FiloZofia UW [1223]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • ۞ dagusia ۞

Z góry przpraszam, jeśli ktoś uzna ten temat za spam.
    Tak więc postaram się streścić.
    Mam problem z takim jednym przedmiotem - a mianowicie z historią filozofii ... Zupełnie nie miałam czasu, zeby się tego uczyć, a zaliczenie mam zdobyć do końca grudnia :( Obawiam się, że nie nauczę się...
    Ale jest jedna furtka - i tu właśnie bardzo na Waszą pomoc liczę - jeśli w przyszły poniedziałek, obalę na ćwiczeniach poglądy Berkeleya w kwestii fizyki i chemii [cokolwiek to znaczy] to dostanę zaliczenie. Wskazówka jaką mi pani do pytania dała, to pytanie: "Jak mogą być poglądy fizyczne i chemiczne obiektywne?", no i to oczywiście w odniesieniu do Berkeley'a. No jak dla mnie dramat. Ponoć jest to możliwe, ale jak dla mnie awykonalne ...
    Będe wdzięczna za kazda pomoc!!
  • Kot z Cheshire

Polecam zajrzeć do odpowiednich tekstów. Krytykę Berkeley'a można znaleźć choćby u Ajdukiewicza (artykuł "Epistemologia i semiotyka" w Języku i poznaniu, tom II; być może jest coś w "Zagadnieniach i kierunkach filozofii", ale ten tekst pożyczyłem, to nie sprawdzę). Obalaniem Berkeley'a zajmował się też Russell, czego ślady są w "Dziejach filozofii Zachodu" oraz w "Problemach filozofii" (rodział pt. Idealizm).
  • Aliena

ale berkeley jesli go dobrze zrozumiec wcale nei ejst taki głupi i łatwo obalalny - coplestone pisze ze jest "pomostem do Huma"....
    U kogo to zaliczenie?
    zarówno wobec huma jak i berkelaya nalepsza tarcza jest pragmatyzm.... grrr za duzo pisania.. (moze ktos mnie wyreczy? i pomzoe koleznance?)
  • Jakub Sadowski

przecie to metafizyka. nieobalalna. możesz ją sobie ew pokrytykować z pozycji człowieka przyjmującego inną metafizykę..
  • Dr. StanVan

Ale poglady Berkeleya z zakresu fizyki i chemii do metafizyki raczej nie naleza...
  • Azrael

Czy ktoś z wypowiadających wie co konkretnie mówił Berkeley o fizyce i chemii? Bo ja nie wiem np.
  • Jakub Sadowski

był wielkim zwolennikiem stosowania dziegciu (tar-water) jako uniwersalnego panaceum..
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki