-
Anonim
Poszukuję w miarę przystępnych pozycji dotyczących ww. tematyki. Najlepiej, gdyby było to ogólne wprowadzenie, w sam raz dla studenta filozofii niezajmującego się na co dzień fizyką. (Ale troszkę bardziej szczegółowe niż to zaoferowane nam w liceum).
Jestem przekonana, że wielu z Was zalicza fiz. kwantową do zakresu swoich zainteresowań.
Toteż mam cichą nadzieję, że pojawią się jakieś sugestie:)
-
Ion Tichy
Ja niestety nie interesuje się dziedziną więc nie znam podręczników i poważniejszych pozycji. Ale mogę polecić książki Johna Gribbina, przede wszystkim dwie popularyzujące:
-- W poszukiwaniu kota Schrodingera
-- Kotki Schroedingera czyli poszukiwanie rzeczywistości -
Aliena
kp. nie za bardzo rozumiem o jakiego rodzju pozycje Ci chodzi.... bo popularytaroskie ksiazki nie sa zwykle"bardziej szczególowe niz program liceum" tylko co najwyzej przyjemniejsze w czytaniu.... zreszta zalezy jakiego liceum ..... Ion podał pozycje popularnonaukowe , ja polecam podrecznik Eisberg, Resnick "Fizyka kwantowa"...
jest to zwyczajny podrecznik..... ale dosc przystepnie napisany .... i nie trzeba czytac wszystki wyprowadzen przeciez (ja nie nzam sie na fizyce ani matematyce wyzeszej , ale byłam w stanie wyczytac to co akurat było mi potrzebne) -
Anna Karolina
hej, jest taka swietna seria, " Feynmana wyklady z fizyki", na pewno jest posiwecony mechanice kwantowej, ksiazka jest super, wprowadza w przystepnys sposob w zagadnienia fizyki, ale jest to tez pozycja, ktora sluzy studentowm fizyki, wiec poziom jest odopwiedni. w buwie jest sporo egzemplarzy.
-
-
Anna Karolina
a co do teorii wzglednosci polecam " Abc terori wzglednosci" samego Bertranda Russella:) -
Aliena
-
Anna Karolina
wiem przeciez, nie tylko znam tytuly tych ksiazek, ale je przeczytalam!;) z reszta trudno by mi bylo je polecac.
napisalam o t. wzglednosci, bo to tez zagadanienie, ktore pojawia sie na wielu zajeciach na filozofii, a w liceum tego raczej nie ucza ( mnie nie uczyli), ksiazka Russella jest dobrym wprowadzeniem -
Ja to przede wszystkim polecam na początek "Krótką historię czasu" i "Wszechświat w skorupce orzecha" Stephena Hawkinga. Książki ze Schroedingerem w nazwie są rzeczywiście całkiem ciekawe, ale moim skromnym zdaniem wymagają pewnego obycia matematyczno-fizycznego - nie są to wydawnictwa stricte popularnonaukowe.
-
greyheart
Mnie w te tematy bardzo fajnie wprowadziła "krótka historia czasu..." S. Hawkinga :)
Książka napisana dość prostym językiem a przy tym bardzo ciekawie :)
Polecam gorąco :) -
Anonim
-
Urbi
jest coś takiego (sam posiadam):
"Mechanika kwantowa dla filozofów" Michał Heller
wydana w 1996 roku
Wydawnictwo BIBLOS (OBI)
Pl. Katedralny 6
33-100 Tarnów
tel. 014 21 27 77
ale uczulonym na wzory nie polecam, bo równań jest tam sporo. łatwo nie jest; )
urb