-
mazi raczej
Jest to film.Film poruszający temat Chrześcijaństwa,11.9,banku centralnego,mass mediów,ludzi zza kurtyny,imperializmu usa,przy czym opinia jaka trafia do nas z tego filmu jest mocno kontrowersyjna,w stosunku do jakichś ogólnych przekonań i o to właśnie chodzi.Zdaję sobie sprawę z tego jak łatwo można zmanipulować odbiorcę do tego,żeby przyjął zdanie autora,a jako,że nie jestem mocny w historii,zwłaszcza w takich szczegółach jakie są tu podane,to cieżko mi ocenić wartość merytoryczną tego filmu,wiec daje ten watek z jednej strony jako bardzo ciekawą rzecz,ktora przypuszczam wpłynęła na zmianę zdania wielu ludzi w pewnych dziedzinach,a po drugie jestem ciekawy komentarzy jakie,mam nadzieje,tu się pojawią.
Strona filmu:
http://www.zeitgeistmovie.com/
Pełna wersja filmu,z poprawkami,do obejrzenia z polskimi napisami:
http://video.google.com/videoplay?d...
Wersja bez napisów:
http://video.google.com/videoplay?d...
Opis filmu przez kogoś,kto ten film wrzucił na google.video:
Najnowsza, uaktualniona i poprawiona wersja zarówno filmu jak i napisów! Mocny film dokumentalny pokazujący i wyjaśniający jak społeczeństwo jest manipulowane. Dokument podzielony jest na 3 części: I. Religijna - pokazuje astro-teologiczne podstawy chrześcijaństwa. Udowadnia, iż religia chrześcijańska jest jedynie splagiatowaną wersją wcześniejszych mitów, głównie egipskich i opiera się na astrologii. II. 11 Września - dotyczy najsłynniejszej akcji terrorystycznej służb specjalnych USA, dokonanej na własnych obywatelach. III. Banki i plan zniewolenia świata - czyli kto stoi za kontrolą światowej gospodarki i polityki. Komu zależy na wywoływaniu wojen i komu się to opłaca, oraz kto dąży do wykreowania Jednego Ogólnoświatowego Rządu, Globalnego imperium: niewolników rządzonych przez garstkę Panów i kontrolowanych totalnie, rodem z Orwellowskiego "Roku 1984"... Autorzy filmu zachęcają do własnych dalszych studiów w temacie, oraz do sprawdzenia wszystkich przedstawionych w nim faktów, zamiast brania na wiarę tego co zostało w nim powiedziane.« -
Anonim
mialem okazje obejrzec go ponad rok temu i dalej jestem pod wrazeniem. wiekszosc pogladow podzielalem juz wczesniej ale nie sadzilem ze znajda one jakis szerszy rozglos nawet nie wlaczajac w to mediow. a tu masz :)
wraz z uplywem czasu nabralem nieco sceptycyzmu wobec częsci o religii, uwazam ze autor z jednej mitologii popadł w drugą, atak na WTC dalej mimo wszystko stoi pod znakiem zapytania choc argumenty sa niezwykle przekonywujace, natomiast zgadzam sie w całości z częścia ekonomiczną i to właśnie tą część uważam za naistotniejszą dla społeczeństwa swiatowego.
albo bedzie rewolucja albo za 10-15 lat kazdy bedzie mial swojego czipa w potylicy tak jak dzis kazdy ma dowod osobisty - do tego od lat zmierza polityka neoliberalnych kapitalistow wspierana lobby konserwatywnym.
-
Seven3P
Analizowałem ten film jak i wiele podobnych.
Jest tam dużo kłamstw, zmyślonych sytuacji. Poczytaj w jakichś poważniejszych, szanowanych forach.
Oczywiście nie wszystko jest zmyślone, ale sprytnie podciągnięte.
Nie zweryfikowałem wszystkiego, bo z reguły jak widzę przekłamanie (nie sytuację mało możliwa, czy naciąganą spekulację - bo na takie rzeczy trzeba czasem przymykać oko w kontrowersyjnych filmach) to szkoda mi czasu na resztę i zostawiam, jednak w tym przypadku postanowiłem zrobić wyjątek i szedłem dalej.
W połowie ponownie zrezygnowałem...
Nawet pytałem się chyba paru ludzi co myślą o tym filmie, żeby mieć pewność.
Ale nikt jakoś w niego nie wnikał specjalnie.
Jak chcesz się przekonać zacznij od WTC. -
mazi raczej
>Seven3P napisał
Dzieki wielkie,wlasnie o to mi chodzilo,bo biorac pod uwage w jaki sposob obeszli sie z Chrzescijanstwem,mialem watpliwosci co do reszty.
WTC jest bardzo ciekawym tematem,przy czym mi sie wydaje,ze szczegolnie nabiera na znaczeniu,jesli sie obejrzy film do konca,bo wlasnie w dalszej czesci filmu ,m.in. jest argumentowanie czemu USA mialoby cos takiego zrobic.
Najbardziej kontrowersyjny jest dla mnie motyw z bankiem centralnym-ktokolwiek moze cos powiedziec w tej sprawie?-no i z chipami. -
-
Dr. StanVan
Bardzo chujowy film... Albo bardzo genialny o ile autoeksplikacja krytykowanych technik manipulacji jest zamierzona. -
Anonim
ile ludzi tyle opinii ale czy ktos czuje sie na silach zeby jakos skonkretyzowac swoja krytyke? to jest normalne ze jednym sie podoba a drudzy uwazaja ze to sciema tylko ze dopuki sie nie wypunktuje w ktorych konkretnie momentach filmu sie pojawiaja przeklamania i czego konkretnie one dotycza to jest to conajwyzej prywatna opinia a nie nic waznego dla kogokolwiek.
ja wskazalem na to ze probuje sie tam podwazac chrzescijanstwo agrumentujac iz jego korzenie leza w mitologiach starozytnych (z tym mozna sie zgodzic jak najbardziej) tyle ze autorzy filmu dalej wydaje sie wskazywac rowniez na to ze to wlasnie owe starozytne mitologie sa wlasciwa postacia wiary ktora ludzie powinni przyjac i jest to powiedziane nie wprost a w podtekscie (i z tym juz zgodzic sie nie moge).
WTC jest tematem kontrowersyjnym i naprawde ciezko tutaj dyskutowac, zamiast argumentu za czy przeciw powiem tyle ze wg. mnie gdyby tezy autorow filmu zagrazaly mocodawca z bialego domu to prawdopodobnie zajalby sie niemi Interpol albo amerykanski secret service i nie byloby wogle czegos takiego jak Zeitgeist, z tego samego powodu biora sie resztki mojego dystansu wobec tego co zostalo powiedziane o bankach centralnych a jest to zdecydowanie najciekawsze z calego filmu tym,bardizej ze padaja konkretne nazwiska osob stojacych za kurtyna.
-
mazi raczej
http://www.youtube.com/watch?v=lOjM...
link do zeitgeist:Addendum,podzieloneg o na 13 czesci.Skupiajacy sie glownie na swiatowej gospodarce,duzo bardziej rozbudowany tematycznie.Polecam