FiloZofia UW [1223]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Mona_Lisa

Pomocy... i to juz tak późno... Jak się robi przypis do strony www? jaki nośnik ma Stanford? z góry dziękuje
  • Aliena

musisz wejsc na danej stronie , w lewym górnym rogu , na link "how to quote this entry" i tam wszystko jest.
  • Kamil

no to skoro już zaczęliśmy mówić o przypisach, to powiedzcie mi jak się je powinno robić?
    Więc tak: kiedy cytuję coś z czegoś to dać to w apostrofy i przypis tuż za cytatem?
    Jeżeli piszę coś co jest zaczerpnięte bezpośrednio z jakiegoś źródła, to również zakończyć przypisem, czy też wrzucić to źródło w samą bibliografię?
    No ewentualnie byłbym wdzięczny za jakiś poradnik związany z używaniem przypisów... (to dopiero blondynkowe pytania)
  • <- Aniołka ->

Oj, widzę, że faktycznie "cieniutko" z przypisami... Mogłabym wytłumaczyć ale straaaaasznieeee bym się namęczyła, bo to wszystko zależy od tego,co cytujesz, skąd (gazeta, encyklopedia ect.), o co Ci chodzi z tym cytowaniem (czy to dygresja, porównanie do czegoś ect.) itp., itp.
    Napewno macie to gdzieś wyjaśnione...; )))
    Pozdrawiam! :)
  • <- Aniołka ->

A swoją drogą - jestem blondynką i co z tego? Kto umie robić przypisy, no kto?; >
    Pozdrawiam raz jeszcze!; )))
  • Kot z Cheshire

Ja natomist czytając teksty naukowe mam wrażenie, że nie ma jednej szkoły cytowania i robienia bibliografii.
  • <- Aniołka ->

"Szkołę" znam jedną i jest w niej tyle zasad (w zależności od wielu czynników, o których wyżej wspomniałam), że trudno to szybko i prosto wytłumaczyć...
  • Aliena

Sa rozne szkoły. Inaczej sie robi w "humanistyce" a inaczej w pracach z logiki, czy filozofii analitycznej. Najlepiej zapytaj osoby u ktorej piszesz - jaki styl woli.

ja w swojej pracy robie odnosniki bibligraficzne w tekscie
    np. [Block(1999):245-247]

wtedy w bibliografii podaję:
    Block, Ned (1999), "Inverted Earth" [w:] Lycan, W. "Mind and Cognition", Oxford.

(choc tu akrta moga byc nieprawdziwe dane.. podaje przykladowo)
  • szopa

Jest kilka stylów bibliografii, i głównie zależy to od tego, komu wysyłasz pracę. Jeżeli jest to praca roczna, zwieńczeniem której żywota będzie przerobienie na brudnopis, to chyba ganz egal -- byle się wykładowcy podobało. Jeżeli to jest coś poważniejszego, zazwyczaj piszą, w jakim stylu chcą bibliografię.

generalną zasadą jest, że im więcej informacji, tym lepiej. wbrew pozorom, napisanie imion (a nie tylko inicjałów) autorów może bardzo pomóc komuś, kto chciałby skorzystać z Twojej bibliografii. z tych samych powodów warto podawać numery stron.

a poza tym -- jak się piszę w LaTeX-u, można skorzystać z BibTeX-a, który sam Ci zrobi bibliografię, w zadanym stylu.; -)
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki