FiloZofia UW [1223]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Poszukuję w miarę przystępnych pozycji dotyczących ww. tematyki. Najlepiej, gdyby było to ogólne wprowadzenie, w sam raz dla studenta filozofii niezajmującego się na co dzień fizyką. (Ale troszkę bardziej szczegółowe niż to zaoferowane nam w liceum).

Jestem przekonana, że wielu z Was zalicza fiz. kwantową do zakresu swoich zainteresowań.
    Toteż mam cichą nadzieję, że pojawią się jakieś sugestie:)

• Ion Tichy

Ja niestety nie interesuje się dziedziną więc nie znam podręczników i poważniejszych pozycji. Ale mogę polecić książki Johna Gribbina, przede wszystkim dwie popularyzujące:

-- W poszukiwaniu kota Schrodingera
    -- Kotki Schroedingera czyli poszukiwanie rzeczywistości
  • Aliena

kp. nie za bardzo rozumiem o jakiego rodzju pozycje Ci chodzi.... bo popularytaroskie ksiazki nie sa zwykle"bardziej szczególowe niz program liceum" tylko co najwyzej przyjemniejsze w czytaniu.... zreszta zalezy jakiego liceum ..... Ion podał pozycje popularnonaukowe , ja polecam podrecznik Eisberg, Resnick "Fizyka kwantowa"...
    jest to zwyczajny podrecznik..... ale dosc przystepnie napisany .... i nie trzeba czytac wszystki wyprowadzen przeciez (ja nie nzam sie na fizyce ani matematyce wyzeszej , ale byłam w stanie wyczytac to co akurat było mi potrzebne)
  • Anna Karolina

hej, jest taka swietna seria, " Feynmana wyklady z fizyki", na pewno jest posiwecony mechanice kwantowej, ksiazka jest super, wprowadza w przystepnys sposob w zagadnienia fizyki, ale jest to tez pozycja, ktora sluzy studentowm fizyki, wiec poziom jest odopwiedni. w buwie jest sporo egzemplarzy.
  • Anna Karolina

a co do teorii wzglednosci polecam " Abc terori wzglednosci" samego Bertranda Russella:)
  • Aliena

tylko ze fizyka kwantowa =/= teoria wzglednosci
  • Anna Karolina

wiem przeciez, nie tylko znam tytuly tych ksiazek, ale je przeczytalam!;) z reszta trudno by mi bylo je polecac.
    napisalam o t. wzglednosci, bo to tez zagadanienie, ktore pojawia sie na wielu zajeciach na filozofii, a w liceum tego raczej nie ucza ( mnie nie uczyli), ksiazka Russella jest dobrym wprowadzeniem
  • pwl

Ja to przede wszystkim polecam na początek "Krótką historię czasu" i "Wszechświat w skorupce orzecha" Stephena Hawkinga. Książki ze Schroedingerem w nazwie są rzeczywiście całkiem ciekawe, ale moim skromnym zdaniem wymagają pewnego obycia matematyczno-fizycznego - nie są to wydawnictwa stricte popularnonaukowe.
  • greyheart

Mnie w te tematy bardzo fajnie wprowadziła "krótka historia czasu..." S. Hawkinga :)

Książka napisana dość prostym językiem a przy tym bardzo ciekawie :)
    Polecam gorąco :)
  • Anonim

dziękuję Wam bardzo za odp. :)
  • Urbi

jest coś takiego (sam posiadam):

"Mechanika kwantowa dla filozofów" Michał Heller
    wydana w 1996 roku

Wydawnictwo BIBLOS (OBI)
    Pl. Katedralny 6
    33-100 Tarnów
    tel. 014 21 27 77

ale uczulonym na wzory nie polecam, bo równań jest tam sporo. łatwo nie jest; )

urb
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki