FiloZofia UW [1223]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

tak, to znowu ja. Wiem, ze jestem agresywny w dyskusji, nie mam argumentów, czepiam się itd. Jednak tym razem zgłaszam pytanko do analityków:

Czy warto próbować zrobić pracę roczną z logiki, w której chcę zapisać logicznie czym jest Jednia u Plotyna.

• Kot z Cheshire

Być może będę sie powtarzać, ale najlepiej zapytać prowadzącego...
  • szopa

nie przejmuj się, Zubilu. powtarzania niektórych rzeczy nigdy za wiele.

ad Przemek:

jeśli zamierzasz napisać pracę z logiki, warto, abyś sam odpowiedział sobie na pytanie, czy Twoja praca będzie ciekawa z punktu widzenia logiki. jak być może zauważyłeś, logika zajmuje się raczej relacjami, zbiorami, funkcjami obliczalnymi, modelami, kwantyfikatorami (zwykłymi, ograniczonymi i rozgałęzionymi) etc. nie zaś jednią, emanacją i takimi tam.

to co chcesz napisać (jeśli dobrze zrozumiałem) to praca, która będzie jedynie korzystać ze zdobyczy logiki formalnej (aczkolwiek nie sądzę, abyś potrzebował jakiejś zbyt skomplikowanej aparatury). już prędzej kwalifikuje się to do ontologii (choć wtedy może de facto przestać to mieć cokolwiek wspólnego z plotynem; ) generalnie, podejrzewam, że dla logika Twoja praca byłaby koszmarnie nudna.

tym niemniej, temat pracy wydaje się być ciekawy. imho, powienieneś ją napisać, tyle na filozofię starożytną/średniowiczną. polecam pod tym względem dr. górniaka, który (choć niektórym może się to wydać dziwne) jest całkiem nieźle zorientowany w kwestiach logiczno-formalnych i dobrze z nich zdanża.

ostatnio wyszła nawet książka analizująca filozofię starożytną (głównie jednak presokratyków) za pomocą narzędzi filozofii analitycznej: Wojciech Krysztofiak ,,Gramatyka dyskursu filozoficznego.
    Kognitywistyczne studium historii filozofii'', Wyd. Semper, Warszawa 2006. jak chcesz możesz sobie spis treści zobaczyć; )
    http://semper.istore.pl/sklep,432,1...
  • Aliena

ta praca byłaby bardzo dobra:) składałaby sie z jednego zdania:)

p -> p

:)
  • Anonim

i o to chodzi Aliena, wlasnie o to chodzi; P
  • magda

a Wolniewicz wymyslal kiedys logike boska... tez nie wiele tam sie dalo zrobic :-)
  • Kot z Cheshire

Daj się człowiekowi wykazać,Rysiu :) I wracaj do swoich funkcji Akermana :P
  • tm

W "Filozofii matematyki" Murawskiego jest taki historyczny przegląd, CHYBA było coś o neoplatoniźmie...
  • Anonim

dzieki Zubil. Wiesz, ze potrafie zaskoczyc, wiec moze tez potrafie sie wykazac?; )
  • Kot z Cheshire

Potrafisz się wykazać nieprzewidywalnością, to fakt :P
  • Anonim

To moze byc nawet calkiem ciekawe: jak ktos, kto jest nieprzywidywalny i wrecz nielogiczny, probuje logicznie uporzadkowac jakis system. :)
  • mów do mnie per 'wers'

Przewidywalny system nielogicznie uporządkowany? Nieprzewidywalnie uporządkowany logicznie przez nielogika? Sweet.
  • Anonim

a nie, nie o to chodzi. widzisz, Zubil zdaje sobie sprawe ( empirycznie) z nielogicznosci egzystencjalizmu stosowanego. Stąd te ścinki.
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki