-
Anonim
Gdzie można dowiedzieć się czegoś o historii naszego instytutu? Nie chodzi mi o jakieś okolicznościowe teksty zawierające daty i wydarzenia, ale o rzetelną historię, w której będą też dobrze opisane ciemne strony if - okres, kiedy go zawieszono, sprawy kadrowe w 68 roku itd.
Domyślam się, że odp będzie brzmiała "nigdzie", więc może podzielilibyście się jakimiś 'ciekawostkami', czy 'plotkami'?
-
szopa
plotek jest bardzo dużo i są zapewne bardzo różne. nie wszystkie się nadają do opisania na gronie (główni aktorzy nie dość, że żyją, to jeszcze można ich spotkać na korytarzu), nie zawsze też są w pełni godne zaufania. lepiej przy piwie opowiadać :)
co do zawieszenia studiów magisterskich: stało się to po 68 roku, wtedy też wprowadzono politologię do naszego budynku. odwieszono je po kilku latach dzięki wstawiennictwu pewnej pani doktor, której mąż był wysoko w KC. tym też się ta pani ewidentnie zasłużyła dla instytutu, choć w innych dziedzinach jej wpływ był zdecydowanie negatywny. obecnie (o dziwo!) wciąż pracuje w naszym instytucie w zakładzie logiki jako mocno przeterminowany adiunkt (aka ,,starszy wykładowca'').
odwieszenie studiów też nie było zupełnie bezbolesne, bo wiązało się z szybkim wprowadzeniem m.in. trzech semestrów historii ruchów robotniczych. co ciekawe, na prośbę studentów, z których część później znalazła w naszym instytucie pracę.
czasami też się coś ciekawego pojawia w Wyborczej (ostatnio jeśli się nie mylę przy okazji reporrtażu o jakimś Brazylijczyku który u nas był na stypendium przed 68 roku, głównie o Schaffie).
jak ktoś zna powyższe polotki z innej strony, zapraszam do podzielenia się nimi :) -
Anonim
tak, jasne, że mówienie o pewnych rzeczach jest cokolwiek 'niestosowne'. chociaż studenci uj wystosowali petycję, by poddać lustracji swoich profesorów;)
jeśli chodzi o plotkowanie przy piwie, to właśnie mnie ono irytuje, bo znam z tego źródła niejedną historię i prawie każda z nich została przy innym piwie potraktowana przez innego 'poinformowanego' jako brednia:).
może istnieje jakaś kronika wydziału? a może jakiś zapalony student (czy ktoś) podjąłby się napisania jego historii? to chyba ciekawy pomysł, choć wyobrażam sobie opór ze strony tych, co nie mają czystego sumienia... -
Anonim
A i jeszcze jedno, dotyczące Aleksandra (Ch)Wata. Słyszałem o nim taką plotkę (ponoć znajduje się ona w "Moim wieku", ale jak czytałem tę książkę, to jakoś tego nie zauważyłem):
Wat tuż po maturze spotkał Kotarbińskiego. Zaczął mu opowiadać o Kancie, którego wtedy przeczytał. Mówił o nim w taki sposób, że Kotarbiński przyjął go (z pominięciem zwykłej procedury) na studia doktoranckie. Prawda to czy nie? I jest to w "Moim wieku"? -