-
Ion Tichy
Życzę Wam w nowym roku przede wszystkim bujnego życia osobistego a co do Instytutu to taka mała litania podzielona na dwa posty.
-
Ion Tichy
Studia doktoranckie:
(0) Wyboru dobrego promotora, który jest rzetelnym naukowcem i zaangażowanym nauczycielem. Możliwości udziału w projektach badawczych.
(1) Przynajmniej raz w miesiącu seminariów zakładowych, na których każdy doktorant byłby zobowiązany referować przynajmniej raz w roku postępy w swojej pracy badawczej.
(2) Pieniędzy na badania własne doktorantów, wyjazdy na konferencje międzynarodowe w celu wygłaszania referatów oraz udział w szkołach letnich. Dofinansowywania przede wszystkim referatów na międzynarodowych recenzowanych konferencjach oraz wyjazdów na międzynarodowe szkoły letnie, a dopiero na drugim miejscu dofinansowywanie udziału w imprezach krajowych.
(3) Dopuszczenie opiekunów i promotorów nie zatrudnionych w IFUW (w tym opcja współpromowania). To zwiększa istotnie szanse na spełnienie punktu (0).
(4) Zasadniczych zmian w sposobie rekrutacji na SD. Przede wszystkim profilowane komisje, w skład których wchodziłyby osoby zajmujące się dziedziną w której zamierza pracować kandydat. Nacisk na ocenę projektów pod względem ich oryginalności oraz studenta pod kątem jego przygotowania do realizacji takiego projektu. Najlepiej punktowa ocena kandydata i projektu przez kilu niezależnych ekspertów, co pozwoliłoby lepiej ustalić hierarchię na liście przyjęć (która decyduje m.in. o stypendium).
(5) Co roczna punktowa ocena projektu i postępów w pracy badawczej studenta dokonywana przez kilku niezależnych ekspertów. Osoby z największą liczbą punktów dostają stypendium. Absolutnie demotywujący (i notabene niezgodny z prawem!) jest obecny system, w którym stypendium jest "praktycznie" przyznawane na cztery lata. Ocena ta może mieć również wpływ na sumę którą przyznaje się studentowi do rozdysponowania na prace badawcze (tak jest np. na Wydziale Psychologii UW).
(6) Ścisła współpraca doktoranta\opiekuna nad przygotowywaniem ćwiczeń, które ten doktorant prowadzi. Współpraca, która po pierwsze poprawi jakość zajęć (przez np. "zgranie" ćwiczeń z wykładem) a po drugie pomoże doktorantowi w rozwijaniu umiejętności dydaktycznych.
(7) Stworzenie samorządu doktorantów.
(8) Rozwiązanie problemu statusu doktorantów. Obecnie doktoranci nie są traktowani ani jako pracownicy ani jako studenci. Co wiąże się z wieloma uniedogodnieniami.
-
Ion Tichy
Studia magisterskie:
(1) Więcej zajęć fakultatywnych (wykład + ćwiczenia) a mniej obowiązkowych. W porównaniu z wieloma wydziałami UW Oferta IF jest bardzo skromna.
(2) Wprowadzenie do listy fakultetów zajęć (np. jednosemestralnych) z innych dyscyplin: psychologia, podstawy informatyki, elementy algebry i analizy, lingwistyka, socjologia, historia, biologia, itd. Najlepiej aby te zajęcia były prowadzone przez "wynajętych" wykładowców z innych wydziałów. Student poważnie zainteresowany jakimś działem filozofii potrzebuje podstawowej wiedzy z innych dyscyplin oraz kontaktów z przedstawicielami tych dyscyplin. Obecnie istnieje oczywiście możliwość uzupełniania swego wykształcenia na innych wydziałach, lecz jest ona zbyt rzadko dostrzegana. Ponadto im więcej fakultetów tym każdy może dopasować plan zajęć bardziej pod siebie.
(3) Ścieżki czy specjalizacje w ramach studiów!
(4) Szczegółowy plan zajęć wraz z opisem każdego kursu powinien być umieszczany w Internecie najpóźniej dwa tygodnie przed rozpoczęciem roku akademickiego. Opis zajęć powinien obowiązkowo zawierać: syllabus, warunki zaliczenia, literaturę.
(5) Ankiety ewaluacyjne względem prowadzących, których wyniki będą upubliczniane (była już na ten temat tutaj dyskusja).
(6) Instytutowe adresy e-mail dla każdego studenta, na które dyrekcja i wykładowcy będą mogli przekazywać informacje studentom (tak jest np. na MIM).
(7) Upublicznianie uchwał Rady Wydziału, Instytutu, Senatu Uczelni itd.
(8) Porządna strona internetowa w obcych językach prezentująca badania instytutowe (o tym też już było na gronie).
I w ogóle jak największej liczby inicjatyw poprawiających jakość IF jako ośrodka badawczego i edukacyjnego.
-
Azrael
Dużo piszesz o tej pracy badawczej i jej rozliczaniu, ale nie do końca jestem przekonany że wiem czym jest praca badawcza w przypadku filozofa. Myślisz że rzeczywiście to wszytsko da się policzyć zmierzyć zważyc i ocenić i czy niebędzie to preferowało pewnych form czy kierunków filozoficznych? -
-
Ion Tichy
Myślę, że nie da się wszystkiego obiektywnie zmierzyć, przynajmniej nie da się do wszystkich przyłożyć jednej miarki. Ale ja jestem jak najdalszy od wyliczania punkcików według jakiejś z góry ustalonej i jednej tabelki; -)
A co do pracy badawczej, to chyba akurat jest proste. Grupa ludzi pracująca nad jakimś zagadnieniem. I legitymująca się udziałem w międzynarodowym życiu naukowym: publikacje i referaty na konferencjach. Każda działka filozofii ma swoje specyficzne konferencje i czasopisma więc nie widzę powodów aby ktoś był bardziej uprzywilejowany.
Myślę, że aby sobie to lepiej wyobrazić warto zajrzeć na strony internetowe "uznanych" wydziałów filozofii na świecie. Albo strony domowe "wiodących" filozofów.
Problem z IF jest taki iż bardzo niewiele pracowników uczestniczy w aktualnym życiu naukowym swojej dziedziny. I wydaje mi się, ze najważniejszym zadaniem najbliższych lat jest to zmienić. -
Azrael
Chodzi mi o to że dośc cenną rzeczą w IF UW jest to że jest to sporo różnych opcji "filozoficznych" jeżeli wiesz co mam na mysli. Nie chcę tu żadnych szufladek przykładać i szkoda by było aby zrobiło się z tego coś skrzywionego w jakąś stronę. Inna sprawa że nie przekonuje mnie maksyma publish or perish. Przypomina mi się conajmniej kilku w historii wielkich filozofów którzy nic albo prawie nic nie wydali; -) -
Azrael
Natomiast rozumiem myśl za tym stojącą tylko czasem mam jakoś opory przed ujmowaniem tego w takim jezyku. To nie jest konkretny zarzut, raczej mówię że coś mi w tym nie pasuje niż co powinno być inaczej. -
Kamil
punkty 1,2,3 życzen dla magisterskich studiów są bardzo trafne. Byłoby naprawde miło gdyby się zrealizowały, bo pociągnąć np fizyke i filozofie na raz nie podobna.
Ogólnie bardzo dobre życzenia.
-
Azrael
Są tacy którzy ciągną szalone kombinacje, ale to chyba jednak nie to. -
Zajec
Ja myślę, że Kubie chodziło z tymi jednosemestralnymi kursami... nie tylko o rozwijanie swoich umiejętności OGÓLNYCH... mgr mądry powinien być wszak...
Myślę, że trochę to taka furtka przez którą można by się starać wpuścić do nas kognitywistykę... przynajmniej tak ja odczytuję jakże niecne intencje Kuby:) -
Aliena
ale z ciebie dedektyw:P kazda niecnosc wysledzisz:)
a mi sie podoba najbardziej to z tym styp doktoranckim przyznawanym kazdego roku na nowo! -
Ion Tichy
Wpuszczenie kognitywistyki też bym powitał z radością. Choć powiem iż ostatnio mam coraz większe wątpliwości do całego tego projektu kognitywistycznego. Szczególnie nie jestem już teraz przekonany do opcji tworzenia studiów magisterskich z kognitywistyki. Ale oczywiście taka ścieżka w ramach studiów na IF bardzo zwiększyłaby liczbę dostępnych kursów.
Jedno jest pewne: czym więcej przedmiotów dostępnych, tym większy wybór i mniejsza szansa na konieczność uczestnictwa w zajęciach, które nas wogóle nie interesują. -
Azrael
MOgę prosić o wyjaśnienie w wersji dla mniej zdolnych co to miałaby byc ta ścieżka "kognitywistyka". Bo termin jakby znajomy z wielu kontekstów ale tutaj nic nie rozumiem. -
Ion Tichy
Jak taka ścieżka powinna dokładnie wyglądać, to kwestia do dopracowania. Ale zasadniczo miałby to być blok zajęć przygotowujący do badania procesów poznawczych. A zatem powinien zawierać elementy: psychologi, neurobiologii, informatyki, fizyki, filozofii umysłu i języka itd. Czyli wszystko to co konieczne, aby zdobyć ogólne wyobrażenie o obecnym stanie badań nad procesami poznawczymi. -
nothing else
jako osoba ktora (do niedawna i moze jescze obecnie;) studiowala na politechnice na -wydaje sie nieciekawym kierunku-mialam poza roznymi prawami i ekonomia rzeczy w stylu materialow budowalnych,podstawy budownictwa, jakies mechaniki, techniczne aspekty ochrony srodowiska.. PSYCHOLOGIĘ SPOŁECZNĄ ,ELEMENTY SOCJOLOGII, SOCJOLOGIĘ WSI ,SOCJOLOGIĘ MIASTA, ZARZĄDZANIE DZIEDZICTWEM KULTUROWYM,ORGANIZACJE POZARZĄDOWE...troche narzekalismy ze wszystkiego bylo duzo ale.. czasami sie przydaje troche dodatkowej wiedzy:)
pozdrawiam i dołączam się do życzeń.
Szczęśliwie jestem tu na pierwszym roku więc może za mojej 'kadencji' któreś się spełni;) -
Anonim
Ogólne wyobrażenie można zdobyć sobie samemu. Jeśli student filozofii interesuje się CS, większy pożytek przyniosłoby mu maksymalne wykorzystanie faktu, iż jest studentem filozofii i skupienie się w ramach tego kierunku na filozofii umysłu czy jezyka. Co oczywiście nie przeszkadzałoby w kształceniu się w w innych dziedzinach podpadających pod kognitywistykę: wydziały UW stoją otworem.(problemem mogą być ewentualnie ograniczenia programowe na poszczególnych wydziałach, utrudniające zgłebianie danej dziedziny pod kątem procesów poznawczych).
-
Ion Tichy
Kp całkowicie się z Tobą zgadzam i dlatego w tych "życzeniach" nie o stworzenie kognitywistyki przy IF mi chodziło. A raczej o stworzenie klimatu przyjaznego edukacji (aby na przykład było łatwiej zdobyć poprawne wyobrażenie o CS) i badaniom naukowym (to właśnie badania stanowią główną istotę działalności uniwersyteckiej i bez dobrych projektów badawczych trudno kształcić solidnych naukowców).