-
nF
Galeria Le Madame zostanie zamknięta 27-ego marca br. Z klubem współpracujemy od samego początku trwania imprezy, czyli grubo ponad rok. Z tego też powodu najbliższa Eufonia odbędzie się pod hasłem pożegnania. Nie planujemy oczywiście zakończenia Eufonii, jednak nie wiemy, czy uda nam się znaleźć miejsce, które dorówna klimatem i cudowną atmosferą z jakiej słynie Le Madame. Zapraszamy zatem na ostatki. Przygotowaliśmy interesujący program który, mamy nadzieję, osłodzi choć trochę nam i Wam rozstanie z klubem.
Przepraszamy także organizatorów festiwalu na Nowym Mieście za odbieranie im publiczności. Ale konkurencyjna impreza rozpoczyna się dużo wcześniej, więc może choć części osób uda się połączyć te dwie przyjemności.
W tym miesiącu odbędzie się:
POEZJA
* MICHAŁ KASPRZAK
* GIL GILLING (Michał Kobyliński)
* PAWEŁ KOZIOŁ
* KONKURS JEDNEGO WIERSZA
MUZYKA
* ŻYWIOŁAK (biometal)
* ABSOLUTION (rock)
* DJ MP (house)
WERNISAŻ
* TWÓRCZE PLAGIATY
FILM
* VELVET UNDERGROUND i inne produkcje andy'ego warhola
Dla pierwszych 200 osób welcome drink - MIODÓWKA - gratis.
http://www.EUFONIA.pl
12.marca niedziela
g. 18.3o - 3.oo
Le Madame ul. Koźla 12
wstęp 5 zł + rzut kością czterościenną
(uczestnicy konkursu kością nie rzucają)
Zapraszamy. -
Anonim
A ja korzystając z okazji przypomnę, że 27 marca o 11 spotykamy się z komornikiem pod Le Madame, żeby wytłumaczyć mu, że nie powinien zamykać klubu... Więc przyjdźcie wszyscy i pokażcie, że nie chcecie zamknięcia Le Madame. -
Anonim
-
Aliena
az trudno uwierzyc ze z braku funduszy.. toz własciele powinni na tym zbijac fortune -
-
nF
-
Aliena
co jest bzdura?
skoro cos wiesz i rozumiesz, to wtajemnicz... bo ja własnie nie wiem i płone z ciekawosci:) a nie badz gburem... -
nF
1. Rok temu firma wynajmująca lokal pod Le Madame (i parę innych rzeczy w tym galerię) splajtowała, a za jej długi kamienica dostała się Miastu.
2. Miasto uznało, że można upiec dwie pieczenie przy jednym ogniu - wygonić Le i zarobić na placówce (w końcu działka przy Nowym Mieście to nie w kij pierdział).
3. Miasto namawiając Le do eksmisji obiecywało złote góry - jeszcze niższy czynsz, udawany przetarg, gdzie Le Madame jako placówka artystyczna niemalże automatycznie dostanie z powrotem pomieszczenie.
4. Prasa i ludzie którzy lubią Le zorganizowali protesty, które uciszyły miasto przed wyborami (kiedy politycy mówią każdemu co innego nie dodaje im to popularności). Le Madame stało się fundacją (taki był warunek wygrania przetargu). Nie będę tutaj dodatkowo zaznaczał, na jakich prawach działa fundacja.
5. Eksmisję przesunięto, a miasto zaczęło siedzieć cicho. Co jakiś czas urzędnikom przypominało się o tej sprawie, więc Wyborcza uznawała jednocześnie powiadomić o niech opinię publiczną i jakoś tak szło.
6. Znalazły się nagle plany remontu kamienicy w której jest Le Madame i pomysł przekształcenia jej na pasaż handlowy. Oczywiście, według polityków, to nie znaczyło, że Le miałoby przegrać ponowny przetarg.
7. Zbliżają się wybory w Warszawie. Postępowanie jest w toku. Jedyną instytucją, która mogłaby przełożyć termin eksmisji jest miasto. Koniec.
Zaznaczę jeszcze, że nie przeglądałem papierów sądowych i innych. Gdzieś mogło wkraść mi się przekłamanie, czy nadinterpretacja. Ale z musu obserwuję temat od samego początku, więc jest to dość konkretny, choć ukrócony opis. -
Anonim
-
Anonim
Heh, no cóż - nie każdemu odpowiadają tego typu kluby. Ja nie mam nic przeciwko. Rozmieszają mnie tylko niektóre aspekty ich działalności - np. wydzielone tzw."dark room'y". Zawsze się zastanawiam, jak Sanepid zgadza się na coś takiego :). No i te wszystkie spotkania ideolo z odchyłem skrajnie lewicowym... I drogie piwo... Ale mimo to, chodzę od czasu do czasu, np. na spektakle (fajny klimat mają, urządzane w tak specyficznym miejscu). -
Anonim
No wnętrze Le Madame jest rzeczywiście unikalne, więc warto bronić! Najciekawszy jednak ten cały pomysł z pasażem handlowym - któż mógł wpaść na taki pomysł. Warszawscy urzędnicy mają wyobraźnię nie od parady, w ich głowach lęgną się pomysły niebywałe, o czym informuje nas Dygat. Tu cytat:
"I cała ekipa wsiada na międzyplanetrany statek i opuszcza się nad Warszawą. Łapią pierwszego lepszego przechodnia, skromnego urzędnika ministerialnego, akurat bardzo zatroskanego ziemskimi kłopotami, i zawożą go czym prędzej na Marsa. Marsjanie witają go jak swego, bardzo honorują, zdecydowanie wyróżniają, choć jest tylko skromnym urzędnikiem ministerialnym, co notabene w ekipie ziemskich uczonych wzbudza pewne dąsy i kwasy, a nawet próby intryg. Cóż jednak mają zrobić? Bez Polaka, bez skromnego, warszawskiego urzędnika, najtęższe głowy świata nie dadzą sobie rady we wszechświecie."
-
Kot z Cheshire
Bagno? Jakie Bagno? Le Madame jest na Koźlej, a Bagno to ulica koło placu Grzybowskiego, na tyłach Świętokrzyskiej...
Wielki Mędrcu, czy dla Ciebie Zieloni mają program z odchyłem skrajnie lewicowym? :P -
Aliena
"Rozmieszają mnie tylko niektóre aspekty ich działalności - np. wydzielone tzw."dark room'y". Zawsze się zastanawiam, jak Sanepid zgadza się na coś takiego :)."
hmmm jestem dosc nieuświadomiona w kwestii darkroomów...(bez ironii; ) i stad może wynikac moje neizrozumienie, co ma do tego sanepid...????
wiec co ma??
-
Anonim
"Powinno to ["uekologicznianie" gospodarki] następować m.in. (...) zwiększanie opodatkowania zużycia naturalnych zasobów nieodnawialnych i energii.
"Tak dla Eurokonstytucji"
"Popieramy postulaty organizacji kobiecych. Domagamy się:
przywrócenia Pełnomocnika Rządu ds. Równego Statusu Kobiet i Mężczyzn oraz utrzymanie jego wojewódzkich przedstawicielek i zapewnienia im odpowiednich środków finansowych na działalność
(...)
przywrócenia Funduszu Alimentacyjnego
zapewnienia zinstytucjonalizowanej i finansowanej ze środków budżetowych opieki nad dziećmi w wieku przedszkolnym
utworzenia krajowego programu na rzecz zwiększenia udziału kobiet w wyborach samorządowych w 2006 roku
autentycznego realizowania unijnej zasady włączania polityki wyrównywania szans kobiet i mężczyzn (gender mainstreaming) we wszystkie decyzje i akty prawne
(...)
włączenia kobiecych organizacji pozarządowych w proces tworzenia Krajowego Programu Przeciwdziałania Dyskryminacji w zakresie polityki zatrudnienia:
podjęcia działań mających na celu aktywizację oraz integrację i reintegrację zawodową kobiet oraz wzmocnienie kobiecej przedsiębiorczości
przeprowadzenia kampanii na rzecz zmiany szkodliwych stereotypów dotyczących ról społecznych i obecności kobiet na rynku pracy
ścisłego przestrzegania zapisów ustawy o planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunkach dopuszczalności przerwania ciąży, a w szczególności - gwarancji dostępu do środków i metod zapobiegania ciąży i badań prenatalnych
zniesienia barier w dostępie do środków finansowych z Europejskiego Funduszu Społecznego dla kobiecych organizacji pozarządowych, m.in. poprzez złagodzenie wymagań dotyczących zabezpieczenia finansowego przy przyznawaniu dotacji
zabezpieczenia w Departamencie do Spraw Kobiet, Rodziny i Przeciwdziałania Dyskryminacji funduszy na wsparcie instytucjonalne i projektowe dla organizacji pozarządowych działających na rzecz kobiet i osób dyskryminowanych
zmniejszenia nakładów budżetowych na cele militarne a w zamian zwiększenie wydatków na cele społeczne"
plus różne postulaty ekologiczne, np. odnośnie żywności niemodyfikowanej genetycznie
Zatem: Tak, Zieloni są skrajnie lewicowi. W sferze obyczajowej i gospodarczej.
-
Anonim
No, wiesz, to było powiedziane tak z przymrużeniem oka; ) Chodziło mi raczej o pewne "odustrojowe" pozostalości po... yhm... zabawach. -
Anonim
A i jeszcze słówko do Bohomazy: w Lemie nie tylko Zieloni działają, ale też przedstawiciele innych partii lewicowych, np.: Partii Racja, Nowej Lewicy, Pracowniczej Demokracji...
Ale nie przeszkadza mi to aż tak bardzo, bo po prostu nie chodze na te spotkania. -
Anonim
Zieloni bardziej są lewicowi w sferze obyczajowej - do zielonej gospodarki można podejść od socjaldemokratycznej albo liberalnej strony. Np. część zielonych popiera podatek liniowy w połączeniu z podatkiem ekologicznym itp.
a co darkroomów: -
Anonim
a co do darkroomów (a przynajmniej tego w Le Madame):
a propos SanEpidu, życzę Wam, aby wszędzie było tak czysto, jak w tym darkroomie.
w klubach, gdzie darkroomów nie ma, są po prostu czasem dłuższe kolejki do łazienek i to tam jest dopiero pole do popisu dla SanEpidu...
Poza tym, co ma SanEpid do pomieszczenia w klubie, w którym to pomieszczeniu nie tylko nie podaje się żywności, a wręcz nie wolno jej tam wnosić????
jeżeli już to kontrola BHP z PIP...
-
Witek
No ja jednak jeszcze podrążę ten temat Wielki Mędrcu, mam następujące wątpliwości:
- na czym ma polegać "skrajnie lewicowa" polityka obyczajowa? (bo wszystkie potencjalnie-kontrowersyjne postulaty zielonych, które zacytowałeś nie są nawet "skrajnie liberalne"... a po prostu "liberalne")&(wogóle mówienie o "lewicowej obyczajowości" jest dość grząską sprawą... bo nie do końca wiadomo czy coś takiego istnieje - ja np. uważam, że nie)
- ponadto, mówienie o "skrajnie lewicowym" programie gospodarczym, grozi władowaniem się w potworne nieścisłości... bo co to właściwie jest? czy gospodarka centralnie sterowana przez partię, a może przejęcie kapitału przez związki zawodowe, albo przez rady pracownicze, czy dla odmiany jest to zupełne zniesienie własności prywatnej, a może jest to koncepcja współpracy społeczeństw pogrupowanych w "falanstery"?
- Jednego możemy być pewni, projekt podatku progresywnego (forsowany przez zielonych), jest faktycznie lewicowy.... ale chyba nie zasługuje na miano skrajnego...
*(zatem pamiętając co studiujemy starajmy się o ścisłość i sensowność wypowiadanych zdań)
Pozdrawiam. -
kropek
-
Anonim
"No ja jednak jeszcze podrążę ten temat Wielki Mędrcu, mam następujące wątpliwości:
- na czym ma polegać "skrajnie lewicowa" polityka obyczajowa? (bo wszystkie potencjalnie-kontrowersy jne postulaty zielonych, które zacytowałeś nie są nawet "skrajnie liberalne"... a po prostu "liberalne")&(wogóle mówienie o "lewicowej obyczajowości" jest dość grząską sprawą... bo nie do końca wiadomo czy coś takiego istnieje - ja np. uważam, że nie)
[Odpowiedź: Ja natomiast uważam, że mówienie o lewicowej obyczajowości jest jak najbardziej na miejscu. Skrajnie lewicowa polityka obyczajowa polega na m.in.: przywiązywanie ogromnej wagi do kwestii tzw. tolerancji seksualnej, równouprawnienia kobiet, aborcji, eutanazji, ekologiczności (niestety zwykle źle pojętej), rozmaitych pakietów praw człowieka (głównie tych 3 generacji). Poglądy w tej sprawie ukształtowałem na klasyfikacji JKM, z którym jak widać się zgadzam.]
- ponadto, mówienie o "skrajnie lewicowym" programie gospodarczym, grozi władowaniem się w potworne nieścisłości... bo co to właściwie jest? zy gospodarka centralnie sterowana przez partię, a może przejęcie kapitału przez związki zawodowe, albo przez rady pracownicze, czy dla odmiany jest to zupełne zniesienie własności prywatnej, a może jest to koncepcja współpracy społeczeństw pogrupowanych w "falanstery"?
[Odpowiedź: skrajnie lewicowy program gospodarczy to nie jest coś, co jest realizowane zawsze tak samo. Wszystkie warianty podane powyżej przez Ciebie są w jakimś stopniu jego realizacją. coć nie mam zbytniej wiedzy na temat Fouriera i jego "falanster". Wydaje mi się, że nie ma problemów z definiowaniem skrajnej lewicowości gospodarczej. Wystarczy elementarna wiedza ekonomiczna i zdrowy rozsądek. Osobiście definiuje lewicowość z pkt. widzenia neoliberała.]
- Jednego możemy być pewni, projekt podatku progresywnego (forsowany przez zielonych), jest faktycznie lewicowy.... ale chyba nie zasługuje na miano skrajnego...
[Odpowiedź: podatek progresywny jest baaaaardzo lewicowy. Zupełnie sprzeczny z ideami liberalizu. Każdy płaci wg tego ile zarabia. Czyli każe się go za to, że zarabia więcej niż inny. A poza tym - już sama idea mnożenia podatków jest lewicowa.]
*(zatem pamiętając co studiujemy starajmy się o ścisłość i sensowność wypowiadanych zdań)
Pozdrawiam.