FiloZofia UW [1223]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • szopa

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomo...

ech... :/
  • Anonim

Ja tam się z nim w dużej części zgadzam. Akurat jeśli chodzi o Radio Maryja, to rzeczywiście dziwią mnie pewne rzeczy. Np. czy Gazeta Wyborcza ma aż tak dobrych dziennikarzy śledczych, że codziennie ujawnia nowy skandal związany z Rydzykiem? Czy całe swoje siły ofensywne skupia na Radiu Maryja z myślą o dobru tych rzekomo manipulowanych ludzi, ktorzy go słuchają, czy może po prostu ma w tym Wyboracza jakis interes?
  • Anonim

no tak ale o ile sama nagonka na telewizje trwam i radio maryja jest ze wszechmiar zenujaca i najczesciej swiadczy o absolutnej ignorancji wzgledem ewolucji tych mediow to jednak tekst Wolniewicza jest zenujacy bo klamliwy... JP 2 nie mial zadnej sympatii do radia a te teksty jakos zbyt oscyluja w antysemityzm... Ale chwala mu za odwage bronienia tej rozglosni... Pewnie tak sie na niego rzuca ze...
  • Aliena

http://chomiks.com/chomiki175.htm

tak a propos
  • Piotruś

Jasne, że ma interes. Wtajemniczeni wiedzą jaki, ale jako że znajdujemy się na forum filozofii UW (jednego z bastionów lewackich sił destrukcji) wyjaśnię: chodzi o to, żeby ostatnie światłe siły w Polsce, które jako jedyne bronią naszego interesu narodowego i powstrzymują przed zniszczeniem i wykupieniem przez żydokomunomasonerią naszego kraju zostały pozbawione medialnego zaplecza i zniszczone!
  • Kot z Cheshire

Czy ktoś mi może powiedzieć o co chodzi? Bo mnie ten link przenosi na informację o doradcach etycznych ministra Krwawego Ludwika...

A Wyborcza (jak wszystkie inne media) atakują Rydzyka, bo są częścią układu, który zawiązali genetyczni komuniści, postpezetpeerowscy lumpenliberałowie, byli funkcjonariusze służb specjalnych, mafia oraz Holocaust sp. z o.o.
  • Anonim

wlasnie takie wypowiedzi powoduja ze zamiast pluc na radio maryja zastanawiam sie skad to oglupienie...
  • Anonim

oglupienie mediow i naszych mlodych pelnych inicjatyw obywatelskich polakow o pieknych idealistycznych pogladach....
    Uuuu a to pan bohomaz aka wielki filozof i wolnomysliciel, tylko ze zmienionym troche nickiem... Uuu cudownie:) Towiele tlumaczy szczegolnie wenetrzne piekno wypowiedzi:)
  • Kot z Cheshire

Jeżeli chodzi o moją wypowiedź, to jest ona skondensowaną wersją tego, co głoszą kręgi RM przychylne. Razi Cię to? Przykro mi... Pewnie znów poczułeś się zażenowany..
  • J KS

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomo...

No wiec tak, bohomazie, vel remarkablu, tekst, o ktorym mamy zamiar toczyc dyspute, jest teraz pod powyzszym adresem (wyborczanie zmienili, dla niepoznaki)
  • szopa

ech (po raz drugi)... niektórzy to są nudni...

nie napisałem postu z powodu kolejnej wiadomości o ojcu Rydzyku i jego Radio... bardziej mi chodziło o zwrócenie uwagi na to, jak znany filozof i człowiek poniekąd zasłużony (czyli Bogusław Wolniewicz) robi z siebie kompletnego wariata i głupka. Mi wystarczą trzy cytaty:

<cytat, źródło: gazeta.pl>
    Drugim powodem jest to, że "idzie wielki, bezpardonowy atak na Radio Maryja". - Odczekano rok od śmierci Jana Pawła II, który nad radiem trzymał opiekuńczą dłoń, i przystąpiono do akcji na całego, a za pretekst posłużył felieton redaktora Michalkiewicza" - twierdzi Wolniewicz.
    [...]
    Wolniewicz stawia tezę: winę za to ponosi także nowy papież. Dlaczego? Bo jest Niemcem.

- Nikt na świecie nie boi się epitetu antysemity tak przeraźliwie jak Niemcy. Boją się nie bez powodu, bo wiedzą, co zrobili. Niemcy to wielki naród. Ale ich boli to złamane miejsce. W ten sposób doszliśmy do mojego przeczucia. Wyjawiam je z dużym wahaniem, podkreślam: na moją wyłączną odpowiedzialność. Otóż rośnie we mnie straszne podejrzenie, podejrzenie, że ci, co ten nowy atak na was organizują, próbują wykorzystywać fakt, że nowy papież jest Niemcem i że ogromnie trudno musi mu być stanąć otwarcie w obronie kogoś, kto przez media, a może przez jego otoczenie, okrzyczany jest antysemitą - mówił wczoraj w radiu.
    [...]
    - Zespół stawia sobie następujący cel: "informować rzetelnie opinię publiczną w kraju i na świecie o wszelkich poczynaniach w mediach i wokół nich, które zagrażają bądź obyczajności, bądź swobodzie publicznej dyskusji" - piszą inicjatorzy.
    </cytat>

Po pierwsze, uwielbiam spiskowe teorie dziejów.

po drugie, tłumaczenie działań Ratzingera poprzez uwarunkowania historyczno--kulturowe jest słodkie, szczególnie że chodzi o kogoś, kogo przez lata uważałem za filozofa analitycznego (kurczę... chyba czas zrewidować moje poglądy o tym, że to właśnie teksty serwowane przez Misia są szkodliwe... Ludwik jak widać też może zaszkodzić).

po trzecie, ubóstwiam sytuację, w której banda starych dziadów (część w sukienkach, co gorsza), twierdzi, że teraz oni powiedzą i naprawią świat.

oczywiście, apele o strzelanie do rowerzystów na Zjeździe Filozoficznym w Szczecinie w pewnym sensie nie świadczyły na korzyść równowagi BW... ostatni wyskok jednak świadczy o tym, że jest faktycznie źle. starość nie radość.

a poza tym: choć, jak już napisałem, nie był moi celem wywoływanie dyskusji o RM, z wielką chęcią jednak poczytam Da dę broniącego antysemickiego Radio. let de flejm bigin :)
  • martula

ogolnie mam wrazenie,ze Wolniewicz to oszolom...nie mowiac o tym,ze pewne tezy traktatu zle przetlumaczyl,ale nie znam sie w sumie na LW wiec milcze patrz teza 7;)ale tekstem o przetraconym kregoslupie moralnym potwierdza moja teze;)
  • Anonim

Wolniewicz budzi moje obrzydzenie. Starszy facet, ktory kurczowo trzyma sie życia, ma opinię etyka,filozofa, mędrca, a na dobrą sprawę jest już troszkę bardzo szurniętym dziadkiem. Momentami zastanawiam się, czy to samo przytrafi się Wujkowi Samo Dobro, ewentualnie Ojcu Dyrektorowi. Mam nadzieję, że natura ich tak nie upodli.

Rzeczywiście, Radio Maryja może być oburzone na pozostałe media, ponieważ od dawna jest atakowane za swoją "katolickość", "antysemityzm", "moherowość". Imponują mi swoim uporem, ponieważ RMF FM, czy RadioZet, czy jakakolwiek inna stacja komercyjna, po tak długiej negatywnej propagandzie, przestałaby istnieć. Lub też - zmieniłaby ton wypowiedzi. Jednak ludzie ojca Rydzyka mają swoją wizję świata, nie kryją się z nim i otwarcie go głoszą. Są to poglądy budzące mój wstręt w większości kwestii, które poruszają. Gdyby jednak nie było zapotrzebowania na tego typu radio, to nie miałoby ono miejsca. Wolniewicz w takim razie jest "członkiem kliki ojca Rydzyka".

Śmieszne jest zachowanie dużej części mediów, również polityków, którzy kręcą nosem na PiS i jego ciągotki w kierunku torunskiej rozglosni. Po prostu program PiSu jest podobny poglądom prowadzących to radio i słuchających tego radia. PArtia rządząca nie może pozwolić sobie na otwartą wrogość wobec innych nacji, zwłaszcza, gdy wielu członków opozycji wyzywa ich od faszystów, czy ksenofobów itp. muszą być "political corectness". Co zabawne - zwłaszcza Ci, którzy mają poglądy ksenofobiczne starają się zachowywać "przyzwoicie" i nie dotykać tych, których mogą się sparzyć.

Problem antysemityzmu w Polsce istniał, istnieje i będzie istnieć. Oczywiście możecie się na mnie oburzyć, ale historia Polski opowiadana w szkołach, sposób prezentacji materiałów w mediach dotyczących Żydów, powoduje, że bez dogłebnej znajomości tematu dość łatwo można popaść w antysemityzm i go krzewić.

Co do starych ludzi, zwłaszcza słuchaczy RM. Niestety, część z nich - chyba większość - pochodzi z małych wsi i miasteczek. W takich miejscach pamięć o żydach jest zawsze negatywna. Byli handlarzami, sklepikarzami, czasem rzemieślnikami i to oni ustanawiali ceny, a przed wojną wieś była biedna, niewyedukowana, więc wroga tym, którzy zdzierali z nich pieniądze. Po wojnie natomiast wśród komunistów było zbyt dużo żydów, co obudziło takie, a nie inne reakcje. Animozje trwają do dziś i nikomu nie zależy, aby wyleczyć z nich społeczeństwa Polski i Izraela.

NAtomiast Wolniewicza należy zaliczyć do kręgu żydów, cyklistów i masonów - w tym kręgu może się wreszcie odnajdzie.
  • Anonim

"Problem antysemityzmu w Polsce istniał, istnieje i będzie istnieć. Oczywiście możecie się na mnie oburzyć, ale historia Polski opowiadana w szkołach, sposób prezentacji materiałów w mediach dotyczących Żydów, powoduje, że bez dogłebnej znajomości tematu dość łatwo można popaść w antysemityzm i go krzewić."

Bzdura. Proszę o jednoznaczne przykłady, jeśli idzie o ten niby antysemityzm (JEDNOZNACZNE, a nie jakieś nadwrażliwe nadinterpretacje!) i jeśli idzie o system edukacyjny.

"W takich miejscach pamięć o żydach jest zawsze negatywna."

Cholera jasna pochodzę z rejonu, gdzie dawniej Żydów było co rusz. Wszystkie małe miasteczka mają po nich jakieś ślady. Strzyżów, Czudec, Rzeszów, Jasło, Krosno... Ale, zabijcie mnie, pamięć o Żydach wcale nie jest tam ZAWSZE negatywna. Co więcej, często jest pozytywna. Ja tak mam, że lubię z ludźmi na takie tematy rozmawiać i wiem, że dawniej z Żydami ludzie żyli w symbiozie i nie ma przesłanek, by ich nienawidzić. Kurczę, Przemek, i jak tu nie mówić o propagandzie GW i praniu mózgów...
  • Anonim

>Wielki Mędrzec :) napisał
    >Bzdura. Proszę o jednoznaczne przykłady,
    >jeśli idzie o ten niby antysemityzm (JEDNOZNACZNE, a
    >nie jakieś nadwrażliwe nadinterpretacje!) i
    >jeśli idzie o system edukacyjny.

Nie sądziłem, że ktoś może być takim tępakiem. Myliłem się. W zasadzie ciężko nawet z taką tezą dyskutować. Możesz sobie wejść na parę stron: z jednej strony polecam stronę stowarzyszenia "Nigdy więcej", a z drugiej strony Blood&Honour Poland. Na pierwszej z nich masz taki dział: Brunatna Księga, gdzie spisane są incydenty faszystowskie. Oto przykład z 2004:

SANDOMIERZ. 5 lutego gazeta "Słowo Ludu" opublikowała artykuł o grupie neofaszystów terroryzujących miasto. Według gazety, faszyści uzbrojeni w noże, bagnety i toporki dokonali licznych pobić. Na murach miasta pojawiły się napisy "White Power" i "Żydzi do gazu" oraz swastyki. Ze zjawiskiem próbują walczyć nauczyciele z miejscowych szkół. W Sandomierzu w 2000 roku doszło do wielu przestępstw na tle rasistowskim, na przykład 16 czerwca grupa miejscowych nazi-skinów skatowała 16-letnią uczennicę szkoły katolickiej, Mulatkę. Nauczyciel jednej z miejscowych szkół, szczególnie aktywny w akcji przeciwko sandomierskim neofaszystom, stał się obiektem ich odwetu. Policja, która początkowo twierdziła, że doniesienia na temat rosnącej liczby sandomierskich neofaszystów są jego wymysłem, postanowiła zająć się sprawą poważnie, dopiero kiedy po serii artykułów w prasie na drzwiach jego mieszkania namalowano gwiazdę Dawida, zawieszono pętlę i zostawiono ordynarny anonim, wzywający do "wieszania żydowskich morderców".

Nie. Antysemityzm w Polsce nie istnieje.
  • Anonim

No dobrze. Bardzo tego nie chciałem robić, bardzo, bardzo, bardzo. Strasznie nie lubię. qrwa... cóż, Sebastianie...

Spędziłem 3 lata w dość zabawnym liceum w Warszawie, w Wyspiańskim, w klasie w której programowo uczono się języka hebrajskiego i poznawano kulturę żydów polskich. Zajmowaliśmy się tak historią, jak i językiem, obyczajami i słowem pisanym, teatrem i filmem, muzeami i cmentarzami, opowieściami umarłych i spotkaniami z zyjącymi.

Przez ten czas miałem możliwość poznać polskich żydów, którzy przeżyli wojnę, jako:
    a) aryjska dziewczynka z rysami wybitnie semickimi
    b) żołnierz ŻOBu, walczący w powstaniu w getcie warszawskim, potem w AK
    c) robotnik w fabryce niemieckiej, która oniegdaj należała do jego ojca

i innych: kibucników, bankierów, wojskowych, młodzież licealną z Izraela, ludzi badających przeszłość żydostwa w Polsce itd...

przez 3 lata sprzątaliśmy raptem jedną kwaterę na cmentarzu żydowskim w Warszawie, gdzie leżą Wawelberg, czy Lande, nieopodal dziadkowie Brzechwy, za alejką jakiś cadyk; Lande - ten głupi nastolatek, który podniósł krzyż na manifestacji w 1861 roku i ten frajer Wawelberg, który zafundował pierwszego Mickiewicza Warszawie, szkołe techniczną, kamienice dla biednych, szpital.

Wiesz, Wielki Medrcze, nauczylem się jednego: ja chcę wierzyć że antysemityzmu nie ma, ja mówię obcokrajowcom, że go nie ma, ale wiem że jest. Mam kilkoro znajomych i przyjaciół, którzy mają żydowskie korzenie. Tak samo, jak mam kumpla w NOPie, innego sympatyzujacego z amerykanskim Blood&Honor ( notabene z pochodzenia Żyda) i głupio, kiedy spotykają się te dwie strony: polscy żydzi z naszymi, tutejszymi "prawicowcami". Ci ostatni powiedzą coś nieopatrznie o żydach, potem przepraszają, ale i tak uważają, że to oni są winni. Jak ktoś kiedyś słusznie zauważył: Każdy antysemita z Polski ma znajomego żyda, który jest w porządku, ale mówi o tym, że jego współbracia w wierze, to oszuści, mordercy, hochsztaplerzy...

Nie wiem z kim musiałeś rozmawiać, ale Ci ludzie albo byli z bujną wyobraźnią albo co najmniej 80 letni na dzień dzisiejszy...
  • Anonim

Eh nie lubie byc stawiany w sytuacji gdy pisze poniekad pozytywnie o rzeczach ktorych nie lubie... Co do obrony RM i Trwam- nastapila nieprawdopodobna ewolucja (w dobrym kierunku) i radia i telewizji jak tylko weszly one w przestrzen dyskursu publicznego a zwlaszcza politycznego- jest to dosyc zrozumiale poniewaz najczesciej skrajnosci polaczone sa wlasnie z poczuciem oderwania, poczucia braku obecnosci w glownej reprezentacji politycznej... Gdy RM zmienilo swa sytuacje stajac sie jednym ze sprzymierzencow partii aktualnie konstytuujacej wlasnie owa sfere polityki- uniemozliwilo tym samym bazowanie na tego typu sentymentach czego konsekwencja bylo zlagodnienie- daleko posuniete 'ucywilizowanie' w stosunku do przeszlosci. Jednym z przykladow tego jest telewizja Trwam w ktorej regularnie jest nadawany program w ktorej ksiadz dyskutuje z nie bardzo wierzaca(!) Zydowka(!!!)... Polecam ten program- jest naprawde piekny a rozmowcy pelni wzajemnego szacunku a jednoczesnie naprawde dalecy od zgody... Rzecz kiedys nie do pomyslenia!!! Podobnie radio- antysemityzm zostal zmarginalizowany a Rydzyk przeprosil(!!!)... Oczywiscie jak to Rydzyk ale tez jest to rzecz kiedys nie do pomyslenia... Sprawa felietonu jest przykra ale nastapily przeprosiny oraz byl to jednorazowy wyskok... Nie zebym usprawiedliwial ale te media naprawde sie zmieniaja. Zreszta- GW czy rzepa regularnie publikuja felietony np.palestynczykow albo wywiady ktore dalekie sa od obiektywnych zarzutow... Nie zmienia to faktu ze jest to nadal radio nierzetelne i raczej wredne ale wiekszosc wypowiedzi nade mna oraz nagonka pod sztandarami tolerancji i walki z ksenofobia oraz antysemityzmem jest juz poprostu nie na miejscu i jest niestety raczej zagrywka stricte polityczna uzurpujaca sobie prawo do stawania w obronie mniejszosci nie atakowanych- taka instrumentalizacja jest krancowo niebezpieczna, obludna- a mnie osobiscie jako Zyda- obrzydza...
    Bohomaz- jak tak z przyjaznia a Ty??? Smutno mi... Ale jesli mam dac szczera odpowiedz na Twe pytanie to- tak:)
    Wypowiedz Przemka mnie zabila- powtorze to co mu kiedys napisalem na gronie am Israel- czytajac nie dziwie sie antysemitom... Rozumiem ze partia w ktorej dziala wielu Zydow, przez wielu Zydwo popierana i ktorej najwazniejsza postac pierwsze co zrobila to zaciesnila wspolprace z Izraelem nazywajac nasze kraje bratnimi i okreslajac sie mianem sprzymierzenca Izraela na bliskim wschodzi to antysemici- szacunek Przemek, zabijasz mnie- masz tu Szopa standardowa teorie spiskowa... Reszte dobrze skomentowal WM... W Polsce jest taki natysemityzm ale takie wypowiedzi to poprostu klamstwo... Rozumiem ze caly temat drugiej wojny swiatowej w literaturze obowiazkowy w naszych szkolach jest antysemicki. A Borowski to skinhead??? I rozumiem ze uczy sie u nas historii 68 jako pieknego momentu dziejowego... Eh Przemek znowus mi oczy otworzyl... I na koniec tego strasznie dlugiego posta- skoro Bruno posunal sie do inwektyw to odpowiem- jestes kretyn stulecia Bruno- rozumiem ze Twoj cytat jest opisem antysemityzmu wpisanego w nasz system edukacji tak???? Brawo! Ci skinheadzi byli z Polskiego Zwiazku Nauczycieli i pisali podreczniki??? Czytaj zanim cos napiszesz. Co za skrajna tepota...
  • Anonim

na zakonczenie- oczywiscie niestety w Polsce jest antysemityzm ale czy o wiele gorszy od moralnego antysemityzmu krajow zachodu?? Nie, raczej mniejszy... Czy grozniejszy od zapominania tego co sie dzialo podczas 2 wojny swiatowej np. we Francji??? Raczej mniej grozny... Aczkolwiek oczywiscie sam sobie jest obrzydliwy i straszny...
  • Anonim

"Nie sądziłem, że ktoś może być takim tępakiem. Myliłem się."

Wybaczcie mi, ale nie będę dyskutował z człowiekiem, którego nie znam osobiście, a który tak rozpoczyna wypowiedź.

Przemku, zauważ że mówisz o organizacjach które istnieją w wielu państwach i są jednak marginesem społecznym, a wydawało mi się, że dyskusja ma dotyczyć antysemityzmu jako zjawiska patologicznego. Cieszę się, że zgłębiałeś tak bardzoc kulturę żydowską i chwała ci za to, ale co to ma do rzeczy?

Ja mówię o tym, że Twoje stwierdzenie, że w małych miejscowościach do Żydów ludzie nastawieni są negatywnie jest jawnie nieprawdzie. Popieram to 19 latami życia w takich miejscowościach i bezpośrednim kontaktem, co naturalne z ludźmi, którzy tam mieszkają. Z 80, ale i 30 latkami. Oprócz tego wystaczy poczytać książki o historii południowej Polski.

Słuchaj człowieku, jeszcze w czasie drugiej wojny niedaleko kościoła w mojej miejscowości istniałą karczma żydowska. Nikt nikogo nie tłukł, wszyscy żyli w zgodzie. Tak po prostu było.

• Anonim

Dodam jeszcze, że w Polsce jeśli już pojawiają sie hasła antysemickie to zwykle na owych się kończy, a ekscesy opisane powyżej są rzadkością (mam na myśli te w stosunku do Żydów, a nie mulatów; ). W takiej Francji np. rocznie jest ok. 150 napadów na Żydów, pobić, rozbojów.
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki