Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • nF

Czy Wy też uważacie, że ontologia powinna być na drugim roku?
  • Anonim

Ja uważam, że powinna ciągnąć się przez trzy lata.
  • Aliena

:P
    tez...
  • martula

ontologia na drugim roku ma na pewno wiekszy sens niz na pierwszym;)chociaz ja bym zrobila z tego fakultet;)
  • Aliena

każdy by zrobił fakultet z tego, czego nei lubi.....
  • Anonim

a co miałoby być na pierwszym "zamiast" ontologii? ontologia jako fakutet - to może od razu logikę też jako fakultet :D

:/
  • martula

logika jako fakultet to Twoja propozycja....w przeciwienstwie do ontologii,logika jest konieczna i tego nie neguje;)a patrzac z perpektywy czasu-onto nic mi nie dala,i tyle,a logika i owszem;)
    pierwszy rik powinien w ogole wygladac inaczej:moze jakies zajecia z metody czytania tekstow filozoficznych?:)
    A co do onto przez 3lata:
    zaraz pewnie zostane zlinczowana;)
    mam wrazenie,ze juz jest,tylko inaczej sie nazywa,w kazdym razie wiekszosc tekstow sie pokrywa;)
    ilez mozna????
    od tego wlasnie sa fakultety...
  • Anonim

>martula napisała:
    >A co do onto przez 3lata:
    >zaraz pewnie zostane zlinczowana;)
    >mam wrazenie,ze juz jest,tylko inaczej sie nazywa,w kazdym
    >razie wiekszosc tekstow sie pokrywa;)
    >ilez mozna????
    >od tego wlasnie sa fakultety...

No ja Cię nie zlinczuję :) Myślę, że żeby ontologia, epistemologia i hfa były wartościowe, to prowadzący wszystkich trzech przedmiotów powinni jakoś ze sobą skorelować te programy, bo trzy lata Quine'a to lekka przesada...

• Aliena

ontologia jest jedna z podstwowych dziedziń filozofii - tak ja epistemologia, logika, etyka.
    nie moze jej nei byc.
    to ze komus nic nie dała, to (bez urazy) swiadczy albo o tym , ze ten ktos sie nei uczył, albo o tym , ze zle był uczony

Pierwszy rok powinien byc nastawiony na logike i historie filozofii...
    na przykłąd wiecje zajec tylko z historii zeby cała starozytnosc i sredniowecze, i logike (I) (przeciez to takie banały ta cała logika I) zrobic w pierwszym semsterze .. a drugim zaczac nowozytnosc i semiotyke...
    drugi rok.. to pogłebiona semiotyka lub logika II.. plus epistemologia, ontologia i reszta nowoztnosci..

wtedy trzeci rok moze byc bez zmain..
  • Anna Karolina

jestem tez za tym, zeby ontologia nie byla na pierwszym roku, ale zeby w zamian za to zrobic jakies wprowadzenie w czytanie tekstow z filozofii analiytcznej( z tego, co pamietam tylko takie czytalismy na ontologii..?) mozna by to polaczyc z wprowadzeniem do zagadnien wspolczenej fizyki, bo tego tez bylo duzo, pamietam, ze niewiele skorzystalam z tych zajec- chociaz sklonily mnie do zglebienia temtow, ktorych nie rozumialam.
    a dlaczego to rozwazamy, czyzby studenci mieli jakis wplyw na przyszly program zajec???:)
  • Aliena

mi sie wydaje ze do czytania tekstów z filozofii analitycznej ni epotrzebva wprowadzenia.. bo one sa jasne i logiczne...
    ja bym dała wprowadzenie do czytania metniactwa w rodzaju Hegla i społki... ale nie jestem pewna czy wprowadzenie cos by dało....

a co do fizyki.. no cóz.. uwazam ze takie przedmioty "elementy fizyki dla humanistów" daja jescze mniej niz "filzofia dla przyszłych inzynierów"
    a od nauki podstaw fizyki jest liceum; /

<to chyba taka akademicka dyskusja.. co by było gdyby>
  • Anna Karolina

znajomosc fizyki po liceum jest niewystarczajaca do zrozumienie tych tekstow, chyba, ze ktos mial rozszerzony program. Ja nie mialam np. w liceum teorii wzglednosci
    oczywiscie, ze teskty z analitycznej sa jasne i logiczne, tylko, ze sa trudne, nie sadze, zeby to bylo tylko moje zdanie, bo pamietam jak wymienialismy miedzy soba na pierwszym roku co ciekawsze fragmenty z Quine, czy Kotarbinskiego:)

czy nie jest tak, ze stwierdzenie: "Filozofia Hegla jest metna i belkotliwa" juz samo jest jakims wprowadzeniem? w przeciwienstwie do stwierdzenia "Filozofia analityczna jest jasna i logiczna"?
  • Aliena

nie wiem jaki teraz jest program liceum.. u mnie elementy mechaniki kwantowej były na chemii, a teoria wzglednosci (podstawy)oczywiscie na fizyce... łacznei z rozwiazywaniem zadan.

nie wydaje mi sie zeby teksty z filzofii analitycznej byłty trudne.. sa proste jak konstrukcja cepa.. a jelsi sa trudne , to dlatego ze przestaja byc porzadna filozofia analityczna a staja sie metnictwem
    a juz Quine i Kotarbinski to sa najprostsze z najprostszych tekstów (przynajmniej te testy Quine'a) które sie przerabia jego "filozofia logiki" jest z pewnościa "trudna" .. no ale to moje zdanie.,.. kazdy ma prawo do własnego:)

"czy nie jest tak, ze stwierdzenie: "Filozofia Hegla jest metna i belkotliwa" juz samo jest jakims wprowadzeniem? w przeciwienstwie do stwierdzenia "Filozofia analityczna jest jasna i logiczna"?"

ale o co chodzi?
  • Aliena

aha chodziłam do klasy ogólnej (nie mat-fiz)
  • martula

Aliena napisala:
    to ze komus nic nie dała, to (bez urazy) swiadczy albo o tym , ze ten ktos sie nei uczył, albo o tym , ze zle był uczony
    nie bede komentowac kompetencji prowadzacego,bo:
    "o czym nie mozna mowic,o tym trzeba milczec"
    moge sie przyznac natomiast,ze sie nie uczylam,bo nie widzialam potencjalnej przydatnosci tegoz,nie tylko tego zreszta-a egzamin jakos zdalam.
    co do metnosci Hegla-sa tu bardziej powolani do jego obrony,niemniej ja mowie veto i to stanowcze;)
    p:)
  • martula

a tak btw:dyskusja odnosnie metnosci Quine'a badz Hegla przypomina dyskusje o wyzszosci swiat bozego narodzenia nad swietami wielkanocy;)
  • Aliena

nieprawda...
    to nie jest duskusja o gustach , które sa subiektywne. Ktos moze lubic metnosc hegla bardziej niz jasnosc Quaine... I ja tego nikomu nie bronie...
    natomiast kwestia precyzji jezyka jest juz intersubiektywna i ktos, kto twierdzi, ze hegel jest bardziej precyzyjny i jasny niz Quine po prostu kłamie albo ma zacmienie umysłu...
    grrrrrrrrrrrrrrrrrr
    ;>
  • martula

czyli klamie-a tu zza rogu paradoks klamcy wyziera niecierpliwie;)badz mam zacmienie umyslu...fajnie,a moge wybrac?;)
  • Aliena

a prosze bardzo...:)
  • Aliena

i nie drocz się .. bo Ci nie wierze, ze twierdzisz , ze hegel nie jest metny, a Quine jest.... Quine Cie moze nei interesowac.. ale to nie ma nic do rzeczy
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki