FiloZofia UW [1223]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

czy filozofowie mają jakieś komentarze do wyborów - co teraz będzie?
  • Aliena

lepiej zaczec od tego czego nei bedzie.. nie bedzie parad równosci w stolicy.... no chyba ze nielegalne.... bedzie za to poł miliona bezrobotnych więcej... oraz igrzyska dla ludu czyli 1001 komisji śledczych aby rozliczyc przeszłość. Kaczor zapowiedział ze druga wojne tez jeszce trzeba rozliczyć... Władza ustawodawcza i wykonawcza skupiła sie własciwie w jedym reku co godzi w monteskiuszowska zasade rozdzielności.. wprawdze kaczorów jest dwóch.. ale jak słusznie zauwazył Mistrz Joda "Sithów tez jest zawsze dwóch" .. Jarosław - chyli wazniejszy SIth (ten co zawsze siedzi w ukryciu i udaje ze wcale nei rzadzi) dązy do władzy kanclerskiej, a PiS chce zwiekszenia kompetencji prezydenta.
    Tyle ze nasz prezydent nei umei ukryc niecheci do sasiadów i juz zdazył obrazic prezydenta Rosji, ogłaszajac ze "chce przyjaznych stosuków, ale jezdzic tam nie bedzie, bo teraz ich kolej".. najczarniejeszy scenariusz to taki ze PiS wejdzie w koalicje z samoobrna , jak sie PO wkurzy..
    w kazdym razie teraz patrzec .. aby PiS zrealizował obietnice wyborcze i zbudował 3
    mln mieszan, darmowa słuzba zdrowia dla wszystkich, bezpłatne studia, etc....
    i to wcale nie jest smieszne bo pograzy kraj w gospodarczej ruinie.
  • kejt

kazdy, w miare inteligentny, czlowiek wie, ze nie ma czegos takiego jak chocby bezplatna sluzba zdrowia - placimy na nia podatki, wiec darmowa moze byc tylko z nazwy (nie bedzie sie placic konkretnie na nia, ale placic sie bedzie)

zreszta, to temat rzeka
  • Kot z Cheshire

Ja dziś pod nakrętką soku Tymbark Life znazłem rysunek przypominający znak drogowy 'Zwężenie drogi z lewej strony' z podpisem "RÓWNAJ DO PRAWEJ". Boję się otworzyć konserwę...

ps. a służba zdrowia nazywa się bezpłatną, kiedy jest finansowana z budżetu, a nie bezpośrednio przez pacjenta... czy to takie trudne do ogarnięcia, czy może fakt, że budżet jest finansowany z naszych podatków, jest tak niesamowitym i godnym przekazania odkryciem?
  • Zajec

A ja myślałem, że budżet to taka manna z nieba, która co rok w sylwestra zpływa do wielkiego skarbca - i że to dlatego świętujemy:D
  • Kot z Cheshire

Nie, Mareczku, tak działa tylko ZSS IF; )
  • Zajec

No to, to ja wiem:D Dlatego chce też doznać tej iluminacji:D
  • ...*Aleksandra*...

a moze nasze dwie urocze kwa kwa ropiep...ą wszystko (co oczywisie tez im chwile zajmie) i potem bedzie na prawde mozna zrobic cos rozsadniejszego?
  • szopa

ad Zubil i jego bezpłatna służba zdrowia:

nazywanie ,,służby zdrowia płatnej z naszych podatków'' ,,bezpłatną służbą zdrowia'' jest tylko populistycznym chwytem erystycznym, mającym przekonać co-mniej-zdanżających wyborców, że jak na nich zagłosują, to nie będą musieli płacić. jego skuteczność opiera się na wierze, że wyborcy nie zauważą, że przy ,,bezpłatnej'' by musieli płacić co najmniej tyle samo, tylko nie temu, komu powinni (czyli lekarzowi).* dodatkowo, ów ktoś za to, że pozwoli sobie dać pieniądze, weźmie sobie sporą nawiązkę, wystarczającą na sporo samochodów służbowych.

poza tym, ,,bezpłatna'' służba zdrowia prowadzi do degeneracji relacji pacjent-lekarz: lekarz przestaje zauważać, że to pacjent go utrzymuje i zaczyna go traktować jak zbędnego natręta (leczy go z takim poczuciem, jakby tracił swój cenny czas na działalność społeczną)*. zaczyna z kolei postrzegać jako swojego dobroczyńcę Urzędnika. na pewno nie czuje, że każdy udany zabieg daje mu jeden obiad więcej, jedną książkę więcej czy też flaszkę wódki więcej.

by użyć terminologii heglowsko-marksistowskiej, następuje tutaj proces paskudnej alienacji...

poza tym, czy myślisz, że gdyby służba zdrowia była płatna, lekarze np. by odmawiali dokonywania legalnych aborcji ze względu na ,,przekonania religijne''?

(niech żyje powszechny flame!)

--------
    * jak świadczy o inteligencji wyborców nabieranie się na takie chwyty erystyczne, zadecydujcie sami.
    ** przy obecnych pensjach lekarskich, ich działalność de facto *jest* działalnością społeczną.
  • Anonim

a wiemy cos o jakiejś jutrzejszej żałobie powyborczej na UW? takie inormacje w każdym razie krążą po niektórych wydziałach...
  • kropek

wisza ogloszenia ze trzba byc na czarno widzialem dzis na filarze przy barku:)
  • Kot z Cheshire

Rysiu, powiem Ci jedno - idź do prywatnego zakładu służby zdrowia, oblukaj sobie ceny i zestaw z miesięczną składką zdrowotną, jaką płacą ludzie zarabiający 1000 - 2000 złotych miesięcznie. Życzę miłego dnia...
  • szopa

zubil:

zwróć uwagę, na jaką obecnie popularność mogą liczyć prywatne usługi medyczne: przecież, cokolwiek byś nie zrobił, i tak będziesz musiał płacić składkę zdrowotną, nawet jeśli będziesz się leczył wyłącznie u prywatnego lekarza.

nawet gdyby chcieli swiadczyć usługi po, załóżmy, 50 zł za jakis średniopoważny zabieg, to i tak koszt obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego trzeba doliczyć do ceny. powoduje to, że niezależnie od ich stawek i tak stać na nich wyłącznie ludzi bogatszych niż przeciętna.

a gdyby świadczyli usługi po niskich cenach i mieli popyt jakby mieli usługi po wysokich cenach, raczej na pewno by nie byli w stanie się utrzymać. zatem muszą nastawić się na najbogatszych.

zatem, wysokie ceny prywatnej służby zdrowia wynikają głównie z obecności ,,bezpłatnej'' służby zdrowia, które wszyscy i tak musimy płacić i braku jakiejkolwiek właściwie konkurencji (nie zakłada się chyba nawet klinik w taki sposób, aby ze sobą konkurowały, bo z dużym prawdopodobieństwem obie splajtują w krótkim czasie).

zresztą, nie ma co się martwić -- państwo socjalne będzie trzymać się mocno. a jakby nawet coś im odbiło, to i tak wielki Kwa Kwa zawetuje.

jedyna nadzieja w tym, że ich kacza grypa wszystkich załatwi. znaczy się, ptasia, no ale kaczki to też ptaki.
  • Kot z Cheshire

Cóż.. nie po to się wypisywałem z gron politycznych, żeby tu znów się spierać z mentalnymi dziećmi Margaret Thacher i Grovera Norquista. Spór o służbę zdrowia uważam za zamknięty, gdyż nie ma chyba argumentów wykazujących jednoznacznie, że likwidacja składek zdrowotnych sprawi, że prywatna służba zdrowia będzie na tyle tania, żeby być dostępna dla wszystkich...
  • Anonim

temat wyborow w polsce nie dotyczy filozofii.
  • Kot z Cheshire

Jak to nie? W końcu wicemarszałkiem Senatu został profesor filozofii.. A w Sejmie naliczyłem przynajmniej trzech absolwentów filozofii; )
  • kejt

po platońsku:

- po co sa filozofowie?
    - żeby rządzić

;)
  • Azrael

Którzy to?
  • Anonim

dyskusja na gronie o wyborach jest bezsensowna. Prawie kazdy ma swoj poglad na ta sprawe i raczej go nie zmieni podwplywem tego ,ze cos tam w gronie przeczytal. Co prawda wiekszosc "mlodych-wyksztalconych" nie-popiera Kaczora , czyli popierala Tuska ale kampania wyborcza Tuska wlasnie skierowana byla do takich ludzi ,a Kaczora nie. Aby dojsc do jakis rozsadnych wnioskow czy kaczor najdaje sie lub bedzie dobrym prezydentem wymaga ustalenia ogromnej liczby faktow bo chyba immanetna cecha polityki jest to ,ze wszyscy kreca; >. Zwolenik Kaczora moze przytoczyc bardzo przekonujaca argumentacje ktora moze odeprzec wszystkie wymienione wyzej zarzuty. Zajmowanie sie takimi sprawiami to raczej nie lezy w zakresie filozofii chyba ,ze filozofii mniej powaznej; >.
  • Aliena

a kto powiedział ze tu wolno tylko o filozofii rozmawiac....?:)
    "wiekszosc "mlodych-wyksztalconych" nie-popiera Kaczora , czyli popierala Tuska ale kampania wyborcza Tuska wlasnie skierowana byla do takich ludzi ,a Kaczora nie"
    zapewne... np ja nei popieram Kaczynskiego głównie dlatego ze nie lubie socjalizmu w kazdej jego formie, a narodowego złaszcza:) Mozesz uwazac ze to kwestia kampanii, ale ja mysle ze to wnioski raczej z załozen programowych
    "przysniła mi sie Polska"...... liberalna...taki sen mało prawdopodobny.. nigdy bym nie uwierzyła ze liberalowie maja sznase wygrac.....ale to było tak blisko.. ! I kicha... zbyt piekne by mogło sie ziscic:(
  • 1
  • 2
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki