• 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Kamil

Postanowilem znowu was pomeczyc moimi pytankami o oczywistości (pytanka odnosza sie do sesji na 1szym roku dziennych):

-U kogo co zdawac ?(glupie pytanie, bo zapewne kazdy ma inne doswiadczenia, ale mozna zrobic jakis ranking itp :P)(poza tym jezeli chodzi o HFS/Ś to juz taki temat był, z logiki chyba nie ma się wyboru i z onto podobnie(czy moze wyglada to inaczej))

-Jezeli moje odpowiedzi nie spodobaja sie pytajcemu, lub uzna ze nie wszystko wiem, to co wtedy (z jakimi decyzjami, jakich egzaminujących nalezy się liczyc)? Wydaje mi się, że moga oni zaproponowac przyjscie za tydzien/ przyjscie we wrzesniu. No i chodzi o to czy zdarza sie wariant pierwszy i u kogo, czy tez zachodzą jakies inne mozliwosci? (to jest istotne pytanie, bo chetnie bym sobie gdzies wyskoczyl pouczyc sie na początku sesji, a jezeli byloby tak ze mozna zaliczac na raty, to juz inaczej sprawa by wygladala)

-Jaki termin jest najlepszy (1. ,2. czy 3.)(,równie nieprecyzyjne pytanie, opiszcie po prostu co wam najbardziej wychodzilo)
  • Anonim

A.D.1
    Ontologia-nie masz wyboru: piszesz egzamin u ćwiczeniowca i ewentualnie rozmawiasz z Mistrzem Vitoldem jeśli ćwiczeniowiec nie da przynajmniej 3.(poprawka ustna)
    Logika-nie masz wyboru. Albo piszesz test u p. profesor Hołówki, albo rozmawiasz sobie o logice z p. profesorem Omyłą (w terminach, które Ci wyznaczyli)
    Historia- Masz dwie możliwości:
    a)p. profesor Dembińska- z tego co wiem to jest u niej trudno dostać 3, ale łatwiej 5. (możliwe przyjście po tygodniu na poprawkę, lub we wrześniu).
    b)p. profesor Boczar (łatwo dostać u niego 3, chyba nawet ma się 3 na wejście; ), ale trudno dostać 5). Z racji takiego podejścia zdawanie w późniejszych terminach nie ma miejsca; )

Jeśli chodzi o terminy to w zeszłym roku było po dwa terminy na począrku sesji (Dembińska+Boczar), ze trzy w środku sesji (2 Dembińska 1 Boczar) i dwa pod koniec sesji (2 Boczar). Wtedy jednak utworzono jeszcze jedną grupę (Boczar pod koniec), bo za dużo ludzi zapisało się na końcowe terminy+ nie przewidzieli, ze jeszcze liczie z MISHu będą zdawali (limit miejsc na dzień 15 osób)

Co do terminu to niektórzy wolą zdać wszystko wcześnie i mnieć szybko wolne, a inni mieć sensowne odstępy między egzaminami. Zależy od upodobania.
  • Anonim

Bosze, w końcu ktoś coś napisał o ontologii (chwała i cześć Absolutowi!) Można prosić o więcej! Będę zobowiązana! Jak wygląda ten egzamin pisemny u ćwiczeniowca? Czy to jest test? Aha, no i jaki zakres? Lektury z ćwiczeń, czy coś jeszcze?
  • Anonim

"chwała i cześć Absolutowi!"

CHWAŁA PO TRZYKROĆ CHWAŁA :P

"Jak wygląda ten egzamin pisemny u ćwiczeniowca?"

Test otwarty(chyba 20 pytań)

"Czy to jest test?"

j.w.

"Aha, no i jaki zakres?"

W zeszłym roku były wybrane lektury z ćwiczeń (chyba odmienne dla grup Bigaja i Grygiańca)+ tpo co się uda Strawińskiemu zrobić na wykładzie (ZŁOOOO, WYYYKŁAAAD :P)

"Lektury z ćwiczeń, czy coś jeszcze?"

J.W.
  • Anonim

No to jeszcze na cześć Absolutu: Hip, hip,... HURA!!!

A co Strawiński robi na wykładzie?; >

Za pomoc serdecznie dziękuję i ładnie się kłaniam!
  • Anonim

HA!! Na wykład się nie chodzi, co?; >

Materiał nie wybiega ponad taką ciekawą książkę: Michał Hempoliński "Filozofia współczesna. Wprowadzenie do zagadnień i kierunków. " Część II Onotologia.
  • Anonim

a czy możliwe jest w ogóle wybłaganie egzaminatora (omyły bądź boczara/debińskiej) na jakiś terminik indywidualny? np. na początku lipca:)? ktoś kiedyś próbował ???
  • Anonim

Chodzisz na logikę do Hołowki- piszesz test u Hołowki
    Chodzisz na logikę do Omyły- rozmawiasz z Omyłą o logice

Boczara/Dembińską sobie wybierasz (są listy do zapisów na egzaminy chyba z miesiąc przed początkiem sesji na wykładach z HFS i HFŚ.)

"na jakiś terminik indywidualny? np. na początku lipca:)?"

Tak. Poprawka u Dembińskiej; ). A tak na serio to nic nie wiem Może tak, a mioże nie. Proponuję zadać pytanie egzaminatorowi.

"ktoś kiedyś próbował ???"

Ja nie próbowałem. Nie wiem jak inni.
  • Anonim

Tak jakoś wyszło, że od początku roku Strawińskiego na oczy nie widziałem; )
  • Anonim

Żałuj; )
  • ...

Jeśli chodzi o ontologię, to radzę zwrócić uwagę np. na pierwszą i drugą zasadę kosmologiczną - w zeszłym roku nikt się tego nie nauczył, a było. Połowa pytań jest z wykładów czyli z ontoskryptu/Hempolińskiego. I właśnie takie fizyczne dziwolągi.
  • Anonim

to ja też mam pytanie a propos dr. Grygiańca....Czy on lubi sobie od czasu do czasu kogoś nie przepuścić czy raczej spokojnie zalicza żeby nie mieć tzw. wyrzutów sumienia?
  • Anonim

Tylko nie pamiętamczy wogóle w Hempolińskim była ta zasada kosmiczna...

Jeśli chodzi o Grygiańca i nieprzepuszczanie, to w zeszłym roku większa śmiertelność za pierwszym podejściem była u Bigaja; )
  • Anonim

z tym panem nie miałam przyjemności...Zresztą jak się okazuje przyjemność raczej wątpliwa... Mam rozumieć że dr. Grygianiec przepuszcza bardziej niż Bigaj ale też niechętnie czy po prostu przepuszcza? Przepraszam że sie tak uczepiłam tego wątku, po prostu mam stracha przed końcem roku...
  • Aliena

1. wszystki egzaminy są łatwe i łatwo ze wszytskich dostać piątki - wystarczy sie wszytskiego ladnie nauczyć:)
    2. egzaminatorzy to tez ludzie - rozmieja jak sie do nich mówi i nie obrazają sie jak ich zapytac o np.indywidualne terminy
    3. jakby studenci 1-roku poświęcili tyle czasu na nauke co na prowadzenie takie wywaidu środowiskowego, to okazałoby się ze ten wywiad jest zbędny

AMEN
  • Anonim

Wydaje mi się, ze nie ma reguły kto bardziej przepuszcza. Po prostu wydaje mi się, ze grupy Grygiańca lepiej napisały egzaminy (zastrzerzenie: nie wynika z tego, że Bigaj gorzej uczy, ale od własnych predyspozycji/własnego przygotowania/olania, lub nieolania egzaminu na ostatniej prostej). Po prostu tu nie ma reguły: jak dostajesz odpowiednią ilość punktów: zaliczasz. Jak nie dostajesz odpowiedniej ilości punktów: idziesz na poprawkę.
  • Łachim

Temat jak znalazł, bez dwóch zdań :)

No więc część kwestii została rozjaśniona i za to dziękuję, tym którzy to uczynili. Ale mam kilka dodatkowych pytań:

1) Jak to jest jeśli idzie o trudność testu u Hołówki?

2a) To samo pytanie, ale o teście u Strawińskiego (bo to chyba jedyna opcja dla dziennych, prawda?).

2b) Czy przyzwoita znajomość książki Hempolińskiego wystarcza?

2c) Jak istotna jest znajomość lektur "z gwiazdką" (ze skryptu na ćwiczenia u Grygiańca)?

3) Czy na 100% u Boczara ma się 3? Czy zdarzyło się, by ktoś jednak nie zaliczył u niego?
  • Anonim

AD1. Jest naprawdę prosty. Nie ma nic więcej poza tym co się dzieje na ćwiczeniach i wykładzie (może nawet jest na ćwiczeniach i wykładzie jest więcej niż na teście). Poza jest to test JEDNOKROTNEGO WYBORU (3, albo 4 odpowiedzi na każde pytanie).
    Lektury pomocnicze:
    a)B. Stanosz, Wprowadzenie do logiki formalnej
    b)T. Hołówka, Kultura logiczna w zadaniach

AD2.
    a)Tutaj nie pomogę, bo akurat ja miałem wrześniową ontopoprawkę; ).
    b)Tak
    c)Nie wiem. Nie chodziłem do Grygiańca.
    d)U Boczara ma się 3 lub więcej; ). Zależy jak się przygotujesz. Boczar nie oblewa ludzi.
  • Kot z Cheshire

Widzę, że płonną była nadzieja, że takie rozmowy wyniosą się na forum :(
  • Anonim

Niestety masz rację...
    Proponuję zostawić ten temat w takiej postaci (nikt go chyba nie ruszy), grzecznie zarejestrować się na forum IFu i tam prowadzić dalej dyskusję na temat możliwości zdawania jakicholwiek egzaminów :)
  • 1
  • 2