-
Anonim
Nasze studia nażucają tak dużo roboty :P że pewnego snia z nudów sięgnąłem po podręcznik do nauki języka arabskiego... Potem wpadło mi do głowy, że można poszerzyć swoją wiedzę o tę właśńie "pustynną" część filozofii... czy ktoś z was poleciłby mi jakieś ciekawe pozycje na ten temat (poza Qur'anem oczywiście :)??
-
Anonim
-
CountryZen
Po polsku?
No cóż, chyba podstawową pozycją będzie wydane przez Aletheię "Krótkie wprowadzenie do filozofii islamu" O. Leamana. No i niedawno wyszło coś o filozofii polityki al-Ghazalego, nie pamiętam tytułu i autorki. Od czasu do czasu ktoś na warszawskiej orientalistyce pisze też coś o arabskim neoplatoniźmie.
Jeśli zaś chodzi Ci nie o teksty na temat filozofii, lecz takie, które zostały napisane przez znanych filozofów, to swego czasu wyszła też "Księga wiedzy" Awicenny, do tego "Państwo doskonałe" Al-Farabiego.
Nie daj się tylko nabrać na "Filozofię nauk islamu" Ghulama Ahmada - wbrew tytułowi z filozofią ma mało wspólnego z filozofią, a jeszcze mniej z ortodoksyjnym islamem (ahmadiyya uważana jest dość powszechnie za ruch heretycki). Choć na swój sposób to ciekawa lektura.
Znacznie więcej znajdziesz po tłumaczeń angielskich i łacińskich. Tych jednak jset za wiele, by tu wymieniać, faktycznie polecam google. Chyba że chcesz poczytać o filozofii prawa, wtedy mogę polecić parę co ciekawszych pozycji. -
Anonim
A czy jest gdzieś księgarnia w której znajdują się teksty źrudłowe w orginale? -
-
CountryZen
W oryginale? Podziwiam! Dla mnie niestety bariera językowa jest trudna do przezwyciężenia. Poza tym który język masz na myśli mówiąc o oryfginale, oprócz arabskiego część filozofów muzułmańskich pisała np. w farsi.
W każdym razie trochę znajdziesz po prostu w BUW-ie (mają nawet Al-Afghaniego!). Sporo materiałów z klasycznej filozofii świata islamu znajdziesz też choćby pod adresem http://www.muslimphilosophy.com/ . Mają teksty oryginale i trochę tłumaczeń. Większy problem z późniejszą filozofią muzułmańską. -
Anonim
Na Boga w oryginale?? wtedy nie licz na mój przekład! lol Jak chcesz przeczytać filozofie po arabsku? zdziwiłbyś się ile przeróżnych form literackich zawiera zwykła bajeczka dla dzieci po arabsku. A sama filozofia po polsku jest wystarczająco trudna, nie uważasz? pozdr
رﻧﺎ ﻏﺎﺑﯥ -
Anonim
P.S jeśli temat Cię naprawdę interesuje, proponuje wybrać się z tym do dr Górniaka. Zasugerował bym pisała doktorat z filozofii arabskiej, ale do magistra kawałek co dopiero do doktoratu.. Sam jest tematem zafascynowany, a nawet filozofią arabską jeszcze przed istnieniem islamu. To może być odkrycie, teksty jeżeli są dostępne (prawie wogole po polsku) to jeszcze często w starym arabskim. Skoro lubisz wyzwania... -
Anonim
Lubię wyzwania... :) Zresztą jeżeli coś jest trudne, nie znaczy że jest niemożliwe! Prawda? Najwyżej polegnę zakopany pod książkami gdzieś w BUWie...