FiloZofia UW [1223]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Ion Tichy

The soviet story: http://www.sovietstory.com/
  • Anonim

>Ion Tichy napisał
    >The soviet story: http://www.sovietstory.com/

Hmm, nie podoba mi się. Ten trailer. Filozoficznie mi się nie podoba, bo historycznie zapowiada się katolicko.
    Nie podoba mi się dlatego, iż sugeruje, jakoby komunizm był w jakiś sposób pociągający teoretycznie. Jest to przekonanie niepojętym dla mnie wyznaniem wielu idiotów. Nie raz rozmawiałem już z ludźmi, którzy twierdzili, że idea komunistyczna sama w sobie jest piękna.
    Bynajmniej, jest odrażająca. Pod każdym względem, zarówno jako wizja menta równego świętemu, jak i (może przede wszystkim) wizja świata, w którym wszystko jest zaplanowane i jesteśmy tylko pionkami - w każdym razie w makroperspektywie. Mam tu na myśli rzecz jasna materializm historyczny.

Pamiętaj Ionie - a zdaje się, że z taką właśnie intencją to wkleiłeś, brawo! - widząc komucha, każdy powinien odruchowo położyć dłoń na rękojeści rewolweru!
  • Sir Khalid Nasrallah

>Bubi napisał
    >widząc komucha, każdy
    >powinien odruchowo położyć dłoń na rękojeści
    >rewolweru!

Muszę przyznać, Bubku, że uprawiasz tutaj bardzo wyrafinowaną filozofię polityki. Pomijając już to, że wszyscy są Ci zapewne bardzo wdzięczni za podzielenie się tym poglądem, bo bez wątpienia jest to dla każdego ciekawa nowość, muszę dodać, że Twoja deklaracja jest bardzo męska i bohaterska.
    Wiedz o tym, że wszyscy jesteśmy z Tobą, w Twojej walce z komuną. Brudny Harry byłby z Ciebie dumny.
  • Anonim

>Sir Khalid Nasrallah napisała:
    > Brudny Harry byłby z Ciebie dumny.

Callahan był policjantem, walczył ze śmieciami, a nie komuną. Z komuną walczył Reagan i zaprawdę powiadam Ci, ten gość byłby ze mnie dumny.
    I jeden, i drugi, mieliby Cię za kpa.
  • Anonim

Ty pedale...
  • Anonim

>Bubi napisał
    >>Sir Khalid Nasrallah napisała:
    >> Brudny Harry byłby z Ciebie dumny.
    >
    >Callahan był policjantem, walczył ze śmieciami, a nie
    >komuną. Z komuną walczył Reagan i zaprawdę powiadam Ci,
    >ten gość byłby ze mnie dumny.
    >I jeden, i drugi, mieliby Cię za kpa.

to nieslychane ale zgadzam sie tak z kpiarskim opisem zachowan bubiego by khalid jak z opisem khalida by bubi!
    czyzbym zblizal sie do centrum?
    co by nie bylo obaj maja racje. Bubi przesadnie sie buja a Khalid to przyglup-pedal.
  • Anonim

>masetto napisał
    >to nieslychane ale zgadzam sie tak z kpiarskim opisem
    >zachowan bubiego by khalid jak z opisem khalida by bubi!
    >czyzbym zblizal sie do centrum?
    >co by nie bylo obaj maja racje. Bubi przesadnie sie buja a
    >Khalid to przyglup-pedal.

Wyprałem tapicerkę na prawym fotelu. Następnym razem po prostu piśnijcie jak myszka, to zwolnię.
  • Anonim

http://www.rp.pl/artykul/372382.htm...

Dobry tekst, syntetycznie wymieniający cuda Tuska. Ale z tym Skrzypkiem jaja, nie?
  • Ion Tichy

Bynajmniej, film tylko wychodzi od tego faktu, jako spostrzeżenia czysto empirycznego: "wielu ludziom komunizm wydaje się jakoś atrakcyjny", aby potem w sposób bardzo ładny, zarówno historycznie jak i filozoficznie, obnażyć idee marksistowskie. Polecam!
  • Ion Tichy

Zresztą stosowne kawałki chyba są na youtubie. Sprawdzić i wkleić nie mogę bo komunistyczna cenzura blokuje mi obecnie większość internetu.
  • Anonim

>Ion Tichy napisał
    >Zresztą stosowne kawałki chyba są na youtubie. Sprawdzić
    >i wkleić nie mogę bo komunistyczna cenzura blokuje mi
    >obecnie większość internetu.

Ionie, nie mogę przyjąć od Ciebie żadnych materiałów bez obligatoryjnej krzty krytyki.
    A cóż to za jaja z tym internetem, hę?
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki