FiloZofia UW [1223]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Witajcie!
    Pewnie jest już podobny wątek, ale dosyć obszerne to forum i nie mogę go znaleźć:)
    Chciałam się dowiedzieć, czy trudno jest się dostać na Wasz kierunek. Czy próg punktowy w tym roku był wysoki itd. Studiuję już na UW na innym wydziale i chciałam spróbować również z filozofią tylko nie wiem czy dam radę się zakwalifikować.
    Pomóżcie, poradźcie... :)
    Z góry dziękuję i pozdrawiam:)
  • il duce

Zadzwoń do sekretariatu, tam powiedzą, albo udaj się do zarządu samorządu. A co z tej filozofii Cię interesuje?
  • Anonim

>Filifionka napisała:
    >Witajcie!
    >Pewnie jest już podobny wątek, ale dosyć obszerne to
    >forum i nie mogę go znaleźć:)
    >Chciałam się dowiedzieć, czy trudno jest się dostać na
    >Wasz kierunek. Czy próg punktowy w tym roku był wysoki
    >itd. Studiuję już na UW na innym wydziale i chciałam
    >spróbować również z filozofią tylko nie wiem czy dam
    >radę się zakwalifikować.
    >Pomóżcie, poradźcie... :)
    >Z góry dziękuję i pozdrawiam:)

Nie dziwie sie, jest kilku spamerow pokroju Bubiego, ktorzy zasmiecaja to grono, wiec trudno cokolwiek odszukac.
    A na filozofie nie jest sie tak trudno dostac, powiedziałbym ze dosc latwo, a jesli choc troche uzywasz mozgo to bez problemu sie utrzymasz.
    Polecam filozofie goraco,
    pozdrawiam
  • Anonim

A na jakim wydziele studiujesz??
  • Anonim

>------- napisał
    >>Filifionka napisała:
    >Nie dziwie sie, jest kilku spamerow pokroju Bubiego, ktorzy
    >zasmiecaja to grono, wiec trudno cokolwiek odszukac.

Bubi nie jest spamerem, bubiemu do pięt nie dorastasz.

>A na filozofie nie jest sie tak trudno dostac,
    >powiedziałbym ze dosc latwo, a jesli choc troche uzywasz
    >mozgo to bez problemu sie utrzymasz.
    >Polecam filozofie goraco,
    >pozdrawiam

Dlaczego "gorąco" polecasz filozofię?
    Argumenty?
  • Kobieta zmienną jest związaną

Wlasnie! Filifionka jak chcesz sie czegos dowiedziec o swiecie to idz na fizyke albo biologie, zostaw te filozofie...
  • Anonim

Fizyka i biologia to dziedziny, z którymi wolę nie mieć za wiele wspólnego;)
    Studiuję polonistykę. Mam dobrze napisaną maturę z rozszerzonego polskiego, rozszerzony angielski i podstawową historię sztuki. Nie wiem tylko czy to wystarczy. Z doświadczenia wiem, że w dziekanatach raczej można umrzeć niż dowiedzieć się czegokolwiek dlatego piszę tu:) (przynajmniej u nas tak jest:))
  • k.

>Kobieta zmienną jest związaną napisała:
    >Wlasnie! Filifionka jak chcesz sie czegos dowiedziec o
    >swiecie to idz na fizyke albo biologie, zostaw te
    >filozofie...

a moze o swiecie ale w sferze duchowej tez :D
  • Sir Khalid Nasrallah

O sferze duchowej, to lepiej chyba na teologię. Ewentualnie na psychologię, jeżeli o sferze duchowej, w sensie że psychicznej.
    Ale jeżeli o sferze duchowej na gruncie filozofii, to tylko indywidualnie
    na korepetycje do kolegi Rapiera z tego forum, bo on jest prawdziwym Filozofem Podmiotu. Zna się świetnie zarówno na Bycie i jego specyfice, jak i na Niebycie i jego specyfice. Można jeszcze też do kolegi Adama na kurs teozofii ewentualnie, jeżeli ma się zacięcie głębokoreligijne.
  • Anonim

slusznie. do mnie wpadac po kursy z fil.polityki i historii. Do Khalida zas jak brak Ci cytatu z Poppera (bowiem Khalid jest wysoce wyspecjalizowany) albo jak chcesz sie ponabijac z pajaca. Tylko ze wtedy bedzie Khalidowi przykro.
  • Sir Khalid Nasrallah

" do mnie wpadac po kursy z fil.polityki i historii. "

I wtedy dowiesz się, że paznokcie, które sobie obcinasz, są własnością Wspólnoty i Tradycji, którym należy się Cześć i Szacunek. Dowiesz się również, że Hitler i wszyscy totalitaryści byli lewakami. I że w ogóle wszystko, co złe, to wina liberalizmu, a wybawić nas może jedynie neokonserwatyzm. Do tego dowiesz się, że Żydzi są dobrzy i bohaterscy, a Arabowie źli i okrutni - a tak w ogóle, to najlepsi są kowboje, bo zawsze operują patosem. Zatem nie przegap okazji...
  • il duce

Do mnie można się udać na korki z filozofii debila (proszę nie żartować się z genitivu).

Jest takie coś, jak (roboczo nazwę to zjawisko) wejście inteligencji w miejsce rozumu. Chodzi o ludzi, którzy są wyszkoleni retorycznie, jakoś oczytani i dzięki temu posiedli pewien wachlarz argumentów na każdą okazję. Zawsze można zarzucić niedodefiniowanie terminów, albo powiedzieć, że może to jest słuszne w teorii, ale w praktyce już nie. I tacy ludzie zawsze mają coś do odpowiedzenia, a nigdy nic do powiedzenia. Bo nie wchodzą w rozważanie rzeczy samej - która ich w sumie nie interesuje - a zadowalają się mnożeniem standardowych, 'inteligentnych' odpowiedzi. Khalid to często też reprezentuje.

Debili nie da się uniknąć, nawet poza netem - każdy musi czasem wezwać hydraulika, albo skoczyć po pety do sklepu. I pytanie jest jak się do nich ustosunkować, czy wypychać ich poza obszar zainteresowania, próbować ich ując poznawczo (budować typologie itd), próbować szukać w nich innych wartości, czy wpuszczać wpierdol. Ja nie mam spójnej polityki, czasem ich zlewam, a czasem - w miarę możliwości próbując przeskoczyć moje dobre wychowanie - staram się być okrutny.
  • Sir Khalid Nasrallah

Rapierze, jeżeli Twoje starania podobne są do tych na forum, to wniosek z tego taki, że starasz się być okrutny, ale na staraniach się kończy,
    bo stajesz się zaledwie pocieszny i komiczny. :-)
  • il duce

Nie wykluczam. Poza tym idiotyczna złośliwość z twojej strony.
  • Anonim

te spojrz Rapier na poziom pyskowki sralki z ostatnich tematow. albo duzo emoticonow i co najwyzej czepianie sie literowek albo wieje nuda...
    Sralka zawsze byla glupawa ale nam sie stacza ostatnio strasznie. Co mozna z tym zrobic myslisz?
  • Sir Khalid Nasrallah

Ja myślę, że można by emoticony zamienić na większą ilość obcojęzycznych terminów, które budzą powszechny respekt oraz terminów uznawanych za specjalistyczne - zwłaszcza w środowiskach inteligenckich. Można by też dorzucić spore problemy z wysłowieniem się, szykiem w zdaniach oraz składnią. Widzimy wszak wyraźnie, że wszystko to może nieźle wpływać na kreowany wizerunek i u niektórych odbiorców może rodzić poczucie poszanowania i akceptacji.
  • Anonim

Do Khalida można wpaść po miłość. Platoniczną.
  • Sir Khalid Nasrallah

Jeżeli chodzi o miłość platoniczną, to nie ma po co wpadać.
    Wpadnij lepiej do Stubiego, by po raz kolejny doszło do spełnienia platońskiego.
  • Anonim

eh a pamietacie te czasy gdy Sralka mnie lubila i nawet chwalila moje posty i uwazala zem najmedrszy z kwiatu prawicy? a tera? tylko zlosliwosci. Sralka poprostu zdurniala.
  • Sir Khalid Nasrallah

E, znów tragizujesz. Nadal uważam, że jak Cię nie ponosi i się nie dąsasz, to potrafisz napisać do rzeczy. Poza tym umyka Ci chyba to, że w kwestiach światopoglądowych, wyłączając politykę współczesną, nie mamy do siebie aż tak daleko - jeżeli tylko przyjrzeć się samym poglądom-konkluzjom, a nie metodom dochodzenia do nich i sposobom ich argumentowania (to się chyba też w jakimś stopniu przekłada na różnice w zapatrywaniu na politykę). Bo to chyba głównie w tych kwestiach nasze porozumienie nie wydaje się na dzień dzisiejszy możliwe - ale są to kwestie, bym powiedział, dość poboczne względem samej esencji. Twierdziłbym nawet, że ów konflikt jest nie tak straszny, jak pozory go malują i że wiele się od "tych czasów" nie zmieniło.
    Dlatego też uważam, że powinniśmy, mimo kryzysów, jakie razem przechodzimy, nadal się głęboko miłować. W innym przypadku zaleje nas niewyimaginowane lewactwo i zwycięży prawdziwy wróg, który uosabia się tu w takich jak np. Nazwa Ekranowa...

(Aleśmy zepsuli wątek pytającej koleżance. Ja się tu dobrowolnie oddaję do dyspozycji moderatorów i ich sumienia.)
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki