-
Czarownica z Krainy Os :>
jaką byście dali odpowiedź na pytanie "dlaczego chce Pan/Pani studiować filozofie?"
dlaczego wydaje mi się, że to chyba jedno z trudniejszych pytań filozoficznych przynajmniej na etapie "przedfilozoficznym", na które nie ma stosownej odpowiedzi, mam poczucie, że cokolwiek bym wymyśliła to i tak będzie troche infantylne
dlatego jeśli macie chwile to podzielcie się ze mną swoimi wspomnieniami o rozmowie kwalifikacyjnej na filozofię i o tym pytaniu, które mnie przeraża w swojej prostocie; ) -
Kamil
1.mnie nie pytali
2.jak nie chcesz zeby bylo infantylne, to sama musisz to wykombinowac (oczywiscie, moglabys swoje wnioskowanie przeprowadzic na ksztalt jakichs juz tutaj zaprezentowanych, ale czy wtedy byloby twoje?)
3.moze wyolbrzymiam, ale wydaje mi sie ze jest to tak indywidualna kwestia (zarazem wielce istotna), iz nie sposob jej rozwiazac na podstawie czyichs wypowiedzi -
Concert Grand Model D
Zgadzam sie, ze jest to kwestia indywidualna. Dlatego nie bede sugerowac odpowiedzi 'jak nalezy', powiem tylko, jak mi sie wydaje, ze absolutnie NIE nalezy. Bylam w tym roku w komisji rekrutacyjnej, mialam okazje ogladac egzaminy od drugiej strony (fajnie jest, nie ma co :))) i o jednym moge Was zapewnic: NIE MA NIC BARDZIEJ ZENUJACEGO OD KANDYDATA, KTORY PSEUDO-ODKRYWCZYM TONEM STWIERDZA: 'CHCE ISC NA FILOZOFIE, ZEBY NAUCZYC SIE M Y S L E C'. Chwilami nie wytrzymywalismy i mowilismy im, ze skoro uwazaja, ze nie umieja, to nie maja czego szukac na tym egzaminie :D. -
Azrael
Czy ja iwem czy to żenujące Zależy od kontekstu. Mniej więcej tego typu były moje motywacje, z reszta w ogóle uważam to za jeden z głównych celów dowolnych studiów uuniwersyteckich. -
-
Kamil
również się przyznam, iż jednym z kilku powodów było właśnie coś w stylu "nauczyć się myśleć"... :) -
Anonim
A ja poszedłem na filo rzeby dostać odpowiedź na pytanie "po co poszedłem na filo?" :) -
Kamil
-
Grono.Net
mnie nie pytali o żadne takie, prosili, żebym wymienił zasady dynamiki Newtona... heh -
Aliena
pytanie "po co idziesz na filozofie " jest kompletnei bezsesnu...to komisja powinna oblac ten egzamin a nie kandydaci..
motywacje moga sie zmeiniac. Ktos moze isc bo jest zaintersowany filo, a potem mu sie "przeje" , a ktos moze isc bo nei wie gdzie ma isc i zostac potem profesorem , bo sie zafascynuje i okaze w tym dobry.
to pytanie nic nei sparwdza, a pytanie o newtona - owszem:)
-
Grono.Net
-
Azrael
-
Aliena
-
Anonim
Może samo pytanie niczego nie sprawdza, ale nie jest całkiem bez sensu.
Można wtedy wyłowić tych wszelkich nadęciaków, którzy silą się na jakieś wzniosłe wyznania o myśleniu i sensie życia.
-
Azrael
A mało to ludzi rzeczywiscie myśli że filozofia pozwoli im odkryć sens życia? To ich wina że taki jest społeczny odbiór tego czym jest filzoofia? Skąd licealista ma wiedzieć co go naprawdę czeka???? -
kropek
-
Anonim
A teraz podobno mają wprowadzić filozofię w liceach czy tam w gimnazjach obowiązkowo!
(będę miał pracę tralalalala! :)
Szkoda, że tylko "podobno", muszę to potwierdzić jakoś. -
no wlasnie o to mi chodzilo, chyba nie potrafilabym slowami wyjasnic tego dlaczego chce studiowac filozofie - swoja droga juz ja studiowalam, ale na UKSW (ale lepiej bedzie chyba jak nie wspomne o tym komisji); ), a tam jak zapewne wiecie nie uprawia sie filozofii tylko tomizm i to podniesiony do kwadratu, jak dla mnie masakra; ) ale dzielnie sie trzymalam prawie dwa lata czekajac na zmiany. udalo mi sie ponownie odkryc jej uroki na pedagogice, majac ja jedynie w zalazku, coz, mam bardzo stymulujacych wykladowco-cwiczeniowcow :-) -
jeszcze jedno pytanie, jak wspominacie swoja rozmowe kwalifikacyjna?; )
mnie oblewa zimny pot na sama mysl o takim wydarzniu, pewnie po czesci wynika to z mojej osobowosci brrr... -
Jakub Sadowski
pytanie "dlaczego wybrałeś/aś filozofię" sprawdza imho bardzo dużo. przede wszystkim to, czy ktoś rozumie zadawane pytania - czy potrafi odróżnić "dlaczego" od "po co".. -
Anonim
przede wszystkim nie należy się już obawiać rozmowy kwalfikacyjnej - ptaszki ćwierkają już wszędzie, że w tym roku rozmowy nie będzie. Albowiem tak zarządziło ministerstwo...