FiloZofia UW [1223]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • magda wtr

Witam!
    wybieram się (z Wroclawia) za jakiś czas na MOST, z możliwe że do W-wy i w zwiazku z tym mam do Was pare pytan

jak oceniacie jakosc tego kierunku na UW? Jak wyukladowcy, jakosc dydaktyki, progamu. jak atmosfera, relacje student-wykladowca, student-administracja, student-student :) itp? jak wyglada to od srodka? bede wdizeczna za wszelkie uwagi, z góry dzieki :)
    a, jak: koła naukowe czy inne typy działalności wykraczajacej poza obowiazki studenckie?
  • Kot z Cheshire

Super :D
  • magda wtr

ale po co sie tak rozpisujesz, nie można by bardziej zwięźle?

://

Jakbt ktoś ktoś chcial jednak cos powiedziec, to zachęcam :)
  • Anonim

No dobra, a powiedz czym się interesujesz (w filozofii), to może napisze ktoś zajmujący się odpowiednią działką u nas...
  • magda wtr

z grubsza epistemologią, ale ja się pytam o ogół, (patrz: pierwszy post) ogólne warunki i jakość studiowania.
  • Kamil

ja podobnie powiem: super. chociaż sesji jeszcze nie było, a wtedy pewnie wydział pokaże pazurki...
    można się ew. troche czepić administracji, ale jest to do przeżycia
  • Aliena

och no to epistemologia jest tu spoko:)
    i jest wspaniały Jacek Hołówka:)
  • Łachim

Ja także oceniam całość bardzo pozytywnie. Z administracją miałem mało do czynienia, więc nie narzekam. Jedyna moja uwaga do programu jest taka, że nieco za dużo uwagi się przywiązuje na wydziale do historii filozofii - wolałbym, by było jej mniej, albo by była - tak jak chciałby tego dyrektor Instytutu: J.J. Jadacki - na IV lub V roku jako fakultet. Poza tym wszystko jest w porządku. Relacje student-wykładowca? Cóż...normalne. Obojętne lub przyjazne. Żadnych negatywnych ekscesów nie zaobserwowałem. Oczywiście będzie jeszcze sesja i wtedy może coś zazgrzytać, ale zobaczymy...

• Kot z Cheshire

Zdumiewające ileż osób na tym gronie domaga się ode mnie rozpisywania się... I po co od razu się obrażać :) Generalnie informacji o studiach jest na tym gronie masa, można poczytać i wyłapać klimat :)

Nie wiem jak ma się poziom nauczania do innych jednostek tego typu, bo nie studiowałem w innych miejscach. Wykładowcy - jak to wszędzie - różni. Są fajni i niefajni, ciekawi i nudni, wymagający i niewymagający. Jakoś dydaktyki dobra, program też bez większych zarzutów (nie, historii wcale nie jest za dużo :P niektórym chyba nie chce się czytać, więc opowiadają coś o robieniu z historii fakultetu na VIII roku, ale nie przejmuj się nimi :P) Relacje student - student są na bardzo wysokim poziomie :D Student - administracja.. tu głosy sa podzielone, ale z pewnością mogło być znacznie gorzej. Kół naukowych jest kilkanaście, z czego kilka działa mniej lub bardziej aktywnie.
    Cóż więcej mogę napisać od środka? Mnie się podoba i atmosfera, i ludzie, i kadra naukowa (oczywiście, to nie są ludzie :P). Dokładniejsze pytania mogą poskutkowac dokładniejszymi odpowiedziami.

Jeśli zaś chodzi o epistemologię - jest przede wszystkim niezastąpiony Chwedon Czcigodny, jest też wspomniany prof. Hołówka, problemami epistemologicznymi, zdaje się, zajmuje się też dr Zwoliński na swoim seminarium..
  • Aliena

od kiedy kół naukowych jest na filozofii kilkanascie? mi wiadomo o 3 , z czego jedno jest kołem mishowym
  • Anonim

W każdym razie z tego, co mi wiadomo najprężniej działa koło eksplorujące zagadnienia pochodne filozofii marksistowskiej.; )
  • Anonim

ogólnie w porównaniu z MIMUW, na którym studiowałem przez chwilę, jest tutaj super; ] nie wiem jaka jest fil gdzie indziej, ale duży procent lokalnych jest zadowolony; ] jeśli chodzi o episteme mamy liczną kadrę nudziarzy, którzy jednak dysponują pewnym formatem intelektualnym; ] osobiście wiecznie pozostaję fanem chwedeńczuka, choć wykłady prowadził straszne -> za to seminaria ma bdb. w ogóle to jeśli interesuje Cię episteme +-analityczna, to masz tutaj czego szukać, jak sądzę. jeśli chodzi o koła, to wiem o nich mało. ocieram się o jedno (religii), które jakoś tam anemicznie zaczyna coś robić. marksizm mnie nie interesował nigdy, ale afaik faktycznie jest prężne. koło mishowe podobno się zepsuło. więcej grzechów nie pamiętam. są jeszcze jakieś inne? znaczy nie takie w uśpieniu od 5 lat, tylko prawdzie, które działają?
  • Anonim

Są trzy aktywne koła naukowe:
    KN Filozofii Religii
    Studenckie K Filozofii Marksistowskiej
    KN "Filozofia współczesna, społeczeństwo, kultura"

no i to przy MISHu

O trzech ostatnich można przeczytać na stronie http://www.filozofia.uw.edu.pl w zakładce organizacje studenckie.
  • kropek

ogolnie jest tak:
    *malo miejsca - wiekszosc sal jest mala i duszna co w cieplejsze dni jest meczoace bardzo;
    *malo zajec - nie wiem jak w tym roku (ale jakos nie mam wrazenia, ze cos sie zmienilo) a w poprzednich latach z roku na rok malal liczba wykladow monograficznych, seminariow itp zajec "nieobowiazkowych"
    *malo translatoriow - z zajec obowiazkowych jest koszmarna sytuacja z translatoriami, ktore maja przyblizyc studentom obce jezyki filozoficzne

glowa mnie dzis z rana boli wiec troche pomarudzilem; p
  • Anonim

Dołączę się do kropka:
    *ilość miejsca jest rzeczywiście nieco "uciążliwa", ale to chyba nie tylko nasz problem (w sensie nie tylko Filozofii UW)
    *mało zajęć - obowiązkowych. To jest świetne, bo można sobie robić, co się chce. Moża spokojnie zrobić dwa lata w rok, można pracować, można studiować co innego, a można też "nabrać" sobie zajęć filozoficznych ile dusza zapragnie.
    *z wykładami monograficznymi rzeczywiście nie jest najlepiej, ale powiedzmy sobie otwarcie, staje się to problemem dopiero na czwartym-piątym roku, kiedy "wszystko już było".
    W porównaniu z Innym Wydziałem UW, na którym miałam wątpliwą przyjemność studiować jest inteligentnie, uprzejmie i "frontem do klienta". Trzeba się na prawdę bardzo postarać, żeby coś oblać, czegoś niezaliczyć i mieć problemy. Atmosfera jest bardzo dobra i nikt nikomu krzywdy nie robi.
    Oczywiście pewne problemy programowo - organizacyjne zawsze się znajdą, ale przecież to filozofia... nikt tu nie ma głowy do głupot.
  • Aliena

supplement do wypowiedzi Bruno:
    "koło Filozoficzne przy MISH" które niegdyś było jednym z najpręzniej działających kól naukowych, wydawało ksiązki z artykułami studentów na wysokim poziomie,..
    Co do stanu obecnego - nie wiem - więc sie nie wypowiadam, mogą się wypowiedzieć młodzi studenci, którzy w nim działają..

:)

<po prostu patriotyzm sie we meni odezwał jak przeczytałam "no i to przy mish">
  • Kot z Cheshire

Droga Alieno, miłościwie panujący dyrektor znalazł kół naukowych chyba 14. Inna sprawa, że niektóre z nich powstały dawno i słuch o nich przepadł. Na listę mniej aktywnych wpisać można chociażby KN Filozofii Polityki, które zawiązało się niedawno, odbyło jedno spotkanie i na razie planuje rózne rzeczy :P Niedawno powstało też KN Estetyki i Filozofii Sztuki (o ile nie pomieszałem nazwy) i ono też coś organizowało chyba. KF MISH działało aktywnie w zeszłym roku, w tym roku milczy.
  • magda wtr

dziekuje Wam bardzo za tą charakterystykę!
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki