- 1
- 2
-
szopa
...na najbardziej czaderski tytuł artykułu lub książki filozoficznej.
musi one jedynie spełnić następujące warunki:
* być książką lub artykułem filozoficznym
* być po polsku
* być opublikowanym w czasopiśmie filozoficznym (a przynajmniej nie nakładem własnym autora).
(to ostatnie najlepiej udowodnić metryczką bibliograficzną).
bonusy za artykuły, których autorzy:
* żyją lub żyli niedawno
* są z UW.
nagroda na razie jest nieokreślona. -
szopa
póki co mój pierwszy typ:
Mariusz Grygianiec ,,Genidentyczność a metafizyka persystencji: endurantyzm, perdurantyzm i eksdurantyzm'' Filozofia Nauki 02/2005 (czyli z, o paradoksie, właśnie wydanego numeru).
(brakuje jeszcze tylko obskurantyzmu; -). -
Anonim
-
Anonim
Ja mam naszego wszystkich ulubionego profesora Misia do kolekcji:
Miś, Andrzej, "Porządek i Przygoda. Dekonstrukcjonistyczna (?) interpretacja (?) dekonstrukcjonistycznego (?) wiersza (?) z komentarzami (?)", w: Oblicza postmoderny. Teoria i praktyka uczestnictwa w kulturze współczesnej, red. A.Zeidler-Janiszewska, Warszawa 1992.
Może i nie brzmi to w tak imponujący sposób jak dr Grygianiec, ale niech mi ktoś pokaże tytuł z większą ilością pytajników! :-D
-
-
Aliena
A czy nagroda będzie przyznana autorowi, czy temu kto wynajdzie tytuł ? -
Azrael
Szopa: jestem pod wrażeniem - nic nie rozumiem z tego tytułu który podałeś, czy to objaw dyletanctwa? -
szopa
ad Azrael: nie, to nie jest objaw dyletanctwa.
ad Kant: bo tylko native speaker potrafi ocenić czaderskość tytułu. poza tym, w dziewiętnastym wieku w świecie niemieckim zapewne tytuły złożone z 80 słów były na porządku dziennym.
ad Liczyhrabia: ładne. sądzę, że można przyznawać wyróżnienia za ilość znaków interpunkcyjnych.
ad Aliena: a to właściwie jest dobre pytanie. -
Anonim
"Jedyna możliwa podstawa dowodu na istnienie Boga" Nie wiem czy to się zakwalifikuje bo to tłumaczenie z niemieckiego... chyba każdy wie kto to napisał. :) -
Azrael
A tak BTW; czy ktoś mógłby mi na ludzkie przetłumaczyć ten tytuł Grygiańca? -
Anonim
>Mariusz Grygianiec ,,Genidentyczność a metafizyka
>persystencji: endurantyzm, perdurantyzm i eksdurantyzm''
Genidentyczność to genetyczna identyczność w czasie, chodzi o to żeby wytłumaczyć dlaczego ty w chwili t1 jesteś identyczny z sobą w chwili t2 skoro zmieniły się twoje cechy... metafizyka persystencji, jeżeli mój angielski mnie nie zwodzi to metafizyka trwania. Endurantyzm, perdurantyzm i eksdurantyzm to trzy stanowiska metafizyczne proponujące rozwiązanie dla tego problemu. Perdurantyzm zakłada istnienie części czasowych, endurantyzm - nie. Eksdurantyzm to już nie pamiętam o co tam chodziło. -
Gudea
Poza konkursem. Jst u nas w bibliotece książka:
"Semiotyka komunikacji międzygatunkowej na przykładzie ralcji koń-człowiek"
nic nie równa się temu tytułowi... -
martula
A właściwie dlaczego poza konkursem?;)
kon,jaki jest każdy widzi....;) -
szopa
chyba dlatego, że brak jest dokładnej metryczki bibliograficznej -- czyli też autora. ale zawsze można poszukać.; -) -
Kobieta zmienną jest związaną
To ja tez poza konkursem bo to nie sformułowanie tematu jest intrygujace ale sam artykuł:
"Imperatyw kategoryczny w etyce alpinizmu", Mieszko Tałasiewicz, "Taternik" 4/96, s. 26-32. -
Anonim
Spaść można również ze schodów w IFUW. Czy chodzenie do IFUW jest sportem ekstremalnym? Gdyby ten artykuł wydała Literatura Górska na Świecie to by było git, a tak - czegoś brakuje. Chociaż Taternik też jest sympatyczny.
-
Kobieta zmienną jest związaną
I znow Mariusz Grygianiec! Na stronie IF - zapowiedz jego artykułu pt.
"4D-izm". -
Anonim
uwaga,mam cholernie intrygujący tytuł rozprawy doktorskiej:
"Filozofia głupoty-historia i aktualność pewnego pojęcia"
jacek dobrowolski (niedawno miał obronę w naszym instytucie) -
Anonim
To się nie będzie liczyło do konkursu, ale ostatnio odkryłam w bazie danych prac magisterskich pracę pt.
"Definicja śmiechu w Krytyce władzy sądownictwa Kanta."
Piękne.
-
Anonim
>Liczyhrabia von und zu napisała:
>To się nie będzie liczyło do konkursu, ale
>ostatnio odkryłam w bazie danych prac magisterskich
>pracę pt.
>
>"Definicja śmiechu w Krytyce władzy
>sądownictwa Kanta."
>
>Piękne.
>
Halo...
Władzy czego??? -
Anonim
No właśnie na tym cały żart polega, że było tam napisane, że "sądownictwa"... Nie wiem, czyj to błąd - pewnie archiwizującego te bazy, ale rozbawiło mnie to do łez.
- 1
- 2
strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...
Uniwersytet Warszawski, Filozofia
Anonim
Anonim
Anonim
Ag.
Anonim
helen
Grona tematyczne:
Miejsca grona (3)
-
RETRO Kolejowa 8/10, Warszawa
-