FiloZofia UW [1223]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Zajec

Wiecie może jacy filozofowie zajmowali się zagadnieniem edukacji i podejściem do nauczania - głównie metodologia mnie interesuje, ale jekieś onto/epi/aksjo-logiczne gadanie na temat też by mnie interesowało... oczywiście w dziejach filozofii...

Pozdrawiam...
  • Dr. StanVan

W tamtym roku bylo takie seminarium "Nauczanie filozofii - metody, cele perpstektywy" - cos w tym stylu. Proponuje obczaic goscia , ktory je prowadzil i wrzucic do jego szufladki zapytanie w tej kwesti.; )
  • Aliena

Platon (Panstwo ), Rousseau (Emil) ,hmm chyba Erazm...(nie pamietam tytułu rozprawy ... ale u tatarkiewicza znajdziesz)

to co mi teraz przychodzi do głowy ... na razie nic wiecje bo głowe zajęła choinka i kicinka co pod paluszki podłazi i pisac nie pozwala..

WESOŁYCH ŚWIĄT!!!!!!:))))))
  • Aliena

tzn to co ja podaje to taka klasyka raczej.. pedagogiki .... a nie wiem o co dokładnie moze CI chodzic
  • Anonim

Ten "gość" do "obczajenia" to dr Tomasz Mazur.; -) Chodziłam w zeszłym roku na to seminarium i duskutowaliśmy tam podejście wielu filozofów do tego problemu. Całą księgę chyba nawet Deweya. Ale polecam kontakt z panem Tomaszem, gdyż jest on rzeczywiście w tych sprawach "obcykany". :-)
  • Zajec

Ok... dzięki bardzo wszytskim - i również Wam życzę świąt wesołych, świąt owocnych (nie mylić z warzywnymi) i świąt rodzinnych...
  • Azrael

Na pedagogice jest taki przedmiot FPP - filozoficzne podstawy pedagogiki, jest tak nieanalityczny że nic nie rozumiałem nawet z pytań i notatek do niego jak próbowałem pomagać studentkom pedagogiki, ale na pewno tam byś się czegoś dowiedział w temacie. Główne pytanie to "czy da się pedagogike unaukowić" i jest na nie odpowiedź "nie".
  • mru

hmm... wg. samych pedagogow to w zasadzie kazdy:D jest taki przedmiot filozofia edukacji ->oakeshott gadamer patocka ale tez platon bachtin nawet heidegger... bierze sie ze wszystkiego, od arystotelesa przez sw tomasza do wspolczesnych...

• mru

co do "unaukowienia" to pytanie w jakim sensie? bo fpp daje odpowiedz "nie. pedagogika jest przede wszystkim nauka humanistyczna i nie da sie zastosowac wobec niej paradygmatu nauk przyrodniczych" (tu pedagodzy odwoluja sie do kuhna nawet...)
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki