-
Mona_Lisa
Pomocy... i to juz tak późno... Jak się robi przypis do strony www? jaki nośnik ma Stanford? z góry dziękuje -
Aliena
musisz wejsc na danej stronie , w lewym górnym rogu , na link "how to quote this entry" i tam wszystko jest. -
Kamil
no to skoro już zaczęliśmy mówić o przypisach, to powiedzcie mi jak się je powinno robić?
Więc tak: kiedy cytuję coś z czegoś to dać to w apostrofy i przypis tuż za cytatem?
Jeżeli piszę coś co jest zaczerpnięte bezpośrednio z jakiegoś źródła, to również zakończyć przypisem, czy też wrzucić to źródło w samą bibliografię?
No ewentualnie byłbym wdzięczny za jakiś poradnik związany z używaniem przypisów... (to dopiero blondynkowe pytania) -
<- Aniołka ->
Oj, widzę, że faktycznie "cieniutko" z przypisami... Mogłabym wytłumaczyć ale straaaaasznieeee bym się namęczyła, bo to wszystko zależy od tego,co cytujesz, skąd (gazeta, encyklopedia ect.), o co Ci chodzi z tym cytowaniem (czy to dygresja, porównanie do czegoś ect.) itp., itp.
Napewno macie to gdzieś wyjaśnione...; )))
Pozdrawiam! :) -
-
<- Aniołka ->
A swoją drogą - jestem blondynką i co z tego? Kto umie robić przypisy, no kto?; >
Pozdrawiam raz jeszcze!; ))) -
Kot z Cheshire
Ja natomist czytając teksty naukowe mam wrażenie, że nie ma jednej szkoły cytowania i robienia bibliografii. -
<- Aniołka ->
"Szkołę" znam jedną i jest w niej tyle zasad (w zależności od wielu czynników, o których wyżej wspomniałam), że trudno to szybko i prosto wytłumaczyć... -
Aliena
Sa rozne szkoły. Inaczej sie robi w "humanistyce" a inaczej w pracach z logiki, czy filozofii analitycznej. Najlepiej zapytaj osoby u ktorej piszesz - jaki styl woli.
ja w swojej pracy robie odnosniki bibligraficzne w tekscie
np. [Block(1999):245-247]
wtedy w bibliografii podaję:
Block, Ned (1999), "Inverted Earth" [w:] Lycan, W. "Mind and Cognition", Oxford.
(choc tu akrta moga byc nieprawdziwe dane.. podaje przykladowo) -
szopa
Jest kilka stylów bibliografii, i głównie zależy to od tego, komu wysyłasz pracę. Jeżeli jest to praca roczna, zwieńczeniem której żywota będzie przerobienie na brudnopis, to chyba ganz egal -- byle się wykładowcy podobało. Jeżeli to jest coś poważniejszego, zazwyczaj piszą, w jakim stylu chcą bibliografię.
generalną zasadą jest, że im więcej informacji, tym lepiej. wbrew pozorom, napisanie imion (a nie tylko inicjałów) autorów może bardzo pomóc komuś, kto chciałby skorzystać z Twojej bibliografii. z tych samych powodów warto podawać numery stron.
a poza tym -- jak się piszę w LaTeX-u, można skorzystać z BibTeX-a, który sam Ci zrobi bibliografię, w zadanym stylu.; -)