-
Alejandrita
mam do napisania prace semestralna z filozofii i szukam pomocy moze wy podrzucicie mi jakies linki lub materialy do tej pracy... podaje temat:
problem natury i genezy bytu w poglądach starozytnych filozofow greckich
za wszelka pomoc z gory dziekuje -
Anonim
-
Zajec
Giovanni Reale... starczy:)... 4 tomy i będziesz wiedzieć wszystko co trzeba...
-
kropek
jest taka ksiazka o filozofach przedsokratejskich - chyba trzech anglikow ja napisalo fajna:) -
-
Kobieta zmienną jest związaną
Kirk i Raven (...):-) Tams a fragmenty z Dielsa, wiec warte polecenia, jesli ktos nie czyta po niemiecku:-) Jesli chodzi o przedsokratykow - to ja polecam ze swojej strony ksiazeczke Lesniaka wydana w serii Mysli i Ludzie, oprocz zródlowych jest jeszcze opracowanie. Mozna tez zajrzec do Krokiewicza. -
Dr. StanVan
-
Adam Krokiewicz, "Zarys filozofii greckiej" (do Platona włącznie, szczegółowo)
-
kropek
Ksiadz Swiezawski popelnil tez takia wielka ksiege o filozofii starozytnej i sredniowiecznej - ale taka raczej populazytatorska niz naukowa porownywalna do Tatarkiewicza :D -
Kot z Cheshire
a dziełko to nosi zapewne tytuł Dzieje Europejskiej Filozofii Klasycznej... -
Aliena
naukowosc dzieła SwieZawskiego jest całkowicie wysraczajaca ...S. przynajmniej nie jest tak metny Gilson -
kropek
no jezeli 23 strony na temat Arystotelesa to dla ciebie "naukowosc... całkowicie wystarczajaca"... -
Kot z Cheshire
naukowość nie jest tożsama z wyczynami pod względem zapisanego papieru :P -
Aliena
istotnie czesc dotyczaca atarozytnosci jest bardzo pobiezna , dla mnei swiezawski to przede wszystkim sredniowiecze....
ale zgadzam sie ze jakos nie mierzy sie na łokcie -
Anonim
ad aliena
w sprawie pracy
Najpierw pytanie: do kogo ty to właściwie piszesz?
Jak chcesz zobaczyc sobie greków z trochę innej perspektywy niż wszystkie lektury wspomniane powyżej ( swoją droga najlepszy jest rzeczywiście Reale, mimo KULowskiego tłumaczenia, po nim Krokiewicz) polecam rozmowę z Ewą Borkowską. Co ma borkowska, która jest panią doktor, zdaje się, od Heideggera do natury u presokratyków? Otóż jeden z jej wykładów o Heideggerze w tym roku traktował właśnie o jego interpretacji presokratyków. Sama interpretacja jako wykładnia jest, hm, dyskusyjna, ale trudno potem wrócić do grzecznych klasycznych interpretacji.
-
Aliena
ad por & travel - o co CI chodzi.. ja tylko odpowiadałam kropkowi co jakbys zerneła wyzej niz ostatni wspi to byc zauwazyła
a ja nie chce patrzec na greków z zadnej perspektywy (skad ten pomysł) a jelsi bede chciała to sobie spojdze i chyba bede wiedziała gdize szukac -
Anonim
A!ale się narobiło
moja poprzednia wypowiedź kierowana była do *~*Oluś*~* i nijak nie wiązała się z wypowiedzią Alieny
skadinąd mającą moje pełne poparcie.
stąd wyszło arogancko, obcesowo i co najwazniejsze nie na temat. Pardon.
-
Aliena
spoko.. tez mi sie zdawało ze tu musi byc jakas pomyłka chyba...
pozdrawiam