-
patikot
od kiedy zaczęłam uczęszczac do liceum coraz cześciej myślałam o filozofii jako kierunku studiów, ale teraz juz sama nie wiem czy filozofia w duchu i wymiarze jedynie humanistycznym wogóle istnieje. No bo jezeli osioł ze mnie z takich przedmiotów jak matma i fizyka, to do filozfofi mi daleko. No... może nie tyle co osioł, ale w praktyce nie potrafie tak doskonale posługiwac się liczbami, oczywiście wiem o co chodzi itd, ale tylko w teorii, noi czy to wystarczy na filozofie? Bo na UW mozna dostać się tylko jeśli się zdaje matme i biole, więc to w moim przypadku odpada, ale za to na UJ, moza się dostać bez tego, wystarczy zdac jakiś przedmiot na rozszeżonym i przetrwac romowe kwalifikacyjną, która się opiera na kilku książkach, tylko PYTANIE czy gdybym sie dostała poradziłabym sobie na takich studiach jako typowa humanistka, a nie umysł ścisły? -
darianna
na pewno nie majac wiedzy z przedmiotow scislych sporo rzaczy na filo sie traci ale bez przesady!!!!!!!!o ile nie chcesz sie zajmowac filozofia nauki czy wyzsza logika to wcale nie jest ona tak konieczna!ja jestem glabem z matmy(czego zaluje)a jestem juz na 3 roku i jakos problemow nie mam... -
Kamil
wydaje mi się nieporozumieniem wymaganie 3 przedmiotów na raz na maturze: biologii, matmy i polskiego.
Miej nadzieje, że to się zmieni.
Co to znaczy że jesteś głąbem- nierozumiesz czy olewasz? Bo olewka nie jest chyba dobrą cechą dla filozofa, natomiast nierozumienie, jest przyczynkiem dla dalszego badania i jest wręcz wskazane. (o ile mogę się pokusić o takie górnolotne stwierdzenia) -
Ion Tichy
Studia filozoficzne są tak skonstruowane, że znając się na niczym i tak przetrwasz. Niestety; -(
Poważnie mówiąc, aby zajmować się filozofią zawodowo, to potrzebujesz znać się na innych rzeczach. Aby o czymś filozofować trzeba się na tym znać. Mogą to być przedmioty ścisłe, lecz równie dobrze humanistyczne: historia, socjologia, językoznawstwo, itp. -
-
patikot
nie chodzi o to że olewam, chociaz jak się czegoś nie rozumie, to to się potem dzieje samoistnie :). ale zaczęło się od nierozumienia... a może od czego innego własiwie?chyba od tego że jestem dośc powolna w mysleniu; p (znaczy nie opóźniona, prosze sobie nie myśleć), a jedynie potrzeba mi wiecej czasu zeby przemyśleć, zastanowic się, upwenić... na klasówkach zawsze miałam na to za mało czasu, noi tak się pojawiła niechęć do przedmiotów scisłych... a nauki humanistyczne wprost uwielbiam, noi tak to juz jest. nie trzeba przecież być wszechstronnym, chociaż najlepiej by było. -
Czarownica z Krainy Os :>
Jodi ja tez tak myslalam w liceum 'jaki tam ze mnie umysl scisly', a na studiach wyszlo szydlo z worka i to co bylo najciekawsze i najlepiej przyswajalne dla mnie to byla logika; )
ja bym na Twoim miejscu nie sugerowala sie za bardzo przezyciami zwiazanymi z czasami licealnymi bo daja one znieksztalcony programem nauczania obraz Twojego 'ja- sciesle' :> -
Kot z Cheshire
Jako typowa humanistka na filozofii sobie poradzisz. Pomęczysz się na logice/semiotyce, ale sobie poradzisz; ) Inna sprawa, że dla takich jak Ty rekrutacja jest dość nieprzyjemna... -
kejt
na UJ (na filozofie) od wiekow byl egzamin, ktory nie skladal sie z rozmowy kwalifikacyjne (to na rownolegle), a z testu zrozumienia lektury i testu umiejetnosci studiowania (i takie tez byly egzaminy na wszystkie inne kierunki na Wydziel Filozoficznym) i raczej nie sadze, zeby sie cos w tym zakresie zmienilo, bo byla to bardzo skuteczna metoda
z tego co przez wszystkie lata studiowania zdolalam zaobserwowac, to jest wielu filozofow, ktorzy o matematyce i fizyce maja pojecie co najmniej metne
zaleznie co kto lubi i w czym jest dobry - zawsze znajdzie sie jakis dzial filozofii, w ktorym mozna sie sprawdzic, -
Anonim
Ja wogóle nie wierzę w "nieutalentowanie" w którym kolwiek z kierónków. Wszystko (przy wkładzie jakiejś pracy) można w sobie wyćwiczyć.
Mnie coprawda nigdy się to nie udało ale nigdy też nie starałem się zbytnio :P -
patikot
no tak, właściwie jak już pisałam umysł ścisły ze mnie żaden, ale właśnie logike uwielbiałam w pierwszej klasie liceum; P nie wiem jak to się stało... ale pewnie ta logika w liceum to nawet nie namiastka tego co jest na studiach. w każdym razie jeszce ze mną nie jest widocznie tak źle heheh
|
|
strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...
Uniwersytet Warszawski, Filozofia
Strona 1/26
Anonim
Anonim
Anonim
Ag.
Anonim
helen
Grona tematyczne:
Miejsca grona (3)
-
RETRO Kolejowa 8/10, Warszawa