FiloZofia UW [1223]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • szopa

...na najbardziej czaderski tytuł artykułu lub książki filozoficznej.

musi one jedynie spełnić następujące warunki:
    * być książką lub artykułem filozoficznym
    * być po polsku
    * być opublikowanym w czasopiśmie filozoficznym (a przynajmniej nie nakładem własnym autora).
    (to ostatnie najlepiej udowodnić metryczką bibliograficzną).

bonusy za artykuły, których autorzy:
    * żyją lub żyli niedawno
    * są z UW.

nagroda na razie jest nieokreślona.
  • szopa

póki co mój pierwszy typ:

Mariusz Grygianiec ,,Genidentyczność a metafizyka persystencji: endurantyzm, perdurantyzm i eksdurantyzm'' Filozofia Nauki 02/2005 (czyli z, o paradoksie, właśnie wydanego numeru).

(brakuje jeszcze tylko obskurantyzmu; -).
  • Anonim

A dlaczego ma być po polsku?
  • Anonim

Ja mam naszego wszystkich ulubionego profesora Misia do kolekcji:

Miś, Andrzej, "Porządek i Przygoda. Dekonstrukcjonistyczna (?) interpretacja (?) dekonstrukcjonistycznego (?) wiersza (?) z komentarzami (?)", w: Oblicza postmoderny. Teoria i praktyka uczestnictwa w kulturze współczesnej, red. A.Zeidler-Janiszewska, Warszawa 1992.

Może i nie brzmi to w tak imponujący sposób jak dr Grygianiec, ale niech mi ktoś pokaże tytuł z większą ilością pytajników! :-D
  • Aliena

A czy nagroda będzie przyznana autorowi, czy temu kto wynajdzie tytuł ?
  • Azrael

Szopa: jestem pod wrażeniem - nic nie rozumiem z tego tytułu który podałeś, czy to objaw dyletanctwa?
  • szopa

ad Azrael: nie, to nie jest objaw dyletanctwa.

ad Kant: bo tylko native speaker potrafi ocenić czaderskość tytułu. poza tym, w dziewiętnastym wieku w świecie niemieckim zapewne tytuły złożone z 80 słów były na porządku dziennym.

ad Liczyhrabia: ładne. sądzę, że można przyznawać wyróżnienia za ilość znaków interpunkcyjnych.

ad Aliena: a to właściwie jest dobre pytanie.
  • Anonim

"Jedyna możliwa podstawa dowodu na istnienie Boga" Nie wiem czy to się zakwalifikuje bo to tłumaczenie z niemieckiego... chyba każdy wie kto to napisał. :)
  • Azrael

A tak BTW; czy ktoś mógłby mi na ludzkie przetłumaczyć ten tytuł Grygiańca?
  • Anonim

>Mariusz Grygianiec ,,Genidentyczność a metafizyka
    >persystencji: endurantyzm, perdurantyzm i eksdurantyzm''

Genidentyczność to genetyczna identyczność w czasie, chodzi o to żeby wytłumaczyć dlaczego ty w chwili t1 jesteś identyczny z sobą w chwili t2 skoro zmieniły się twoje cechy... metafizyka persystencji, jeżeli mój angielski mnie nie zwodzi to metafizyka trwania. Endurantyzm, perdurantyzm i eksdurantyzm to trzy stanowiska metafizyczne proponujące rozwiązanie dla tego problemu. Perdurantyzm zakłada istnienie części czasowych, endurantyzm - nie. Eksdurantyzm to już nie pamiętam o co tam chodziło.
  • Gudea

Poza konkursem. Jst u nas w bibliotece książka:

"Semiotyka komunikacji międzygatunkowej na przykładzie ralcji koń-człowiek"

nic nie równa się temu tytułowi...
  • martula

A właściwie dlaczego poza konkursem?;)
    kon,jaki jest każdy widzi....;)
  • szopa

chyba dlatego, że brak jest dokładnej metryczki bibliograficznej -- czyli też autora. ale zawsze można poszukać.; -)
  • Kobieta zmienną jest związaną

To ja tez poza konkursem bo to nie sformułowanie tematu jest intrygujace ale sam artykuł:
    "Imperatyw kategoryczny w etyce alpinizmu", Mieszko Tałasiewicz, "Taternik" 4/96, s. 26-32.
  • Anonim

Spaść można również ze schodów w IFUW. Czy chodzenie do IFUW jest sportem ekstremalnym? Gdyby ten artykuł wydała Literatura Górska na Świecie to by było git, a tak - czegoś brakuje. Chociaż Taternik też jest sympatyczny.
  • Kobieta zmienną jest związaną

I znow Mariusz Grygianiec! Na stronie IF - zapowiedz jego artykułu pt.
    "4D-izm".
  • Anonim

uwaga,mam cholernie intrygujący tytuł rozprawy doktorskiej:
    "Filozofia głupoty-historia i aktualność pewnego pojęcia"
    jacek dobrowolski (niedawno miał obronę w naszym instytucie)
  • Anonim

To się nie będzie liczyło do konkursu, ale ostatnio odkryłam w bazie danych prac magisterskich pracę pt.

"Definicja śmiechu w Krytyce władzy sądownictwa Kanta."

Piękne.
  • Anonim

>Liczyhrabia von und zu napisała:
    >To się nie będzie liczyło do konkursu, ale
    >ostatnio odkryłam w bazie danych prac magisterskich
    >pracę pt.
    >
    >"Definicja śmiechu w Krytyce władzy
    >sądownictwa Kanta."
    >
    >Piękne.
    >
    Halo...
    Władzy czego???
  • Anonim

No właśnie na tym cały żart polega, że było tam napisane, że "sądownictwa"... Nie wiem, czyj to błąd - pewnie archiwizującego te bazy, ale rozbawiło mnie to do łez.

• 1
  • 2
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki