-
greyheart
-
Anna Karolina
klonowanie nie moze byc chyba moralne, moze byc niemoralne, albo neutralne moralnie.
moralen moze byc ustepowanie miejsca staruszcie w autobusie.
w ogole pytania o to, co jest "moralne" wydaja mi sie zle sformulowane, wole przymiotnik etyczny, ale nie robi to tu wiekszej roznicy -
greyheart
Etyka, to nauka o moralności, a moralność, to stosunek między systemem norm i wartości wyznawanych przez człowieka,a decyzjami, które podejmuje.
Przeciwko klonowaniu występuje głównie kościół i niektóre środowiska broniące życia poczętego - twierdzą, że klonowanie jest godne potępienia.
Wiele osób niekoniecznie związanych im wtóruje. Dlaczego?
Jakie jest wasze zdanie? -
Zajec
W tym aspekcie... powiem szczerze... że jestem scjentystą aksjologicznym... -
-
Sir Khalid Nasrallah
-
Anonim
>Sir Khalid Hassan Al-Nasrallah wrote:
> http://wiadomosci.onet.pl/1722451,1...
>
>Jakiś Minotaur by z tego wyrósł czy ki grom? :O
Zakończenie mnie rozwaliło:
"Te zapewnienia nie przekonują Kościoła. Jego przedstawiciele uważają manipulowanie ludzkimi zarodkami i genomem za niemoralne."
A co to znaczy "niemoralne" ?!
Czy słowo "grzech" jest już zakazane?
-
Kot z Cheshire
>adam napisał
>Czy słowo "grzech" jest już zakazane?
>
Obawiam się, że tak. Drażniło ateistów swoimi chrześcijańskimi korzeniami, więc zostało zakazane przez unijną Komisję ds. Tolerancjonizmu i Politpoprawności.
-
Aliena
-
Tomasz, Aleksander, Sylwester
-
Sir Khalid Nasrallah
Mi to się wydaje, że Bubi był z takiego właśnie embrionu. Bo jest taki zwierzęcy.
-
Tomasz, Aleksander, Sylwester
>Sir Khalid Hassan Al-Nasrallah napisała:
>Mi to się wydaje, że Bubi był z takiego właśnie
>embrionu. Bo jest taki zwierzęcy.
>
>
Wszyscy jestemy zwierzetami; ) -
Sir Khalid Nasrallah
Z takimi stwierdzeniami to lepiej ostrożnie TAS'ie, bo jeszcze ktoś Cię zamknie w chlewie i przerobi na schabowe... :->
A co do klonowania ludzi, to nie tyle jakiś tam chrześcijański grzech, co raczej najzwyklejsze, ponadreligijne barbarzyństwo. -
Kobieta zmienną jest związaną
No ale chyba nie jestes przeciwny klonowaniu narzadow np. na przeszczep? -
Sir Khalid Nasrallah
A to już sprawa znacznie bardziej złożona. Złożona na tyle, że wręcz nie wdam się w dyskusję... :-)
Ale tak poza tym, to nie wydaje mi się, by kiedykolwiek udało się "wyhodować" jakieś w pełni sprawne organy (o sklonowaniu w pełni sprawnego człowieka nie wspominając) w jakimś sztucznym środowisku. Ale wykluczyć tego nie można, więc próbować z pewnych względów warto, tylko że znalazłyby się też zapewne i jakieś argumenty przeciw. Można by tu długo wojować o szczegóły podobnie jak i w przypadku problemu aborcji. -
Anonim
>Kobieta zmienną jest związaną wrote:
>No ale chyba nie jestes przeciwny klonowaniu narzadow np. na
>przeszczep?
Klonowanie narządów na przeszczepy jest nieefektywne z punktu widzenia ekonomi. Lepiej obniżyć dolną granicę wieku uprawniającą do posiadania prawa jazdy na motor. Np: do 16 lat. Codziennie byłaby świeża dawka narządów od młodych, zdrowych motocyklistów. -
Och, to wspaniale, a moze od razu wybierzemy czesc do odstrzału? Moze bedziemy losować? -
Anonim
>Kobieta zmienną jest związaną wrote:
>Och, to wspaniale, a moze od razu wybierzemy czesc do
>odstrzału? Moze bedziemy losować?
Nie będziemy losować. Pierwsi na odstrzał pójdą filozofowie. -
hmm dobra, ich przydatnosc spoleczna jest znikoma, ale zysk dzielimy ja 80% ty 20% pomysł moj wykonanie zlecimy Ty sie zajmiesz strona prawna -
Aliena
>Tomasz, Aleksander, Sylwester napisał
>Hej, a ja chcialbym miec swojego klona. Ile to kosztuje? :D
Oj no nie wiem TAS, klonowanie okreslonych osobnikow powinno podlegac surowym rygorom... Zanim sie wyda zgode;> -
Anonim
no nie wiem... zniszczona wątroba filozofa... siatkówki, płuca...
raczej do muzeum techniki takie organy:):):)