nie powinno pozostawiać większych wątpliwości...
  • Anonim

>Sir Khalid Hassan Al-Nasrallah napisała:
    >No jak Stubbie? Co "???"? Uwaga Rapiera powinna być dla
    >Ciebie jednoznaczna... To "o ludziach twojego pokroju" i o
    >"przyjebywaniu się" nie powinno pozostawiać większych
    >wątpliwości...

no wlasnie tego sie obawiam ze postawil mnie na jednej linii z Toba. to bylby koniec mojej znajomosci z Rapierem.
  • il duce

>Stubb ... napisał
    >Heidegger jest zlym przykladem bo tu nikt nie ocenia ludzi
    >po pogladach a po czynach. tj. nie jest problemem marksista
    >a osoba donoszaca na studentow itd. jesli Heidegger poza
    >fascynacja i popieraniem rezimu wslawil sie denucjowaniem
    >niepoproawnych politycznie to juz inna sprawa ale mi sie nie
    >wydaje.

Otóż Heidegger, pomimo niezaprzeczalnego faktu bycia (!) największym filozofem XX wieku był w chwilach zapomnienia (!) raczej mizerną osobowością. Owszem, donosił na studentów, blokował doktoraty itp. Więc nasz przypadek jest w oczywisty sposób analogiczny. Z tą drobną różnicą, że tu mamy polską skalę, a tam teutońską.
  • il duce

>Stubb ... napisał
    >no wlasnie tego sie obawiam ze postawil mnie na jednej linii
    >z Toba. to bylby koniec mojej znajomosci z Rapierem.

Hehe, to teraz zamiast "ty geju!" będziemy się wyzywać "ty nasrallahu", "ty khalidzie"?

http://www.plotek.pl/plotek/1,78646...
  • Anonim

myslisz ze to Cichopek to dzielo NAsralla?

aaa donosil? sluchaj to pedagogiem byc raczej nie powinien:)
  • Anonim

Rzeczywiście Iwanek wygląda na jakąś marną gnidę, ale czego można się spodziewać po kimś kto wykłada politologię... A Migalski to jest chyba głównie gwiazdą mediów i dlatego o nim tak piszą...

A co na przykład za naszymi filozoficznymi postaciami niejednoznacznymi? Np. Schaff, który z jednej strony gnoił wszystkich niemarksistów, a z drugiej ratował ludzi przed UB?
  • il duce

>Budda McDonald napisał
    >A co na przykład za naszymi filozoficznymi postaciami
    >niejednoznacznymi? Np. Schaff, który z jednej strony gnoił
    >wszystkich niemarksistów, a z drugiej ratował ludzi przed
    >UB?

Jak to co? Zakazać mu wykładać! To skandal, żeby w Wolnej Polsce taka gnida psuła młodzież!
  • il duce

Stubb:
    Widziałem raz Iwanka w TV i to raczej nie jest postać wybitna.. Ale co do Heideggera, to powinieneś mieć problem. Chyba nie muszę wymieniać nazwisk profesorów, którzy zaczynali u niego? (Strzelam, że Khalid staje się teraz zwolennikiem lustracji na uczelniach).

Swoją drogą nie podoba mi się Twoje rozróżnienie na czyny (za które trzeba karać) i poglądy (które uchodzą). Pisanie tekstów ku czci Fuhrera to chyba czyn, hę?
  • Anonim

>Budda McDonald napisał
    >niejednoznacznymi? Np. Schaff, który z jednej strony gnoił
    >wszystkich niemarksistów, a z drugiej ratował ludzi przed
    >UB?

jesli Schaff rzeczywiscie blokowal i gnoil na uczelni tych ktorzy byli nie-marksistami lamiac im kariery i uniemozliwiajac prace- to nie powinien byc pedagogiem- to bylby jakis absurd- bo pokazal ze podstawowa cnote ktora powinien miec wykladowca- czyli chec pomocy studentom i chec zachowania niezaleznosci intelektualnej uniwersytetu jest mu obca. co oczywiscie w niczym nie ujmuje innym aspektom jego zycia.

Wykladowca jest kims kto ma ksztaltowac studentow i przez to kryterium sadze ze nalezy patrzec na cnoty ktore powinien posiadac. geniusz moze byc kanalia a nie nadawac sie wiec na wychowawce. jedna z rzeczy ktora strasznie destruuje dzisiejsza edukacje- i dziwie sie Rapier, znajac Twoje poglady, ze tego nie uznajesz, jest coraz wieksze rozdzielenie funkcji- "dostarczyciel wiedzy"/"wychowawca".
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki