Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Ostatnio modnym terminie w pewnych kręgach na gronie jest "faszyzm". Znalazłem interesujący test F-Scale:

http://www.anesi.com/fscale.htm

mój wynik 4,23333...

Po czym pojawia się następujący komunikat: "Well, there you have it. For more information, consult T. W. Adorno et al., "The Authoritarian Personality""

Jeśli ktoś ma książkę w wersji cyfrowej to byłbym zainteresowany.

Czy Franco był faszystą?
    Czemu właściwie "faszyzm" jest słowem z gruntu pejoratywnym?
    Dlaczego Konstytucja RP zabrania działalności partii i organizacji odwołujących się do totalitarnych praktyk faszyzmu?
    Dlaczego właściwie po F-Scale teście pojawia sie "Authoritarian Personality". Może zaraz "Władza autorytatarna" tez jest zła!?

Mam taką intuicję, że faszyzm jest wykorzystywany instrumentalnie: "Faszyzm był totalitarny -> skrajna prawica to faszyści->prawica to zło". Należałoby odkryć kolejne kłamstwo lewactwa, które szafuje hasłem "faszyzmu" jak komuszki za PRL.
  • Anonim

slusznie. faszyzm jest git! i mial styl. i trzeba czytac Mishime i Jungera. wlasciwie te dwa ostatnie nazwiska pomoga.
  • Anonim

moj wynik 2.33333 - Liberal Airhead przy czym zblizam sie bardzo do typu "whining rotter" :)
  • Anonim

Autorytarna osobowość, osobowość charakteryzująca się bezkrytycznym podporządkowaniem się autorytetom, skłonnością do przyjmowania postaw antydemokratycznych, konserwatyzmem poglądów i obyczajów, nietolerancją, sztywnością rozumowania, kultem siły, a także tendencją do podziału świata na “swoich” i “obcych”. Uwarunkowania osobowości autorytarnej tkwią najczęściej w środowisku wychowawczym, w którym dominuje surowa dyscyplina i tłumienie uczuć. Po raz pierwszy pojęcia osobowość autorytarna użył E. Fromm do określenia osób podatnych na ideologię faszystowską. 1950 badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley (Th. Adorno, E. Frenkel-Brunswik, D. Levinson, R. Sanford) spopularyzowali pojęcie, tworząc tzw. skalę F (skala faszyzmu) do pomiaru osobowości autorytarnej.
  • Anonim

• Anonim

Franco był genialnym politykiem. Ustalcie, czy był faszystą, to powiem wam, czy ja nim jestem;-)
  • Anonim

nie byl przykro mi:/
    Zupelnie inny typ mysli, tylko krancowi ignoranci moga nazywac Franco faszysta. zreszta faszysci zostali przez niego skoszeni fizycznie.
  • Anonim

>Stubb ... napisał
    >nie byl przykro mi:/
    >Zupelnie inny typ mysli, tylko krancowi ignoranci moga
    >nazywac Franco faszysta. zreszta faszysci zostali przez
    >niego skoszeni fizycznie.

Wy mnie jednak musicie mieć za debila Panie Stubb.
  • Sir Khalid Nasrallah

Cóż, Stubiemu zdarza się z rzadka błysnąć celną refleksją.
  • Anonim

>Sir Khalid Hassan Al-Nasrallah napisała:
    >Cóż, Stubiemu zdarza się z rzadka błysnąć celną
    >refleksją.

Tobie zdarza się jedynie błysnąć gołym zadem na paradzie...
  • nazwa ekranowa

hmmm, 1,888

jakoś mnie nie zaskoczyło
  • Anonim

>Bubi napisał
    >>Stubb ... napisał
    >>nie byl przykro mi:/
    >>Zupelnie inny typ mysli, tylko krancowi ignoranci moga
    >>nazywac Franco faszysta. zreszta faszysci zostali przez
    >>niego skoszeni fizycznie.
    >
    >Wy mnie jednak musicie mieć za debila Panie Stubb.

czemu od razu za debila. szanuje panska tolerancje, kosmopolityzm i otwartosc- to piekne cnoty naszego multikulti spoleczenstwa. panska estyma zas dla cywilizacji arabskiej i gejowskiej jest godna szacunku. ale musi Pan przyznac ze okupil to Pan pewnym hm zideologizowaniem kwestii historycznych?
  • Anonim

a mi 4...
  • Anonim

Wydaje mi się, że delikatny skręt w stronę faszyzmu to właściwe posunięcie w obecnej sytuacji politycznej. Umiarkowana prawica poniosła całkowitą klęskę, jest zbyt miałka, by stanowić ideową przeciwwagę dla eurolewicy, a do tego zbyt mało wyrazista, żeby pociągnąć za sobą ludzi. Silna prawica musi mieć zdecydowane poglądy. Nawiązanie do wartości takich jak bardzo silna władza, silne państwo (ale nie etatystyczne, silne w znaczeniu mocnej władzy sądowniczej, państwo podejmujące twarde decyzje na poziomie polityki prawa), pamięć polityczna, polityka historyczna, podkreślanie tożsamości narodowej, polityczna aksjologia oparta o wartości chrześcijańskie i przyjazny stosunek do Kościoła. Brak litości dla wrogów państwa i obywateli. Inny język polityki - język decyzji, język odwołujący się do religii.

A do tego wódz! całe to polityczne założenie opiera się na osobie wodza. Niestety dobrego kandydata w polskim życiu publicznym nie da się doszukać. Powinien być i chamem, i erudytą. Nagradzać i karać. A przede wszystkim pięknie mówić, porywać tłumy.

Ja bym poszedł za takim wodzem!
  • Anonim

Bubi!!!!!!!! rzuc to mieszczanskie zycie! niewyzyci korporacjonisci i zydzi wzywaja na barykady!
  • Anonim

>Stubb ... napisał
    >Bubi!!!!!!!! rzuc to mieszczanskie zycie! niewyzyci
    >korporacjonisci i zydzi wzywaja na barykady!

Z barykad można trafić wyłącznie na Kolską.

Ale jeśli wola, poprowadzę ku zwycięstwu.
  • Anonim

Jeszcze bym akcentował sprzeciw wobec tzw "ekspertów w polityce". Eurolewactwo silnie podkreśla rolę ekspertów w polityce. Za tym idzie tzw. "fachowa administracja" czyli po prostu rządy miałkich biurokratów. Polityka nie jest dla ekspertów! Wojna też nie jest dla sztabowców - wojna jest żywiołem żołnierzy! Dość ekspertów w polityce. Polityka potrzebuje przywódców, potrzebuje decyzji, idei, a nie "planów, studiów, ekspertyz". Cała konstrukcja Unii Europejskiej jest oparta na takim zakulisowym ucieraniu wszystkiego przez biurokratów. Sam proces legislacyjny wewnątrz unii jest tak zagmatwany, że de facto władzę trzymają grupy wewnątrz Komisji. A polityka potrzebuje JAWNOŚCI!

Niech ktoś stanie przed obywatelami i powie: "Ustawodawca to Ja!".
  • Anonim

>Adam napisał
    >Niech ktoś stanie przed obywatelami i powie: "Ustawodawca
    >to Ja!".

Kurwa! Mówię!
  • Anonim

w internecie.a my potrzebujemy dzialania rzeczywistego! prowadz!
  • Anonim

>Stubb ... napisał
    >w internecie.a my potrzebujemy dzialania rzeczywistego!
    >prowadz!

Założenie partii jest rzeczą dość prostą.
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki