Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

O mój jezu, to może wróćmy do Hegla. W kwestii leksykonu, polecam pana Maxikaza, adres: Nowy Świat 4. On ci wytłumaczy. he.
    A teraz przemówi mętniarski Hegel, bo tak, bo to o nim wątek i mam taki niby cytat z WoE (próba stylu):

"Ich [fascynatów Dalekiego Wschodu] ekstaza doprowadziła jednak do zburzenia wewnętrznej podmiotowości, której przypadło trudne zadanie przetworzenia zewnętrznego stosunku do niej świata, i która przy swej nieokiełznanej fantazji, pozbawionej wszelkiego ustalonego, absolutnego kierunku, nie mogła w swych tworach być prawdziwie wolna i piękna, lecz musiała pozostać jakimś nieokiełznanym tworzeniem i błąkaniem się w materiale. Przypomina ona budowniczego, który buduje na nie oczyszczonym placu. Jego wysiłkami nie kierują tylko cele, w oparciu o które twory on swoje konstrukcje; gruzy starych, na wpół rozwalonych murów, wzgórki, występujące skały hamują jego wysiłki i cokolwiek by w tych warunkach wybudował, będzie to zawsze jakiś twór dziwaczny, nieharmonijny, fantastyczny. To, co zbuduje, nie będzie dziełem jego wolnej, z własnego ducha tworzącej fantazji."
  • Anonim

" Argument z niewiedzy jest bardzo skutecznym chwytem erystycznym. "

Jakby był bardzo skutecznym chwytem erystycznym, to byś się nie zorientował, że został zastosowany i że jest chwytem erystycznym. Chyba nie wiesz co znaczy słowo "skuteczny"...; -)
  • Azrael

>٭ Lou' ise napisała:
    >Azrael
    >"Ja wiem co to jest język pozycyjny. Wiem też o
    >zasadach poprawności szuku polskiego nawet ostanio
    >kolokwium z tego musiałem zaliczyć.
    >
    >Argument z niewiedzy jest bardzo skutecznym chwytem
    >erystycznym."
    >
    >to nie jest chwyt erystyczny, jesli piszesz, że jezyk
    >niemiecki jest pozycyjny to według mnie nie znasz
    >przyjetej terminologii w jezykoznastwie, no ale kolokwium z
    >tego pisałam juz bardzo, bardzo dawno, wiec nie
    >będę się kłócic z kimś, kto ma
    >to "na świeżo" :P
    >

Mam podejrzenie że tu jest jakis problem terminologiczny - bo opozycje są tak jakby dwie fleksyjny-pozycyjny albo pozycyjny-niepozycyjny. Ale nawet w opozycji fleksyjny-pozycyjny uczyli mnie że to np. polski-niemiecki. Być może źle mnie uczyli, nie wiem, ale nawet jeżeli założyć że nietypowo używam tu słów i mówię o tym na ile sztywno określona jest struktura zdania danego języka to chyba wyraźna będzie istotna różnica między polskim, a niemieckim i pewne jego podobieństwo z angielskim. W polskim nie zdarzają się prawie chyba reguły skłądniowe każące wyrzucić jakies słowo kompletnie gdzieś indziej w zdaniu niż logika by wskazywała?

>apropos erystyki, to powiedzenie, że "pisałem z
    >tego ostatnio kolokwium" jest bardzo skutecznym chwytem
    >erystycznym; P
    > a w ogóle chwyt erystyczny nie jest argumentem tylko
    >chwytem; P

No to zostałem schwycony; -) Chyba muszę odpocząć; -)
  • Anonim

Azrael
    "Ja wiem co to jest język pozycyjny. Wiem też o zasadach poprawności szuku polskiego nawet ostanio kolokwium z tego musiałem zaliczyć.

Argument z niewiedzy jest bardzo skutecznym chwytem erystycznym."

to nie jest chwyt erystyczny, jesli piszesz, że jezyk niemiecki jest pozycyjny to według mnie nie znasz przyjetej terminologii w jezykoznastwie, no ale kolokwium z tego pisałam juz bardzo, bardzo dawno, wiec nie będę się kłócic z kimś, kto ma to "na świeżo" :P

apropos erystyki, to powiedzenie, że "pisałem z tego ostatnio kolokwium" jest bardzo skutecznym chwytem erystycznym; P
    a w ogóle chwyt erystyczny nie jest argumentem tylko chwytem; P

"To taka nowomowa filozoficzna. Przepraszam."

moja wypowiedź nie odnosiła się do Twojej wypowiedzi, tylko do Liczyhrabi, choć żeby kontekst był zrozumiały trzeba mieć i Twoją wypowiedź na uwadzę, wtedy anafora jest zrozumiała

to taka subtelność językowa, wybacz; P
  • Anonim

Azrael, odpowiadasz na moje posty szybciej niz ja je w ogóle piszę, wiec chyba nie mam szans w tej dyskusji :DDD
  • Azrael

>٭ Lou' ise napisała:
    >"To taka nowomowa filozoficzna. Przepraszam."
    >
    >moja wypowiedź nie odnosiła się do Twojej
    >wypowiedzi, tylko do Liczyhrabi, choć żeby
    >kontekst był zrozumiały trzeba mieć i
    >Twoją wypowiedź na uwadzę, wtedy anafora jest
    >zrozumiała
    >
    >to taka subtelność językowa, wybacz; P
    >

Teraz załapałem....

Może ja wrócę do Biskupa Butlera :-(
  • Azrael

>٭ Lou' ise napisała:
    >Azrael, odpowiadasz na moje posty szybciej niz ja je w
    >ogóle piszę, wiec chyba nie mam szans w tej
    >dyskusji :DDD

Lata praktyki....
  • Anonim

ad Azrael :

"Lata praktyki...."

ha! nawet wiem gdzie ...w Wonderlandzie u Czerwonej Królowej :)
  • Azrael

>٭ Lou' ise napisała:
    >ad Azrael :
    >
    >"Lata praktyki...."
    >
    >ha! nawet wiem gdzie ...w Wonderlandzie u Czerwonej
    >Królowej :)
    >

Wybacz mi o pani ale jako żywo smieszności owej wypowiedzi nie pojmuję.
  • Anonim

wybacz, czasem zapominam, że są na świecie ludzie którzy nie znają "Alicji w Krainie Czarów"
  • Azrael

>٭ Lou' ise napisała:
    >wybacz, czasem zapominam, że są na świecie
    >ludzie którzy nie znają "Alicji w Krainie
    >Czarów"

Znam Alicje, ale nie rozumiem dlaczego to śmieszne że tammiałbym mieć lata praktyki. Przepraszam moze wolno myślę jestem po zmaganiach z The Trolley Problem; -)
  • Anonim

Po co pisac o Heglu, jak można nie pisac o Heglu?
  • Anonim

prawda? :) o wiele milej pisac o "Alicji" :)
  • Anonim

Alicja w Krainie Dziwów
    jak miło wracac do Hegla
    wszak to podstawowa lektura na jej (Alicji) seminarium
    ;P
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki