-
۞ dagusia ۞
Z góry przpraszam, jeśli ktoś uzna ten temat za spam.
Tak więc postaram się streścić.
Mam problem z takim jednym przedmiotem - a mianowicie z historią filozofii ... Zupełnie nie miałam czasu, zeby się tego uczyć, a zaliczenie mam zdobyć do końca grudnia :( Obawiam się, że nie nauczę się...
Ale jest jedna furtka - i tu właśnie bardzo na Waszą pomoc liczę - jeśli w przyszły poniedziałek, obalę na ćwiczeniach poglądy Berkeleya w kwestii fizyki i chemii [cokolwiek to znaczy] to dostanę zaliczenie. Wskazówka jaką mi pani do pytania dała, to pytanie: "Jak mogą być poglądy fizyczne i chemiczne obiektywne?", no i to oczywiście w odniesieniu do Berkeley'a. No jak dla mnie dramat. Ponoć jest to możliwe, ale jak dla mnie awykonalne ...
Będe wdzięczna za kazda pomoc!! -
Kot z Cheshire
Polecam zajrzeć do odpowiednich tekstów. Krytykę Berkeley'a można znaleźć choćby u Ajdukiewicza (artykuł "Epistemologia i semiotyka" w Języku i poznaniu, tom II; być może jest coś w "Zagadnieniach i kierunkach filozofii", ale ten tekst pożyczyłem, to nie sprawdzę). Obalaniem Berkeley'a zajmował się też Russell, czego ślady są w "Dziejach filozofii Zachodu" oraz w "Problemach filozofii" (rodział pt. Idealizm). -
Aliena
ale berkeley jesli go dobrze zrozumiec wcale nei ejst taki głupi i łatwo obalalny - coplestone pisze ze jest "pomostem do Huma"....
U kogo to zaliczenie?
zarówno wobec huma jak i berkelaya nalepsza tarcza jest pragmatyzm.... grrr za duzo pisania.. (moze ktos mnie wyreczy? i pomzoe koleznance?) -
Jakub Sadowski
przecie to metafizyka. nieobalalna. możesz ją sobie ew pokrytykować z pozycji człowieka przyjmującego inną metafizykę.. -
-
Dr. StanVan
Ale poglady Berkeleya z zakresu fizyki i chemii do metafizyki raczej nie naleza... -
Azrael
Czy ktoś z wypowiadających wie co konkretnie mówił Berkeley o fizyce i chemii? Bo ja nie wiem np. -
Jakub Sadowski
był wielkim zwolennikiem stosowania dziegciu (tar-water) jako uniwersalnego panaceum..