-
Łachim
Czy ktoś mógłby przedstawić tutaj kompletną listę lektur obowiązujących na kolokwium? Z góry dziekuję za pomoc! -
Anonim
-
Łachim
Hmm...dzięki za wpis, ale niezbyt szczególnie to jednak pomocne. Chodziło mi o to, by ktoś tu możliwie wypisał konkretne tytuły. No bo co znaczy "reszta lektur"? Wiem, że dialogi Platona, ale nie mam pewności co do tego, czy którejś pozycji nie pominąłem. Wiem, że "Metafizyka" Arystotelesa, ale które dokładnie księgi? O to mi chodzi. O tytuły, konkrety!
Dziękuję z góry za wszelką pomoc. -
Tommy
ja niestety również nie pomogę.... dołaczam się jedynie do prośby i piszę tego posta, żeby zawędrował znów na szczyt, gdzie, mam nadzieję, dojrzy go jakiś dobry i oświecony człowiek!!! -
-
ocet
platon: uczta, fedon, fajdros, państwo ks.VI i VII, Timajos
arystoteles: o duszy ks.II, III; metafizyka ks.IV, VI-IX, XII; Etyka Nikomachejska ks.I,II,IX
Epitket: diatryby/encheiridion
Marek Aureliusz: rozmyślania ks.II-V
Epikur: List do menejkeusa
Sextus Empiryk: Zarysy pirrońskie
-
Łachim
Jej...strasznie Ci jestem wdzięczny !!! O to mi właśnie chodziło - WIELKIE DZIĘKI :) -
Tommy
-
Anonim
obrona sokratesa? niee..... Boczar ją omawiał pozaprogramowo
zapomnieliście tylko o Filonie z Aleksandrii: "O stworzeniu świata".
(tak na marginesie to listę lektur zawiera informator umieszczony na stronie Instytutu)
jeszcze mam jedno pytanie: czy Górniak wspominał coś którejś z grup jakiego typu pytania będą na kolokwium (tzn jak bardzo szczególowe) jakiś przykład moze podawał? -
Anonim
-
Azrael
"obrona sokratesa? niee..... Boczar ją omawiał pozaprogramowo"
Obrona Sokratesa to akurat jedna z niewielu rzeczy któą każdy nie tylko filozof powinien moim zdnaiem znać, ale ja to jakiś dziwny jestem... -
Anonim
zgadzam się.
znajomość "Obrony..." jest faktem tak oczywistym, że nawet w programie zajęć się jej nie umieszcza. :) -
Tommy
którą część diatryb nalezy przeczytać? Bo chyba nie całe 500 stron.... (ściślej 484)!!! -
karol
Z informatora wynika ze wymagana jest tylko 1 ks. Diatryb.
PS
Czy Gorniak [w zeszla srode na zajeciach o 8. nie wspominal, ze oprocz Plotyna na kolosie nie bedzie rowniez Filona?] -
Anonim
-
Anonim
-
Łachim
Dla tych, którzy zdają egzamin w tym tygodniu: nie będzie Plotyna, ani Filona!
A grupa, która przełożyła na przyszły tydzień ma Plotyna. Filon - o ile mi wiadomo - nikogo nie obowiązuje. -
karol
Gr. pierwsza pisala test dzisiaj czy tez ma przelozony na przyszly tydz? -
Kamil
-
Kobieta zmienną jest związaną
Do grupy w srode na 8.00 (sic!) rano: Cierpliwosc jest domena bogow. :-) -
Anonim