FiloZofia UW [1223]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • martula

ad da da
    to nie dziwne bazgroly,tylko hebrajski;)
  • Kot z Cheshire

Da da napisał:
    "Do Bohomaza- nie, odwrotnie- my jestesmy ziejacymi nienawiscia faszystami ktorzy chca reaktywacji trzeciej rzeszy i oddania wladzy absolutnej papiezowi. "

Cieszę się, że wreszcie gramy w otwarte karty :D
  • Tomasz, Aleksander, Sylwester

Z tego, co pamiętam, żaden z przywódców III Rzeszy nie był papieżem, chyba że macie na mysli ten pomysł bodaj Himmlera, aby zreformować chrześcijaństwo przez zastąpienie Bibilii Mein Kampfem.

Dwie uwagi: po pierwsze, nacjonalizm nie musi się równać antysemityzmowi. Przecież są nacjonaliści w Izraelu.; ) Więc nawet jeśli mamy w Europie 10-15% nacjonalistów, to z tego bynajmniej nie wynika, że mamy tyle samo antysemitów. Btw, Mazzini się w grobie przewraca.

Po drugie, jest taki dowcip: rok 1968, przedwojenny endek do przedwojennego endeka: antysemityzm to kiedyś była taka piękna ideologia, a teraz... Patrz co z nią zrobili ci komuniści...

Niechęć do Żydów wcale nie musi wynikać z pobudek 'rasowych' (coś ala endecja). Jak wiadomo, istnieje takie ludowe przekonanie, że Żydzi = światowa finansjera, grupa trzymająca kasę i tym podobne, stąd jest całkiem sporo ludzi (znałem takiego jednego), którzy są antysemitami z pobudek 'socjalistycznych' - Żydzi są źli, bo żywią się kapitalizmem, chronią go i podtrzymują. Wiem, że to idiotyczne, ale niektórzy naprawdę tak myślą.

Wniosek: żyjemy na świecie pełnym idiotów.
  • Πέτρος

>po trzecie, ubóstwiam sytuację, w której banda starych dziadów >(część w sukienkach, co gorsza), twierdzi, że teraz oni >powiedzą i naprawią świat

>Wolniewicz budzi moje obrzydzenie. Starszy facet, ktory >kurczowo trzyma sie życia, ma opinię etyka,filozofa, mędrca, a >na dobrą sprawę jest już troszkę bardzo szurniętym dziadkiem.

Mocno przesadzacie. Po pierwsze, poglądy jakie ma Wolniewicz (czyli powiedzmy: skrajne) są niezbędne do uonstytuowania się rozsądnych poglądów. Nie znając drugiej strony wymierzalibyśmy swoje opinie na wadze szalkowej z urwanym drugim ramieniem. W tym sensie WOLNIEWICZ NAPRAWIA ŚWIAT. Lepiej się czasem zastanowić czy aby stary dziad (nota bene z tytułem profesora) nie ma więcej racji jak nadenty gówniarz. (Nie kierując inwektywy bezpośrednio do Rysia).
    Po drugie, jeśli Wolniewicz budzi obrzydzenie to co najwyżej wyglądem. Jego intencje rozpoznaje jako szlachetne i nie widze powodów dlaczego miałoby się go oskarżać o kurczowe trzymanie życia. Zauważ, że on, będąc przeciw transplantacjom, nawołuje do czegoś innego właśnie.
  • CountryZen

Jeśli rozmawiamy o wypowiedzi Wolniewicza, to może na początek zadajmy sobie trud by zapoznać się nie tylko z artykułami w przebrzydłej "GW", ale też z treścią samej audycji w jedynie słusznym Radiu:
    http://www.radiomaryja.pl/audycje.p...
    ...w końcu w Radiu ciągle mówią, że aby nie dać się propagandzie, trzeba w domu mieć co najmniej jeden czysto polski dziennik (w razie wątpliwości wymogi te spełnia tylko jeden); )

A tak swoją drogą, to zaraz znowu ktoś mnie tu nazwie działaczem, ale kiełkuje mi w głowie pewien sza... ehm... anielski (?) pomysł...
  • CountryZen

Co myślicie o małej parodii akcji organizowanych kilkakrotnie przez RM i zasypaniu toruńskiej prokuratury zawiadomieniami o popełnieniu przez Wolniewicza przestępstw ściganych z art 196 k.k. (obraza uczuć religijnych katolików przez znieważenie papieża) oraz art. 257 k.k. (znieważenie Niemców ze względu na przynależność narodową)?

Mam już nawet gotowy szkic zawiadomienia, zainteresowanych proszę o zgłoszenia :)
  • Łachim

Co myślę o tym? Myślę...że Ci się nudzi; ]
  • CountryZen

Wrecz przeciwnie... Ale nieważne. Dodaj do tego jeszcze znieważenie głowy państwa (casus Urban i "Breżniew Watykanu").
  • Πέτρος

Daj spokuj sobie i innym.
  • Aliena

Pierto:

Na razie mamy wolnosc słowa i inicjatyw....
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki