• 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • il duce

Jako że na tym gronie jest przynajmniej jedna osoba obeznana z teatrem, zwracam się z prośbą. Pomyślałem, że chętnie wybrałbym się do teatru, a sam zupełnie się na tym nie znam i nie mam ochoty przebijać się przez debilne recenzje Romana Pawłowskiego. Może ktoś polecić jakiś warszawski spektakl?
    Interesują mnie rzeczy maksymalnie awangardowe (w skali na której Godot jest bardziej klasyką niż awangardą), bez żadnego moralnego, politycznego czy w ogóle humanistycznego przesłania.
  • Aliena

ah ah a awangardowe chyba jednak maja przeslanie zwykle...

Widze ze kolega chce być modny :P
  • Sir Khalid Nasrallah

Mi to się zawsze podobało, że kolega Rapier idzie tak z duchem postępu. Jest taki niekonwencjonalny. Te wszystkie nowinki, za którymi tak ochoczo podąża, to konsekwentne porzucanie przestarzałych konwenansów, te zakrojone na szeroką skalę poszukiwania czegoś nowego, pionierskiego, świeższego...
    Wszystko to może świadczyć o tym, że Rapier ma niesłychanie płodny, szeroki i elastyczny intelekt, nie sądzicie?

Rapierze, jeżeli uda Ci się namierzyć jakąś dostatecznie awangardową sztukę teatralną, daj znać proszę!
  • Anonim

spytaj sie Basi albo odwiedz mnie w paris. w paris co druga sztuka teatralna jest o emancypacji chorych na hiv lesbijek murzynek palestynek i sie rzuca w niej gownem.
    zupelnie na powaznie-pod wzgledem dekonstrukcji formy tresci konwenansu teatralnego i rytualu rzadza.
  • Anonim

Srajku srallahu a Ty kurwa won do Platona.
  • il duce

Khalid ty prostaku. Stubb: miałem na myśli sztukę teatralną, taką co się ma bilety, idzie do specjalnego budynku i patrzy jak grupa ludzi coś udaje, po czym bije się brawo, wstaje, ciągle bije brawo i wychodzi. Widziałem wczoraj film, którego akcja działa się w Paryżu, to mi wystarczy. Dalej czekam na propozycje.
  • Sir Khalid Nasrallah

" w paris co druga sztuka teatralna jest o emancypacji chorych na hiv lesbijek murzynek palestynek i sie rzuca w niej gownem. "

O, to wygląda na coś w sam raz dla awangardowo wysmakowanego gustu Rapiera...

Stubi, a można w paryskich teatrach znaleźć też coś w ten deseń, ale dla odmiany o bardziej kreatywnym i nowoczesnym manifestowaniu swojej seksualności przez cierpiące na HIV ciemnoskóre lesbijki z Palestyny, które dają wyraz swoim wyraźnie antyklerykalnym nastrojom i gloryfikują postępującą laicyzację świata współczesnego?
  • il duce

Khalid, ty deklu, niesmaczne jest, kiedy sprowadzasz wszystko swojego najniższego poziomu. Ale pisz dalej, pchasz temat do góry i może ktoś wreszcie da mi namiar.
  • Seven3P

Jakoś niedawno byłem na monodramie, tyle ludzi go polecało, zapowiedz sama przed występem mówiła, że to nie byle co, że tu i tu był przedstawiany i nagrody dostawał....

I nie wiem, czy to trzeba zrozumieć z wiekiem, czy to zależy od oczytania, czy inteligencji, czy po prostu trzeba zaprogramować mózg "takie coś widzę = fajne i klaszczę"

Historia o dziewczynie co nie chciała swojego faceta i zaszła z nim w ciąże i chciała się dziecka pozbyć ale nie pozbyła. (czy coś równie zawiłego)
    A w monodramie patrzyła się zamyślona w sufit, zastygała co rusz w jakiejś pokracznej pozycji, farmazony jakieś z ust jej się wydobywały, rzucała talerzami, trzeszczała, piszczała podskakiwała jak poparzona i wielkie oczy robiła co chwila.
    Do tego teatralny najgorszy akcent.

Nie wiem co w takim czymś jest:
    http://www.youtube.com/watch?v=_p2p...

A większość przedstawień w teatrach tak wygląda.
    Ludzie co dziwne nie ważne czy 14 lat czy 60, wychodzą z takiego przedstawienia i "widzą" i doceniają...
    Mówią zachwyceni różne mądre pochlebne rzeczy w towarzystwie używając niespotykanych słów...
    Tak czasem stoję sobie sam gdzieś pod ścianą i słucham, może mnie natchnie, ale potem tematy z monodramu zmieniają się na przyziemne i często idiotyczne tematy życiowe które tak samo są pięknie interpretowane. I tak samo 15 głów po wysłuchaniu zdania przytakuje mądrze i kiwa głowami "mhm mhm" trzymając się za brodę...
    Więc chyba wiek i inteligencja nie jest potrzebna by takie coś uwielbiać.

Gdybym żył w 17 wieku to może i by mi się to podobało. Tak samo jak teatrzyki kukiełkowe.
    Bo by nic innego nie było.
    Ale gdzie teraz teatrzyki kukiełkowe przy animacjach Pixara...; )

Zostały mi do zrozumienia w życiu dwie rzeczy: teatr i random jazz.

Dla filharmonii słuchania przykładowo dałbym sobie palec uciąć.
    Musicale niektóre tez fajne.
    Balet.
    No i może parę przedstawień co nie wyglądają jak teatr.

ale co to ma być....
    http://www.youtube.com/watch?v=mWgI...

Btw. Teraz już rozumiem rapier dlaczego podałeś te tytuły jako wybitne filmy w pobocznym wątku, wszystkie przypominają teatr...
  • Sir Khalid Nasrallah

To jest świetny prawie teatr:
    http://www.youtube.com/watch?v=8rPl...
    http://www.youtube.com/watch?v=3QdU...
    (Ale to Rapierze nie dla Ciebie, bo to za mało awangardowe i ma przesłanie jakieś. Także rzecz raczej dla niższych sfer.)

A ten teatr, co Seven3P dałeś, to chyba jakiś taki mocno... niszowy... :-)
  • Seven3P

>to chyba jakiś taki mocno... niszowy... :-)

Przyznam, że nie chodzę codziennie do teatru.
    Może po prostu trafiam na takie przekraczające mój umysł spektakle.
    Ale tak wygląda w moim mniemaniu teatr.

A to co dałeś w linku to nie teatr.
    Jest kręcone kamerą z zachowaniem podstawowych norm kręcenia filmu, dźwięk jest zagrywany osobno z wiszącego im nad głową zdechłego kota, film jest montowany.
    I to film; )
  • Anonim

>rapier napisał
    >Khalid ty prostaku. Stubb: miałem na myśli sztukę
    >teatralną, taką co się ma bilety, idzie do specjalnego
    >budynku i patrzy jak grupa ludzi coś udaje, po czym bije
    >się brawo, wstaje, ciągle bije brawo i wychodzi.
    >Widziałem wczoraj film, którego akcja działa się w
    >Paryżu, to mi wystarczy. Dalej czekam na propozycje.

ale precyzuj- ma byc awangardowa w tresci czy sposobie wystawienia? bo w tresci to taki Wyspainski czy Witkacy przebijaja Gogola...

• Anonim

ja Ci - być może - dam namiary na niezłe przedstawienie w marcu-kwietniu. chociaż to nie będzie awangardowe, ale mam nadzieję że jak na spektakl amatorski - spełni minimalne oczekiwania dot. tzw. "dobrej zabawy" (jakkolwiek rozumieć dobrą zabawę, czy to jako doświadczenie katharsis, dziki śmiech czy poczucie spełnienia obowiązku...) koszta też raczej nie będą wysokie, oscylujące w okolicach ceny biletu autobusowo-tramwajowego; chyba że przemieszczasz się rowerem, wtedy nawet to nie
  • Anonim

od biedy Rapier mozesz uderzyc ze mna do Gardzienic
  • il duce

Olek: 'Dobra zabawa' brzmi raczej zniechęcająco - nie dlatego, żebym lubił się źle bawić, ale tego typu kategorie są raczej podejrzane - dresiarskiej proweniencji. Ale polecaj.
    A Gardzienice bardzo chętnie. Pod koniec kwietnia jadę zresztą do Lublina na festiwal, więc będzie po drodze.
  • Sir Khalid Nasrallah

" Obdarte ze skóry ludzkie zwłoki utrwalone w grymasie bólu lub zdziwienia, płody ludzkie zamknięte w słoikach, a pod nogami jelito grube - wystawa z takimi eksponatami pt. 'Bodies The Exhibition' przyjechała do Warszawy. Jej autorem jest amerykański profesor anatomii Roy Glover, naśladowca Gunthera von Hagensa tzw. Doktora Śmierć, który kilka lat temu w woj. lubuskim chciał otworzyć fabrykę preparowania ludzkich zwłok. "

Rapierze, to co prawda nie teatr, ale też sztuka - kto wie, może dostatecznie awangardowa?

http://warszawa.naszemiasto.pl/wyda...
    http://www.onet.tv/28962,4451,1,458...

Wystawa czynna od dziś aż do lipca! Smacznego!
  • il duce

Spierdalaj.
  • Sir Khalid Nasrallah

Jaki profan. :o
  • Anonim

>rapier napisał
    >Interesują mnie rzeczy maksymalnie awangardowe (w skali na
    >której Godot jest bardziej klasyką niż awangardą)

Godot to nigdy nie była żadna awangarda.

>bez żadnego moralnego, politycznego czy w ogóle >humanistycznego przesłania.

To idź do Sofi na Świętokrzyskiej. Bez żadnego przesłania tam jest. Ale teatr zajebisty. Tak słyszałem.
  • Sir Khalid Nasrallah

http://www.tvn24.pl/-1,1587679,0,1,...

Ups...
  • 1
  • 2