-
groza pierwotna
Szczęśliwie Roman już nie pisuje recenzji, to raz.
Dwa - Alicja w Dramatycznym, Duszyczka w Narodowym. Oba świetne i nie mają nic wspolnego z polityką. Aczkolwiek nie mam pojęcia co to przesłanie humanistyczne i dlaczego należy go unikać; > -
il duce
Dzięki, obadam. Byłem ostatnio w kasie TR i prosiłem, żeby polecili mi jakąś awangardę, a kasjerka na to, że awangardy nie grają, tylko psychologię. Humanistyczne przesłanie rozumiem jakoś tak: morał, w którym wyjawia się, że świat jest przyjaznym miejscem dla dobrego (prostego, pracowitego...) człowieka, jak i wszelkie inne formy podbudowywania ku pokrzepieniu serc. Więc cała etyka i polityka jako tło dla sztuki tu się mieści.
Samo w sobie nie jest to niczym strasznym (ani też niczym pożądanym), ale nieczęsto w tej humanizującej materii natrafia się na niebanalne rozpoznania. Inna rzecz, że - o ile wierzyć kontynentalnym nowinkom - nie dzieje się tak bez powodu. -
Anonim
>Sir Khalid Hassan Al-Nasrallah napisała:
> http://www.tvn24.pl/-1,1587679,0,1,...
>
>Ups...
ta kultura prosi się o śmierć prędką i taka jej będzie zadana -
m
>hidalgo napisał
>Dzięki, obadam. Byłem ostatnio w kasie TR i prosiłem,
>żeby polecili mi jakąś awangardę, a kasjerka na to, że
>awangardy nie grają, tylko psychologię.
Do TR i tak warto się czasami przejść. -
-
Anonim
>Do TR i tak warto się czasami przejść.
Ja nad teatr przedkładam cyrk kurwa (przepraszam). -
groza pierwotna
> Dzięki, obadam. Byłem ostatnio w kasie TR i prosiłem, żeby polecili mi jakąś awangardę, a kasjerka na to, że awangardy nie grają, tylko psychologię. Humanistyczne przesłanie rozumiem jakoś tak: morał, w którym wyjawia się, że świat jest przyjaznym miejscem dla dobrego (prostego, pracowitego...) człowieka, jak i wszelkie inne formy podbudowywania ku pokrzepieniu serc. Więc cała etyka i polityka jako tło dla sztuki tu się mieści.
Aha czyli że nie chcesz sztuki z tezą; > to trochę rozszerza pole manewru, ale w takim razie omijałabym TR, bo tam głównie można dowiedzieć się, że neoliberalizm jest zły. Chociaż Teoremat wszystkim się podoba, a Portret Doriana Graya zapowiada się interesująco, więc jak już, to na to. No i na Warlikowskiego, ale jego spektakli prawie nie grają.
Nie ma czegoś takiego jak awangarda, chyba, że awangarda = nie-teatr mieszczański. Ostatnim awangardystą był Grzegorzewski (ten od Duszyczki), ale on nie żyje. Duszyczka jeszcze żyje, ale to pewnie ostatni sezon. Warto ją zobaczyć, bo arcydzieła z zasady warto oglądać.
Alicja za to jest mocno formalna, apsychologiczna, a tekst Carolla został poddany tak daleko idącej dekonstrukcji, że ludzie od kilkudziesięciu lat piszący o teatrze się pogubili i trzeba im było tłumaczyć; > znaczy, zgaduję, że powinno się spodobać; >
W tej chwili wiele więcej w Warszawie nie ma. Niestety. -
m
>Bubi napisał
>Ja nad teatr przedkładam cyrk kurwa (przepraszam).
Pierwszy raz widzę u Ciebie słowo 'przepraszam'. Skąd ta zmiana? -
Sir Khalid Nasrallah
Już kiedyś chyba padło to słowo z jego strony, ale nie pamiętam w którym miejscu dokładnie. W każdym razie nie doszukiwałbym się tutaj żadnej szczerej zmiany - ten obłudnik robi to zapewne tylko pod publiczkę, z nudów i dla wyjątkowo taniej sensacji. -
il duce
Grozo: Dziękuję bardzo, na taką właśnie odpowiedź liczyłem. Jutro kupuję bilety i jeśli po zobaczeniu tych dwóch rzeczy będzie należało się odwdzięczyć, to napiszę w tym wątku. Nazwisko Grzegorzewskiego znam, jakiś czas temu widziałem 'Morze i zwierciadło' i dyletancko powiem, że drugi akt był wstrząsający. To, co piszesz o Alicji brzmi zachęcająco, choć zdaję sobie sprawę na co się tu kreuję. -
Anonim
>maryna napisała:
>Pierwszy raz widzę u Ciebie słowo 'przepraszam'. Skąd ta
>zmiana?
To była taka jazzowa fraza, mocno synkopowana. "Cyrk-kurwa-przepraszam". Semantyka, która pojawiła się wówczas w mojej głowie wymagała "kurwy" - jak "cyrk" może się bez niej obejść... Z drugiej strony komentowałem wprost Twojego posta Maryno, a przecież nikt tutaj nie zaprzeczy, że jestem dżentelmenem najwyższego pułapu. Dlatego też pauza ćwierćnutowa w postaci "przepraszam". -
bartkiller
>Bubi napisał
>>maryna napisała:
>>Pierwszy raz widzę u Ciebie słowo 'przepraszam'. Skąd
>ta
>>zmiana?
>
>To była taka jazzowa fraza, mocno synkopowana.
>"Cyrk-kurwa-przepraszam". Semantyka, która pojawiła się
>wówczas w mojej głowie wymagała "kurwy" - jak "cyrk"
>może się bez niej obejść... Z drugiej strony
>komentowałem wprost Twojego posta Maryno, a przecież nikt
>tutaj nie zaprzeczy, że jestem dżentelmenem najwyższego
>pułapu. Dlatego też pauza ćwierćnutowa w postaci
>"przepraszam".
Dżentelmen najwyższego pułapu poświęciłby co najmniej półnutę, być może nawet z fermatą !
-
Anonim
-
il duce
Widziałem Alicję. Podobała mi się, choć trochę złościłem się na prosty pomysł (uwydatnić 'postmodernistyczne wątki', podkreślać wszystko, co bolesne). Mógłbym napisać więcej, ale to bez sensu, bo Khalidy zaczną wydziwiać. I nie sądzę żeby to był specjalnie interesujący temat, że pan hidalgo zobaczył spektakl i coś mu się spodobało. Tak czy owak dziękuję za polecenie i, jeśli będzie tego więcej, proszę dawaj znać. -
Sir Khalid Nasrallah
Rapierze, ależ nie krępuj się, podziel się swoimi wrażeniami śmiało.
Każdy, włącznie z Khalidami, na pewno odniesie się (bądź się nie odniesie) do nich z pełnym szacunkiem. O ile tylko nie będziesz plótł jak opętany czy ponowoczesny. -
il duce
O ile ty masz być wyrocznią w sprawach opętania czy jego braku, to - nie zdziw się - podziękuję. -
Sir Khalid Nasrallah
strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...
Uniwersytet Warszawski, Filozofia
Anonim
Anonim
Anonim
Ag.
Anonim
helen
Grona tematyczne:
Miejsca grona (3)
-
RETRO Kolejowa 8/10, Warszawa
-