- 1
- 2
-
Ion Tichy
Dyrektor Biblioteki Uniwersyteckiej w Warszawie i Prezes Zarządu Wydawnictw Akademickich i Profesjonalnych
zapraszają serdecznie na spotkanie poświęcone polskiej premierze biografii Alfreda Tarskiego – człowieka, który zdefiniował prawdę, wydanej pt.: Alfred Tarski. Życie i logika, autorstwa Anity Burdman Feferman i Solomona Fefermana, które odbędzie się 1 kwietnia 2009 roku w sali nr 256 w gmachu BUW przy ul. Dobrej 56/66.
Spotkanie rozpocznie się o godz.17.00 przy Kolumnadzie Filozofów przy wejściu głównym do Biblioteki.
Publikację przedstawią: profesor Jan Woleński z Uniwersytetu Jagiellońskiego, autor przedmowy do wydania polskiego, profesor Mieczysław Omyła z Uniwersytetu Warszawskiego, profesor Jan Zygmunt z Uniwersytetu Wrocławskiego, profesor Wacław Zawadowski oraz tłumacze książki, dr Joanna Golińska-Pilarek z Uniwersytetu Warszawskiego i Marian Srebrny, profesor WSH w Kielcach i docent w Instytucie Podstaw Informatyki PAN.
W spotkaniu wezmą udział wybitni logicy, matematycy, filozofowie oraz dziennikarze i studenci.
Po spotkaniu zapraszamy na pączki ufundowane przez A. Blikle. -
nazwa ekranowa
>Ion Tichy napisał
>Dyrektor Biblioteki Uniwersyteckiej w Warszawie i Prezes
>Zarządu Wydawnictw Akademickich i Profesjonalnych
>
Jan Rodzeń?
>zapraszają serdecznie na spotkanie poświęcone polskiej
>premierze biografii Alfreda Tarskiego – człowieka, który
>zdefiniował prawdę,
o ludzie, kto układał tą zajawkę? Mogłoby być jeszcze "Alfred Tarski, który zdefiniował prawdę i pozostał człowiekiem"
>wydanej pt.: Alfred Tarski. Życie i
>logika, autorstwa Anity Burdman Feferman i Solomona
>Fefermana, które odbędzie się 1 kwietnia 2009 roku w sali
>nr 256 w gmachu BUW przy ul. Dobrej 56/66.
>
>Spotkanie rozpocznie się o godz.17.00 przy Kolumnadzie
>Filozofów przy wejściu głównym do Biblioteki.
Khalid, idziesz? Jak pójdziesz to ja też pójdę
>Publikację przedstawią: profesor Jan Woleński z
>Uniwersytetu Jagiellońskiego, autor przedmowy do wydania
>polskiego,
Będzie wybitny myśliciel Woleński! Skuś się, khalidzie, uściśniesz mu dłoń...
>W spotkaniu wezmą udział wybitni logicy, matematycy,
>filozofowie oraz dziennikarze i studenci.
No, khalidzie, to o Tobie, musisz iść
>Po spotkaniu zapraszamy na pączki ufundowane przez A.
>Blikle.
I będą pączki! Khalidzie, chodź ze mną... -
Sir Khalid Nasrallah
Dajże spokój, nie ma nikogo z Krytyki Politycznej czy Wysokich Obcasów, same podrzędne nazwiska jakieś.
Nie idę. -
m
Khalid, pójdź, to Stubb namówi kogoś z Krytyki, a ja z Obcasów. Zrób wreszcie Nazwie tę przyjemność! -
-
Sir Khalid Nasrallah
-
Anonim
>Ion Tichy napisał
> odbędzie się 1 kwietnia 2009 roku w sali...
Przynajmniej z datą dobrze trafili... -
m
-
Anonim
>Sir Khalid Hassan Al-Nasrallah napisała:
>Ooo, a to Ty Maryno masz jakieś wtyczki w Obcasach?
To ty nie wiesz Khalid, że wiekszość z Filozofii UW to albo dzieciaki ludzi wyborczej, albo telewizji, albo rzeczników rządu, albo profesorów UW, albo itd...?
Daj mi człowieka z Filozofii UW a dwoma podaniami ręki albo trafię do niego przez kogoś z Bednarskiej, 2SLO, Reytana, albo trafię do niego przez Stubba, albo przez Wyborczą (heh - Stubb wyszedł na niezłą instytucję).
-
Anonim
-
Anonim
Sądziłem, że prawdą jest to, co jest. Skoro można zamieść pod dywan Boga, to co za problem z paradoksem kłamcy. Kurwa..? -
Anonim
>Bubi napisał
>Sądziłem, że prawdą jest to, co jest. Skoro można
>zamieść pod dywan Boga, to co za problem z paradoksem
>kłamcy. Kurwa..?
Że do Ciebie nie można trafić np: przez 2SLO albo Bednarską albo Reytana?
Bubasie, można! I to niemal bezpośrednio!
-
Sir Khalid Nasrallah
" To ty nie wiesz Khalid, że wiekszość z Filozofii UW to(...) "
Adamie, no częściowo to zauważyłem, a częściowo się domyślam.
" Khalidzie, to w końcu dodatek do GW. "
A ta, wiem, przewalało mi się nawet gdzieś czasem po kątach takie pisemko, w którym pierwsze kilka stron zajmowały fotki pań wyposażonych w nogi do samej szyi i ostry makijaż, kilka stron następnych stanowiły przepisy na przesmaczne danie, a kilka ostatnich jakiś płomienny artykuł o tym, że niewiasty nie powinny się malować i doglądać spraw kuchni, bo w ten sposób dotkliwie krzywdzą sam siebie...;o
Ale to Ciebie, Maryno, to środowisko najwyraźniej nie zindoktrynizowało jakoś specjalnie. Wypada się cieszyć. Nazwa już nie miał tyle szczęścia... -
Anonim
>" To ty nie wiesz Khalid, że wiekszość z Filozofii UW
>to(...) "
>
>Adamie, no częściowo to zauważyłem, a częściowo się
>domyślam.
>
>" Khalidzie, to w końcu dodatek do GW. "
>
>A ta, wiem, przewalało mi się nawet gdzieś czasem po
>kątach takie pisemko, w którym pierwsze kilka stron
>zajmowały fotki pań wyposażonych w nogi do samej szyi i
>ostry makijaż, kilka stron następnych stanowiły przepisy
>na przesmaczne danie, a kilka ostatnich jakiś płomienny
>artykuł o tym, że niewiasty nie powinny się malować i
>doglądać spraw kuchni, bo w ten sposób dotkliwie
>krzywdzą sam siebie...;o
A do tego na okrasę recenzja teatralna Derkaczew, notabene i z Reytana, i z IF:)
-
Kobieta zmienną jest związaną
Tak, WO sa pod tym wzgledem niesamowite...Sa paranoiczne nie tylko pod wzgledem: "musisz byc piekna, szczupla feministka, zeby sie bardziej podobac "ale nawet pod wzgledem: "jestesmy dla wszystkich myslacych kobiet, niezaleznie od miejsca zamieszkania, ale zapisz swoje dzieci na balet i ugotuj kaczke z pigwa albo tunczyka z rabarbarem". -
Sir Khalid Nasrallah
" Sądziłem, że prawdą jest to, co jest. "
Bubel i co, pewno Tarski Ci przy tym zawadza...(?) :-)
Weź Ty może lepiej pozostań przy swoich paradoksach z tzw. filozofii polityki... -
Anonim
>Bubel i co, pewno Tarski Ci przy tym zawadza...(?) :-)
>Weź Ty może lepiej pozostań przy swoich paradoksach z
>tzw. filozofii polityki...
W przeciwieństwie do Ciebie, jestem naprawdę prostym człowiekiem. I gdy ktoś mówi mi, że odkrył, że woda jest mokra, a ogień gorący, coś mi tu śmierdzi. Ale... może wyjaśnisz, skoroś taki obyty. -
Anonim
>Kobieta zmienną jest związaną napisała:
> i ugotuj
>kaczke z pigwa albo tunczyka z rabarbarem".
Celna uwaga!
Umiejętności kulinarne młodych warszawskich niewiast to jakiś dramat! Co one będą gotować swoim konserwatywnym mężom? Ciągle jakiś makaron z pesto albo tuńczykiem, albo sałatki z kurczakiem, no i w kółko drób, szpinak, rukola?. Zgroza! Drogie Panie! A gdzie esencja kuchni - tatar, śledź z cebulą, kapuśniak, ogórkowa, pomidorówka, schab, pierogi, rosół, biała gotowana kiełbasa, boczek pieczony, skwarki, ćwikła, smalec?!
Nie po to wiodę samotny konserwatywny żywot oczekując na konserwatywną małżonkę, żeby później przy rodzinnym stole wpierdalać jak królik sałatę! -
Anonim
-
Anonim
>Adam napisał
>Chyba taki odbyty
Daj chłopakowi szansę. Poleciał do książek, pewnie sra i czyta. Jak się już nasralla, może odpowie.
-
Sir Khalid Nasrallah
" W przeciwieństwie do Ciebie, jestem naprawdę prostym człowiekiem. I gdy ktoś mówi mi, że odkrył, że woda jest mokra, a ogień gorący, coś mi tu śmierdzi. Ale... może wyjaśnisz, skoroś taki obyty. "
Nie dziękuję. Nie mi w sprawie głos zabierać i na nauczyciela pozować, skoro wkoło Ciebie umysły tak zacne (musisz się czuć z tego powodu niezmiernie osamotniony). Mogę jedak wtrącić, że trzeba być naprawdę wybitną osobowością, by ukończyć filozofię na UW i nie mieć bladego pojęcia o tym, co do filozofii wniósł Tarski.
Ale z tym "człowieka, który zdefiniował prawdę" to chyba nie jest do końca sprawiedliwe - Arystoteles pewno by się obraził. Ja bym rzekł, że to właśnie on zdefiniował prawdę, a Tarski, poetycko rzecz ujmując, potem tę definicję uświetnił i szczelnie ogrodził płotem, grodząc tym samym piękną posesję filozoficzną pomiędzy skrajnym scjentyzmem i skrajnym sceptycyzmem, na teren której nie mają wstępu wszelacy ignoranci, skrajni sceptycy, dogmatycy, postmoderniści, hegliści, intuicjoniści i inne pseudofilozoficzne przybłędy, pałętające się bez celu poza zakresem solidnej semantyki...;o
- 1
- 2