FiloZofia UW [1223]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Łachim

Czy ktoś mógłby przedstawić tutaj kompletną listę lektur obowiązujących na kolokwium? Z góry dziekuję za pomoc!
  • Anonim

dialogi platona, reszta lektur, do plotyna rozłącznie.
  • Łachim

Hmm...dzięki za wpis, ale niezbyt szczególnie to jednak pomocne. Chodziło mi o to, by ktoś tu możliwie wypisał konkretne tytuły. No bo co znaczy "reszta lektur"? Wiem, że dialogi Platona, ale nie mam pewności co do tego, czy którejś pozycji nie pominąłem. Wiem, że "Metafizyka" Arystotelesa, ale które dokładnie księgi? O to mi chodzi. O tytuły, konkrety!

Dziękuję z góry za wszelką pomoc.
  • Tommy

ja niestety również nie pomogę.... dołaczam się jedynie do prośby i piszę tego posta, żeby zawędrował znów na szczyt, gdzie, mam nadzieję, dojrzy go jakiś dobry i oświecony człowiek!!!
  • ocet

platon: uczta, fedon, fajdros, państwo ks.VI i VII, Timajos

arystoteles: o duszy ks.II, III; metafizyka ks.IV, VI-IX, XII; Etyka Nikomachejska ks.I,II,IX

Epitket: diatryby/encheiridion
    Marek Aureliusz: rozmyślania ks.II-V
    Epikur: List do menejkeusa
    Sextus Empiryk: Zarysy pirrońskie
  • Łachim

Jej...strasznie Ci jestem wdzięczny !!! O to mi właśnie chodziło - WIELKIE DZIĘKI :)
  • Tommy

jeszcze obrona sokjratesa chyba
  • Anonim

obrona sokratesa? niee..... Boczar ją omawiał pozaprogramowo

zapomnieliście tylko o Filonie z Aleksandrii: "O stworzeniu świata".

(tak na marginesie to listę lektur zawiera informator umieszczony na stronie Instytutu)

jeszcze mam jedno pytanie: czy Górniak wspominał coś którejś z grup jakiego typu pytania będą na kolokwium (tzn jak bardzo szczególowe) jakiś przykład moze podawał?
  • Anonim

jeszcze list VII
  • Azrael

"obrona sokratesa? niee..... Boczar ją omawiał pozaprogramowo"

Obrona Sokratesa to akurat jedna z niewielu rzeczy któą każdy nie tylko filozof powinien moim zdnaiem znać, ale ja to jakiś dziwny jestem...
  • Anonim

zgadzam się.
    znajomość "Obrony..." jest faktem tak oczywistym, że nawet w programie zajęć się jej nie umieszcza. :)
  • Tommy

którą część diatryb nalezy przeczytać? Bo chyba nie całe 500 stron.... (ściślej 484)!!!
  • karol

Z informatora wynika ze wymagana jest tylko 1 ks. Diatryb.
    PS
    Czy Gorniak [w zeszla srode na zajeciach o 8. nie wspominal, ze oprocz Plotyna na kolosie nie bedzie rowniez Filona?]
  • Anonim

Plotyn - niet
    Filon - niet
  • Anonim

no ale Boczar w zeszły piatek mówiłl, że Filon będzie
  • Łachim

Dla tych, którzy zdają egzamin w tym tygodniu: nie będzie Plotyna, ani Filona!

A grupa, która przełożyła na przyszły tydzień ma Plotyna. Filon - o ile mi wiadomo - nikogo nie obowiązuje.
  • karol

Gr. pierwsza pisala test dzisiaj czy tez ma przelozony na przyszly tydz?
  • Kamil

gr. wtorkowa pisze za tydzień
  • Kobieta zmienną jest związaną

Do grupy w srode na 8.00 (sic!) rano: Cierpliwosc jest domena bogow. :-)
  • Anonim

to znaczy?
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki