FiloZofia UW [1223]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Alejandrita

mam do napisania prace semestralna z filozofii i szukam pomocy moze wy podrzucicie mi jakies linki lub materialy do tej pracy... podaje temat:
    problem natury i genezy bytu w poglądach starozytnych filozofow greckich

za wszelka pomoc z gory dziekuje
  • Anonim

Proponuję poczytać starożytnych greckich filozofów...
  • Zajec

Giovanni Reale... starczy:)... 4 tomy i będziesz wiedzieć wszystko co trzeba...
  • kropek

jest taka ksiazka o filozofach przedsokratejskich - chyba trzech anglikow ja napisalo fajna:)
  • Kobieta zmienną jest związaną

Kirk i Raven (...):-) Tams a fragmenty z Dielsa, wiec warte polecenia, jesli ktos nie czyta po niemiecku:-) Jesli chodzi o przedsokratykow - to ja polecam ze swojej strony ksiazeczke Lesniaka wydana w serii Mysli i Ludzie, oprocz zródlowych jest jeszcze opracowanie. Mozna tez zajrzec do Krokiewicza.
  • Dr. StanVan

Bogdan Kupis - "Myslenie ma kapitalna przeszlosc"
  • tm

Adam Krokiewicz, "Zarys filozofii greckiej" (do Platona włącznie, szczegółowo)
  • kropek

Ksiadz Swiezawski popelnil tez takia wielka ksiege o filozofii starozytnej i sredniowiecznej - ale taka raczej populazytatorska niz naukowa porownywalna do Tatarkiewicza :D
  • Kot z Cheshire

a dziełko to nosi zapewne tytuł Dzieje Europejskiej Filozofii Klasycznej...
  • Aliena

naukowosc dzieła SwieZawskiego jest całkowicie wysraczajaca ...S. przynajmniej nie jest tak metny Gilson
  • kropek

no jezeli 23 strony na temat Arystotelesa to dla ciebie "naukowosc... całkowicie wystarczajaca"...
  • Kot z Cheshire

naukowość nie jest tożsama z wyczynami pod względem zapisanego papieru :P
  • Aliena

istotnie czesc dotyczaca atarozytnosci jest bardzo pobiezna , dla mnei swiezawski to przede wszystkim sredniowiecze....
    ale zgadzam sie ze jakos nie mierzy sie na łokcie
  • Anonim

ad aliena
    w sprawie pracy
    Najpierw pytanie: do kogo ty to właściwie piszesz?
    Jak chcesz zobaczyc sobie greków z trochę innej perspektywy niż wszystkie lektury wspomniane powyżej ( swoją droga najlepszy jest rzeczywiście Reale, mimo KULowskiego tłumaczenia, po nim Krokiewicz) polecam rozmowę z Ewą Borkowską. Co ma borkowska, która jest panią doktor, zdaje się, od Heideggera do natury u presokratyków? Otóż jeden z jej wykładów o Heideggerze w tym roku traktował właśnie o jego interpretacji presokratyków. Sama interpretacja jako wykładnia jest, hm, dyskusyjna, ale trudno potem wrócić do grzecznych klasycznych interpretacji.
  • Aliena

ad por & travel - o co CI chodzi.. ja tylko odpowiadałam kropkowi co jakbys zerneła wyzej niz ostatni wspi to byc zauwazyła

a ja nie chce patrzec na greków z zadnej perspektywy (skad ten pomysł) a jelsi bede chciała to sobie spojdze i chyba bede wiedziała gdize szukac
  • Anonim

A!ale się narobiło
    moja poprzednia wypowiedź kierowana była do *~*Oluś*~* i nijak nie wiązała się z wypowiedzią Alieny
    skadinąd mającą moje pełne poparcie.
    stąd wyszło arogancko, obcesowo i co najwazniejsze nie na temat. Pardon.

• Aliena

spoko.. tez mi sie zdawało ze tu musi byc jakas pomyłka chyba...
    pozdrawiam
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki